Nieuws uit Castricum: wanhopige statushouders weigeren woonruimte

Gemeente helpt met woningen isoleren

Hallo en welkom bij editie 162 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook tien nieuwe abonnees. Deze week een korte zichtbare update over de coaching die ik krijg vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Ik heb nieuwe visitekaartjes laten drukken en ben - als betaalde adverteerder - de komende drie maanden zichtbaar op de digitale reclameschermen in de etalage van fietsenwinkel Pilkes, in de Burgemeester Mooijstraat. Twee experimenten die de komende tijd hopelijk extra abonnees gaan opleveren. Wil je wat visitekaartjes om uit te delen? Laat het mij weten, ik breng ze graag langs of stuur ze graag op!

In deze nieuwsbrief praat ik je bij over:

  • gefrustreerde statushouders die niet naar tijdelijke woonruimte in Castricum willen verhuizen

  • het plan van de gemeente om woningeigenaren te helpen met het isoleren van hun huis

  • ProRail-documenten die volgens een oud-raadslid duidelijk maken dat er geen tunnel nodig is om de spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg toekomstbestendig te maken

  • een BOA die baalt van de term ‘Playmobilpolitie’, maar deze beeldvorming juist bevestigt in een interview

Ik heb weer ruim twee dagen gewerkt om jou een onafhankelijke nieuwsbrief voor te schotelen. Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Wij willen niet naar Castricum verhuizen, zeggen wanhopige statushouders tegen een raad die de huisvestingsplannen goedkeurt

En wéér haalde Castricum deze week het regionale en landelijke nieuws rondom het huisvesten van statushouders - asielzoekers die een verblijfvergunning gekregen hebben en daarom een woning toegewezen moeten krijgen. Tientallen alleenstaande statushouders die nu in flats in Alkmaar wonen - maar onder de verantwoordelijkheid van Castricum vallen - zochten deze week zelf de media op om hun frustratie te uiten. Ze moeten per 1 april uit de flats, maar willen niet verhuizen naar een opgeknapte Montessorischool in Castricum, kamers in jeugdzorglocatie Antonius (Bakkum) en een nog te verbouwen John Deere-showroom aan het spoor in Bakkum.

De mannelijke statushouders gaven in de media aan dat ze klaar zijn met het delen van toiletten, regelmatig verhuizen en nog steeds perspectief missen op wanneer ze een permanente, echte woning krijgen. Ze kennen ook de verhalen van statushouders aan de Puikman en in Limmen, die regelmatig in de media aandacht vragen voor schimmel, lekkages en andere problemen in de tijdelijke woningen.

Een vertegenwoordiger van de groep uit Alkmaar zocht ook contact met mij, en vertelde begin deze week dat de groep naar het gemeentehuis zou afreizen om donderdag bij de raadsvergadering te protesteren tegen het raadsvoorstel om de drie huisvestingslocaties goed te keuren. En inderdaad, donderdagavond zat een delegatie van de groep op de publieke tribune met kartonnen protestborden vol kreten als ‘U stopt onze dromen’, ‘Gelijke behandeling, niet in Castricum’ en ‘Wij willen een echte woning’.

Met name Forza en VVD reageerden boos op de houding van de statushouders. De partijen vinden het weigeren van een tijdelijke woning in Castricum ondankbaar en gaven aan dat Castricummers ook lang moeten wachten op een (sociale) woning. Ik vraag me sterk af of de statushouders blij zijn met hun optreden op het gemeentehuis. Ze staan nu boos kijkend met protestborden op het internet, waar veel mensen negatieve reacties achterlaten. Bovendien hebben ze bot gevangen: het raadsvoorstel om de drie tijdelijke huisvestingslocaties goed te keuren, werd laat op de avond door alle partijen behalve D66 gesteund en daarom aangenomen. Aan die stemming ging een pittige discussie vooraf, waarin verschillende partijen stevige kritiek uitten op de werkwijze van het college. Maar na verschillende toezeggingen van het college kwam de goedkeuring er, want de gemeenteraad is het erover eens dat er huisvestinglocaties moeten komen.

Het besluit van de gemeenteraad verandert de houding van de statushouders niet, zeggen ze zelf. Ze houden vol niet naar Castricum te verhuizen, claimen het wooncontract niet te gaan tekenen en laten foto’s zien die duidelijk moeten maken dat sommige mannen liever in een tent blijven kamperen. De gemeente zegt de statushouders via een gesprek duidelijk te willen maken wat de consequenties zijn als zij niet tekenen.

Statushouders die een woning weigeren - dat gebeurt honderden keren per jaar - en vervolgens ongelijk krijgen van het COA, kunnen uit hun huidige woning gezet worden. Dat gebeurt maar weinig, want de meeste statushouders kiezen voor een ontruiming start alsnog voor de aangeboden woonruimte, lees ik terug in Kamervragen.

Gemeente helpt Akersloot Oost met isoleren, verwacht jaren nodig te hebben voor de hele gemeente

De gemeente Castricum gaat buurten helpen met het isoleren van hun woningen, wat duurzamere huizen met een hoger energielabel en lagere energielasten moet opleveren. Akersloot Oost is als eerste buurt aan de beurt. Wat houdt dat in?

Alle woningeigenaren in die buurt hebben een brief gekregen die uitlegt dat ze gratis en vrijblijvend een onafhankelijk energieadviseur langs kunnen laten komen. Daar volgt een offerte uit, die te weigeren of te accepteren is. Woningeigenaren die akkoord geven, krijgen van de organisatie ‘Winst uit je woning’ gratis hulp bij het aanvragen van de nodige subsidies en het laten uitvoeren van de werkzaamheden.

De gemeente zegt geld van de Rijksoverheid ontvangen te hebben voor deze actie en de bijdrage voor inwoners. Inwoners kunnen via bestaande subsidiepotjes van de gemeente en Rijksoverheid (ISDE) veel isolatiemaatregelen gratis tot bijna gratis laten uitvoeren, benadrukt een woordvoerder van de gemeente.

Dat is goed nieuws voor inwoners van Akersloot Oost, maar is het gemeentelijke subsidiepotje straks niet leeg voor inwoners van andere buurten? De woordvoerder verwacht van niet, maar zegt tegelijkertijd een brief naar mensen te sturen als de bodem in zicht komt. De gemeente Castricum heeft voor de komende jaren honderdduizenden euro’s in de isolatiesubsidiepot gestopt, bedoeld voor alle inwoners. ‘Met de subsidies wordt zoveel mogelijk ingezet op de woningen met een lager energielabel. Daar is dan het meeste resultaat mee te behalen’, verduidelijkt de woordvoerder.

Wie in Castricum woont en aan de subsidievoorwaarden voldoet, kan op dit moment al een aanvraag indienen. Wie tot 150 procent van de bijstandsnorm verdient, krijgt extra subsidie. Eind maart start er ook een inkoopactie voor isolatie voor alle huiseigenaren in de gemeente. De buurtbegeleiding gaat dus per buurt, en is een langdurig project. Op mijn vraag in welk tempo de gemeente buurten gaat helpen, antwoordt de woordvoerder: ‘Het plan is dat er na 2024 met twee buurten in 2025 en 2026 één buurt per jaar wordt toegevoegd. Afhankelijk van de voortgang en resultaten kan dit plan worden aangepast. Alle buurten tegelijk is te arbeidsintensief en niet elke buurt heeft hulp bij isolatie nodig.’ Mijn vraag in hoeveel buurten de gemeente is ingedeeld, is niet beantwoord. Een volgorde is ook niet bekendgemaakt.

Oud-raadslid: documentatie toont aan dat tunnel bij Beverwijkerstraatweg niet nodig is voor veiligere spoorwegovergang

De spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg. Foto: Bert Westendorp voor nieuwsuitcastricum.nl

Onlangs las je in deze nieuwsbrief dat oud-raadslid Dave van Ooijen wil aantonen dat er geen tunnel onder het spoor nodig is om de overgang aan de Beverwijkerstraatweg in de toekomst veilig te houden. Een veiligere overgang is noodzakelijk omdat er vanaf 2040 veel meer treinen moeten rijden over de spoorlijn waar Castricum aan ligt. Verschillende partijen in de gemeenteraad wilden het alternatieve plan nader laten onderzoeken, maar kregen onvoldoende steun. Het raadsvoorstel belandde daarom in de prullenbak, wat Van Ooijen ‘dom en kortzichtig’ noemde.

Maar hij geeft niet op. Deze week meldde hij zich met een serie documenten van ProRail, opgevraagd via de Wet Open Overheid (Woo). Van Ooijen heeft de documentatie op verzoek met mij gedeeld. Een rapport uit oktober 2022 maakt volgens Van Ooijen duidelijk dat het plan waar hij enthousiast over is, door ProRail onderzocht is en positieve effecten kan hebben op de veiligheid van de overweg.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt tegen het Noordhollands Dagblad echter dat er ook nadelen kleven aan het onderzochte plan. Denk aan extra overstappen en een langere reistijd voor reizigers op de route Haarlem - Uitgeest. Van Ooijen bevestigt dat eerste nadeel maar stelt dat de totale reistijd op de lijn korter wordt omdat er volgens ‘zijn’ plan meer intercity’s op Uitgeest kunnen stoppen en de overstaptijden beter gaan aansluiten.

Het oud-raadslid heeft de documentatie van ProRail met de gemeenteraad gedeeld en vraagt de raadsleden die onlangs tegen een nader onderzoek van het plan stemden om hun mening te heroverwegen.

Ik ben benieuwd of dat gaat gebeuren. De gemeenteraad heeft unaniem aangegeven tegen een tunnel te zijn, die te ontwrichtend voor het dorp genoemd wordt en meer dan honderd miljoen euro zou kosten. Tegelijkertijd zeggen ProRail en de Rijksoverheid nu dat een tunnel de enige mogelijkheid om de spoorwegovergang te verbeteren, al is mij nog niet duidelijk hoe die tunnel gefinancierd moet worden.

BOA hoopt via interview op meer waardering voor zijn werk, maar de vraag is of dat lukt

Een fascinerend interview met een handhaver van de BUCH in het Noordhollands Dagblad. De BOA, met zijn teamleider naast zich gepositioneerd, wil via het interview duidelijk maken hoe de baan er in de praktijk uitziet én hoopt op meer waardering voor het vak. Wat mij betreft een logische pr-zet in een periode waarin BOA’s regelmatig negatief uitgelicht zijn in populaire tv-shows.

‘'Ik zou het wel fijn vinden als inwoners zien wat we daadwerkelijk doen op straat. Of wat we kunnen doen. En dat mensen ons niet zien als de Playmobilpolitie, zoals ze ons laatst noemden bij Vandaag Inside’, zegt de BOA uit de BUCH tegen de krant.

Playmobilpolitie. Nogal een denigrerende term. Daar zou ik als BOA ook niet blij van worden. Waarom gebruikt men dat woord? Volgens de talkshowfiguren omdat je een BOA niet hoeft te vrezen omdat hij of zij alleen praat en geen boetes uitdeelt of optreedt. Maar dat beeld klopt niet, stellen BOA’s. Ze zeggen wel op te treden en steeds vaker handboeien nodig te hebben vanwege toenemende agressie op straat.

Toen de BUCH begin deze maand bekendmaakte dat BOA’s hier sinds 1 maart handboeien dragen, vroeg ik jullie naar jullie mening over de lokale BOA’s.

Hieronder nog een keer die uitslag:

Wat is jouw mening over de BOA’s van Castricum?
Aantal stemmen: 80

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ik ben positief, want: (12)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ik ben kritisch, want: (50)

🟨🟨⬜️⬜️⬜️⬜️ Ik heb geen mening (18)

De mensen die kritisch zijn, zeggen vooral dat ze (vrijwel) nooit BOA’s zien. Er klinkt in de reacties ook kritiek op het gebrek aan handhaving. Lezers geven met name aan dat fout geparkeerde auto’s in hun straten nooit bekeurd worden.

Kortom: een deel van Nederland neemt de BOA niet serieus en ook in Castricum mist een deel van de inwoners serieuze handhaving. De BOA, ook in Castricum, baalt van die beeldvorming. Voor hem dus een uitgelezen kans om in het Noordhollands Dagblad de beeldvorming te verbeteren. Die poging is naar mijn mening - met alle respect voor de handhaver die plezier heeft in zijn werk - grotendeels mislukt.

Onderstaande vragen en antwoorden maken duidelijk waarom ik dat vind.

Knijpt u eigenlijk wel eens een oogje dicht op straat?

„Absoluut. Als ik bij elke overtreding een bekeuring moet schrijven, dan ben ik de hele dag bezig. We gaan altijd eerst het gesprek aan.”

Hoe maakt u dat onderscheid wanneer u wél een bon schrijft of juist niet?

„Ik hou bijvoorbeeld niet van bewust asociaal gedrag. Maar dan gaan we tóch eerst het gesprek aan met de inwoners. Kunnen wij het probleem oplossen? Kan ik heel duidelijk maken dat het iets niet mag? Dan doe ik het liever af met een waarschuwing. Dat kan overigens ook veel effectiever zijn.”

En later:

[..] Verder zoek ik ook nog wel eens de mensen op die zonder ontheffing parkeren op een invalidenparkeerplaats. Ik schrijf namelijk niet graag boetes uit van 490 euro. En zij doen het waarschijnlijk na zo’n gesprek nooit meer.”

Bron: interview in Noordhollands Dagblad

Hoewel volgens mij iedereen snapt dat een BOA niet in élke situatie direct een boete uitschrijft, denk ik dat dit interview vooral de beeldvorming bevestigt dat een BOA liever praat dan boetes uitdeelt. Dat beeld leeft en stoort niet alleen bij een deel van de inwoners, maar ook ondernemers - die dit bijvoorbeeld schriftelijk kenbaar maken aan de gemeente. Zij zijn van mening dat beboeten doorgaans meer effect heeft dan waarschuwen.

Als journalist vind ik het in ieder geval heel boeiend om te zien hoe de eerlijke mening van een handhaver zo kan verschillen met die van een een deel van het publiek.

❓️ Poll van de week

Vorige week las je exclusief in deze nieuwsbrief over de crowdfundingscampagne waarmee een lokale ondernemer genoeg geld hoopt op te halen om een gevarieerde ruimte te starten in de Burgemeester Mooijstraat. Deze zaak, Sukha Life, moet naast flexwerkplekken ook een gezonde foodbar, workshops en praktijkruimtes rondom mentale en fysieke gezondheid krijgen. Ik was benieuwd of die zaken jullie aanspreken. De resultaten lees je hieronder.

Zou jij naar Sukha Life gaan?
Aantal stemmen: 155

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, om te flexwerken (6)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, voor koffie en/of gezond eten (27)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, voor een behandeling of workshop (10)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Nee, er zit niets voor mij bij (90)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ik heb nog geen mening (22)

Poll van deze week

De gemeente Castricum wil alle woningeigenaren helpen met het isoleren van hun huis. Akersloot Oost is als eerste buurt aan de beurt. De komende jaren komen daar buurten bij. Ik ben benieuwd of jij behoefte hebt aan hulp van de gemeente.

Heb jij behoefte aan hulp van de gemeente bij het isoleren van je woning?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Een 38-jarige vrouw uit Castricum wordt beschuldigd van het mishandelen van haar 12-jarige kind door het onnodig toedienen van medicijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw ook van het stelen van 16.500 euro van haar buurvrouw, door stiekem geld met haar pinpas op te nemen. De vrouw wordt ook beschuldigd van online oplichting. De officier van justitie maakte maandag op de zitting bekend dat de verdachte niet mee wil werken aan een psychologisch onderzoek en op dit moment niet vastzit. Er is nog geen datum bekend voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak, schrijft het Noordhollands Dagblad.

  • In de regionale krant ook een uitgebreid artikel over de bevestiging van Connexxion dat de vervoerder ook dit jaar geen personeel heeft om buslijnen naar stranden te verzorgen. Castricum kiest daarom voor het derde jaar op een rij voor een eigen busverbinding die gefinancierd gaat worden door de gemeente, ondernemers en subsidie van de provincie Noord-Holland, vertelt verantwoordelijk wethouder Roel Beems mij desgevraagd. Hoe hoog die subsidie wordt, is nog niet duidelijk. Beems verwacht in de komende weken meer duidelijkheid. Ik houd je natuurlijk op de hoogte.

  • De twintigjarige Amber Blaauw uit Castricum heeft long covid en kan daarom bijna niets meer. Ze heeft haar hoop gevestigd op hyperbare zuurstoftherapie, dat zestig procent kans van slagen heeft om haar gezondheid te verbeteren. Zorgverzekeringen dekken deze behandeling niet, dus is Amber een crowdfundingsactie gestart. Op moment van schrijven heeft ze nog ruim tweeduizend euro nodig om haar doel van 9500 euro te halen. Op deze pagina kun je haar verhaal lezen of een donatie overmaken.

  • De gemeenteraad van Castricum is bereid om jaarlijks maximaal 1,05 tot 1,2 miljoen euro bij te dragen aan de exploitatie van een nieuw zwembad. Dit bedrag is honderdduizenden euro’s hoger dan in 2019 is vastgesteld, wat volgens het college noodzakelijk is vanwege de hoge inflatie. Donderdag besloot de raad (pdf) dat het college door kan met onderzoek doen naar een dubbele sporthal om die direct aan het zwembad vast te bouwen. Dit onderzoek moet in het najaar af zijn en de gemeenteraad zegt alleen met de bouw van de sporthallen in te stemmen als de energievoordelen die het college onderzoekt haalbaar blijken en er dekking is voor de hogere kosten. Het college blijft ondertussen ook voorbereidingen treffen voor de bouw van het zwembad, verklaart wethouder Roel Beems.

  • Een meerderheid van de gemeenteraad van Castricum wil weten of het mogelijk is om een experimentele nachttrein die in het weekend tussen Amsterdam en Alkmaar gaat rijden, ook in Castricum te laten stoppen. Via een aangenomen motie (pdf) verzoekt de gemeenteraad het college om het gesprek aan te gaan met de NS en Alkmaar om hier meer informatie over in te winnen.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 162 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens