Nieuws uit Castricum: gemeente wil 200 woningen in Akersloot erbij

En: nog steeds statushouders in Van der Valk Akersloot

Hallo en welkom bij editie 187 van de Nieuws uit Castricum. Na een paar fijne dagen in Berlijn waar ik als technologiejournalist een beurs bezocht en een - vanwege problemen - tien uur durende terugreis per trein ben ik weer thuis, en heb ik zaterdag een nieuwsbrief voor je geschreven. Van harte welkom ook negen nieuwe abonnees, mooi dat de nieuwsbrief nu de grens van 1700 lezers gepasseerd is. Ik hoop dat deze e-mail je weer helemaal op de hoogte brengt van écht nieuws uit Castricum, wat ik onafhankelijk, zonder reclames en met heel veel plezier doe dankzij donaties van lezers.

In deze nieuwsbrief praat ik je bij over:

  • een aanvraag van de gemeente die uiteindelijk moet leiden tot circa 200 nieuwe woningen in Akersloot

  • de keuze van de gemeente voor Stenia Beheer als beheerder van een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

  • vragen van D66 over de toewijzing van sociale huurwoningen aan mensen die een leuke motivatiebrief schrijven en zin hebben om samen een ‘community’ te vormen

  • dat er nog steeds statushouders in het Van der Valk-hotel in Akersloot wonen, wat maanden geleden al afgerond had moeten zijn

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Gemeente wil door met bouw circa 200 woningen in Akersloot

Als het aan de gemeente Castricum ligt, verrijzen er over een paar jaar circa 200 nieuwe woningen in Akersloot. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft namelijk besloten om een belangrijke aanvraag in te dienen bij de Inspectie Leefomgeving & Transport, de ILT. Deze aanvraag voor een Verklaring van geen bezwaar Luchthaven-indelingsbesluit Schiphol draait om het woningbouwproject Zuid III in Akersloot.

Een plan voor honderden woningen aan de zuidkant van het dorp is er al vele jaren, maar kan tot dusver geen doorgang vinden. Dat komt met name omdat de projectgrond net aan in een zone van Schiphol ligt die woningbouw verbiedt én onderdeel uitmaakt van het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Nieuwe woningen zijn niet toegestaan vanwege vliegtuiggeluid en de aanwezigheid van weidevogels. Beide uitdagingen zijn op te lossen, namelijk via goedkeuring van de ILT en provincie. Gesprekken hierover lopen al lang.

De gemeenteraad is in in ieder geval in december bijgepraat over het voorgestelde woningbouwplan. Die presentatie repte over 30 procent sociale woningen, 30 procent ‘betaalbaar’ en de resterende 40 procent ‘hoger segment.’

B&W acht nu de tijd rijp voor het indienen van de aanvraag van geen bezwaar bij de ILT. Een duidelijke reden geeft het persbericht van de gemeente niet, maar het is bekend dat het nieuwe kabinet - net als het vorige - veel wil doen om nieuwbouw aan te jagen. De gemeente schrijft in een persbericht te hopen ‘dat de samenwerking met provincie Noord-Holland en het ministerie leidt tot een passende oplossing deze wens te realiseren. Het ontvangen van een verklaring van geen bezwaar zou een mooie stap zijn.’

Ik vind het lastig om te beoordelen hoe kansrijk de aanvraag is. De ILT heeft in 2022 een verklaring afgegeven voor een project in de wijk Startingerweg in Akersloot, maar de gemeente gaf destijds zelf toe verrast te zijn door de goedkeuring. Hoe lang de ILT nodig heeft om over een aanvraag te besluiten is mij niet bekend.

Niet Flexwonen-NH of Ad Hoc maar Stenia Beheer beheert opvanglocatie Oekraïners aan de Dorpsstraat

De aanbesteding voor het tijdelijk beheer van het voormalig Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat is rond. In dit gebouw komen tientallen Oekraïense vluchtelingen te wonen. De gemeente is hoofdverantwoordelijk en heeft een bedrijf uitgekozen dat de inrichting en het dagelijks beheer gaat regelen. Dat bedrijf is Stenia Beheer uit Zeist. Niet direct een bekende naam in Castricum, maar Stenia Beheer is onder andere betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in een deel van het gemeentehuis van Heiloo.

Per 1 november gaat de partij dus ook in Castricum aan de slag, te beginnen met het inrichten van het gebouw voor oorlogsvluchtelingen. Dat inrichten neemt naar verwachting drie weken in beslag, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief (pdf) aan de gemeenteraad. De vluchtelingen kunnen daarna hun intrek nemen in het pand, mits dan ook de tijdelijke omgevingsvergunning en melding brandveilig gebruik respectievelijk onherroepelijk en goedgekeurd zijn. De Oekraïners kunnen dus op zijn vroegst eind november het gebouw betrekken.

En dat is opmerkelijk, want toen ik de gemeente een paar weken geleden vroeg naar de stand van zaken, zei een woordvoerder dat het project volgens planning verliep en de inrichting volgende week (begin september) zou starten. Loopt dat nu maanden vertraging op? De brief schrijft er niets over. Of noemt de brief ten onrechte 1 november in plaats van 1 september? Ik heb het de gemeente helaas nog niet kunnen vragen, want ik zag de brief pas zaterdagochtend. Ben wel benieuwd.

Ik ben ook benieuwd hoe de gemeentelijke keuze voor Stenia Beheer in de praktijk gaat uitpakken. De gemeente werkt al langer samen met beheerbedrijven Flexwonen-NH (o.a. voor de welbekende containerwoningen op de Puikman) en Ad Hoc Beheer (voor de lekkende showroom aan de Stetweg waar statushouders wonen). Deze opvanglocaties komen met regelmaat in het nieuws, onder meer omdat bewoners en sommige raadsleden vinden dat de bedrijven hun afspraken niet nakomen.

D66 stelt vragen over verplichte motivatiebrief en deelname community voor sociale huurwoningen

Toen ik een paar weken geleden een artikel schreef over de toewijzingsprocedure voor 96 sociale huurwoningen naast sportcentrum Berg & Bal, las je wellicht mijn wat cynische ondertoon. Kennemer Wonen verlangde van de geïnteresseerden een motivatiebrief waarom zij graag in een tijdelijke woning van 17 tot 44 vierkante meter willen wonen, inclusief een uitleg op welke manier(en) de toekomstige bewoners willen bijdragen aan het opbouwen van een ‘community’. Het is namelijk de bedoeling dat mensen samen dingen gaan doen, zoals koken, tuinieren of quizzen organiseren. Wat als je daar geen behoefte aan hebt en gewoon betaalbaar wil wonen zonder je verplicht te voelen om activiteiten met anderen te ondernemen, vroeg ik mij af.

En ik blijk niet de enige te zijn met vragen over ‘Wonen bij Cas’, zoals Kennemer Wonen het project noemt. De lokale fractie van D66 heeft schriftelijke vragen aan B&W (pdf) gesteld over de gang van zaken. Onder andere of de gemeente vooraf op de hoogte is gebracht over de vereiste motivatiebrief en of zij van mening is dat een motivatiebrief invloed heeft op een open, transparante en objectief te controleren toewijzing.

Ik vind met name de volgende vraag over de motivatiebrief en voorgestelde community terecht:

‘Is het college van mening dat door deze aanpak mogelijk bepaalde inwoners buiten de boot gaan vallen bijvoorbeeld omdat zij niet in staat zijn een goede brief te schrijven of wel goede huurders zijn, maar om allerlei moverende redenen mogelijk niet één op één passen in de community.’

Deze vraag sluit aan bij mijn twijfel over hoe logisch het is om schaarse betaalbare woningen toe te wijzen aan mensen die - al dan niet met behulp van anderen - de leukste brief schrijven en in een vervolggesprek beloven met alle plezier gezamenlijke activiteiten te organiseren. Omdat Castricum een groot tekort aan sociale woningen kent en de gemeente de 96 flexwoningen - waarvan een derde bestemd voor statushouders - realiseert in samenwerking met Kennemer Wonen, had een politieke discussie over de manier van toewijzen mij interessant geleken. Die lijkt er niet geweest te zijn, want in de raadsvragen schrijft D66: Het college heeft geen informatie verstrekt over deze procedure/aanpak aan de gemeenteraad van Castricum door middel van een raadsinformatiebrief of een consultatie. Wat is de reden dat het college hiervoor niet gekozen heeft?

Het college van B&W heeft dertig dagen om de vragen te beantwoorden. Tegen die tijd is de toewijzing waarschijnlijk al rond, want ik ken verschillende mensen die na het inleveren van een mooie motivatiebrief uitgenodigd zijn om volgende week een gesprek te voeren over de woning. Hoe dan ook ben ik benieuwd naar de antwoorden.

Nog steeds statushouders in Van der Valk Akersloot

Er wonen nog steeds statushouders in het Van der Valk-hotel in Akersloot. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) desgevraagd aan het Noordhollands Dagblad. Het COA huurde per maart veertig kamers in het hotel om er tachtig statushouders te laten slapen, een noodmaatregel vanwege een gebrek aan reguliere opvangplekken. De maatregel zou voor een paar maanden zijn, zei het COA. Dat blijkt anders te zitten, want de krant schrijft:

Van de oorspronkelijke tachtig bewoners zijn er inmiddels 52 uitgestroomd, onder andere naar de tijdelijke locaties die de gemeente Castricum heeft ingericht voor statushouders. De overige 28 statushouders verblijven nog steeds in het hotel, omdat ze nog geen woonruimte hebben. De hotelkamers die leegkwamen door uitstroom zijn inmiddels bezet door nieuwe statushouders uit asielzoekerscentra, omdat de druk volgens het COA daar nog altijd ‘onverminderd hoog’ is.

Noordhollands Dagblad

Volgens het COA is de doorstroom van statushouders vanuit het hotel naar reguliere woningen - zoals een sociale huurwoning - beperkt, simpelweg omdat er niet voldoende woningen voor iedereen zijn.

Het college van B&W was eerder dit jaar niet te spreken over de keuze van het COA om statushouders in het Van der Valk te huisvesten. B&W vreesde voor minder toeristen (omdat er minder kamers geboekt konden worden) en het mislopen van toeristenbelasting, want het was onduidelijk of het COA toeristenbelasting afdroeg.

❓️ Poll van de week

Vorige week vroeg ik via de poll of er ongevraagd glasvezel vanaf de straat naar jouw huis is aangelegd door Open Dutch Fiber (ODF), het bedrijf dat eigenaar is van E-Fiber. Die vraag ontstond naar aanleiding van een lezersvraag. Er blijken meer lezers te zijn die nu ongevraagd een glasvezelkabel tegen hun gevel aan hebben. Een vreemde zet van ODF, want zonder expliciete toestemming van jou mag het bedrijf helemaal geen kabel op (onder) jouw terrein leggen.

Heeft Open Dutch Fiber ongevraagd een glasvezelkabel door jouw tuin gelegd?
Aantal stemmen: 86

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, ik heb hier geen toestemming voor gegeven (11)

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Nee, dit is gebeurd na mijn toestemming (27)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Nee, ik heb geen toestemming gegeven en daarom geen glasvezel (48)

Een van de elf lezers reageert: ‘Ik was thuis en kon het nog tegenhouden. Er werd gezegd dat ze een landelijke organisatie waren, vergelijkbaar met een netbeheerder als Liander. Zeer intimiderend. Bij de buren gingen ze aan de slag en konden het na twee dagen verwijderen. Ook daar was geen contract of toestemming gegeven.’

Ik ga ODF wat vragen stellen over deze situaties en kom erop terug als ik meer weet.

Poll van deze week

De poll van deze week gaat over woningbouw, een hot topic volgens jullie. In deze nieuwsbrief las je dat de gemeente zich wil inspannen om toestemming te krijgen voor de bouw van circa 200 woningen in Akersloot. Dat heeft wat voeten in de aarde, want de beoogde bouwgrond is én Bijzonder Provinciaal Landschap én ligt in een zone waar vanwege Schiphol geen woningen mogen komen. Wat bij mij de vraag oproept hoe wenselijk jij het vindt om woningen in dit gebied te bouwen. Ik ben benieuwd naar je mening.

Circa 200 woningen bouwen bij Akersloot?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Lokaal Vitaal heeft B&W schriftelijke vragen gesteld over de samenstelling van het wandelpad in het nieuwe natuurgebied langs de N203. Dat pad bestaat uit menggranulaat, een samenstelling van verwerkt bouw- en sloopafval waar onder andere in plastic in zit. Er zijn normen voor hoeveel procent vervuild het menggranulaat mag zijn, maar voor Lokaal Vitaal is op dit moment niet duidelijk hoe vervuild het pad in het natuurgebied is. Een te vervuild pad kan het grondwater verontreinigen.

  • Op 14 en 15 september zijn de Open Monumentendagen in de gemeente Castricum. Het programma vind je op de website van de gemeente.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 187 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens