Nieuws uit Castricum: zo stemde Castricum

Terug van vakantie weer een nieuwsbrief!

Hallo en van harte welkom bij editie 146 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Welkom ook tien nieuwe abonnees die zich tijdens mijn drieweekse vakantie hebben aangemeld. Ik kijk terug op geweldige ervaringen in Guatemala en Belize, met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt het beklimmen van een actieve vulkaan en die - op veilige afstand - zien uitbarsten op bijna 4000 meter hoogte. Die foto’s wil ik je niet onthouden.

Terug in het mooie maar gure Castricum praat ik je vanaf nu graag weer elke zondag bij over écht nieuws uit Castricum. In deze bomvolle e-mail lees je:

 • hoe Castricum gestemd heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen

 • dat de Vondelstraat in Bakkum een Integraal Kindcentrum krijgt

 • dat er geld beschikbaar komt voor meer treinen langs Castricum

 • dat de mobiele bloedbank hier niet meer langskomt

 • over een plan voor 96 flexwoningen aan de rand van Castricum

 • hoe je gratis meer kunt leren over de lokale politiek

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Zo stemde Castricum

Nu de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend is, duik ik graag even in de lokale cijfers. Want het stemgedrag van Castricum kan heel anders zijn dan dat van alle gemeenten samen. En dat blijkt ook deze keer weer het geval.

De politieke partijen die in Castricum de meeste stemmen hebben gekregen, zijn namelijk:

 1. VVD (19,8 procent)

 2. GroenLinks-PvdA (19,7 procent)

 3. PVV (18,4 procent)

 4. Nieuw Sociaal Contract (12,6 procent)

 5. D66 (8,8 procent)

Landelijk is die top vijf als volgt:

 1. PVV (23,6 procent)

 2. GroenLinks-PvdA (15,7 procent)

 3. VVD (15,2 procent)

 4. Nieuw Sociaal Contract (12,9 procent)

 5. D66 (6,3 procent)

Zoals je ziet wonen in Castricum meer fans van VVD en GroenLinks-PvdA dan het landelijk gemiddelde, en is de PVV hier minder in trek. Maar achter deze cijfers schuilt interessante context in vergelijking met de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2021. Zo heeft de PVV deze keer 11 procent meer stemmen gekregen, en VVD juist 5,6 procent minder. CDA krijgt 6,4 procent minder stemmen en D66 is nog harder afgestraft (-10,7 procent).

Had jij deze lokale verkiezingsuitslag verwacht?

Login or Subscribe to participate in polls.

Er hebben deze keer overigens minder Castricummers gestemd dan in 2021. Het opkomstpercentage lag toen op liefst 93,2 procent. Nu was dat 86,2 procent. Overigens nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde dit jaar van 77,8 procent.

Castricums raadslid frustreerde stemgang

Op lokaal niveau viel mij op de verkiezingsdag een tweet op van Ralph Castricum, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de extreemrechtse partij Forza Castricum. Op X (voormalig Twitter) deelde hij een afbeelding die kiezers ervan moest overtuigen om het stembiljet GroenLinks-PvdA twee bolletjes aan te vinken. De Rijksoverheid waarschuwde op die dag voor dit nepnieuws; je moest gewoon één bolletje aanvinken, bij twee bolletjes was een stembiljet ongeldig.

De kwalijke tweet van Castricum werd ‘leuk gevonden’ door Forza-aanhangers, maar opmerkelijk genoeg ook door Roel Beems, in Castricum wethouder en lid van de partij Lokaal Vitaal.

Op mijn vraag aan Castricum hoe handig het is als een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger een deel van het volk probeert te misleiden om ongeldig te stemmen, kreeg ik het antwoord dat ik ‘maar een stukje moest schrijven voor mijn suffe blaadje.’ Waarvan akte; leuk dat jij bijna één van de duizend wekelijkse lezers bent. Castricum reageerde daarna nog dat het hem allemaal niets interesseert, zolang ‘die engnekken (hij bedoelt GroenLinks-PvdA) niet aan de macht komen.’

Het opvallende socialmediagedrag van Castricum leverde diverse reacties van inwoners op, en ook van de lokale GroenLinks-fractievoorzitter Gerard Brinkman. Hij sprak op X van ‘raadslidonwaardig gedrag.’ Als je zelf X hebt, kun je de soap hieronder teruglezen.

Ken je iemand die dit ‘suffe blaadje’ waarschijnlijk interessant vindt? Dan kun je deze link delen zodat die persoon zich kan aanmelden voor de wekelijkse e-mailnieuwsbrief.

Vondelstraat lijkt een nieuw IKC te krijgen

De huidige Cunera. Afbeelding: Henk Hommes voor nieuwsuitcastricum.nl

Het lijkt er sterk op dat de gemeente gaat instemmen met de bouw van een integraal kindcentrum (IKC) op de locatie van de huidige basisschool Cunera aan de Vondelstraat in Bakkum. De Cunera is nu gevestigd op twee locaties, aan de Professor Winklerlaan en dus aan de Vondelstraat. De onderwijsstichting en gemeente willen graag één nieuw gebouw realiseren dat ook een kinderopvang krijgt, maar de gemeenteraad discussieert al jaren wáár dat IKC moet komen.

Een deel van de gemeenteraad pleit al jaren voor nieuwbouw op beide locaties, waar andere politieke partijen één gebouw aan de Vondelstraat willen bouwen en weer andere partijen alleen de Professor Winklerlaan voor ogen hebben. Door die impasse kon er tot dusver geen meerderheid gevonden worden voor een locatiekeuze.

Die meerderheid lijkt er nu wel te zijn omdat onder meer Lokaal Vitaal van mening veranderd is. De grootste politieke partij van Castricum - goed voor 6 van de 25 zetels - wil niet langer bouwen aan de Professor Winklerlaan maar nu aan de Vondelstraat.

Op 7 december besluit de gemeenteraad over de locatiekeuze. Sommige omwonenden van de Cunera zijn ontstemd over het voornemen om het huidige pand te slopen en er een hoger gebouw voor terug te bouwen. Zij overwegen een gang naar de rechter. De gemeente trekt zeker 2,5 jaar uit voor een participatieronde en andere noodzakelijke voorbereidingen voordat de bouw kan starten. Juridische procedures kunnen de bouwstart vertragen.

Medio oktober publiceerde ik een artikel dat uiteenzet waarom een IKC Cunera niet zomaar past aan de Vondelstraat.

Budget voor elke tien minuten een trein langs Castricum

De Rijksoverheid stelt honderden miljoenen euro’s beschikbaar om het spoortraject tussen Alkmaar en Amsterdam de komende jaren te verbeteren. Het Tracébesluit Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Alkmaar-Amsterdam is erop gericht om elke tien minuten een trein te laten rijden op dit traject, onder meer omdat de overheid verwacht dat het aantal reizigers de komende jaren blijft toenemen.

Het PHS-programma gaat ook over de sporen van Castricum. Een deel van het budget gaat daarom naar het veiliger maken van drie spoorovergangen in Castricum, het plaatsen van geluidsschermen en raildempers. Op de lange termijn moet er voor het PHS-programma nog steeds een oplossing komen voor de spoorovergang aan de Beverwijkerstraatweg. Verschillende partijen pleiten voor een tunnel voor auto’s en fietsers. Of er straks elke tien minuten een trein op station Castricum gaat stoppen, is nog niet duidelijk. Volgens sommige partijen kan dat alleen als er t.z.t. een tunnel ligt.

Onderstaande YouTube-video van Prorail legt naar mijn mening duidelijk uit wat er waarom gaat veranderen tussen Alkmaar en Amsterdam. Inclusief kaartjes van de gemeenten. De video duurt 2,5 minuut. Let ook op de enorme veranderingen voor treinstation Uitgeest, dat fors groter wordt en een traverse krijgt á la station Zaandam. Het compleet nieuwe station Uitgeest moet medio 2029 af zijn.

Mobiele bloedbank stopt niet meer in Castricum

Sanquin, de organisatie die verantwoordelijk is voor bloeddonateurs, schrapt de mobiele bloedbank voor Castricum. Dit is een vrachtwagenoplegger die aan de zijkanten uitschuift tot een donorcentrum van 68 vierkante meter. Inwoners van Castricum konden tijdens de dagen dat de bloedbank in het dorp stond langsgaan om bloed te doneren. Maar is het niet meer rendabel om Castricum aan te doen, meldt Sanquin in een e-mail aan bloeddonateurs. Die mail heb ik doorgestuurd gekregen.

Op 24 januari doet de mobiele bloedbank Castricum voor het laatst aan. Bloeddonateurs uit Castricum worden daarna in de administratie overgeschreven naar Alkmaar, waar ze voortaan dan heen mogen (moeten) om bloed te doneren. Ze kunnen dan wel een reiskostenvergoeding aanvragen.

Plan voor 96 flexwoningen bij sporthal de Bloemen

Een impressie van de twee nieuw te bouwen complexen met flexwoningen. Afbeelding: Kennemer Wonen

De gemeenteraad besluit op 7 december of er 96 flexwoningen gebouwd mogen worden op vijf ongebruikte tennisbanen naast sporthal de Bloemen. Op het complex van Berg en Bal dus. Het plan voor flexwoningen op die locatie komt van verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar en woningcoöperatie Kennemer Wonen.

Uit de plannen valt op te maken dat de woningen er maximaal tien jaar komen te staan, om daarna plaats te maken voor permanente woningbouw. 32 van de 96 flexwoningen zijn bedoeld voor statushouders; asielzoekers met een verblijfvergunning waar de gemeente een woning voor moet zoeken. De andere woningen zijn voor jongeren tot 23 jaar en voor Castricummers die met spoed een dak boven hun hoofd nodig hebben. Bijvoorbeeld vanwege een scheiding.

Menig Castricummer zal na het lezen van deze alinea’s denken aan de tientallen flexwoningen op de Puikman, achter het treinstation. Die hebben al vaak het lokale, regionale en landelijke nieuws gehaald door de slechte kwaliteit en klachten van bewoners. Wethouder Slettenhaar zegt dat de flexwoningen op Berg en Bal van hogere kwaliteit zijn en minder energie verbruiken.

Niet iedereen staat te springen om twee complexen flexwoningen op Berg en Bal. Bewoners van het woonwagenkamp achter het sportpark vinden dat de flexwoningen te dicht op hun percelen komen te staan en vrezen voor onveiligheid en minder privacy.

Leer meer over de lokale politiek via een gratis cursus

Heb je interesse in de lokale politiek en wil je een cursus doen om meer te weten te komen over hoe de gemeentepolitiek werkt? Eind januari start er voor het eerst een cursus ‘Politiek Actief’ in Castricum, georganiseerd door de gemeente en ProDemos, Huis voor democratie en rechtstaat. De cursus is gratis en heeft ruimte voor maximaal dertig deelnemers, antwoordt de gemeente op mijn vragen. Het minimaal aantal benodigde deelnemers ligt rond de tien, kreeg ik ook te horen. Maar bij acht of negen gaat de cursus vermoedelijk ook door. Ik ben benieuwd naar de interesse.

Deelnemers volgen vijf avondbijeenkomsten, waaronder een training debatteren en een ontmoeting met de burgemeester, griffie en leden van de gemeenteraad. De laatste cursusavond is het volgen van een vergadering van de gemeenteraad.

Wie zich wil aanmelden voor de cursus kan een e-mail sturen naar [email protected].

Kort nieuws:

 • De gemeente verwijdert komende week gelabelde ‘weesfietsen’ bij het treinstation. Fietsen waarvan de gemeente denkt dat ze er al weken staan of niet meer gebruikt worden, zijn in oktober gelabeld. Is je fiets straks verwijderd en wil je ‘m terug, dan kun je de gemeente bellen.

 • Een zwerver die in augustus inbrak bij een Castricums echtpaar, verschillende spullen meenam en in hun auto wegreed, is veroordeeld tot negen maanden celstraf. De man kon een paar uur na de inbraak al aangehouden worden.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 146 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens