• Nieuws uit Castricum
 • Posts
 • Nieuws uit Castricum: van Kustbus en Zanderij Zuid tot een vernieuwd Raadhuisplein

Nieuws uit Castricum: van Kustbus en Zanderij Zuid tot een vernieuwd Raadhuisplein

En nog veel meer gratis nieuws!

Hallo en welkom bij editie 119 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Ik hoop dat je een fijne week achter de rug hebt. Van harte welkom ook 32 (!) nieuwe abonnees, die zich vooral aangemeld hebben naar aanleiding van mijn primeur over de bus die deze zomer gratis van en naar het strand van Castricum rijdt. In deze nieuwsbrief lees je:

 • alles dat je wil weten over die ‘kustbus’

 • dat de straatnamen van het nieuwbouwcomplex Zanderij Zuid bekend zijn, maar dat de planning vooralsnog vaag blijft

 • dat de gemeente het Raadhuisplein later dit jaar wil renoveren (inclusief teaser van het verwachte eindresultaat)

 • dat de gemeente vanaf 1 juni weer subsidie kan geven voor energiebesparende maatregelen

 • dat een nieuw bedrijf start aan de Stationsweg in Castricum

Ik hoop dat je na deze nieuwsbrief weer helemaal op de hoogte bent van het laatste nieuws in Castricum. Er zit zeker twee dagen werk in, werk dat ik kan doen dankzij donaties van lezers. Waardeer je mijn berichtgeving, dan kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Bedankt ook donateurs van vorige week!

Deze bus rijdt in de zomer van 2023 gratis van en naar het strand van Castricum

Vorige zomer reed er geen Connexxion-bus vanuit Castricum naar het strand, maar een bus geregeld door de gemeente en strandondernemers. Die bus keert deze zomer terug met een betere dienstregeling en andere voordelen. Je leest het artikel alleen op deze website. Dat er veel interesse is in de ‘Kustbus’, blijkt wel uit de ruim 1400 mensen die het artikel al via Facebook gelezen hebben.

Straatnamen Zanderij Zuid bekend, verkoop- en bouwplanning nog niet

De gemeente heeft de straatnamen van de nieuwbouwwijk Zanderij Zuid bekendgemaakt. En dat zijn namen met een historie die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. Leuk voor de liefhebber, maar geïnteresseerden in het woningbouwproject willen natuurlijk liever weten hoe de praktische planning eruit gaat zien. Ook hierover een update in het artikel, maar verwacht er nog niet te veel van. Uiteraard volg ik dit project op de voet, want er is veel interesse in de voortgang van het plan.

Bekijk het ontwerp voor het vernieuwde, groenere Raadhuisplein

Het Raadhuisplein, het troosteloze plein achter het gemeentehuis waar een niet-werkende fontein staat, gaat naar verwachting eind dit jaar flink op de schop. De fontein moet het veld ruimen voor bomen, planten en bankjes. Ik bezocht de informatieavond van de gemeente en schreef onderstaand artikel over het voorlopige ontwerp. Via het artikel kun je het voorlopige ontwerp ook zelf als pdf bekijken. Ook kun je je mening geven aan de projectleider. Ik ben benieuwd wat jij van de plannen vindt.

Gemeentelijke subsidie voor energiebesparende maatregelen keert terug op 1 juni

De gemeente Castricum kan vanaf 1 juni weer subsidie geven aan inwoners die energiebesparende maatregelen genomen hebben voor hun bestaande woning. Dat meldt een woordvoerder desgevraagd aan deze website. Er kan ook met terugwerkende kracht (tot 1 januari 2022) van de subsidie gebruikgemaakt worden.

Het subsidieplafond van de regeling was onlangs bereikt, wat tot onvrede leidde onder inwoners die maatregelen genomen hebben maar geen subsidieaanvraag konden indienen. Recent heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten (pdf) om nog eens 240 duizend euro beschikbaar te stellen om de subsidieregeling zo voort te zetten. Een amendement van de PvdA (pdf) om de gemeentelijke jaarrekening van 2022 af te wachten voor het eventueel goedkeuren van de storting kon op onvoldoende politieke steun rekenen.

Bureau 2030 start in voormalig pand Makelaar Oostenbrink

De opening van Bureau 2030. Foto: aangeleverd

Het voormalige pand van makelaar Oostenbrink aan de Stationsweg 17 in Castricum heeft een nieuwe invulling gekregen. Het pand stond lange tijd te huur. Bureau 2030, een Castricums adviesbureau op het gebied van verduurzaming, heeft er zijn intrek genomen en vierde dit afgelopen vrijdag met een feestelijke opening. Oprichters Joost Brouwer en Bas van Lier zijn Bureau 2030 drie jaar geleden begonnen en sturen inmiddels negen collega’s aan. Bureau 2030 buigt zich over verduurzamingsvraagstukken voor overheden en bedrijven en werkt bijvoorbeeld mee aan de plannen voor een nieuw zwembad in Castricum.

Kort nieuws:

 • Op verzoek van D66 komt er over een paar maanden een openbare raadsinformatieavond over de keuze van het college om het kernwinkelgebied in Castricum in te perken. De partij is niet tevreden met de informatie tot dusver en zegt dat er ook vragen leven onder ondernemers en eigenaren. Ook deze website kreeg naar aanleiding van eerdere berichtgeving vragen van ondernemers uit het dorpshart over de gemeentelijke visie rondom winkelstraten. Op de informatieavond, die vooralsnog gepland staat voor 6 juli (inderdaad, 6 juli), gaan het college en het betrokken onderzoeksbureau STEC vragen van aanwezigen beantwoorden. Deze website houdt je op de hoogte van dit onderwerp.

 • De gemeenteraad heeft het overzicht van subsidies voor organisaties in 2024 ontvangen. Veel organisaties krijgen volgend jaar 8,8 procent minder subsidie vanwege een bezuinigingsmaatregel. Het college kon de afgelopen tijd desgevraagd nog geen subsidieoverzicht met deze website delen. Nu de gemeenteraad het document ontvangen heeft, heeft deze website het college gevraagd of het document ook voor het publiek beschikbaar komt. Het college heeft hier bij de afronding van deze e-mail nog niet op gereageerd.

 • Het college mag een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid om het Supreme College en een buitenschoolse opvang te huisvesten op het terrein van voetbalclub Vitesse ‘22. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad vorige week besloten. Het Supreme College zit nu in de Maranathakerk maar moet daar in augustus 2024 uit omdat het pand moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Het bestuur van het Supreme College, BSO, SVOK en Vitesse ‘22 zien wel wat in een verhuizing naar een nieuw gebouw op het voetbalterrein.

 • De strandondernemers van Castricum willen ook deze zomer graag weer grote terrassen op het publieke zand plaatsen. Dat hebben ze aangegeven op een informatieavond op het gemeentehuis. De gemeente moet een nieuwe vergunning afgeven omdat de vorige in november verlopen is. Onduidelijk is wanneer het voorstel inhoudelijk behandeld wordt. Deze website publiceert binnenkort een uitgebreider artikel over eventuele grotere strandterrassen, waar niet iedereen voorstander van is. Verwacht binnenkort ook een artikel over de planning van de geplande renovatie van het strandplateau.

Tot volgende week

Bedankt weer voor je aandacht, ik hoop dat ik weer een boeiende nieuwsbrief voor je geschreven heb. Als je mijn gratis werk waardeert, kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Of je kunt om mijn bankrekeningnummer vragen. Dank voor je waardering en graag hoor ik via een antwoord op deze e-mail van je als je een vraag, nieuwstip of feedback hebt.

Positieve groeten,

Rens