• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: hoeveel wil de gemeente bijdragen aan een nieuw zwembad?

Nieuws uit Castricum: hoeveel wil de gemeente bijdragen aan een nieuw zwembad?

En: nieuw kinderdagverblijf start in januari

Hallo en welkom bij editie 198 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook twaalf nieuwe abonnees. Ik heb met veel plezier weer twee dagen geïnvesteerd in het lezen van stukken, spreken van mensen en schrijven van artikelen. In deze nieuwsbrief lees je:

  • een update over de besluitvorming van een nieuw zwembad

  • informatie over de hoogte van gemeentebelastingen in 2025

  • over een open dag van een nieuw kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang bij sportpark Berg & Bal

  • dat GroenLinks en PvdA als één partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026

  • veel kort nieuws

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Zwembadplannen met energievoordelen zijn miljoenen euro’s duurder dan de gemeenteraad wil bijdragen: en nu?

Een eerdere illustratie van het nieuw te bouwen zwembad. Afbeelding via de gemeente

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat iemand mij vraagt wanneer Castricum een nieuw zwembad krijgt, zou ik zwemmen in het geld. Flauw natuurlijk, maar het moge duidelijk zijn dat veel inwoners willen weten hoe het gaat met het zwembad. Deze week is er na maanden stilte weer een update te melden over het zwembad dat op sportpark Noord-End moet verrijzen, naast het Jac. P. Thijsse College.

De gemeenteraad kreeg donderdagavond namelijk een presentatie (pdf) over een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden om het nieuwe zwembad te verwarmen. Zowel een alleenstaand zwembad als een zwembad met eveneens nieuwe sporthal.

Wat valt op aan die presentatie? Nou, dat het zonder oog op de kosten het slimst is om een nieuw zwembad én sportcomplex te bouwen en dat via een ondergronds warmte-koude-systeem en zonnepanelen op de daken te verbinden met het aangrenzende Jac. P. Thijsse College. Op die manier worden drie complexen gasloos, duikt de CO2-voetafdruk van de gemeente naar beneden en besparen de organisaties jaarlijks flink op hun energiekosten. Dat is belangrijk omdat de gemeente volgens regels zijn CO2-voetafdruk moet verkleinen en jaarlijks gaat meebetalen aan het overeind houden van het zwembad. Het Jac. P. Thijsse College kan ook meebetalen als zij profiteert van een lagere energierekening, redeneert wethouder Roel Beems in het Noordhollands Dagblad.

Er staat al tijden op papier dat de gemeente Castricum maximaal 1,2 miljoen euro per jaar gaat bijdragen aan het nieuwe zwembad. Hoe hoog de totale exploitatiekosten per zwembadplan per jaar uitvallen, is nog steeds onbekend. Dat hangt met name af van de verwachte bouw- en onderhoudskosten van de verschillende zwembadplannen - waarover zo meteen meer.

Update: in een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat de investeringsbedragen in duurzaamheidsmaatregelen per jaar zijn. Het zijn echter eenmalige investeringsbedragen. Het artikel is hierop aangepast en e-mailabonnees hebben via de e-mail een rectificatie ontvangen.

Een nieuw zwembad met sportcomplex bouwen inclusief een uitgebreid warmte-koude-systeem voor ook de school vergt wel een extra eenmalige investering van 3,2 miljoen euro in duurzaamheidsmaatregelen. De onderzoekers hebben ook twee goedkopere alternatieven onderzocht. Eén: bouw een nieuw zwembad met sporthal en koppel het warmte-koude-systeem niet aan de school. Die methode kost de gemeente eenmalig 2,1 miljoen euro aan duurzaamheidsinvesteringen en biedt energievoordelen voor het zwembad en de sporthal, maar niet voor de school.

De laatste onderzochte optie is het bouwen van enkel een nieuw zwembad, en dat zelf proberen te verwarmen. Dat is lastig, want volgens de onderzoekers is het dak van het zwembad niet groot genoeg om voldoende zonnestroom op te wekken. Dit plan kost de gemeente eenmalig 1,3 miljoen euro aan duurzaamheidsinvesteringen. Een aandachtspunt van dit plan is dat er dan vooralsnog geen nieuwe sporthal komt - of dat daar apart geld voor gereserveerd moet worden. Later bijbouwen kan wel, zegt de gemeente.

Hoewel de gemeenteraad na de presentatie donderdag weer wat wijzer is over de energiemogelijkheden voor een nieuw zwembad, valt er voorlopig nog geen besluit. De uitgebreide financiële rapportage die bij dit megaplan hoort, laat namelijk nog een paar weken tot maanden op zich wachten. In die rapportage lees je straks onder andere de verwachte bouw- en onderhoudskosten van de verschillende zwembadplannen. De miljoenenbedragen die je net las, worden ‘uitgesmeerd’ over de verwachte dertigjarige levensduur van het nieuw te bouwen complex.

Zwembaddirecteur Herman Rijsdijk en sport-wethouder Roel Beems benadrukken tegenover mij dat eenmalige investeringen in duurzaamheidsmaatregelen de zwembadplannen weliswaar duurder maken, maar de energielasten van het nieuwe complex omlaag brengen. Bovendien vergroten duurzaamheidsinvesteringen de kans op subsidies. Deze twee factoren kunnen de jaarlijkse exploitatiekosten drukken. Wellicht valt een op het oog uitgebreider en duurder plan daarom ook of juist binnen het budget van de gemeenteraad, die maximaal 1,2 miljoen euro per jaar wil uitgeven aan een nieuw zwembad.

Raadsleden hebben dus stof tot nadenken, zeker nadat twee weken geleden de begroting voor 2025 is vastgesteld. Die begroting blikt ook vooruit op 2026 en later, waarin Castricum miljoenen euro’s tekortkomt. Alle gemeenten krijgen vanaf 2026 namelijk minder geld van de Rijksoverheid. Castricum wil daarom bezuinigen en de inkomsten verhogen.

Dit wil je weten over de gemeentebelastingen in 2025

Een illustratie van afval, niet genomen in Castricum.

De gemeentebelastingen voor 2025 zijn bekend. Die bestaan uit de rioolheffing, afvalstoffenheffing en onroerendzaakbelasting (OZB). Als eerste de rioolheffing: die is 224 euro per huishouden, ongeacht hoe groot, klein of duurzaam je woning is.

De afvalstoffenheffing hangt af van de grootte van je huishouden én hoe vaak je de grijze bak laat legen. De vaste heffing bedraagt 204 euro voor een eenpersoonshuishouden, 229 euro voor een tweepersoonshuishouden en 269 voor grotere huishoudens. Via die heffing betaal je mee aan de inzameling en verwerking van afval door de gemeente. Het variabele deel van de afvalstoffenheffing hangt dus af van hoe vaak je de grijze bak aan de weg zet of voor appartementbewoners hoe vaak je een restafvalcontainer gebruikt. De gemeente schat dat je hier als huishouden 30 tot 50 euro per jaar aan kwijt bent.

Dan is er nog de OZB. Die gaat per huishouden, want is gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Volgens de gemeente betaalt een woningeigenaar met een ‘gemiddelde WOZ-waarde’ in 2025 circa 420 euro aan OZB.

De gemeente komt zo op het sommetje dat een gemiddeld (let op: gemiddeld) eenpersoonshuishouden in 2025 bijna 850 euro aan vaste kosten betaalt, een tweepersoonshuishouden ruim 870 euro en een driepersoonshuishouden ruim 900 euro. Deze bedragen zijn exclusief de kosten voor het laten legen van de grijze bak of gebruiken van restafvalcontainers.

Wat jij moet betalen, hoor je volgens de gemeente eind februari. Dan ontvang je de aanslag.

Naast de gemeentebelastingen betaal je als woningbezitter ook de nodige andere vergoedingen. Drinkwater krijg je via PWN, bijvoorbeeld. Het drinkwaterbedrijf heeft deze week de tarieven voor 2025 gecommuniceerd. Een gemiddeld huishouden betaalt volgend jaar ongeveer 2,10 euro per maand meer dan in 2024, stelt PWN. Je betaalt vanaf januari namelijk 1,92 euro per 1000 liter drinkwater en per jaar 87,45 euro (exclusief 9 procent belasting op leidingwater) aan vastrechtvergoeding.

Castricum krijgt er volgende maand een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang bij

In januari start een nieuw kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang in Castricum. Het bedrijf Blos opent dan een vestiging naast sporthal de Bloemen en sportpark Berg & Bal. Het lijkt een grote locatie te worden, want er komt ruimte voor vijf groepen kinderdagverblijf (voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar) en ruimte voor vier groepen buitenschoolse opvang (voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar).

Nu heb ik zelf (nog) geen kinderen, dus inhoudelijk weet ik niet zoveel van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang af. Op de website van Blos lees ik dat de buitenschoolse opvang kinderen tussen de 4 en 12 jaar (niet voor 13 jaar?) ruimte geeft om te knutselen, huiswerk te maken en te sporten. Dat sporten gebeurt in het pand van Berg & Bal.

Blos blijkt een kinderopvangbedrijf met circa 200 vestigingen verspreid door Nederland. De locatie in Castricum opent op 6 januari. Op zaterdag 21 december kun je tussen 10:00 en 14:00 uur alvast binnen kijken. Het adres is De Bloemen 69 in Castricum.

Het sportcomplex waar Blos zijn intrek in neemt, ondergaat een hele renovatie. Ruim een jaar geleden werd een deel van het pand op Funda in Business te huur gezet vanaf 8500 euro per maand - en werd na negen maanden looptijd verhuurd. De squashvereniging moest van de eigenaren van Berg & Bal vertrekken en verhuisde daarom een paar maanden geleden noodgedwongen naar Limmen. Een besluit dat de squashspelers betreurden; zij wilden helemaal niet weg uit Berg & Bal. Tegelijkertijd werd (en wordt) er gebouwd aan 96 gestapelde flexwoningen, die verrijzen op voormalige tennisbanen van Berg & Bal en er tien jaar blijven staan. De eerste flexwoningen moeten per vanaf 1 februari opgeleverd worden. Dan komen er statushouders, spoedzoekers en jongeren te wonen. De komst van Blos als kinderdagverblijf en kinderopvang verandert de invulling van het sportcomplex weer wat meer.

Afbeelding via GroenLinks/PvdA

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in 2026, doen GroenLinks en PvdA in Castricum mee als één partij. Dat hebben leden van beide partijen besloten nadat de besturen de vraag voorlegden. De partijen gaan een gezamenlijke campagne voeren met één kandidatenlijst en één verkiezingsprogramma. GroenLinks en PvdA verwachten samen meer stemmen te krijgen, en zo meer zetels in de gemeenteraad. Nu heeft GroenLinks 4 zetels in de gemeenteraad en PvdA 2. Er zijn 25 zetels te verdelen in de gemeenteraad.

GroenLinks en PvdA werken op provinciaal, landelijk en Europees niveau al langer samen. Straks dus ook in Castricum. Volgens de fracties is dat logisch omdat ze ‘al jaren pleiten voor goede betaalbare woningen, een zo duurzaam mogelijk Castricum en goede zorg dichtbij. Daarnaast streefden we er altijd al naar dat alle inwoners kunnen meedoen aan de samenleving, met extra aandacht voor Castricummers met beperkingen, jongeren en ouderen Met het samengaan van PvdA en GroenLinks in Castricum kunnen we die prioriteiten nog beter realiseren’.

Er zitten nu acht partijen in de gemeenteraad. Naast GroenLinks en PvdA zijn dat D66, De VrijeLijst, Forza, CDA, Lokaal Vitaal en VVD. Zonder andere veranderingen - zoals een nieuwe partij, fusie of raadslid dat zelfstandig verdergaat - doen er in 2026 dus zeven partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal weer in de gemeenteraad belanden, want het verdelen van de zetels gebeurt aan de hand van uitgebrachte stemmen. Een voorbeeld via Verkiezingsuitslagen.nl: in 2022 kreeg Forza met 1318 stemmen 2 van de 25 Castricumse zetels en veroverde De VrijeLijst 3 zetels met 1957 stemmen. Een paar honderd extra inwoners overtuigen om op jouw (gezamenlijke) partij te stemmen, kan je dus al meer invloed opleveren in de gemeenteraad.

❓️ Poll van de week

Vorige week praatte ik je bij over de schimmel in flexwoningen op de Puikman. Onafhankelijk onderzoek gaat in op die schimmels en adviseert allerlei maatregelen die de containers gezonder moeten maken. De gemeente gaf eerder aan dat de containers eind 2025 verdwijnen om plaats te maken voor permanente woningbouw. Ik vroeg jou daarom via de poll wat jouw voorkeur heeft: de containers oplappen voor het laatste jaar gebruik of de bewoners zo snel mogelijk verhuizen en de containers afdanken.

Omdat ik overga naar nieuwe software om de nieuwsbrief mee te sturen - waarover zo meteen meer - verdween maandag de mogelijkheid om de poll in te vullen én te bekijken. Vervelend en dat had ik niet zo verwacht. Ik kan de uitslag hier dus niet delen, maar alleen refereren aan de uitslag van zondagavond. Toen hadden ruim 110 lezers gestemd, waarvan circa 78 procent tegen het oplappen van de flexwoningen is. De meeste lezers willen de containers dus zo snel mogelijk afdanken, maar heel wat van die lezers gaven ook aan niet te weten waar de huidige bewoners naartoe moeten. Een dilemma inderdaad.

Tijdelijk geen poll van deze week

Deze week helaas geen poll van de week. Ik verstuur de nieuwsbrief binnenkort namelijk met andere software, die mij meer mogelijkheden geeft. Mijn abonnement op de huidige software - elke nieuwsbrief sturen kost mij tien euro - heb ik daarom niet verlengd. Om die reden kan ik tijdelijk geen poll delen, maar gelukkig wel nieuwsbrieven blijven sturen. Als het goed is kan ik met de nieuwe software wel gewoon weer polls delen. Ik kijk ernaar uit, want veel lezers geven hun mening via polls en die boeiende inzichten deel ik graag weer met jullie allemaal.

Kort nieuws:

  • Op zaterdag 7 december kun je een brief schrijven aan mensen die volgens Amnesty International onterecht vastzitten, bedreigd of gemarteld worden omdat ze opkomen voor grondrechten. Burgemeester Ben Tap opent de schrijfsessie om 10:30 uur in de bibliotheek aan de Geesterduinweg in Castricum. De schrijfsessie start echter al om 10:00 uur en duurt tot 15:30 uur. Schrijfbenodigdheden zijn aanwezig, koffie en thee ook. Wel het verzoek om je eigen mok mee te nemen, kreeg ik te horen.

  • CDA en GroenLinks hebben het college van burgemeester en wethouders (B&W) schriftelijke vragen (pdf) gesteld over het geplande en afgezegde bezoek van twee ministers aan flexwoningen in Castricum. De partijen zijn kritisch en willen onder andere weten of het college heeft nagedacht wat het bezoek had betekend voor het imago van Castricum op het gebied van huisvesting, zeker omdat het college van B&W zelf heeft aangegeven dat de woonruimtes aan de Stetweg en Koekoeksbloem ‘suboptimaal’ zijn. De partijen vinden het daarom ‘vreemd’ dat het college de twee ministers er wilde rondleiden. Ook willen de partijen van het college horen of zij een volgende keer aangeeft dat deze twee locaties niet geschikt zijn voor een rondleiding. Daarnaast willen de partijen weten over hoeveel maanden de showroom met containers aan de Stetweg in Bakkum sluit. Ik ben benieuwd of het college daar antwoord op gaat geven, want dat wilde zij niet toen ik de vraag dit voorjaar stelde.

  • Over sluitingen gesproken: burgemeester Ben Tap heeft - voor zover bekend voor het eerst - zijn bevoegdheid gebruikt om een pand te sluiten. Het gaat om een bedrijfspand aan de Molenlei in Akersloot, waar twee maanden terug een hennepkwekerij ontdekt werd. Het pand wordt drie maanden gesloten. Tap roept inwoners op om verdachte situaties of illegale activiteiten te melden via Meld Misdaad Anoniem.

  • We blijven nog even bij Akersloot, want daar vordert het woningbouwproject Startingerweg 2A met 73 woningen. Hiervan vallen er 18 in de sociale huur en 7 in de sociale koop, wat betekent dat de huur- en koopprijzen vooraf vastgelegd zijn. Volgens de PvdA zouden de sociale koopwoningen 274.000 euro per stuk gaan kosten, maar zijn ze volgens de prijslijst van het project verkocht voor 281.000 euro per stuk. De partij wil via schriftelijke vragen (pdf) weten hoe dat kan en of dit nog hersteld kan worden. Er zijn ook vragen gesteld over de bouw van de 18 sociale huurwoningen, en wie hier verantwoordelijk voor wordt.

  • D66, PvdA en De VrijeLijst roepen het college via een motie op om de ventilatie van de 48 flexwoningen op de Puikman serieus te verbeteren. Vorige week las je in deze nieuwsbrief dat uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat veel van die flexwoningen vol schimmels zitten en dat de onderzoeker aanraadt om de ventilatie te verbeteren. De gemeente kan verhuurder Flexwonen-NH de opdracht geven om mechanische ventilatie te installeren. De motie verzoekt het college ook om binnen een paar maanden een vervolgonderzoek te laten uitvoeren naar de gezondheidssituatie van de containerwoningen.

  • Tot slot nog een motie, van GroenLinks, D66 en PvdA, die het college van B&W verzoekt om een boodschap af te geven aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie moet zich namelijk aan een gerechtelijke uitspraak houden rondom (geluids)hinder en andere effecten van vliegtuigen van en naar Schiphol. Blijf daar scherp op als Castricum, stellen de partijen.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 198 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens