- Nieuws uit Castricum
- Posts
- Nieuws uit Castricum: plan voor appartementen en zorgcentrum op locatie Maranathakerk
Nieuws uit Castricum: plan voor appartementen en zorgcentrum op locatie Maranathakerk
Hallo bij de 37ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief en welkom nieuwe abonnees!
In deze nieuwsbrief praat ik je onder andere bij over een plan dat voorstelt om de Maranathakerk over een paar jaar te slopen en er een zorgcentrum met erboven appartementen te bouwen. Onder het genot van een kop koffie vertelde architect Arjen Fruitema mij over dit plan. Daarnaast informeer ik je over de vaccinatiegraad in Castricum en kort nieuws.
Veel leesplezier gewenst en antwoord even op deze e-mail als je mij iets wil vragen of vertellen.
Plan: sloop Maranathakerk voor appartementen en zorgcentrum
De Maranathakerk – de kleinere kerk op de hoek van de Kleibroek en Beatrixstraat – krijgt mogelijk per 2024 een andere invulling. Het kerkbestuur heeft de kerk in 2020 verkocht aan de gemeente, waarna het Supreme College er in trok. Deze middelbare school heeft een huurcontract tot 2024. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft het onlangs besloten dat de kerk gesloopt zal worden zodat er ruimte ontstaat voor nieuwbouw. De raad heeft het college van Burgemeester & Wethouders ook opdracht gegeven om door te gaan met het onderzoeken van nieuwbouwmogelijkheden met meerdere bestemmingen.
Grote favoriet in de gemeenteraad lijkt een combinatie van een gezondheidscentrum met daarboven appartementen. Sommige partijen zien liever dat de Maranathakerk plaatsmaakt voor een nieuwe bioscoop zodat Corso-eigenaar Erik Weel kan verhuizen. Weel is voorstander van een grotere bioscoop op deze locatie en denkt aan zo’n driehonderd stoelen met een ruime foyer. Een burgercomité genaamd Corso Moet Blijven steunt Weel. De bioscoopeigenaar werkt op dit moment aan een conceptplan waarmee hij later de gemeenteraad wil overtuigen. Voor dit plan werkt hij samen met architect Arjen Fruitema, die echter ook voor zijn andere opdrachtgever Adri Hopman werkt aan een plan om een gezondheidscentrum met appartementen op het kerkterrein te realiseren.
Onderzoek naar nieuwbouwplan
In gesprek met nieuwsuitcastricum.nl vertelt Fruitema meer over het plan om gezondheidsvoorzieningen te combineren met woningen. Een plan waar makelaar Hopman en architect Fruitema bewust nog niet met omwonenden over gesproken hebben. De gemeente doet namelijk nog onderzoek naar de nieuwbouwmogelijkheden op de locatie en mede daarom heeft Hopman eerder dit jaar een principeverzoek ingediend zodat de gemeente via een toetsing kan aangeven of zij het plan voor de locatie kansrijk acht.
Sommige omwonenden van de kerk zijn bezorgd over de nieuwbouwplannen, inclusief die van Hopman. Zo schrijft Klaas Dekkers uit de Prins Hendrikstraat in de lokale krant bang te zijn dat Hopman met het indienen van dat verzoek wil voorkomen dat omwonenden bezwaar kunnen maken tegen zijn plan. Makelaar Hopman geeft tegenover mij aan dat er enkel een principeverzoek is ingediend, meer niet. “Als dit plan door de gemeente meegenomen wordt in de afweging filmtheater of gezondheidscentrum met woningen, zullen natuurlijk alle regels gevolgd worden, zeker wat inspraak betreft.”
Dekkers vraagt zich ook af of de speeltuin naast de kerk behouden blijft. Jazeker, zegt Fruitema desgevraagd. Op de vraag hoe hoog het bedachte complex wordt, antwoordt de architect dat het ongeveer even hoog zal worden als het hoogste punt van de Maranathakerk.
Gezondheidscentrum
Het nieuwbouwplan van Hopman en Fruitema omvat namelijk een complex van drie verdiepingen, waarvan de begane grond dienst zal doen als gezondheidscentrum. Zo ontstaat er ruimte voor bijvoorbeeld huisartsenpraktijk Doeksen & Weijer en drie fysiotherapeuten die nu in de Dorpspraktijk aan de korte Cieweg 6 gevestigd zijn en een groter pand zoeken. Na zo’n verhuizing zou het gezondheidscentrum nog ruimte over hebben voor één of meerdere zorgverleners, zegt Fruitema. Hij verwijst naar het gezondheidscentrum van Limmen, dat bijna twintig zorgpartijen onder één dak huisvest.
Dertig appartementen
Op de eerste, tweede en derde verdieping van het complex willen Hopman en Fruitema appartementen realiseren. Dertig om precies te zijn. Veertien van 56 vierkante meter, veertien van 76 vierkante meter en 2 van 112 vierkante meter. Hopman zegt dat wooncoöperatie Kennemer Wonen minimaal veertien appartementen wil afnemen voor verhuur in de sociale sector – vermoedelijk het kleinste type.
Het middensegment kan koop of huur worden, de twee dure appartementen komen sowieso in de verkoop. De kleine appartementen krijgen een ‘Frans balkon’ (oftewel een hekwerk voor een raam), de middenklasse appartementen een balkon met uitzicht biedt op de straat. De grootste appartementen krijgen een aanzienlijk groter balkon. Op de eerste verdieping komt een grote binnentuin waar alle bewoners van het complex gebruik van kunnen maken, laat Fruitema zien op de tekening die boven dit artikel staat.
Gemeentebesluit volgt
Ambtenaren van de gemeente doen achter de schermen onderzoek naar de (gewenste) ontwikkelmogelijkheden op de locatie van de Maranathakerk. Niet iedereen is voorstander van de geplande sloop van de kerk, die in 1955 gebouwd is. Werkgroep Oud-Castricum wil het monumentale gebouw laten staan en ook de lokale politieke partij Forza! pleitte in juli voor behoud van de kerk vanwege zijn cultuur-historische waarde. Partijen als D66 en CKenG willen de kerk juist slopen omdat het gebouw van binnen sterk verouderd is en de grond beter benut kan worden.
Het college van B&W geeft vermoedelijk binnen vier weken meer informatie over de mogelijkheden met de grond, waar het sinds vorig jaar eigenaar van is. De gemeente kocht de kerk voor 875 duizend euro (kosten koper) en investeerde minimaal 125 duizend euro in het opknappen van het pand zodat het Supreme College er een middelbare school in kon huisvesten. Het Supreme College – een samenwerking tussen het Jac. P. Thijsse en Bonhoeffer College – moet per 2024 een nieuw onderkomen betrekken.
Wat lijkt jou de beste toekomst van de Maranathakerk? Ik ben benieuwd en hoor het graag via een antwoord op deze e-mail.
75 procent van volwassen Castricummers is volledig gevaccineerd
In Castricum heeft 86 procent van de volwassenen één vaccinatie gehad tegen het coronavirus. 75 procent is volledig gevaccineerd, dus met twee vaccinaties of één Janssen-vaccinatie.
Van de Castricumse jongeren tussen de 12 en 18 jaar heeft 56 procent één vaccinatie gehaald. 41 procent is volledig gevaccineerd.
De vaccinatiegraad van Castricum is in lijn met het landelijk gemiddelde, zo meldt het RIVM, dat ook bovenstaande statistieken vrijgaf.
Kort nieuws:
De bibliotheek is sinds deze week weer open volgens de openingstijden van voor de coronacrisis. Het afgelopen anderhalf jaar was de bibliotheek minder open. De hernieuwde openingstijden vind je op de website van de bibliotheek.
De BUCH, de samenwerkingsorganisatie van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, heeft een interim-directeur gevonden in Elise Zandstra. Zij wordt voor minimaal een half jaar ingehuurd en geeft de BUCH zo tijd om na te denken wie er als vaste directeur moet komen. De vorige directeur (die de functie slechts anderhalf jaar vervulde) is 1 juli aan de slag gegaan bij de gemeente Nijkerk.
Tot volgende week
Bedankt voor je aandacht, ik hoop dat je het een weer een interessante nieuwsbrief vond.
Zo ja dan kun je mijn onafhankelijke, kritische en reclamevrije berichtgeving steunen door een donatie te doen via deze Tikkie-link. Dank voor je waardering!
Je helpt mij ook door nieuwsuitcastricum.nl aan te raden bij bekenden. Achter de schermen ben ik natuurlijk bezig met allerlei boeiende verhalen. Ik hoop je volgende week weer te spreken.
Maak er wat moois van,
groeten Rens