Nieuws uit Castricum: sociale bezuinigingen nog geen gelopen race

En: Maranathakerk verandert in appartementen met zorgpraktijk

Hallo en welkom bij editie 126 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook negentien nieuwe abonnees. Deze nieuwsbrief bereikt voor het eerst 750 lezers per e-mail. Een mijlpaal waar ik trots op ben, want in maart passeerde ik de grens van 600 lezers. Vandaag zijn het er 753. Nieuws uit Castricum groeit dus hard door en daar ben ik heel blij mee, want ik probeer zoveel mogelijk inwoners (en andere geïnteresseerden) gratis en onafhankelijk te informeren over écht nieuws uit Castricum. De website die bij deze e-mail hoort, groeit ook hard. Hierover binnenkort meer.

In deze nieuwsbrief lees je over:

  • de felle discussie in de politiek over het wel/niet doorzetten van de bezuinigingen op sociale organisaties

  • de Maranathakerk, die verandert in een zorgpraktijk en appartementen

  • de gemeente Castricum, die een nieuwe gemeentesecretaris zoekt

  • het CDA, dat een nieuw ponthuisje in Akersloot wil

  • het dure nieuwbouwproject Marelsdal op landgoed Duin en Bosch

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Oppositie wil geplande sociale bezuinigingen terugdraaien

Het is een gevoelig politiek dossier: de geplande bezuinigingen op sociale organisaties vanaf 2024. Die moeten samen jaarlijks 360 duizend euro inleveren, wat volgens de organisaties gaat leiden tot sluiting van de bibliotheken in Akersloot en Limmen en het stoppen van allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, eenzaamheidsbestrijding en nog meer. De bezuiniging is in 2021 aangenomen omdat de gemeente de broekriem flink moest aanhalen, maar vandaag de dag staat de gemeente er financieel wat beter voor. Een deel van de politieke partijen wil de sociale bezuinigingen daarom terugdraaien.

Ik woonde de debatavond bij en schreef er onderstaand artikel over, waarin je leest wat de acht partijen toen én nu van de bezuiniging vinden en op welke manier de bezuiniging geannuleerd kan worden. Publiek reageren op het nieuws kan onder het artikel, privé reageren kan door te antwoorden op deze e-mail.

De kogel is door de Maranathakerk: gebouw maakt plaats voor zorgpraktijk met appartementen

Sorry voor de woordgrap, maar die had ik al dagen in mijn hoofd. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft besloten dat de Maranathakerk tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor een nieuw gebouw met een zorgpraktijk en appartementen. Inclusief sociale huurappartementen, iets waar veel mensen om staan te springen. Lees er alles over in onderstaand artikel.

Castricum zoekt een nieuwe gemeentesecretaris

De gemeente Castricum zoekt een nieuwe gemeentesecretaris. Alweer? Vorig jaar is er toch een nieuwe begonnen? Dat klopt: Wim van Twuijver werkt sinds juni 2022 voor Castricum omdat de vorige gemeentesecretaris wethouder werd in Heemskerk. Van Twuijver werkt op inhuurbasis en een nieuwe gemeentesecretaris in vaste dienst begint als het goed is in september of oktober, antwoordt de gemeente op vragen van raadsleden. De vacature voor een nieuwe gemeentesecretaris staat sinds mei uit via een gespecialiseerd bureau waar Wim van Twuijver directeur en adviseur van is, zo staat ook op zijn LinkedIn-pagina.

De gemeentesecretaris is de eerste (en belangrijkste) adviseur van de burgemeester en wethouders. Het is dus belangrijk dat hij of zij de gemeente goed kent. Ik ben benieuwd wie de nieuwe gemeentesecretaris wordt, helemaal omdat Castricum op dit moment ook een nieuwe burgemeester zoekt. Waarnemend burgemeester Karen Heerschop, afgelopen week gestart, komt niet uit Castricum en mist dus lokale kennis. De nieuwe burgemeester moet begin 2024 starten - dus na de gemeentesecretaris.

En voor wie nieuwsgierig is: als gemeentesecretaris van Castricum ga je tussen de 6030 en 8381 euro bruto per maand verdienen. Dat is bijna vergelijkbaar met het salaris van een wethouder. De nieuwe burgemeester gaat naar verwachting zo’n negenduizend euro bruto per maand verdienen.

CDA wil een nieuw ponthuisje in Akersloot

Het CDA gaat een motie indienen die de gemeente oproept om een nieuw ponthuisje te regelen voor de veerdienst in Akersloot. Het huidige huurhuisje is na 13 jaar gebruik echt aan vervanging toe en ‘doet geen recht aan het historische en toeristische karakter van deze bijzondere entree van de gemeente Castricum en Akersloot in het bijzonder’, meldt CDA-raadslid Dorien Veldt. ‘Ook de schippers zijn niet tevreden met het huidige onderkomen. De slechte staat van de unit en de troosteloze omgeving getuigen niet van goed werkgeverschap van de gemeente Castricum.’ Schippers merken dat het riool regelmatig omhoogkomt en vinden het huisje een armoedig onderkomen, verduidelijkt Veldt aan deze website.

De motie van het CDA komt over een aantal weken aan bod in de gemeenteraad, zegt Veldt. Als een meerderheid van de gemeenteraad de motie aanneemt, moet het college van burgemeester en wethouders een nieuw ponthuisje regelen. Veldt wil dat het college ‘met een goed plan komt, dit met schippers gaat bespreken en omwonenden erbij gaat betrekken’, verklaart ze desgevraagd aan deze website. Wat de vervanging van het ponthuisje gaat kosten, lijkt zij niet te weten. En uit welk potje het nieuwe ponthuisje betaald kan worden? Veldt: 'Uit de opbrengsten van de toeristenbelasting, cultuur, etc. En misschien kan de wethouder nog andere financiële bronnen vinden.’

Verkoop kavels Marelsdal gaat de laatste fase in

Deze week zijn er twee grote, dure kavels op landgoed Duin en Bosch de verkoop ingegaan. De kavels maken onderdeel uit van het grotere nieuwbouwproject Marelsdal. Ik sprak erover met verantwoordelijk makelaar Mark Bonne van Hopman Makelaars. In onderstaand artikel lees je belangrijke informatie over de twee kavels en Marelsdal in zijn algemeen. Zo weet je waar je naar kijkt, als je over een paar maanden over Duin en Bosch fietst.

Kort nieuws:

  • Noppes Castricum aan de Dorpsstraat wil medio juni openen, zo geeft het bedrijf aan. De laatste werkzaamheden vinden nu plaats. Knalroze gevelreclame volgt, hier is een vergunning voor ingediend bij de gemeente. In de vorige nieuwsbrief schreef ik ook over Noppes, maar noemde ik per ongeluk dat de kringloopwinkel aan de Torenstraat zit. Dat is dus de Dorpsstraat.

  • De gemeente Castricum stelt 50.000 euro beschikbaar als volgende stap om het bedrijventerrein Castricummerwerf te revitaliseren (renoveren). Met het geld gaat de gemeente een parkmanager betalen die het aanspreekpunt wordt voor ondernemers en korte lijntjes onderhoudt met de gemeente. Een voorbeeld: is er een lantaarnpaal omvergereden door een vrachtwagen, dan meldt de parkmanager dat aan de gemeente zodat die de reparatie kan uitvoeren. De gemeenteraad draagt het college ook op om op korte termijn een oplossing te vinden voor het parkeerprobleem op het bedrijventerrein. Wordt vervolgd dus.

  • Ga je naar het strand, dan zie je bij de strandopgang een paal die gratis zonnebrandcrème geeft. Een mooi initiatief van de gemeente. Hopelijk is de crème op dit soort warme dagen niet snel op en blijft de paal lang staan. De gemeente heeft er vertrouwen in: ‘De paal is altijd gevuld en is vandalismebestendig.’

  • Wie interesse heeft in het bekijken en bespreken van mogelijkheden om energie op te wekken langs de snelweg A9, kan dat op 28 juni doen met de gemeente Castricum. Aanmelden voor de participatieavond kan via deze website. De bijeenkomst is vanaf 19:30 en vindt plaats in het hotel Van der Valk in Akersloot.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 126 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens