Nieuws uit Castricum: snel glasvezel voor iedereen

Hallo en welkom bij de 56ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 24 (!) nieuwe abonnees deze week. De mijlpaal van 500 lezers komt snel dichterbij.

Deze week heb ik weer een uitgebreide nieuwsbrief voor je. Het belangrijkste artikel is een interview met de directeur van E-Fiber, het bedrijf deze week bekendmaakte dit jaar te starten met de aanleg van glasvezel in heel Castricum. Als techjournalist vind ik dat een goede ontwikkeling en leg ik je uit waarom.

Daarnaast praat ik je bij over de ambitieuze plannen van PaanZee rondom het strand. Tot slot lees je dat de gemeente haar achterstand rondom het huisvesten van statushouders heeft opgelost.

Veel leesplezier gewenst en ik hoor graag eventueel commentaar van je.

Interview: Castricum krijgt glasvezelnetwerk voor sneller internet

De gemeenten Castricum en Uitgeest krijgen een glasvezelnetwerk, dat veel sneller én goedkoper vast internet mogelijk maakt dan het bestaande kopernetwerk. De aanleg van het glasvezelnetwerk moet later dit jaar beginnen en is naar verwachting eind 2023 afgerond. Dat vertelt Gerard Overmars, commercieel directeur van glasvezelexploitant E-Fiber, in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl.

Glasvezel is de nieuwste vorm van een vaste internetverbinding voor thuis en bestaat uit dunne kabels die in de grond gelegd worden, naast de bestaande kabels en leidingen. Veel Nederlandse gemeenten hebben al een glasvezelnetwerk. Castricum en Uitgeest niet. Daar komt verandering in, meldt de gemeente. Goed om te weten is dat je zelf bepaalt of je gebruik wil maken van glasvezelinternet (1 GB/s) of voorlopig gebruik wil blijven maken van je huidige koperverbinding. De komst van glasvezel kost jou niets; de exploitant betaalt dit zelf en verdient zijn investering terug via providers die abonnementen aanbieden – waarover zo meteen meer.

De exploitant en beheerder van het glasvezelnetwerk in Castricum is E-Fiber, dat een extern aannemersbedrijf inhuurt om eenmalig de kabels te leggen. E-Fiber moet nog een aannemer kiezen, zegt Overmars. Afhankelijk van wanneer de aannemer kan starten, wil E-Fiber snel beginnen. Normaliter kan de aannemer op één dag een straat (meestal de stoep) openbreken, de kabels leggen en de betegeling terugleggen.

Nieuw te bouwen glasvezelcentrales

De kabels worden aangesloten op een glasvezelcentrale, dat als een verdeelstation werkt. De centrale is een niet-toegankelijk gebouw van een paar meter lang, breed en hoog. De gemeente meldt dat er ‘enkele’ van deze centrales in Castricum gaan verrijzen. Navraag bij E-Fiber-directeur Overmars leert dat een centrale de glasvezelkabels van tot drieduizend huishoudens aanstuurt. Dat zou betekenen dat er verspreid in Castricum minimaal zes glasvezelcentrales gebouwd moet worden. Waar is nog onbekend.

Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, is het volgens Overmars aannemelijk dat alle huishoudens in Castricum en Uitgeest eind 2023 gebruik kunnen maken van glasvezelinternet. Glasvezel wordt een extra optie bij het verlengen of overstappen van je internetabonnement en komt beschikbaar bij verschillende providers. Want alle providers die een gebruiksvergoeding aan E-Fiber betalen, mogen glasvezelabonnementen aanbieden. Je krijgt dus meer keuze uit internetproviders, wat goed is voor de concurrentie. In de gemeente Bergen zijn via het E-Fiber-netwerk tien providers actief, waaronder Tweak, Freedom Internet en Youfone.

Glasvezel kost zo’n veertig euro per maand

De prijs van een glasvezelabonnement verschilt per provider. Overmars verwijst opnieuw naar Bergen, waar verschillende providers vanaf zo’n veertig euro per maand vragen voor een glasvezelverbinding met een up- en downloadsnelheid van 1 GB/s. Dat staat gelijk aan 1000 Mbit/s.

De hoge internetsnelheid van 1 GB/s is het belangrijkste argument om glasvezel te verkiezen boven een koperverbinding. Je kunt sneller bestanden up- en downloaden, op verschillende apparaten in 4K-resolutie films kijken en videobellen en nog veel meer, zonder dat je internet hapert. Ook ondernemers hebben baat bij glasvezel: zij kunnen bijvoorbeeld veel sneller grote (hoeveelheden) bestanden versturen (uploaden) en ontvangen (downloaden).

Betere deal dan je huidige internetabonnement?

Wie denkt dat het nieuwe en razendsnelle glasvezel duurder is dan de snelste internetabonnementen van dit moment, heeft het mis. Want voor de snelste Ziggo-internetverbinding in Castricum betaal je exclusief kortingen 65,50 euro per maand. Voor dat geld krijg je een 1000 Mbit/s-downloadsnelheid en een uploadsnelheid van een schamele 50 Mbit/s. Ook in vergelijking met de internetpakketten van KPN en T-Mobile is glasvezel een slimme keuze. KPN vraagt 47,50 euro per maand voor een downloadsnelheid van 100 Mbit/s en een uploadsnelheid van een karige 10 Mbit/s. Bij T-Mobile betaal je 35 euro per maand voor een downloadsnelheid van 100 Mbit/s en een uploadsnelheid van slechts 30 Mbit/s.

Kijk jij uit naar glasvezelinternet? Ik hoor graag van je. Wil je mij bedanken voor dit verhaal? Dan kun je een donatie via Tikkie overmaken.

De tweede afbeelding bij dit artikel is afkomstig van de website van E-Fiber.

PaanZee dient plan in voor nieuwe fietsenstalling aan het strand

PaanZee, onderdeel van de Biesterbos Groep, heeft een aanvraag omgevingsvergunning ingediend om de fietsenstalling en het parkeerterrein bij het strand te renoveren. De omgevingsvergunning is hier te lezen.

Floor Biesterbos laat desgevraagd weten dat de exploitant toestemming vraagt voor het bouwen van een bewaakte fietsenstalling inclusief oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Biesterbos wil het parkeerterrein voor auto’s aanpassen om onder meer kort parkeren (voor een lagere prijs) mogelijk te maken. De gemeente beoordeelt de omgevingsvergunning binnen enkele weken, waarna duidelijk wordt of Biesterbos het plan (op eigen kosten) mag uitvoeren.

Ik schreef in mei 2021 over het PaanZee-plan voor een vernieuwde fietsenstalling en parkeerterrein. Biesterbos Groep heeft dat plan moeten afslanken omdat de gemeente er niet welwillend tegenover stond. Het nieuwe plan stelt een kleinere fietsenstalling zonder dak voor dan het originele plan. Volgens Floor Biesterbos wordt de nieuwe fietsenstalling wel groter dan de huidige.

Kort nieuws:

  • De gemeente Castricum heeft in de afgelopen weken genoeg statushouders woonruimte toegewezen om een belangrijk deel van haar achterstand op te lossen, bevestigt de provincie Noord-Holland in een brief aan het gemeentebestuur. De provincie is daarom niet meer van plan om de regie over de huisvestiging over te nemen. Wel houdt het provinciebestuur in de gaten of de gemeente de resterende achterstand ook oplost, is te lezen in de brief - die in bezit is van nieuwsuitcastricum.nl. Vorige maand publiceerde deze website een interview met de verantwoordelijk wethouder over het huisvesten van statushouders.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van wat er écht speelt in Castricum. Ja? Dan waardeer ik een bedankje via een kleine Tikkie-donatie om deze gratis nieuwsbrief te kunnen blijven schrijven. Je helpt mij ook door nieuwsuitcastricum.nl te delen met bekenden.

Als je dit leest, lig ik helaas met corona op de bank. Ik hoop over een paar dagen weer fit te zijn om een nieuwe nieuwsbrief te kunnen schrijven.

Graag hoor ik van je als je een vraag, opmerking of nieuwstip hebt. Blijf gezond!

Groeten Rens