Nieuws uit Castricum: woningbouw Zanderij Zuid weer dichterbij

En: laat je oude tuintegels ophalen door de gemeente

Hallo, fijne Paasdagen en welkom bij editie 117 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook zestien nieuwe abonnees, die zich voornamelijk aangemeld hebben naar aanleiding van mijn nieuwsbericht over dat de woningbouw op het voormalige Kaptein Kaas-terrein een stap dichterbij is. In deze nieuwsbrief lees je:

  • dat de lokale politicus Ron de Haan is voorgedragen als wethouder van Wijdemeren

  • twee updates over winkels in de Burgemeester Mooijstraat

  • wanneer de Bloemendagen in Limmen plaatsvinden

  • hoe je je tuintegels gratis kunt laten ophalen door de gemeente

  • en dus dat het bestemmingsplan van Zanderij Zuid onherroepelijk is, waardoor de woningbouw dichterbij komt

Ik hoop dat je na deze nieuwsbrief weer helemaal op de hoogte bent van het laatste nieuws in Castricum. Er zit ruim een dag werk in, werk dat ik kan doen dankzij donaties van lezers. Waardeer je mijn berichtgeving, dan kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Bedankt ook donateurs van vorige week!

Verruilt Ron de Haan de Castricumse politiek voor die van Wijdemeren?

Ron de Haan zit al een hele tijd in de lokale politiek, de afgelopen jaren ook als wethouder. Sinds hij dat niet meer is, zoekt hij een nieuwe baan. De Haan leek wethouder op Vlieland te worden, maar die uitdaging ketste af op de aangeboden woonruimte. Nu is hij voorgedragen als wethouder voor Wijdemeren. Lees er meer over.

Burgemeester Mooijstraat: de ene zaak is eindelijk verkocht, waar een ander opent

De Burgemeester Mooijstraat is één van de winkelstraten van Castricum. Maar een aantal panden staat leeg. Laatst bijvoorbeeld vertrok De Bierhut nog uit de straat. Vorige week las je in deze nieuwsbrief dat de verkoopmakelaar het betreffende winkelpand tijdelijk uit de verkoop gehaald heeft omdat kopers terughoudend zijn.

Deze week is er beter nieuws te melden rondom de Burgemeester Mooijstraat. Allereerst: het winkelpand nummer 6A, naast café de Stiefel, is na maanden van leegstand verkocht onder voorbehoud. In het pand zat vroeger Hurkmans schoenen. Als alles goed gaat, vertelt makelaar Teer desgevraagd aan deze website, moet de sleuteloverdracht begin mei plaatsvinden. De verkoop onder voorbehoud staat ook op de betreffende Funda in Business-pagina.

Heb jij informatie over de koper, dan kun je mij vertrouwelijk bereiken door een e-mail te sturen naar [email protected].

Het andere nieuws gaat over het pand rechts naast de voormalige Hurkmans schoenenwinkel, dus nummer 8. Deze Thaise afhaal voor eten genaamd La-or opent later in april (eindelijk) in het nieuwe pand, verderop in de Burgemeester Mooijstraat richting het treinstation. Het plan is er al jaren en het nieuwe pand heeft vanwege de verbouwing ook al jaren karton voor de ramen hangen. In het nieuwe pand opent La-or een kleinschalig Thais restaurant.

De Bloemendagen Limmen

Op de jaarlijkse Bloemendagen van Limmen tonen inwoners van - jawel - Limmen allerlei bloemmozaïeken in hun voortuinen gratis aan passanten die de bekende tocht volgen. Die tocht trekt elk jaar regionale tot landelijke media-aandacht en veel bezoekers. Dit jaar vinden de Bloemendagen plaats tussen 29 april en 3 mei. Meer informatie vind je op de speciale website.

Laat je oude tuintegels ophalen door de gemeente

Wil je tegels uit je voor- of achtertuin (of allebei!) vervangen voor groen, dan kom je voor een probleem te staan. Want tuintegels mogen niet in de afvalbak en ook niet mee met het grofvuil. Tegelijkertijd stimuleert de gemeente Castricum haar inwoners om hun tuinen te vergroenen. Dat rijmt niet echt.

Gelukkig ziet de gemeente dat zelf ook in, en gaat zij oude tuintegels van inwoners ophalen. Via een plan, uiteraard. Dat plan steekt als volgt in elkaar;

  1. Stuur uiterlijk 11 april een e-mail naar [email protected]. met als onderwerp ‘aanvraag big bags’. Zet in de mail je naam en adresgegevens.

  2. Haal vervolgens op 14 of 15 april binnen de openingstijden van de gemeentewerf daar een big bag op en neem - als je dat wil - gratis een vaste plant mee als cadeau.

  3. Zet de big bag met oude tegels uiterlijk 17 april om 07:30 voor of in de buurt van je woning aan de weg en zorg ervoor dat er geen auto voor kan staan. De gemeente haalt de big bag op met een vrachtwagen met kraan.

Opvallend: de informatiepagina van de gemeente, waar ik het stappenplan op baseer, noemt nergens of het ophalen van tegels gratis is of dat er kosten aan verbonden zijn. Het lijkt mij dat de dienst gratis is, maar dit kun je voor de zekerheid natuurlijk navragen. Ook noemenswaardig is dat de betreffende pagina niet zegt wat je na april met je tuintegels kunt doen. Dat dien je zelf uit te vogelen.

Bestemmingsplan Zanderij Zuid onherroepelijk, bouw komt dichterbij

Wie interesse heeft in het grote nieuwbouwproject Zanderij Zuid (103 woningen) achter het treinstation van Castricum, leest in onderstaand artikel goed nieuws. Het bestemmingsplan is onherroepelijk omdat de Raad van State de bezwaren van omwonenden deze week ongegrond verklaard heeft. Er verandert dus niets meer aan het plan.

Onderstaand artikel lees je alleen via deze website, die als doel heeft om jou alleen écht nieuws uit Castricum te brengen. Opmerkelijk is dat de gemeente na de juridische uitspraak desgevraagd niet direct informatie kon geven, een persbericht voor vrijdag beloofde, dit vrijdag annuleerde en vrijdagmiddag aangaf dinsdag tóch een persbericht te gaan sturen. Snap jij het nog?

Zanderij Zuid kent nog veel onduidelijkheden, waar deze website je zo snel en zo goed mogelijk van op de hoogte blijft brengen. Later dit jaar volgen namelijk de sloop van het Kaptein Kaas-gebouw en de verkoop en nieuwbouw van het grootste nieuwbouwproject in jaren in Castricum. Een project dat met sociale appartementen en allerlei vrije sector-woningen relevant is voor heel wat lezers van deze nieuwsbrief, zo blijkt keer op keer uit de leesstatistieken en die van sociale media.

Kort nieuws:

  • De gemeente Castricum hoeft geen woning te geven aan een zwangere, jonge Afghaanse vrouw. Zij stapte naar de Raad van State om een urgentieverklaring aan te vragen - en zo voorrang te krijgen op de lijst voor een sociale woning - maar vangt dus bot. De rechter vernietigde weliswaar de eerste gemeentelijke weigering voor een urgentieverklaring, maar het draaide om de tweede weigering. Op dat moment was de vrouw verhuisd van Castricum naar Amsterdam. Volgens de rechter was er daarom geen sprake meer van een noodsituatie en mocht de gemeente de urgentieverklaring terecht weigeren.

Tot volgende week

Bedankt weer voor je aandacht, ik hoop dat ik weer een boeiende nieuwsbrief voor je geschreven heb. Als je mijn gratis werk waardeert, kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Of je kunt om mijn bankrekeningnummer vragen. Dank voor je waardering en graag hoor ik via een antwoord op deze e-mail van je als je een vraag, nieuwstip of feedback hebt.

Ik wens je een topweek toe,

groeten Rens