• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: WOZ-berekening blijft geheim, verhuizingen en Albert Heijn dicht

Nieuws uit Castricum: WOZ-berekening blijft geheim, verhuizingen en Albert Heijn dicht

Hallo bij weer een nieuwe editie van deze nieuwsbrief. Hopelijk gaat alles goed met je. Ik wil deze week drie onderwerpen met je doornemen, met speciale aandacht voor een opvallende gerechtelijke uitspraak die gaat over de geheime totstandkoming van de WOZ-waarde van onze huizen.

Ik hoop dat je het weer een interessante editie vindt en hoor het graag als je feedback of vragen hebt. Fijne week gewenst!

Rechter: gemeente hoeft WOZ-algoritme niet uit te leggen aan inwoners

Bij AG Connect (een oud-opdrachtgever van mij) las ik deze week een boeiend artikel over een rechtszaak tussen de gemeente Castricum en een inwoner.

De inwoner maakt al jaren bijna elk jaar bezwaar tegen de WOZ-waarde van zijn woning. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast. De inwoner vindt de vastgestelde WOZ-waarde steevast te hoog. Deze keer kwam het tot een rechtszaak, waarbij onafhankelijke experts ook een berekening maakten en tot dezelfde conclusie kwamen als de gemeente. De rechter gaf de gemeente daarom gelijk.

Relatief veel mensen maken bezwaar tegen hun WOZ-aanslag, dus de uitspraak in deze rechtszaak is belangrijk voor gemeenten en inwoners.

Want wat deze rechtszaak zo interessant maakt, is dat de gemeente niet kan uitleggen hóe de WOZ-waarde van een woning berekend wordt en dat de rechter dat geen probleem vindt. De gemeente gebruikt speciale algoritmen om de WOZ-waarde vast te stellen, maar kan de inwoner én rechter niet vertellen hoe die werken. Algoritmen zijn door mensen geprogrammeerd en gebruiken statistische modellen en cijfers om tot conclusies (in dit geval een WOZ-waarde) te komen. De ontwikkelaar weet dus wél hoe de software werkt, en daarom is het raar dat de gemeente als klant (naar eigen zeggen) geen idee heeft.

Juristen en privacyorganisaties zeggen tegen AG Connect dat het opvallend en misschien zelfs gevaarlijk is dat de rechter de gemeente gelijk geeft terwijl onduidelijk is hoe het WOZ-algoritme werkt. Want hoe kun je iemand gelijk geven als je niet alle informatie hebt en de informatie niet kunt controleren?

Lees hier het hele artikel

Bakkerij-gebouw verkocht, gaat ruimte bieden aan Stichting Welzijn en Discovery

Ik hoorde de geruchten al een tijdje rondgaan en deze week is het door de gemeente bevestigd: jongerencentrum Discovery en Stichting Welzijn verhuizen samen naar een ander pand. Dat is De Landbouw aan de Dorpsstraat, waar vroeger poppodium de Bakkerij in zat.

Stichting Welzijn zit nu nog in Geesterhage en verhuist 1 juli naar De Landbouw. Later dit jaar komt Discovery daar bij. Er is een huurcontract van vijf jaar met optie tot verlenging getekend. Discovery zit nu nog tussen de tuin van Kapitein Rommel en Jasmin Garden. Dit pand komt beschikbaar.

De Bakkerij is begin vorig jaar failliet gegaan en het gebouw is nu verkocht aan een particuliere investeerder. De gemeente hield zich als schuldeiser bezig met de schuldafwikkeling van de stichting achter de Bakkerij en verdient 70.000 euro aan de verkoop van het pand.

De grote vraag is of de gemeente daadwerkelijk winst maakt. De Bakkerij had een lening uitstaan bij de gemeente, maar betaalde al een tijd geen rente en aflossing meer. De schuld werd daarom steeds groter en toen de gemeente begin 2020 besloot geen nieuwe lening te verstrekken om de Bakkerij te redden, werd het poppodium failliet verklaard.

Lees hier het hele artikel

Albert Heijn tien dagen dicht wegens verbouwing

Tot slot nog een meer praktisch bericht: de Albert Heijn in Geesterduin gaat verbouwen en is later deze maand daarom tien dagen dicht. Op 16 januari om 15:00 sluit de winkel en op 26 januari om 11:00 opent hij weer, zo is de bedoeling.

De winkel wordt volledig vernieuwd en gaat zich meer focussen op verse producten. Ik heb begrepen dat er onder andere meer soorten vers brood en een bereidingsbar voor sushi komen.

Albert Heijn verbouwt al zijn Nederlandse supermarkten met een nieuw winkelconcept, gemiddeld drie per week.

Dank voor het lezen en tot volgende week!