• Nieuws uit Castricum
 • Posts
 • Nieuws uit Castricum: Zanderij Zuid gaat nieuwe fase in en oud-ING-kantoor ondergaat een verbouwing

Nieuws uit Castricum: Zanderij Zuid gaat nieuwe fase in en oud-ING-kantoor ondergaat een verbouwing

Hallo en welkom bij de 79ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Welkom ook nieuwe abonnees. Allereerst een servicemededeling voor de honderden mensen die deze e-mail steevast al op zondagochtend lezen: tussen 11:00 en 17:00 vindt er in de Dorpsstraat en Burgemeester Mooijstraat weer een grotere markt plaats. En bij de brandweerkazerne in het dorp is het open dag (10:00 - 16:00) vanwege het honderdjarig bestaan.

In deze nieuwsbrief lees je dat het grote woningbouwproject Zanderij Zuid een volgende fase ingaat, dat je door de oorlog in Oekraïne een hogere waterschapsbelasting kunt verwachten en dat het leegstaande ING-kantoor in Castricum verbouwd wordt door de nieuwe eigenaar.

Bestemmingsplan Zanderij Zuid ligt eindelijk ter inzage

Het bestemmingsplan van het woningbouwproject Zanderij Zuid Deelgebied 3 is - veel later dan gepland - ter inzage gelegd op het gemeentehuis. Je hebt tot 5 augustus om je zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld omdat je het niet eens bent met het grootschalige woningplan.

Het plan van Zanderij Zuid Deelgebied 3 stelt voor om 103 woningen te bouwen op de locatie van het oude Kaptein Kaas-gebouw en omringend weiland. Er komen appartementencomplexen, rijtjeshuizen en vrijstaande huizen (huur en koop, met uiteenlopende prijzen). Op de bovenstaande afbeelding zie je een impressie van de woningen. Deze pdf op de gemeentewebsite legt uit om welke typen woningen het gaat en hoeveel woningen er per type komen.

Het bestemmingsplan heeft maanden vertraging opgelopen. De gemeente gaf eerder aan de procedurefase in 2021 te willen afronden, zodat de bouw in 2022 kon starten en de oplevering in 2022 of 2023 zou plaatsvinden. Dat is onhaalbaar geworden. Pas in augustus wordt namelijk duidelijk of inwoners of organisaties bezwaar maken tegen het woningbouwproject, waarna ambtenaren eventuele bezwaren moeten doornemen en moeten bepalen of ze meegenomen worden in de uiteindelijke beslissing. Als omwonenden naar de rechter stappen, kan de procedurefase verdere vertraging oplopen.

Deze website schreef in oktober vorig jaar al over de onrealistische planning van Zanderij Zuid en de forse kritiek van een deel van de inwoners van Castricum op het destijds voorgestelde plan. Omwonenden vrezen voor hun rust en de natuur en hebben ook zorgen over veel meer (auto)verkeer. In augustus wordt duidelijk of die zorgen nog steeds bestaan.

Steun deze onafhankelijke nieuwsbrief door een donatie via Tikkie over te maken. Het bedrag en de frequentie is helemaal aan jou.

Je gaat tientallen euro's meer aan waterschapslasten betalen

De waterschapslasten stijgen volgend jaar gemiddeld met 6,4 procent per jaar, verwacht Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De gemiddelde inwoner van Castricum en omstreken gaat op jaarbasis daarom twintig tot dertig euro meer betalen. Boeren moeten rekening houden met een prijsstijging van honderden euro's per jaar, grote bedrijven zelfs met duizenden euro's per jaar.

De jaarlijkse prijsstijging is nodig omdat de prijzen van grondstoffen en energie stijgen en de lonen van de HHNK-medewerkers met de inflatie meegroeien, schrijft het Noordhollands Dagblad op basis van een interview met het waterschap.

Renovatie moet oud-ING-kantoor nieuw leven inblazen

Het voormalige ING-kantoor in de Burgemeester Mooijstraat wordt sinds deze week verbouwd. Het pand is in mei 2021 te koop gezet via Funda in Business en in augustus verkocht aan een nog onbekende eigenaar. De richtprijs voor het gebouw van bijna 500 vierkante meter verdeeld over drie verdiepingen was 485 duizend euro. Verkoop heeft vermoedelijk per inschrijving plaatsgevonden - de Funda-advertentie noemde dit.

De koper heeft vorig jaar een lokale architect ingeschakeld om het pand van drie verdiepingen opnieuw vorm te geven, weet deze website. Het gebouw valt onder het bestemmingsplan Centrum, met enkelbestemming Centrum-1. Een blik op de website van ruimtelijkeplannen.nl leert dat zo'n pand gebruikt mag worden voor:

 • detailhandel, al dan niet in combinatie met een ondergeschikte horecavoorziening;

 • (medische)dienstverlenende bedrijven en/ of instellingen;

 • kantoren;

 • bestaande woningen;

 • woningen op de verdieping;

 • een bedrijf in de bedrijfscategorie A en B uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten 

 • maatschappelijke voorzieningen;

 • uitstallingen;

Veel mogelijkheden dus, waarbij het nog onduidelijk is wát er in het pand komt. Deze website heeft de verantwoordelijk architect gevraagd om contact te leggen met de nieuwe eigenaar, met het verzoek om een reactie te geven op de verbouwing en toekomstplannen. Er blijken meerdere eigenaren te zijn, die het nog te vroeg vinden om zich kenbaar te maken maar zich later wel willen voorstellen.

Kort nieuws:

 • In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat het kabinetsplan om de stikstofuitstoot te verlagen geen steun krijgt van de lokale gemeenteraad. Ik noemde de reacties van onder meer de VVD en het CDA. Daar kwam een reactie op van GroenLinks-raadslid Hannie Lutke Schipholt, die terecht zegt dat niet alle partijen zich kritisch hebben uitgelaten over het kabinetsplan. Zij hebben niets over het plan gezegd. Dat had ik duidelijker kunnen verwoorden.

 • De Tuin van Kaptein Rommel zegt dat het de komende jaren minder subsidie krijgt van de gemeente Castricum. Details zijn nog niet bekend - deze website heeft de gemeente om een reactie gevraagd en houdt je op de hoogte. Het bestuur van de (vrijwillige) organisatie wil meer donateurs werven om een begrotingstekort te voorkomen.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht, ik hoop dat je het weer een interessante nieuwsbrief vond. Als je in de toekomst gratis en reclamevrije nieuwsbrieven wil blijven ontvangen, steun je mij door af en toe een donatie via Tikkie over te maken. Alleen als alle lezers dat doen, kan ik als zelfstandig journalist tijd blijven vrijmaken om onderzoek te doen en artikelen te schrijven. Want ook ik moet elke maand de hypotheek betalen. Dank voor je waardering!

Graag tot volgende week,

groeten Rens