• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: Schiphol belooft stillere nachtvluchten en populaire petitie tegen Flexwonen NH

Nieuws uit Castricum: Schiphol belooft stillere nachtvluchten en populaire petitie tegen Flexwonen NH

Hallo en welkom bij de 82ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook vier nieuwe abonnees. Aan wie deze e-mail meteen op zondag leest: tussen 11:00 en 17:00 is er weer een zomermarkt in de Dorpsstraat en Burgemeester Mooijstraat.

In deze nieuwsbrief praat ik je bij over de nieuwe nachtelijke aanvliegroute naar de Polderbaan, die volgens de verkeersleiding minder geluid oplevert boven Castricum en omgeving. Ook leg ik je uit waarom duizenden mensen tegen de bedrijfsvoering van Flexwonen NH zijn en lees je dat Castricum voorloopt met het huisvesten van statushouders. Tot slot informeer ik je dat sportverenigingen in Akersloot samen een nieuw sportpark willen bouwen en nu kijken naar de lokale politiek.

Graag herinner ik je eraan dat ik deze nieuwsbrief alleen gratis en zonder reclames kan blijven sturen als alle lezers regelmatig een donatie overmaken. Een steeds grotere groep doet dat (bedankt!), maar het merendeel helaas niet. Hoor jij bij die laatste groep en zou je het jammer vinden als je deze nieuwsbrief niet meer kunt lezen? Je steunt mijn onafhankelijke journalistiek door een donatie via Tikkie over te maken, of antwoord op deze e-mail om mijn rekeningnummer te vragen.

Veel leesplezier gewenst.

Meer bochten, minder motorvermogen: Schiphol belooft stillere nachtvluchten

Een deel van de Castricummers ondervindt 's nachts geluidsoverlast van dalende vliegtuigen richting Schiphol. Anderen - waaronder ik - slapen er rustig doorheen. Deze week is de nachtelijke aanvliegroute naar de Polderbaan aangepast. Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland hoor je 's nachts nu minder vliegtuiggeluid.

Lees er alles over in onderstaand artikel. Ervaar jij ook echt minder geluid? Ik hoor het graag via een antwoord onder het artikel of via een antwoord op deze e-mail.

Met een nieuwe aanvliegroute naar de Polderbaan op Schiphol merk je in Castricum 's nachts minder van de vliegtuigen. Dat belooft Schiphol.

Weg met Flexwonen NH, zeggen duizenden ondertekenaars van een petitie

Flexwonen NH, een bedrijf dat tijdelijke woonruimte verhuurt aan statushouders, starters en Castricummers die dringend een woning nodig hebben, is regelmatig negatief in het nieuws. Een petitie die de gemeente Castricum oproept om de samenwerking met Flexwonen NH te beëindigen, is al ruim 3500 keer ondertekend. Er is ook een e-mailmeldpunt geopend voor bewoners die (anoniem) hun ervaringen willen delen.

Lees er alles over in onderstaand artikel.

Een petitie roept de gemeente Castricum op om niet langer samen te werken met Flexwonen NH. De petitie is duizenden keren ondertekend.

Rijksoverheid: Castricum loopt voor met huisvesten statushouders

Meer nieuws over statushouders. De gemeente Castricum loopt namelijk voor op schema wat betreft het huisvesten van statushouders; asielzoekers die een verblijfvergunning gekregen hebben. Op 1 juli 2022 had Castricum een voorsprong van 18 personen. Dat concludeert De Volkskrant op basis van cijfers van de Rijksoverheid.

Dat Castricum tegenwoordig een voorsprong heeft op zijn verplichte taakstelling, is opvallend te noemen. In de afgelopen jaren liep Castricum structureel achter en dreigde de provincie Noord-Holland zeker eenmaal om zélf statushouders onderdak te geven in Castricum. Dat liep met een sisser af.

Nederland telt 344 gemeenten. 137, inclusief Castricum, voldeden op 1 juli aan de taakstelling of liepen voor. Het merendeel van de gemeenten liep dus achter. Ik blijf de voortgang van Castricum natuurlijk volgen.

Sportverenigingen Akersloot willen samen één nieuw sportterrein realiseren

Zes sportverenigingen in Akersloot willen af van hun eigen sportterreinen om samen één nieuw sportpark te realiseren. Dat moet de sociale cohesie in de dorpskern vergroten én levert vrijkomende grond op, zeggen de initiatiefnemers. Op die grond kunnen bijvoorbeeld woningen verrijzen. Nu er een plan ligt, zijn de initiatiefnemers in gesprek gegaan met de wethouder en hopen ze dat de gemeente dit jaar de knoop doorhakt. Komt er wel of geen Omnipark in Akersloot?

Onderstaand artikel legt je uit wat het plan inhoudt. Graag hoor ik ook of jij interesse hebt in een uitgebreider artikel over het voorgestelde Omnipark en zo ja, wat je wil weten.

Sportverenigingen in Akersloot hebben het plan om een Omnipark te realiseren. In dit artikel lees je wat dit plan inhoudt.

Kort nieuws:

  • 180 uur werkstraf waarvan 80 uur voorwaardelijk. Die straf krijgen twee inwoners van Castricum (23 en 36 jaar oud) voor mishandelen van een medewerker van DekaMarkt Castricum en twee weken later het mishandelen van de vriend van de buurvrouw. De supermarktmedewerker werd bespuugd, geslagen en geschopt omdat hij de twee in de winkel vertelde dat ze een mondkapje moesten dragen. De vriend van de buurvrouw - met wie de twee al langer ruzie hebben - kreeg thuis klappen met ijzeren voorwerpen en werd bedreigd met een imitatiewapen. Voor die bedreiging moet de Castricummer ook een boete van 550 euro betalen. Hij heeft ook een laatste waarschuwing van de woningverhuurder gekregen. Zijn vriendin verhuist binnenkort naar Heerhugowaard, schrijft het Noordhollands Dagblad.

  • De Fietsersbond van Castricum wil geld ophalen om een elektrisch aangedreven riksja te kopen én zoekt vrijwilligers die op de uit de kluiten gewassen 'fietstaxi' willen rijden. Bijvoorbeeld om een minder mobiele oudere te vervoeren om (samen) van de omgeving te genieten. Meer info kun je opvragen door te mailen naar [email protected].

  • Volgend weekend (23 en 24 juli) controleren boswachters van PWN extra in het Noordhollands Duinreservaat. Wie gecontroleerd wordt en geen duinkaart heeft, kan een boete verwachten.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht, ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Er zit anderhalve dag werk in, dat ik alleen op deze manier kan doen als alle lezers af en toe een donatie via Tikkie overmaken. Bedankt!

Graag tot volgende week,

groeten Rens