Nieuws uit Castricum: over statushouders en Oekraïense vluchtelingen

En: BOA's mogen meer doen, maar waar zijn ze?

Hallo en welkom bij editie 160 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook negentien nieuwe abonnees. Afgelopen week was ik voor mijn werk als technologiejournalist een paar dagen in zonnig, warm Barcelona en nu heb ik extra veel zin in de lente. In deze nieuwsbrief, waar ik twee dagen mee bezig ben geweest, lees je:

  • wie de nieuwe, voorgedragen wethouder voor Castricum is

  • dat omwonenden van de Koekoeksbloem geen 90 maar 45 appartementen in hun buurt willen

  • dat de gemeente en Biesterbos Groep tekenen voor de tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen aan de Dorpsstraat

  • waarom de gemeenteraad kritisch is op collegeplannen voor het tijdelijk huisvesten van statushouders

  • over de uitgebreidere bevoegdheden van BOA’s in Castricum, en mijn zorgen over het aantal handhavers

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de vele donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Wilma van Andel voorgedragen als nieuwe wethouder van Castricum

Wilma van Andel. Foto via CDA Castricum

Er is een nieuwe kandidaat-wethouder voor Castricum gevonden. Omdat CDA’er Falgun Binnendijk (met portefeuille sociaal domein) in april vertrekt om burgemeester van Heemstede te worden, mocht de CDA-fractie van Castricum een opvolger aanleveren. Dat is Wilma van Andel (41) geworden, nu nog werkzaam als bestuursadviseur bij het ministerie van Financiën en in die rol betrokken bij het afhandelen van het toeslagenschandaal.

Van Andel is sinds 2012 betrokken bij de Statenfractie van het CDA in Noord-Holland, eerst als medewerker en later als lid van de Provinciale Staten. Ze werkte ook als bestuursadviseur voor het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dijk en Waard. Met haar man en kinderen woont ze al jaren in Badhoevedorp.

Van Andel heeft onlangs kennisgemaakt met de fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad van Castricum, en met de rest van het college. De gemeenteraad stemt op 11 april over haar voordracht. Binnendijk vertrekt op 16 april en met goedkeuring van de gemeenteraad neemt Van Andel de functie de dag erna over.

Omwonenden Koekoeksbloem willen niet 90 maar maximaal 45 appartementen

Een impressie van de voorgestelde appartementencomplexen met 90 woningen

Een buurtcomité van omwonenden van de Koekoeksbloem is en blijft fel tegen het plan van de gemeente en Kennemer Wonen om zo’n 90 appartementen te realiseren op de locatie van de voormalige Montessorischool.

De gemeente stelt voor om twee complexen te bouwen van vijf a zes verdiepingen, met een parkeerterrein voor de complexen. Om die reden organiseert de gemeente komende dinsdagavond weer een inloopbijeenkomst voor omwonenden. Donderdag volgt een presentatie (pdf van aankondiging) van de gemeente aan de gemeenteraad. Ik ben benieuwd naar beide bijeenkomsten, zeker gezien het protest van een deel van de buurt.

Volgens het buurtcomité luisteren de gemeente en gemeenteraad niet naar hun bezwaren, is het bouwplan veel te massaal voor de buurt en komt er een verkeersopstopping. Het comité stelt daarom alternatieve plannen voor van maximaal drie verdiepingen, of nog liever: grondgebonden woningen. Deze bouwplannen komen op 40, maximaal 45 woningen uit. Ik heb deze plannen ingezien.

Hoewel ik begrijp dat bewoners van een grondgebonden woning niet zitten te wachten op appartementencomplexen van vijf hoog om de hoek, kan ik mij niet voorstellen dat de gemeente de grootschalige bouwplannen gaat halveren. Wellicht is er een compromis mogelijk, of vangt het buurtcomité bot. We gaan het de komende maanden meemaken, te beginnen met de inloopbijeenkomst dinsdag.

Gemeente en Biesterbos Groep tekenen voor opvang Oekraïense vluchtelingen in voormalig Rabobank-pand

Waarnemend burgemeester Karen Heerschop (l) en Nienke Hopman van Biesterbos Groep tekenen de overeenkomst. Foto: Hans Brouwers

Vorige week las je exclusief in deze nieuwsbrief dat Biesterbos Groep een supermarkt wil realiseren in het voormalig Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat in Castricum. Die onthulling maakte flink wat los, want tot voor kort was alleen duidelijk dat Biesterbos en de gemeente in gesprek waren over het opvangen van Oekraïense vluchtelingen in het pand.

Die overeenkomst is nu rond, zo maakte Biesterbos Groep afgelopen vrijdag bekend. Commercieel directeur Nienke Hopman en burgemeester Karen Heerschop hebben getekend. De gemeente huurt het pand voor één jaar, met optie tot verlenging. De kosten voor de opvang van vluchtelingen worden volledig vergoed door de Rijksoverheid.

Het persbericht zet aan tot denken. Niet alleen omdat het idee van de gemeente om startende ondernemers en studenten te laten werken vanuit het gebouw vroegtijdig gesneuveld is, maar ook omdat de gemeente eerder bevestigde dat ze het Rabobank-pand maximaal drie jaar kan huren van Biesterbos Groep. Er is nu in eerste instantie getekend voor één jaar. Het bedrijf vertelde mij vorige week dat Biesterbos Groep zeker één jaar nodig verwacht te hebben om de supermarktplannen (juridisch) voor te bereiden. Als de gemeente de opvanglocatie na de huurperiode van een jaar niet meer nodig heeft, kan Biesterbos Groep - als het juridisch meezit - wellicht doorpakken met het supermarktplan. Als de gemeente wil verlengen, moet dat plan langer wachten.

Een andere zin uit het persbericht is ook interessant. ‘De positieve bijdrage van een tweede supermarkt in de dorpskern wordt onderschreven in het Detailhandelsbeleid van de gemeente’, meldt Biesterbos Groep. Waar doelt het bedrijf op? In de dorpskern zitten al twee supermarkten: Aldi (Bakkerspleintje) en Dekamarkt (Torenstraat). Zou er één weggaan en er een nieuwe voor terugkomen, om op twee te blijven?

Vorige week schreef ik dat Dekamarkt overweegt om t.z.t. te verhuizen naar een nieuwe locatie. Dat kan aan de Stetweg in Bakkum zijn, maar ook aan het Kooiplein in Castricum. Op beide locaties heeft vastgoedontwikkelaar Dreef Beheer grond in handen. Dreef Beheer is verbonden aan Dekamarkt.

Op het Kooiplein zat eerder een kleine Dekamarkt, die in 2018 de deuren sloot. Grotendeels achter de schermen werken de gemeente, Biesterbos Groep en andere partijen al jaren aan plannen voor tientallen nieuwe appartementen op het Kooiplein. Biesterbos Groep wilde hier graag een supermarkt bij bouwen, maar ving bot bij de gemeenteraad. De gemeenteraad verleende wél toestemming voor de realisatie van een supermarkt in Bakkum. Wordt het zoiets? Of zou Dekamarkt willen verhuizen van de Torenstraat naar het Bakkerspleintje?

Een puzzel met flink wat stukjes dus, die nog lang niet gelegd is. Ik kan je wel alvast beloven dat de volgende nieuwsbrief weer een nieuw stukje legt, waar ik nu hard aan werk…

Gemeenteraad uiterst kritisch op collegeplannen voor tijdelijke huisvesting van statushouders

Een groot deel van de gemeenteraad reageerde afgelopen donderdag uiterst kritisch op het plan van het college van burgemeester en wethouders voor tijdelijke huisvesting van statushouders. B&W wil een voormalige John Deere-showroom in Bakkum verbouwen tot 21 wooneenheden, de voormalige Montessorischool in Castricum verbouwen tot eveneens 21 wooneenheden en is met jeugzorg-instelling Antonius in Bakkum overeengekomen om hier 12 kamers te huren. Ik informeerde je laatst al over die keuzes, die het college tijdens een geheime vergadering besprak met de gemeenteraad.

Donderdag was er een openbare commissiebespreking, die voor het eerst publiekelijk duidelijk maakt hoe de raadsleden over de drie verbouwingsplannen denken. En dat is helder. Alleen VVD en Lokaal Vitaal steunen een raadsvoorstel (pdf) om een ‘positief advies uit te brengen’ ten aanzien van de verbouwingsplannen. Forza had geen vertegenwoordiger in de zaal, maar gaat zich vermoedelijk later ook positief uitspreken.

De andere vijf partijen, De VrijeLijst, PvdA, D66 en coalitiepartijen CDA en GroenLinks, hebben gematigde tot felle kritiek op de plannen. Ze kraken de kwaliteit van de opvanglocaties, hebben vragen over de kosten (ik ook, maar het college houdt zich al weken stil) en willen weten hoe lang de statushouders er kunnen blijven wonen.

Zonder die duidelijkheid lijken de partijen niet van plan om hun steun te geven aan het raadsvoorstel. Dat is een probleem voor het college, want steun van VVD, Lokaal Vitaal en Forza is onvoldoende om het raadsvoorstel erdoorheen te krijgen. De raad stemt op 14 maart, ik ben benieuwd welke diplomatie er vanuit het college achter de schermen gaat plaatsvinden om tot een meerderheid te komen.

Statushouder is geen asielzoeker

Wat mij ook opvalt is hoe moeilijk het voor de gemeente, maar ook media, is om alle Castricummers duidelijk te maken wat een statushouder is. Een deel van de inwoners blijft in de veronderstelling dat een statushouder hetzelfde is als een asielzoeker, maar dat klopt niet. Een asielzoeker is een gevlucht persoon wachtend op uitsluitsel of hij/zij in Nederland mag blijven of niet, waar een statushouder een verblijfvergunning gekregen heeft en dus inwoner van Nederland is. En mag werken, bijvoorbeeld.

Toch zie je regelmatig bezorgde inwoners met onjuiste kennis bezwaar maken tegen de komst van statushouders in hun omgeving. Dat gebeurde ook donderdag weer, via een brief van een anonieme inwoner die onder andere vreest dat ‘een asielzoekerscentrum de veiligheid van kinderen in gevaar kan brengen.’ Ik link bewust niet naar de brief, aangezien de inhoud feitelijk onjuist is.

Castricumse BOA’s mogen meer doen, maar lijken (denk ik) vooral gebaat bij meer collega’s

Buitengewoon opsporingsbeambtenaren (BOA’s) mogen sinds 1 januari landelijk handhaven op bepaalde verkeersovertredingen. Dat doen zij nu ook in Castricum. Ze kunnen bekeuringen uitdelen aan wie zijn telefoon gebruikt op de fiets, door rood licht fietst of loopt of fietst zonder licht. Omdat BOA’s vaker te maken hebben met agressie, dragen ze sinds 1 maart ook handboeien.

Voor de BOA’s zelf is het goed nieuws dat zij krachtiger op straat kunnen optreden. Maar de uitgebreidere bevoegdheden lossen het - naar mijn mening - onderliggende probleem van de BOA’s niet op: ze zijn met te weinig om serieus te handhaven.

De BUCH - dus Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo - heeft totaal tien BOA’s, meldt de gemeente mij desgevraagd. Vijf van de tien werken doordeweeks voor Castricum én Uitgeest, de andere vijf voor Bergen en Heiloo. Op vrijdagavond en in het weekend werken de BOA’s door de hele BUCH. Het komt erop neer dat er op een gemiddelde dag nog geen handvol handhavers beschikbaar is voor de gemeente Castricum, dus Castricum, Bakkum, Limmen, Akersloot en de Woude. Waar zie je ze?

Op de vrijdagmarkt in Castricum kom je twee handhavers tegen die fietsers verzoeken om af te stappen. En regelmatig zie je de BOA’s fout geparkeerde fietsen bij het treinstation en op andere drukke plekken labelen en weken later verwijderen. En ze doen ongetwijfeld nog honderd andere belangrijke zaken. Maar dat beeld blijft niet hangen bij veel Castricummers, die mij vooral vertellen over wat de BOA’s níet doen, doorgaans omdat ze met te weinig zijn. Die ervaringen heb ik als inwoner van het dorpshart zelf ook. Een voorbeeld?

Zeker twee keer per week zie ik hoe auto’s op de Dorpsstraat vlak voor een willekeurig zebrapad vol in de remmen moeten omdat ze niet zien dat een voetganger het zebrapad oploopt. Waarom zien ze dat niet? Omdat een fout geparkeerde auto voor een kapperszaak, kroeg of bioscoop het zicht van automobilisten ontneemt.

Levensgevaarlijk, zo kunnen de automobilisten, voetgangers en passanten beamen. Maar stuur ik of een buurtgenoot via de speciale Fixi-app een beschrijving inclusief foto van de fout geparkeerde auto naar de gemeente Castricum, dan volgt antwoord van handhaving doorgaans een dag later. Doorgaans met het bericht dat er die dag geen BOA langs kon komen.

Wie zijn auto urenlang op zo’n gevaarlijke plek laat staan, lijkt niet bang te hoeven zijn voor een boete. En ik maak mij geen enkele illusie dat mijn berichtgeving hier iets aan gaat veranderen. Hoe cynisch het ook klinkt: ik denk dat de gemeente pas op dit probleem gaat handhaven als er een serieus ongeluk heeft plaatsgevonden. Iets waar inwoners dus juist voor waarschuwen.

Interessant is dat ook ondernemers zich beklagen over het gebrek aan handhaving. Zo schrijft Biesterbos Groep in een niet publiek gedeeld document aan de gemeente over de parkeergarage aan het Bakkerspleintje: ‘In de parkeergarage Bakkerspleintje kan twee uur gratis geparkeerd worden. Er is een blauwe zone met een tijdslimiet ingesteld, maar nauwelijks controle en handhaving. Dit heeft als gevolg dat de garage veel gebruikt wordt door personen die de hele dag hun auto stallen.’ Biesterbos Groep gaat als uitbater van de parkeergarage daarom een nieuw betaalsysteem invoeren voor automobilisten die langer dan de gratis twee uur parkeren. Details meldt het document niet.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief kon je stemmen op twee polls. De eerste was een vraag van mij, of je het boeiend vindt als ik de nieuwe burgemeester Ben Tap ga interviewen. Liefst 183 van de 201 mensen (91 procent) zegt van ja. Ik heb de resultaten aan Tap voorgelegd en hij staat positief tegenover een interview. Wordt - vermoedelijk in april - vervolgd.

De tweede poll ging over het plan van Biesterbos Groep om een supermarkt te ontwikkelen in het voormalig Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat. De stemming is duidelijk. Veel nee-stemmers maken zich zorgen om de parkeerdruk, vinden dat er al genoeg supermarkten zijn en zien er liever een Action of meer betaalbare woningen verrijzen.

Goed idee om een supermarkt aan de Dorpsstraat 62 te realiseren?
Aantal stemmen: 180

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja (34)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Nee (124)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ik weet het nog niet (22)

Poll van deze week

In deze nieuwsbrief lees je over de uitgebreidere bevoegdheden van BOA’s, maar ook mijn idee dat er te weinig BOA’s zijn om serieus te handhaven. Ik ben benieuwd naar jouw mening over de BOA’s van Castricum. Positief of negatief, ik krijg graag een completer beeld van jullie ervaringen.

Wat is jouw mening over de BOA's van Castricum?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Er is een aanvraag Omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van ‘tijdelijke opstallen’ voor een biologische tuinderij op Zanderij Noord. Dit plan kreeg een paar maanden terug felle kritiek van onder meer sommige omwonenden. Tegen deze aanvraag kun je geen bezwaar maken, maar tegen het besluit op de aanvraag wel. Het zal mij niet verbazen als dat gebeurt, en het plan dus vertraging oploopt.

  • Aannemer Tervoort heeft er vertrouwen in dat de gemeente Castricum nog deze maand een omgevingsvergunning verleent voor de bouw van dertien woningen aan de Brakersweg in Castricum. Dat lijkt mij erg snel, want op de website van de gemeente Castricum zie ik nog geen gepubliceerde aanvraag Omgevingsvergunning voor het bouwproject. Na zo’n publicatie kan het nog een paar maanden duren voor de toestemming om te bouwen volgt. Heb ik iets gemist of laat De Castricummer de ontwikkelaar enthousiast leeglopen? We gaan het zien.

  • Een vrouw van 90 uit Castricum is eind vorig jaar opgelicht door één of meerdere dieven die zich aan de deur voordeden als bankmedewerker, en haar pinpas en 800 euro aan contant geld meenamen. Bij Bureau NH zie je camerabeelden van de nog steeds voortvluchtige dieven en lees je meer. Wellicht heb jij een tip die het onderzoek helpt.

  • Laatst las je in deze nieuwsbrief over het plan van de NS, Amsterdam en Alkmaar om in het weekend een nachttrein te laten rijden tussen die twee grote treinstations. Een deel van de gemeenteraad van Castricum gaf daarna aan benieuwd te zijn onder welke voorwaarden de nachttrein ook in Castricum kan stoppen. Daar is Heiloo nu ook benieuwd naar, maar wel op de voorwaarde dat de trein gratis stopt. Of dat gaat gebeuren is de vraag, want Alkmaar rekent op 155 duizend euro per jaar aan kosten. Met twee extra stations zou het logisch zijn om de kosten te verdelen, beaamt ook de gemeenteraad van Heiloo. De verantwoordelijk wethouder vraagt Alkmaar daarom om de verwachte rekening.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 160 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens