Nieuws uit Castricum: zo gaan statushouders in Bakkum wonen

Een (foto)verslag van de rondleiding.

Hallo en welkom bij editie 171 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook nieuwe abonnees. Er is veel gebeurd deze week. Ik heb het nieuws met plezier voor je opgeschreven en kreeg woensdag een rondleiding van de gemeente in de verbouwde John Deere-showroom aan de Stetweg in Bakkum. Die showroom is nu geschikt om 20 statushouders te huisvesten. Hoe ziet hun woonruimte eruit, wanneer komen er mensen te wonen en welke garanties kan de gemeente (niet) geven? Je leest en ziet het in deze e-mail.

In deze volgorde:

  • Mijn verslag van de woonruimte voor statushouders

  • Heiloo onderzoekt of het uit de BUCH wil stappen

  • Nieuwbouw aan de Brakersweg start bij 525 duizend euro

  • Zanderij Zuid gooit 14 nieuwe villakavels in de verkoop

  • Een ontplofte boiler leidt tot een onbewoonbaar huis

  • Veel kort nieuws!

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Zo komen 20 (of meer?) statushouders in Bakkum te wonen

Drie weken. Zo lang had de gemeente nodig om een al jaren leegstaande John Deere-showroom aan de Stetweg in Bakkum schoon te maken, te verbouwen en te voorzien van twintig containers voor evenveel statushouders. Statushouders zijn voormalig asielzoekers die een verblijfsvergunning gekregen hebben en daarom recht hebben op huisvesting. Omdat de gemeente Castricum te weinig reguliere woningen beschikbaar heeft, is de keuze gevallen op het verbouwen van de showroom tot ‘doorstroomlocatie’, dus woonruimte voor statushouders totdat er woningen vrijkomen of bijgebouwd zijn.

Afgelopen woensdag in Bakkum, elektriciens sloten de laatste kabels en lampen aan, gaf projectleider Clemens de Jager een rondleiding aan wethouders Paul Slettenhaar (wonen) en Wilma van Andel (sociaal domein) en mij. Hieronder lees je wat mij is opgevallen tijdens de rondleiding.

Het pand is van buiten schoongemaakt en verraadt niet dat hier statushouders komen te wonen. Wie door het glas tuurt, ziet binnen vier containers staan.

Het pand gezien vanaf de Stetweg. Foto: Rens Blom

Eenmaal binnen, in een grote hal, blijken hier meer containers te staan. Niet allemaal, want ze staan verspreid op de begane grond van het pand. Het woord containers valt overigens niet in de smaak; de gemeente spreekt liever van units.

Vier units tegen elkaar aan geplaatst. Foto: Rens Blom

Een unit is 2,44 meter breed en 6 meter lang en heeft een woonoppervlakte van 14 vierkante meter. Dat is niet groot, blijkt als ik in het midden van de ruimte sta. Er is, zo visualiseer ik, ruimte voor een eenpersoonsbed, kast en bureau met stoel. Daar houdt het vermoedelijk op. Aan een wand hangt een infraroodpaneel dat de ruimte kan verwarmen.

Een unit heeft drie ramen met rolluiken. De ramen kunnen open, maar dat leidt niet tot frisse buitenlucht. De twintig units staan namelijk allemaal in hallen. Bewoners kunnen wel naar buiten. In de showroom staan picknicktafels. ‘Die til je met mooi weer zo op naar buiten om te genieten van het weer en te praten met buurtbewoners’, wijst de projectleider naar het parkeerterrein.

Een unit meet 14 vierkante meter. Foto: Rens Blom

De units zien er schoon en nieuw uit. Dat klopt, vertelt De Jager. Ze komen via een leverancier die ze direct uit de Poolse fabriek haalde. In een unit zitten stopcontacten, maar geen wateraansluiting. Er zijn units te koop die dit wel hebben, maar die zijn volgens de gemeente veel duurder. De gemeente heeft daarom deze, goedkopere units gekocht.

Veel units in de showroom staan in kleine rijtjes tegen elkaar aan. Hoe gehorig ze zijn, is lastig te zeggen omdat ze leeg zijn. Voor de statushouder is de unit echt een privéverblijf om te slapen en wellicht te studeren. Alle andere zaken vinden plaats buiten de unit. Toiletten, douches, wastafels, vier machines en één droger zijn net als de keukens verspreid in ruimtes in het pand te vinden. Heel huiselijk gaat een unit daarom niet aanvoelen, want voor een kop koffie of toiletbezoek moet je - ook ‘s nachts - je eigen deur uit.

De gedeelde ruimtes zijn talrijk en groot; het pand heeft een bruto vloeroppervlakte van 2500 vierkante meter. De units nemen hier gezamenlijk 280 vierkante meter van in beslag.

In de gedeelde ruimtes zijn bestaande keukens nagekeken en uitgebreid met - net uit de verpakking - losstaande inductiekookplaten, koelkasten en combioven-magnetrons. Er zijn ook aanrechten bijgeplaatst, volgens De Jager afkomstig uit de horeca.

Eén van de keukens in het pand. Foto: Rens Blom

Wie gezamenlijk wil eten, kan aanschuiven aan grote tafels. Her en der in de ruimtes zijn bovendien zithoeken gecreëerd, bestaande uit een kleed, bank en soms een bijzettafel. Een bijzonder gezicht omdat de ruimtes zo enorm zijn en elke vorm van gezelligheid missen. De meubels komen daarom wat verloren over, maar zijn kwalitatief in goede staat.

Bewoners mogen de ruimte zelf leuk aankleden. Foto: Rens Blom

De meubels zijn geleverd door Noppes. ‘Twee vrachtwagens vol’, zegt De Jager enthousiast. ‘De ruimtes zijn nog wat kaal, maar we willen ze niet te vol opleveren en bewoners vooral zelf de kans geven om de ruimtes verder leuk aan te kleden.’ Een goed idee, knikt wethouder Van Andel. ‘Ik ben erg blij met de enorme binnenruimte. Mensen hebben straks veel ruimte om hun eigen ding te kunnen doen.’

De meubels komen van Noppes. Foto: Rens Blom

Nog vrolijker wordt het gezelschap van een toiletruimte bedrukt met een John Deere-voertuig onder een blauwe lucht. Prachtig, klinkt het lachend. De tractorchauffeur lacht terug. Eerlijk is eerlijk: dit is het vrolijkste aanzicht in het pand.

De vrolijkste muur in het pand. Foto: Rens Blom

We lopen door naar container unit 21, die ruimte biedt aan een handvol douches en wastafels. De elektricien is net van plan om het licht aan te sluiten. De doucheruimtes zijn functioneel, maar ook krap.

De douches. Foto: Rens Blom

Verderop in het pand treffen we nog een bestaande doucheruimte aan, die na interventie van een extern schoonmaakbedrijf dusdanig glimt dat ik mij voorneem om dit weekend ook maar weer eens de voegen in de douche schoon te maken.

De showroom blijkt ook een inpandige garage te hebben waar je moeiteloos een John Deere-tractor in kwijt kunt. ‘Dit wordt een fietsenstalling’, zegt De Jager. De deur opent naar buiten, waar een voorbijrazende trein mij het gesprek even niet meer laat volgen. Als de trein voorbij is, wijst de projectleider naar het enorme parkeerterrein. ‘Sommige buurtbewoners stelden voor om hier een moestuin te beginnen met de nieuwe bewoners. Een leuk idee, maar niet fantastisch naast een spoorlijn. Het blijft dus een parkeerterrein voor de statushouders.’

Het pand grenst aan het spoor. Foto: Rens Blom

Hobby’s kunnen de statushouders binnen wel uitoefenen. Ruimte genoeg. Een buurtbewoner heeft al een pingpongtafel beloofd, zegt de projectleider. Een ander wil vrijwillig taallessen geven. Fantastisch, zegt Slettenhaar, die af en toe stopt om foto’s te maken met zijn smartphone. Wat vindt hij van het eindresultaat? ‘Het projectteam en betrokken bedrijven hebben in slechts drie weken tijd onwijs goed werk gedaan.’ Clemens knikt en wijst nog even naar brandvertragende deuren, die moeten voorkomen dat een brand zich snel door het pand kan verspreiden.

De Jager (L) en Slettenhaar bij een brandvertragende deur. Foto: Rens Blom

‘Verwachtingen niet te hoog leggen’

Buurtbewoners krijgen volgens de gemeente ‘binnenkort’ een uitnodiging voor een open dag, die over ‘een paar weken’ moet plaatsvinden. Of er tegen die tijd statushouders in het pand wonen, is nog onduidelijk. Slettenhaar en Van Andel zoeken op lijsten naar statushouders uit verschillende landen die in aanmerking komen voor deze vorm van woonruimte. Statushouders moeten maandelijks huur betalen, maar welk bedrag kon een woordvoerder mij niet voor publicatie van deze nieuwsbrief vertellen.

De gemeente gaf in eerdere communicatie aan dat de units naar verwachting drie jaar blijven staan, en dat grondeigenaar Dreef Beheer het pand daarna wil slopen om ruimte te maken voor een nieuwe DekaMarkt-supermarkt met appartementen. Als ik Slettenhaar vraag of de gemeente kan garanderen dat de huisvesting van statushouders op deze locatie over drie jaar stopt, zegt hij dat ‘we hiervan uitgaan maar niets garanderen.’ Kan hij wel garanderen dat deze locatie voor twintig statushouders blijft? Of staat de deur op een kier om meer statushouders te huisvesten in het enorme pand? ‘Het is belangrijk om de verwachtingen niet te hoog te leggen’, benadrukt de wethouder. ‘Dat kan alleen maar verwarring opleveren.’

Wanneer, hoeveel en tot wanneer er statushouders in het pand komen te wonen, blijft zo onduidelijk. Wanneer statushouders vanuit deze locatie kunnen doorstromen naar een reguliere woning valt daarom ook niet te zeggen. Slettenhaar maakt zich in ieder geval geen zorgen dat de - door de gemeente gekochte - twintig units aan de Stetweg na een paar jaar leeg komen te staan. ‘Er is zoveel woningnood.’

Ook Heiloo onderzoekt of het verstandiger is om uit de BUCH te stappen

Zit er nog toekomst in de BUCH, de werkorganisatie van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo? Een half jaar na de aankondiging van Uitgeest om te onderzoeken hoe de gemeente zijn bestuurlijke toekomst voor zich ziet, kiest Heiloo voor een vergelijkbaar onderzoek.

Dat zogeheten bestuurskrachtonderzoek gaat zich richten op drie scenario’s. Dat zijn doorgaan met de BUCH, verdergaan als zelfstandige gemeente of fuseren met één of meerdere buurgemeente(n). Heiloo wil nog deze maand tot een definitieve onderzoeksopdracht komen, daarna het werk uitbesteden aan een extern bureau en voor de jaarwisseling het rapport hebben. Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeente een bestuurlijke knoop wil doorhakken.

Uitgeest heeft zijn onderzoek naar dezelfde drie scenario’s bijna klaar en verwacht ‘voor de zomer’ een principekeuze, lees ik op de projectpagina van de gemeente.

In Castricum en Bergen speelt zo’n onderzoek voor zover ik weet niet, al zijn er in alle vier de BUCH-gemeenten zorgen en frustraties over de BUCH. Met name over de financiën. De werkorganisatie is in 2017 het leven geroepen met het idee dat de vier gemeenten efficiënter en goedkoper kunnen werken door dingen samen te doen. Maar goedkoper is de BUCH nooit geweest en onlangs vroeg de organisatie weer om extra miljoenen euro’s, onder andere door ICT-tegenvallers.

In Bergen maakt de gemeenteraad zich ook ‘grote zorgen over de kwaliteit van raadsvoorstellen en raadsbesluiten binnen de BUCH’, lees ik op de website Flessenpost uit Bergen.

Nieuwbouw Brakersweg start bij 525 duizend euro

Een impressie van het nieuwe hofje (met donkere daken). Afbeelding: Hopman Makelaars

Het nieuwbouwproject aan de Brakersweg komt nu echt dichterbij. Eind april las je exclusief in deze nieuwsbrief dat de betrokken partijen mikten op een verkoopstart in juni en die ambitie is nu concreet.

Afgelopen vrijdag is een teaserwebsite live gegaan en op 1 juni start de verkoop. Op die datum komt ook de prijslijst beschikbaar, zowel online als bij verkoopmakelaar Hopman. De makelaar communiceert wel alvast dat de goedkoopste woning, een tussenwoning, 525 duizend euro gaat kosten.

Er komen twee tussenwoningen, twee bijbehorende hoekwoningen, twee twee-onder-een-kapwoningen en drie vrijstaande woningen. Deze woningen gaan in de verkoop. Er komen ook vier sociale huurwoningen voor mensen vanaf 55 jaar. Die toewijzing staat los van deze verkoopstart. Het plan krijgt de opzet van een hofje en verrijst op de locatie van een gesloopt bedrijventerrein(tje).

Een blik op de teaserwebsite wijst uit hoe het hofje eruit komt te zien en hoe groot de woningen worden. Een tussenwoning krijgt een woonoppervlakte van 114 vierkante meter. Bij een hoekwoning is dat liefst 167 vierkante meter en bij een twee-onder-eenkapwoning 150 vierkante meter. De vrijstaande woningen bieden 130 tot 154 vierkante meter woonoppervlakte. Alle woningen krijgen een warmtepomp en zonnepanelen, en zo energielabel A+++.

Nieuwe verkoopronde kavels Zanderij-Zuid

Een recente luchtfoto van de Zanderij Zuid-bouwput. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

Meer nieuwbouwnieuws, want makelaar Teer bereidt zich voor op de verkoop van veertien kavels die onderdeel uitmaken van het nieuwbouwproject Zanderij Zuid. De kavels hebben een grootte variërend tussen de 350 en 737 vierkante meter grondoppervlakte. Er is vastgelegd hoeveel vierkante meter je mag bebouwen. De villa’s die er verrijzen, moeten ook aan allerlei eisen voldoen die in het beeldkwaliteitsplan staan.

De verkoop van de kavels start op 21 mei, meldt Teer. Afgelopen maandag werd ik getipt dat de prijslijst van de kavels al online stond. Ik bekeek de prijslijst en was van plan die als pdf mooi in deze nieuwsbrief te plaatsen. De volgende dag was de prijslijst echter verdwenen van de website en in de dagen erna is ‘ie niet meer teruggekomen. Wellicht heeft een medewerker de pdf iets te vroeg online gezet? Als ik het mij goed herinner, vermeldde de prijslijst kavelprijzen tussen grofweg een half miljoen en een miljoen euro. Pin mij hier niet op vast.

Als de prijslijst naar verwachting dinsdag weer online komt op de projectpagina, zijn de daadwerkelijke prijzen zichtbaar. Na het kopen van de grond moet je zelf nog de realisatie van de woning bekostigen.

Onlangs las je exclusief in deze nieuwsbrief over de jarenlange vertraging die Zanderij Zuid oploopt. De gemeente verwachtte in 2021 dat de 103 woningen in het project in 2023 opgeleverd zouden zijn. De nieuwste planning, recent gedeeld, noemt 2030 als opleverjaar voor de laatste woningen.

Zanderij Zuid komt te bestaan uit 34 vrijstaande woningen, 27 appartementen, 26 sociale huurwoningen, 8 rijtjeswoningen, 4 twee-onder-een-kapwoningen, 3 patiowoningen en 1 meergeneratiewoning.

Boiler ontploft: huis onbewoonbaar, straat vol schade, geen gewonden

De schade aan het huis na afronding van de brandweer. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

De klap was enorm. Dakpannen, glas, hout en ander puin belandde in tuinen, op zonnepanelen, op auto’s en op straat. Het schelle geluid van sirenes van onder meer politie- en brandweerwagens was door het centrum van Castricum te horen.

Afgelopen maandag ontplofte in een hoekwoning aan de Johan Willem Frisostraat in Castricum een boiler, bevestigt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Door die explosie knalden ramen en een deel van het dak uit de woning. Wonderbaarlijk genoeg raakte er niemand gewond. De 88-jarige bewoonster stond al in haar voortuin toen de explosie plaatsvond, naar verluidt omdat zij een gaslucht in haar woning rook.

De schade in de straat is goed zichtbaar. Rondvliegend puin heeft deuken, krassen en gaten gemaakt in zonnepanelen, auto’s en ramen - een afhandelingsklus voor verzekeraars.

De buren links moesten ergens anders overnachten omdat de explosie leidingen beschadigd heeft. De woning waar de explosie plaatsvond, is door experts onbewoonbaar verklaard. Deskundigen hebben de woning niet betreden; dit werd te gevaarlijk geacht. Stichting Salvage helpt de bewoners met de schadeafhandeling.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief las je een uitgebreid verhaal over het nieuwe afvalbeleid van de gemeente, met positieve statistieken volgens de gemeente en klachten van sommige inwoners. Ik gaf aan benieuwd te zijn naar jouw mening over het nieuwe afvalbeleid en kreeg - heel fijn! - veel reacties. Niet alleen stemmen op de poll, maar ook duidende reacties erbij.

Ben jij blij met het afvalbeleid?
Aantal stemmen: 176

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ja, niets op aan te merken (142)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Nee, liever zie ik dat: (vul in) (34)

De lezers die aangeven dat zij niet blij zijn, hebben uiteenlopende opmerkingen. Een groep pleit voor het wekelijks laten ophalen van GFT in de zomer vanwege stank en maden, waar andere lezers weer restafval naar de milieustraat willen brengen of de restafvalbak thuis vaker aan de weg willen zetten. Zo zijn er meer verzoeken aan de gemeente.

Poll van deze week

In deze nieuwsbrief las je mijn (foto)reportage over de verbouwde showroom in Bakkum die geschikt is gemaakt voor het huisvesten van statushouders. Ik ben benieuwd wat jij van het eindresultaat vindt. Graag hoor ik je mening via onderstaande poll.

Nu de verbouwing afgerond is, is de showroom in Bakkum een goede locatie om statushouders te huisvesten

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Vorige zondag was ik bij de seizoensopening van de strandpost die de Reddingsbrigade en EHBO delen. Die post is vorig jaar compleet vernieuwd en is ruim, compleet en schoon, zo zag ik tijdens een rondleiding. Vrijwilligers houden de post draaiende en ontvangen hier een vrijwilligersvergoeding voor. Er is behoefte aan meer vrijwilligers.

  • Lokaal nieuws ligt op straat, zo zeg ik graag. Of op het strand, zo bleek zondag maar weer. Een paar uur voordat ik op de fiets stapte om de strandpost te bekijken, kreeg ik bericht dat mensen op het strand een oud explosief gevonden hadden. De wijkagent ging naar het strand, gevolgd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Die constateerde dat het explosief uit de Tweede Wereldoorlog dateert en bracht het tot ontploffing.

  • Misschien weet je het nog: in december, januari en februari was de veerpont Akersloot uit de roulatie omdat een motorvervanging veel langer duurde dan de bedoeling was. De gemeente gaf destijds aan na te denken over een compensatieregeling voor wie geen gebruik kon maken van de vervangende voetgangers- en fietserspont. Die compensatieregeling is nu live en per e-mail gedeeld met abonnementhouders, zegt de gemeente. De regeling is alleen voor abonnementshouders voor auto, motor, tractor, aanhanger of een voertuig dat meer dan 3500 kilo weegt, want zij moesten maandenlang omrijden terwijl het abonnementsgeld werd afgeschreven.

  • Wil je thuis energie besparen maar weet je niet waar te beginnen? Je kunt nu gratis een vrijwillige energiecoach langs laten komen, die met jou door de woning gaat en een gesprek met je voert. Daar volgt een digitaal rapport met aanbevelingen uit. De coaches werken via CALorie, de gemeente financiert deze specifieke klus. Lees hier verder.

  • Tot dusver hebben 75 woningeigenaren in de buurt Akersloot Oost zich aangemeld voor de actie ‘isolatiebuurt’, wat betekent dat ze gratis extra hulp van de gemeente krijgen om hun woning te isoleren. Hier is ook een subsidie aan gekoppeld. De actie loopt tot 31 mei. Andere buurten in de gemeente Castricum volgen in de komende maanden tot jaren, bevestigde de gemeente eerder aan mij.

  • De reparateur van smartphones op de hoek van de Dorpsstraat en Korte Cieweg is deze week gestopt. De eigenaar gaat met pensioen, vertelde hij mij tijdens het opruimen. Het pandje á 32 vierkante meter is direct op Funda in Business gezet voor een huurprijs van 520 euro per maand.

  • Op 21 mei stelt het college van burgemeester en wethouders de Kadernota 2025 vast. Dit rapport duidt de financiële situatie van de gemeente en gaat in op de (financiële) plannen voor komende jaren. Net als voorgaande jaren ga ik de Kadernota lezen en praat ik je snel bij over wat mij opvalt. De gemeenteraad behandelt de Kadernota 2025 op 13 juni.

  • Meneer Max Nuijens is vrijdag onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Ben Tap speldde hem de onderscheiding op als bedankje voor zijn zestig jaar durende vrijwilligerswerk in de gemeente Limmen, onder andere voor de kerk en Stichting Hortus Bulborum.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 171 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens