Nieuws uit Castricum: nieuwbouw op plek Maranathakerk dichterbij

Het Supreme College moet eruit en zelf nieuwe huisvesting betalen

Hallo en welkom bij editie 168 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Een warm welkom ook aan de twintig (!) nieuwe abonnees. Ik was deze week voor mijn reguliere werk als technologiejournalist een paar dagen in Finland, waar twintig centimeter sneeuw lag. Geweldig, maar ook weer prettig om weer thuis te zijn en hier Koningsdag te vieren. Ik hoop dat jij ook een leuke dag gehad hebt.

De nieuwsbrief van vorige week is helaas niet (goed) aangekomen bij een deel van de lezers, wat ik heel vervelend vind. Samen met Beehiiv (de software waar ik deze nieuwsbrieven mee maak en stuur) onderzoek ik dit probleem. Ik hoop dat deze e-mail iedereen goed bereikt en praat je graag bij over:

  • de bijzondere keuze voor smallere oversteekplaatsen aan de Soomerwegh

  • het Supreme College, dat zelf nieuwe huisvesting moet regelen en betalen

  • een volgende stap in het nieuwbouwplan op de plek van de Maranathakerk (waar nu het Supreme College in zit)

  • een enquête om mee te denken over het verkeer in jouw buurt

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Gemeente maakt oversteekplaatsen aan Soomerwegh smaller in ruil voor meer groen - dat ziet er zo uit

Een veel smallere oversteek voor voetgangers. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Een bijzondere keuze van de gemeente bij de renovatie van de Soomerwegh, de drukke weg langs bijvoorbeeld Geesterduin. Onder meer de fietspaden zijn vernieuwd - ik hoor hier veel positieve geluiden over - en de oversteken zijn ook aangepakt. En daar heb ik meerdere klachten over ontvangen. Ik ben gaan kijken en snap de reacties.

De oversteekplaatsen, waaronder die tussen de Walstro en Mozartlaan, zijn namelijk veel smaller gemaakt voor voetgangers. Meer dan de helft van de grijze stoeptegels in de breedte heeft plaatsgemaakt voor aarde. Apart, want het fietspad is even breed gebleven en ook het zebrapad heeft zijn vertrouwde breedte van vier meter terug. Ik ben bij alle oversteken gaan kijken en zie er geen logica in voor voetgangers.

Een woordvoerder van de gemeente vertelt mij desgevraagd dat een zebrapad volgens de wet vier meter breed moet zijn om goed zichtbaar te zijn voor automobilisten. Een voetpad in Castricum is doorgaans 1,50 meter breed. Aan de Soomerwegh waren ze breder, maar nu teruggebracht naar 1,50 meter.

De oversteek tegenover het parkeerterrein van Geesterduin is overigens ingetekend op 1,80 meter, zegt de woordvoerder. Dit vanwege het veelvuldige gebruik. De aannemer heeft echter een extra breed fietspad aangelegd, maar lost die fout op.

Een andere, veel smallere oversteek aan de Soomerwegh. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De vernieuwde oversteekplaatsen voldoen dus aan de wet, maar maken het de voetganger moeilijker dan voorheen. Een rolstoelgebruiker passeren lukt bijna niet meer zonder uit te wijken naar het fietspad en wie op zijn gemak over het zebrapad wandelt, moet uitkijken dat hij niet in de aarde eindigt.

Daar komt snel verandering in, zegt de woordvoerder. De aarde verandert in groen. Daar ligt de grondslag voor het smaller maken van de oversteekplaatsen. ‘We willen niet meer verharding dan noodzakelijk en wel meer groen.’

Wat voor groen het wordt, weet de woordvoerder niet. De deskundige die dit wel weet, is tot 12 mei op vakantie. Antwoord op de groenvraag en andere vragen van mij volgt daarna pas. Niemand is onmisbaar luidt het gezegde, maar deze deskundige bewijst het tegendeel.

Meer groen is altijd goed, maar de winst in vierkante meters is beperkt en de gewenning voor passanten groot. Bij de rotonde met de Oranjelaan bijvoorbeeld, waar ik een mevrouw in een scootmobiel tegenkwam die op het zebrapad plots naar links moest sturen om niet in een perkje met aarde (straks groen) te rijden.

Ik ben benieuwd naar het type groen. Wordt het gras? Dan verwacht ik dat men het platloopt. Wordt het een haagje? Dan hoop ik dat de gemeente het snoeien bijhoudt zodat fietsers, auto’s en voetgangers elkaar goed blijven zien.

De kruising tussen de Oranjelaan en Soomerwegh. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Weegt extra groen bij een zebra op tegen een oversteek waar je met moeite een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen kunt ontwijken en waarna je bijna in de aarde het groen loopt? Dat mag ieder voor zich bepalen. Ik sluit mij aan bij de Castricummer, dat de nieuwe oversteekplaatsen ‘bekaaid voor voetgangers’ noemt. Naar mijn mening had de gemeente de oversteekplaatsen beter intact kunnen laten en meer groen kunnen planten op versteende locaties zoals de Brink of het tegelplein voor de ingang van het gemeentehuis.

Wat vind jij van de vernieuwde oversteekplaatsen?

Login or Subscribe to participate in polls.

Supreme College moet in 2025 uit Maranathakerk en zelf nieuwe huisvesting regelen en betalen

Het Supreme College in de Maranathakerk. Archieffoto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Het Supreme College - nu nog gevestigd in de Maranathakerk - moet op zoek naar een nieuwe onderwijslocatie en die zelf betalen. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad donderdag besloten (pdf). De gemeente heeft geen wettelijke verplichting om het Supreme College - een onderwijsinitiatief van het Jac. P. Thijsse College en het Bonhoeffercollege - te huisvesten en/of te financieren.

Omdat de gemeente de Maranathakerk in 2025 gaat slopen - waarover later in deze nieuwsbrief meer - moet het Supreme College er volgend jaar uit. De school hoopte op steun van de gemeente om een nieuwbouwlocatie te ontwikkelen, bij voorkeur op sportpark de Puikman. Dat plan zou de gemeente minimaal 7,2 miljoen euro kosten en dat geld is er niet.

Nu is het aan het Supreme College om een nieuwe onderwijslocatie te vinden voor de circa honderd leerlingen. Bij het Jac. P. Thijsse en Bonhoeffercollege is geen plek, gaven de scholen eerder aan. Ik ben benieuwd hoe dit dossier zich verder ontwikkelt.

De gemeenteraad heeft ook ingestemd (pdf) met het Integraal Huisvestingsplan onderwijs voorzieningen (IHP). Dit plan gaat in op de verbouw- en nieuwbouwplannen van scholen en integraal kindcentra (IKC’s) als de Cunera, Juliana van Stolberg, Vrijeschool en IKC Oost. Geïnteresseerden kunnen nieuwsbrief 165 online teruglezen om meer te weten te komen over de IHP-plannen.

Nieuwbouw op plek Maranathakerk moet eind 2026 af zijn

Een impressie van de nieuwbouw. Afbeelding via de gemeente

De gemeenteraad heeft donderdag het ruimtelijk kader (pdf) vastgesteld voor nieuwbouw op de plek van de Maranathakerk, de kerk die de gemeente in 2020 kocht en sindsdien onderdak biedt aan het Supreme College. Het nieuwe besluit is belangrijk, want nu kan de gemeente door met de voorbereidingen voor het nieuwbouwcomplex dat een zorgpraktijk en twintig appartementen krijgt. Voor mij reden om even met de gemeente te schakelen over vragen die bij mij leven.

Interessant is de planning die de gemeente aanhaalt in documentatie voor de gemeenteraad. Die planning op hoofdlijnen - dus niet in beton gegoten - geeft de gemeente tot het derde kwartaal van dit jaar om het ruimtelijk kader rond te krijgen. In het laatste kwartaal wil de gemeente de verkoopprocedure rondkrijgen. Daarna volgen er drie kwartalen voor het omgevingsplan. Tot slot de bouw van het complex. De bouw moet starten in het derde kwartaal van 2025 en een jaar in beslag nemen. De oplevering van het complex staat gepland voor het derde kwartaal van 2026, met uitloop naar het vierde kwartaal, zo zegt een woordvoerder.

De komende tijd moeten er nog wat belangrijke beslissingen genomen worden. De gemeente werkt als grondeigenaar aan een nieuwbouwplan dat voorziet in de realisatie van een zorgpraktijk op de begane grond van 750 vierkante meter met twaalf behandelkamers. Waar die twaalf behandelkamers op gebaseerd zijn, laat de gemeente in het midden. Het getal is indicatief, zegt een woordvoerder desgevraagd. Er is nog geen besluit genomen welke organisatie of organisaties hun intrek mogen nemen in het pand en onder welke voorwaarden. Huisartspraktijk Dorpspraktijk vraagt de gemeente al een jaar om de ruimte straks te mogen betrekken omdat het huidige pand aan de Korte Cieweg niet meer volstaat. Donderdagavond werd die boodschap herhaald via een ingezonden brief.

Op de begane grond komen ook de bergingen van de twintig appartementen, zo valt op te maken uit de schetsen van het complex.

Een impressie van de begane grond

De appartementen zijn ingetekend voor de eerste en tweede verdieping: tien per verdieping. Er komen totaal acht sociale huurappartementen (circa 50m2), acht appartementen (circa 70m2) in ‘middenhuur of middenkoop’ en vier appartementen (95m2) in de vrije sector.

Een impressie van de eerste verdieping, die ook opgaat voor de tweede verdieping

De appartementbewoners moeten ergens parkeren en een (half) verdiepte parkeergarage is te duur bevonden. Rondom het pand moeten daarom negentien extra parkeerplaatsen op straatniveau gerealiseerd worden. Dat wil de gemeente vooral voor elkaar boksen door de parkeersituatie in de Koning Willemstraat te wijzigen, en hier elf parkeerplaatsen aan toe te voegen. Er moeten ook extra parkeerplaatsen komen in de Prins Hendrikstraat - hier sneuvelt een bestaande stoep aan de kant van de kerk voor.

De bestaande stroomaansluiting van de Maranathakerk is ‘zwaar’ genoeg om het nieuwbouwcomplex van stroom te voorzien, meldt de gemeente desgevraagd. Op het complex komen naar verwachting zonnepanelen te liggen en de woningen krijgen geen gasaansluiting. Het nieuwe complex moet uiterlijke kenmerken krijgen van de Maranathakerk, om de geschiedenis van de kerk niet compleet weg te vagen.

Als de gemeente straks een compleet nieuwbouwplan uitgetekend heeft, wil de gemeente de grond van de Maranathakerk verkopen aan een ontwikkelaar die het bedachte complex wil uitvoeren. Daar gaat de gemeente een verkoopprocedure voor opstellen. De gemeente heeft nog niet in kaart of er interesse is van één of meerdere ontwikkelaars, meldt de woordvoerder.

Denk mee over het verkeer in jouw buurt

Ben jij tevreden over de verkeerssituatie in jouw straat en buurt? Of ervaar je een knelpunt, bijvoorbeeld met parkeeroverlast, een gevaarlijke kruising of ondergelopen straat bij een hoosbui? Dit is je kans om je mening te geven over het verkeer in jouw wijk.

De gemeente werkt namelijk aan een nieuw Integraal Verkeers- en VervoersPlan (IVP), dat het huidige plan (uit 2004) gaat opvolgen. Input van inwoners is gewenst, meldt de gemeente.

Je kunt je mening geven via een online enquête op de gemeentewebsite. De gemeente zegt de antwoorden strikt vertrouwelijk te behandelen. Je hebt tot en met 20 mei om de enquête in te vullen.

Het is de bedoeling dat het IVP, dat tien jaar vooruit kijkt, begin 2025 bij de gemeenteraad op tafel belandt. Na een stemming - en eventuele aanpassingen - treedt het IVP dan in werking.

Ik heb de enquête alvast doorgenomen en zie uiteenlopende vragen, onder andere of je last hebt van sluipverkeer, verkeerslawaai en wat je van de kwaliteit van de stoepen vindt. Telt een oversteekplaats bij zebrapaden ook?

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief las je artikelen over subsidies van de gemeente om je tuin en huis te verduurzamen en over het uitdelen van gratis regentonnen, planten en het ophalen van tegels. Ik was benieuwd of jullie gebruik gaan maken van deze plannen. Interessant vind ik dat slechts 21 mensen hebben aangegeven dat ze een gratis regenton wilden claimen, terwijl er 153 unieke lezers op het ‘claim-je-regenton’-linkje geklikt hebben. Bij de planten-actie zie ik hetzelfde terug: slechts 15 stemmen, maar 106 unieke kliks op het linkje. Blij dat de acties zo in de smaak gevallen zijn - ik kreeg al snel berichten van (teleurgestelde) lezers dat de regentonnen op waren.

Dit plan van de gemeente motiveert mij om:
Aantal stemmen: 96

🟨🟨⬜️⬜️⬜️⬜️ een gratis regenton te claimen (21)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ gratis inheemse planten te claimen (15)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ gratis tegels uit mijn tuin te laten ophalen (1)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ subsidie te vragen voor een groen of blauw dak (8)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 geen interesse / al voorzien / n.v.t. (51)

Poll van deze week

In deze nieuwsbrief las je over de nieuwbouw op de plek van de Maranathakerk, die in 2026 af moet zijn. Ik ben benieuwd wat jij van het plan vindt en hoor je mening graag via onderstaande poll.

Het nieuwbouwplan op de plek van de Maranathakerk is:

Login or Subscribe to participate in polls.

Agenda:

  • De Rijksweg in Limmen is dicht in de nacht van 29 op 30 april tussen 20:00 en 07:00. Specifiek gaat het om de kruising van de Rijksweg met de Westerweg en de aansluiting met Het Lange Rijntje. Een aannemer brengt er die nacht nieuw asfalt en wegmarkeringen aan. De weg blijft weg bereikbaar voor hulpdiensten.

  • Volgend weekend is het 4 en 5 mei, oftewel: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Benieuwd naar het programma in Castricum op die twee dagen? Lees verder op de website van de gemeente. Niet meegenomen in de communicatie van de gemeente, maar wel boeiend om te vermelden is dat wethouder Valentijn Brouwer namens Castricum de Dodenherdenking bijwoont op de Bussumerheide. Daar wordt de naam van de Castricumse verzetsstrijder Huibert C.J. van Ginhoven toegevoegd aan het gedenkkruis. Van Ginhoven werd in 1942 geëxecuteerd door de Duitsers.

Kort nieuws:

  • De Full of Life-triatlon in Castricum zoekt nog vrijwilligers om het evenement in goede banen te leiden. Dat vertelt de organisatie mij. Er zijn nog vrijwilligers nodig voor bij het parcours, de finish en meer. De triatlon vindt voor de zesde keer plaats in het centrum van Castricum en heeft 270 deelnemers. Geïnteresseerden kunnen mailen naar [email protected].

  • Het bedrijf Cyclomedia gaat weer foto’s maken van straten. Dat gebeurt in de periode begin juni tot juli in opdracht van de gemeente, die de foto’s onder meer gaat gebruiken om ruimtelijke plannen te ontwikkelen en de openbare ruimte te inspecteren. Lees hier meer over het project.

  • Acht inwoners van Castricum hebben afgelopen vrijdag een Koninklijke Onderscheiding gekregen van burgemeester Ben Tap. Het zijn allen vrijwilligers met een lange staat van dienst bij cultuur- en sportverenigingen, die daar nu namens de koning voor bedankt worden.

  • De gemeente heeft een update gepubliceerd over de trage voortgang van de aanleg van glasvezelinternet. Veel mensen wachten al weken tot maanden tot Open Dutch Fiber (ODF) - het moederbedrijf van exploitant E-Fiber - woningen gaat aansluiten op glasvezel. Bij heel wat mensen die hebben aangegeven dat ze glasvezel willen, ligt de kabel alleen nog onder de stoep. In een update schrijft de gemeente ‘de samenwerking met ODF voort te zetten’ en dat het bedrijf jou als huiseigenaar binnenkort het aanbod doet om een glasvezelkabel vanaf de stoep naar je meterkast te brengen. Dat doet ODF gratis en zonder de verplichting voor jou om een abonnement af te nemen, meldt de gemeente. ODF hoopt natuurlijk dat je direct of bijvoorbeeld over een jaar (alsnog) een glasvezelabonnement neemt, en dus overstapt van bijvoorbeeld KPN of Ziggo naar een provider die gebruikmaakt van de ODF-kabel. Ik ben benieuwd of ODF daadwerkelijk het tempo van huisaansluitingen gaat opvoeren. Appartementbewoners wachten nog op de gratis beloofde aansluiting die al maandenlang uitgesteld wordt, om maar iets te noemen.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 168 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens