Nieuws uit Castricum: waar is ruimte voor statushouders?

En: de bouw van een (verkocht) woningproject in Akersloot start

Hallo en welkom bij editie 153 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook vijftien nieuwe abonnees en tof dat deze nieuwsbrief nu naar meer dan 1100 abonnees gaat! Allereerst: in de vorige nieuwsbrief beloofde ik bij het artikel over de huisvesting van statushouders een video van EenVandaag, maar die kon je door een technische fout niet zien. Balen. Bekijk ‘m via deze link alsnog.

Verder was het een rustige nieuwsweek en vergadert de gemeenteraad vanaf volgende week pas weer, dus ook op dat vlak is er nu weinig te melden. En omdat ik geen krantenpagina’s hoef te vullen met reclames en ingezonden mededelingen, houd ik deze nieuwsbrief lekker kort. Ik wens je een mooie (zon)dag en praat je graag bij over:

  • de uitdagingen van de gemeente bij het huisvesten van statushouders

  • Restaurant Tasca op het Bakkerspleintje stopt

  • de start van de bouw van 73 woningen in Akersloot

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Exclusief: gemeente tast nog in het duister over het huisvesten van ‘Alkmaarse’ statushouders

In de vorige nieuwsbrief las je dat het de gemeente Castricum in 2023 niet gelukt is om alle aangewezen statushouders een woning te geven. Statushouders zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Deze week geven overheidsdocumenten (pdf) een beeld van de achterstand. Op peildatum 1 januari bedroeg de achterstand 30 personen, bijna evenveel als de volledige taakstelling voor de tweede helft van 2023. In de laatste zes maanden van het jaar heeft de gemeente slechts drie statushouders kunnen huisvesten; twee in augustus en één in oktober.

Nu is het 2024 en heeft de gemeente een nieuwe taakstelling gekregen van de Rijksoverheid. Maar de gemeente moet ook de achterstand van 30 personen oplossen. En alsof dat nog niet uitdagend genoeg is, krijgt Castricum over een paar maanden ook ‘eigen’ statushouders die zij de afgelopen jaren kon huisvesten in Alkmaar. Omdat die opvanglocatie tegen de vlakte gaat voor woningbouw, moet Castricum nieuwe huisvesting regelen voor de statushouders. Meerdere betrokkenen en de gemeente Alkmaar zeggen dat Castricum op ongeveer honderd personen kan rekenen. Een gemeentewoordvoerder kan desgevraagd geen aantal personen geven. ‘Dat weten wij niet en is afhankelijk van allerlei factoren zoals gezinshereniging, mensen die naar een andere woonplaats verhuizen, e.d.’

Hoeveel ‘extra’ statushouders Castricum aan een woning moet gaan helpen is dus nog onduidelijk. Maar wáár die mensen kunnen wonen ook. Op mijn vraag of de gemeente op dit moment al een idee heeft van woonlocaties, antwoordt een woordvoerder: ‘De gemeente is bezig met het zoeken van passende huisvesting. De locatie is nog niet bekend.’

Uitdagingen genoeg dus voor de gemeente, en specifiek wonen-wethouder Paul Slettenhaar.

Exclusief: restaurant Tasca stopt door tekort aan personeel

En wéér stopt er een zaak in het dorpshart van Castricum. Restaurant Tasca aan het Bakkerspleintje heeft het krap een jaar volgehouden, maar gooit de handdoek in de ring vanwege een personeelstekort. Dat bevestigt de manager na mijn vragen. Lees hieronder het artikel.

Eerste paal in de grond: bouw gestart van 73 woningen in Akersloot

Afgelopen vrijdag boorde wethouder Paul Slettenhaar (wonen) de eerste paal in de grond voor het nieuwbouwproject Startingerweg Fase 2A in Akersloot. Ontwikkelaar Scholz Groep uit IJmuiden gaat er 73 woningen bouwen, waarvan dertig procent sociaal wordt. De gemeente Castricum verplicht minimaal dertig procent sociale koop of huur bij nieuwbouwprojecten. Dergelijke woningen zijn goedkoper in aankoopprijs of huur dan vrije sector-woningen. Startingerweg Fase 2A bestaat naast de sociale huur en enkele sociale koopwoningen uit verschillende typen koopwoningen voor mensen met een ruimer budget. Alle woningen zijn inmiddels verkocht, zo lees je op de website van de projectontwikkelaar.

Slettenhaar achter het stuur

Relevante werkzaamheden voor het woningbouwproject zijn afgelopen week gestart. Een aannemer breekt de weg open, gaat riolering, kabels en leidingen aanleggen voor de woningen en legt daarna een tijdelijke weg aan voor het bouwverkeer. Als het woningbouwproject af is, verandert die tijdelijke weg in een 30km/uur-straat met klinkerbestrating.

Een ander nieuwbouwproject in Akersloot is minder in trek. Dit project genaamd ‘Wonen aan het Alkmaardermeer’ is al in bouwuitvoering, maar er staan nog steeds wat appartementen te koop.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief kon je stemmen op twee polls, en daar maakten jullie veel gebruik van. Hieronder vind je de uitslagen én enkele meegestuurde reacties die ik erg interessant vind.

Er komen geen openbare toiletten op het vernieuwde strandplateau. Jammer?
Aantal stemmen: 111

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ja, ik had er graag toiletten gezien (98)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Nee, er zijn aan het strand al toiletten (13)

“Ik vind dat er zowel op het plateau als op het strand openbare toiletten horen te staan. Als je een dagje strand doet moet je niet van de zee afhankelijk zijn om daar je behoefte te doen. Bij de reddingsbrigade krijgen we regelmatig de vraag of ze naar de wc mogen maar wij zijn geen openbaar toilet.”

De gemeente heeft via een vraag-en-antwoord-document (pdf) ook íets meer uitleg gegeven over waarom zij geen openbare toiletten op het vernieuwde strandplateau wil realiseren. ‘Een openbaar toilet op het plateau achten wij niet wenselijk in verband met kosten beheer en mogelijk vandalisme.’

Terecht dat de gemeente een brandbrief stuurt over framing door te late opvang van statushouders?
Aantal stemmen: 138

🟨🟨⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, Castricum wordt oneerlijk vaak uitgelicht als rotte appel (38)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Nee, de gemeente loopt simpelweg achter met de huisvesting (94)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Anders, namelijk: (6)

“De eigen Castricummers en urgenten hebben recht op een woning. De anderen moeten op hun beurt wachten.”

“De gemeente Castricum heeft moeite met getallen en cijfers. Of het nu gaat om welk aantal passagiers er gebruik maken van de kustbus, of het al dan niet realiseren van het door het Rijk en Provincie opgelegde quotum voor de huisvesting van statushouders. De verantwoordelijke wethouder moet zich vooral niet blind staren op wat er (misschien) nog gerealiseerd zal gaan worden, maar zich beperken tot de (schamele) aantallen die gerealiseerd zijn. Boos worden en verontwaardigd zijn moet hij op zichzelf en de onder hem vallende ambtenaren. Blijkbaar is bij beiden de maatschappelijke urgentie nog onvoldoende doorgedrongen.”

Poll van deze week

Deze week even geen poll over de actualiteit, maar een die mij helpt om een beter beeld te krijgen van wie mijn lezers zijn. De resultaten van deze poll helpen mij om nog beter nieuws te brengen, dus ik hoop dat je even wil stemmen op de optie die het meest op jou van toepassing is. Bedankt!

Lees jij huis-aan-huisblad 'De Castricummer' en/of 'Nieuwsblad Castricum'?

Login or Subscribe to participate in polls.

Agenda

  • Komende donderdag, op 18 januari, krijgt de gemeenteraad een presentatie over het definitieve voorgestelde ontwerp voor een nieuw strandplateau. De gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren en akkoord gaan met het ophogen van het budget van 1 miljoen euro naar 1,2 miljoen euro. De budgetverhoging is volgens de gemeente onder andere nodig omdat de materiaalkosten en lonen gestegen zijn. De renovatie moet in november beginnen en een paar maanden duren. Je kunt de presentatie op het gemeentehuis of via de (live)videoverbinding bekijken.

  • Ik heb twee jaar geleden een cursus reanimeren met AED gevolgd, en kan dat iedereen aanbevelen. Op 26 januari van 19:00 tot 22:30 vindt weer zo’n 55 euro kostende cursus plaats, in cultureel centrum Geesterhage in Castricum. Wellicht iets voor jou? Meer informatie en aanmelden vind je hier.

Kort nieuws:

  • Waarnemend burgemeester Karen Heerschop heeft afgelopen maandag, op de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente, twee inwoners in het zonnetje gezet. Indira Deelstra kreeg het jeugdlintje omdat ze zich als ambassadeur van Join.Us inzet om eenzame jongeren te helpen. Mevrouw van der Himst kreeg een speldje voor verschillende vrijwilligersactiviteiten in haar leven.

  • Maandagavond op het gemeentehuis luisterde ik met tientallen anderen naar de nieuwjaarsspeech van mevrouw Heerschop. Die speech kun je hier teruglezen.

  • Leuk: mijn primeur over de vertraging in de opvang van Oekraïense vluchtelingen is - na bijna drie weken - ook overgenomen door het Noordhollands Dagblad.

  • Ook leuk: afgelopen week kon je een paar dagen schaatsen op de ondergelopen speelweide met speeltuin van camping Bakkum. Onderstaande foto is gemaakt door Sam de Joode.

Schaatsen op camping Bakkum. Foto: Sam de Joode

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 153 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens