Nieuws uit Castricum: pas op voor nepagenten en inbrekers

En: strandvondstenmuseum mag gesloopt worden

Hallo en welkom bij editie 177 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 28 (!) nieuwe abonnees. Ik heb deze week veel mensen achter de schermen gesproken voor komende verhalen. Fijn dat steeds meer inwoners en ondernemers mij weten te vinden omdat ze zaken willen aankaarten. Naast het voeren van deze gesprekken heb ik ook mijn gebruikelijke diensten gedraaid voor opdrachtgevers als Business Insider, Adformatie en Computer!Totaal. En natuurlijk heb ik weer een verse nieuwsbrief voor je geschreven, wat misschien wel het leukste is omdat het mijn eigen project is. Deze nieuwsbrief maak ik voor iedereen gratis toegankelijk en bevat geen geen reclames, want als onafhankelijk journalist wil ik benadrukken dat niemand invloed uitoefent op mijn artikelen. Steun je mijn kritische werk? Dan kun je een donatie overmaken via Tikkie of om mijn rekeningnummer vragen door op deze e-mail te antwoorden.

In deze nieuwsbrief lees je:

  • een waarschuwing over nepagenten en traditionele inbrekers in Castricum

  • dat het strandvondstenmuseum mag plaatsmaken voor een villa in de natuur

  • over de terugkeer van de kustbus (inclusief dienstregeling)

  • hoe groot en duur de huurappartementen aan de Koekoeksbloem kunnen worden

  • wat de natuurbegraafplaats in Castricum inhoudt

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Nepagenten en traditionele inbrekers actief in Castricum

Opgelet: de politie signaleert een toename van het aantal meldingen over ‘nepagenten’ die via de telefoon en later aan de deur proberen kostbare spullen te stelen. Ik lees in media berichten uit uiteenlopende gemeenten in Noord-Holland. Ook in Castricum zijn verschillende incidenten gemeld. Sommige oplichters zijn op camera vastgelegd en later herkend op camerabeelden in Amsterdam. Een nepagent belt doorgaans een (ouder) persoon op met de waarschuwing dat er signalen zijn dat inbrekers het op de woning van deze persoon voorzien hebben. Een collega-agent (ook een oplichter dus) komt snel daarna aan de deur om waardevolle spullen mee te nemen, zodat ze niet gestolen kunnen worden. En weg zijn de spullen.

➡️ De belangrijkste tip van de politie: een agent belt nooit met het advies om waardevolle spullen mee te geven aan de deur en een agent komt ook nooit aan de deur om deze spullen mee te nemen.

Wat kun je het beste doen als je gebeld wordt door een nepagent? Zeg in ieder geval niets over eventuele waardevolle spullen in je huis en geef ook geen persoonlijke informatie zoals je naam. Zie je met welk nummer de nepagent belt, dan kun je het nummer noteren en aan de politie doorgeven. Die kan het nummer misschien traceren en de verdachte zo opsporen. Zie je geen nummer of heb je het nummer genoteerd, dan kun je het beste direct ophangen en contact opnemen met de politie. Zo krijgt de politie een completer beeld van het aantal pogingen tot oplichting.

Het programma Opsporing Verzocht maakte onlangs een acht minuten durende video over nepagenten. De video legt uit wat nepagenten zijn, hoe je ze herkent en toont beelden van oplichters die ook Castricum aandeden. Ik zou de video even kijken en delen met oudere en/of kwetsbare mensen om je heen.

Ook traditionele inbrekers actief

Naast nepagenten zijn er ook traditionele inbrekers actief in Castricum. Dat kan natuurlijk altijd, maar de afgelopen week zag ik in de Facebook-groep Je bent Castricummer als.. verschillende berichten van gedupeerden en bijna-gedupeerden. Zo deelt een inwoner uit het 1902-postcodegebied camerabeelden van een persoon die midden in de nacht tussen auto’s op een oprit sloop en wegrende toen een lamp aansprong.

Een andere inwoner schrijft: ‘Woon ook in wijk 1902 en er zijn 2 nachten achter elkaar gemaskerde mannen in mijn tuin geweest. Heb er beelden van en naar de politie gestuurd. Ook in deze wijk al bij mensen ingebroken.’ Ze plaatst er een foto bij van twee in het zwarte geklede mannen met bivakmutsen die rond half drie ‘s nachts bij haar brievenbus aan het rommelen zijn.

Een derde bewoner uit het 1902-gebied reageert inderdaad dat er vorige week bij hem is ingebroken. ‘Alles is overhoop gehaald’, lees ik op Facebook.

Weer een ander inwoner, uit de straat Plantenhove, deelt foto’s van het teken ‘#’ dat op buitendeuren gekrast is, en vraagt zich af of dit ook door inbrekers komt. Die vraag is lastig te beantwoorden. Gelet op de camerabeelden van (pogingen tot) inbraken kan het geen kwaad om extra alert te zijn, en je buren te attenderen.

Strandvondstenmuseum mag plaatsmaken voor villa in de natuur

Een impressie van de nieuw te bouwen villa. Afbeelding via de gemeente

Het welbekende strandvondstenmuseum aan de Geversweg mag tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwbouwvilla. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders (B&W) in een brief (pdf) aan de gemeenteraad. De initiatiefnemer van het villaplan, niet te verwarren met de toenmalige eigenaar van het strandvondstenmuseum, gaat bij de bouw van de villa ook akkoord met het realiseren van ruim 7000 vierkante meter aan natuur op het perceeel.

Het perceel bestaat nu vooral uit bollengrond. In de afgelopen jaren exploiteerde de toenmalige eigenaar ook een groententuin voor leden (een pluktuin) en een ‘zorgkwekerij’, waar mensen met een (niet)aangeboren hersenaandoening begeleid konden werken in de buitenlucht en in het strandvondstenmuseum.

Nu is er een nieuwe eigenaar, die dus graag een villa wil bouwen op de plek van het museum. Het realiseren van natuur is een belangrijke voorwaarde van de gemeente om het initiatief goed te keuren. In de brief aan de gemeenteraad schrijft B&W: ‘Het perceel is van belang om tot één groot stuk natuur te komen ten zuiden van de Geversweg. Het perceel maakt een scheiding tussen de gronden waar PWN aan de westzijde concrete plannen tot uitvoering wil brengen voor natuurontwikkeling en gronden aan de oostzijde. Indien 7.260 m2 ter beschikking komt voor de natuur, is dat een verdere stap ten aanzien van de ontwikkeling van natuur in Zanderij-Noord.’

De initiatiefnemer van de toekomstige villa kiest ervoor om formeel eigenaar te blijven van het perceel, maar laat de realisatie en het beheer van de natuur over aan PWN. Zo ontstaat er een villa in de natuur, vlak aan de Geversweg.

Het ontwerp van de woning is stedenbouwkundig en welstandelijk akkoord. De villa krijgt een oppervlakte van maximaal 150 vierkante meter. De afbeelding boven dit artikel komt uit de brief van B&W en toont een villaontwerp met een schuin dak en een serieuze kelder, met twee trappen, onder de grond. In de brief staat niet wanneer de bouw van de woning en/of realisatie van de natuurgrond moet beginnen.

Het doorgaan van dit project is een opsteker voor de gemeente en PWN, want zij willen allebei graag meer natuur in deze omgeving. Aanstaande maandag luidt bovendien het startschot van de bouw van woningen op het naastgelegen terrein Zanderij Zuid, dat een zogeheten ‘poort naar de duinen’ wordt. De toekomstige woningeigenaren (er komen 103 woningen) zijn straks dus binnen een paar stappen in de natuur in plaats van bollengrond.

Gratis kustbus rijdt weer vanaf 6 juli van en naar het strand

Een archieffoto van de kustbus in 2023. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Komende zaterdag (6 juli) start de dienstregeling van de zogeheten kustbus weer. Deze buslijn brengt je gratis naar het strand van Castricum - en weer terug natuurlijk. Ten opzichte van vorig jaar lijkt er vooralsnog niets noemenswaardigs veranderd.

Je kunt nog steeds opstappen bij het treinstation, bejaardentehuis de Santmark en ter hoogte van camping Bakkum, de bus rijdt nog steeds twee keer per uur en is opnieuw gefinancierd door de gemeente, provincie en strandondernemers. Vorig jaar maakte de gemeente zo’n 64 duizend euro vrij om de kustbus te laten rijden. De kustbus rijdt omdat busmaatschappij Connexxion onvoldoende personeel heeft om de dienstregeling uit te voeren.

Ik rijd komende zaterdag mee met de eerste rit van de kustbus om te kijken in hoeverre de ervaring te vergelijken is met vorig jaar. Vorige zomer was het bijvoorbeeld de bedoeling dat buschauffeurs het aantal passagiersbewegingen bijhielden, om de gemeente inzicht te geven in het aantal reizigers. Uit een evaluatie die in oktober gepresenteerd werd, bleek echter dat er vorige zomer slechts 23 van de 58 dagen geteld is. Vorige zomer hingen er in de bus ook posters die reizigers via een qr-code opriepen om een enquête over de busrit in te vullen. Die resultaten moesten de gemeente een beeld geven wie de bus gebruikt. Ik vond het opvallend dat de enquête alleen in het Nederlands en Duits beschikbaar was, want Castricum krijgt ook veel toeristen die Frans of Engels spreken. Ik ben dus benieuwd hoe de gemeente deze zaken dit jaar aanpakt.

Hieronder zie je de vertrektijden van de kustbus van en naar het strand, zoals zichtbaar op de website van de gemeente.

Schermafbeelding website gemeente Castricum

Huurappartementen Koekoeksbloem gaan tot circa 1100 euro per maand kosten

Een concept van het ruimtelijk kader toont twee losstaande appartementencomplexen

Vorige week praatte ik je bij over het plan van de gemeente en Kennemer Wonen om circa 90 appartementen te realiseren aan de Koekoeksbloem. De voormalige Montessorischool, recent omgebouwd om circa anderhalf jaar zo’n twintig statushouders te huisvesten, gaat dan tegen de vlakte om ruimte te maken voor twee appartementencomplexen. De gemeenteraad moet instemmen met het ruimtelijk kader van dit plan. Na die instemming kunnen de gemeente en Kennemer Wonen door met de ontwikkeling.

De politieke behandeling van het ruimtelijk kader vindt aanstaande donderdag plaats. In aanloop naar die avond is het raadsvoorstel online gezet. Het raadsvoorstel (pdf) maakt duidelijk hoe groot en duur de huurappartementen moeten worden. De groottes en prijzen staan nog niet vast omdat de gemeenteraad nog moet stemmen, maar geven wel een goede indruk van hoe de gemeente en Kennemer Wonen het plan voor zich zien.

Vorige week werd duidelijk dat één complex 46 sociale huurwoningen moet krijgen. In het raadsvoorstel lees ik dat 18 van die appartementen een grootte van circa 45 meter krijgen, inclusief een aparte slaapkamer. De resterende 28 appartementen krijgen een grootte van circa 60 tot 70 vierkante meter. De gemeente zegt dat een huurder maximaal 880 euro per maand betaalt voor het appartement. Dat is de huidige sociale huurgrens (prijspeil 2024). Ik verwacht dat het indicatieve bedrag slaat op de grotere appartementen en een appartement van 45 vierkante meter goedkoper wordt.

Het tweede complex krijgt 43 appartementen in de middenhuur-sector. Die appartementen krijgen allemaal een oppervlakte van 60 tot 70 vierkante meter en een huurprijs tot circa 1100 euro per maand (prijspeil 2024).

De aantallen appartementen staan overigens nog niet vast. In het raadsvoorstel lees ik: ‘De aantallen kunnen wellicht wat hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de verdere uitwerking, streven is zoveel mogelijk de verhouding 50-50 te benaderen.’

Castricum heeft nu een natuurbegraafplaats; wat houdt dat in?

Burgemeester Ben Tap opent de natuurbegraafplaats. Foto: gemeente Castricum

Woensdagavond vond de opening plaats van de natuurbegraafplaats op Onderlangs, een van de begraafplaatsen in Castricum. Het woord natuurbegraafplaats roept bij sommigen vragen op. Daarom een korte uitleg.

De natuurbegraafplaats in Castricum is de tweede natuurbegraafplaats van Noord-Holland en is een veld met 380 plekken. Een overleden persoon gaat in een onbewerkte houten kist, mand van wilgentenen of bijvoorbeeld een speciaal doek de grond in, waarna er op de grond van het graf een boomstammetje komt. Daar kunnen nabestaanden een inscriptie op plaatsen. Het graf is ook vindbaar via gps-coördinaten, wat handig is omdat het de bedoeling is dat het veld vooral uit hogere grassen en bloemen komt te bestaan. De manier van maaien moet een natuurlijk wandelpad opleveren dat naar de graven leidt.

De natuurbegraafplaats als concept is vooral populair onder mensen die - je raadt het al - zo natuurlijk mogelijk begraven willen worden. Bijkomende voordelen zijn de lagere kosten ten opzichte van traditioneel begraven en cremeren, de lange looptijd van een graf (vijftig of zelfs honderd jaar) en een onderhoudsvrij graf voor nabestaanden. Meer subjectief: voor nabestaanden kan een natuurbegraafplaats een prettigere omgeving zijn om te herdenken dan een traditioneel kerkhof.

Op de natuurbegraafplaats van Castricum staan wat houten bankjes gemaakt van boomstammen. Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website van de gemeente Castricum.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief las je een artikel over een plan van de Vereniging Castricum Veilig (VCV) om een ontsluitingsweg inclusief tunnel onder het spoor aan te leggen tussen de Castricummer Werf en de Laan van Albert’s Hoeve. VCV heeft de gemeenteraad afgelopen maandag via een presentatie gevraagd een onderzoek te laten starten naar de voor- en nadelen van dit plan, dat als tegenhanger dient voor een eventuele spoortunnel aan de Beverwijkerstraatweg. Ik was benieuwd naar jullie mening en kreeg veel reacties, waarvoor dank. Hieronder zet ik wat interessante, uiteenlopende reacties op een rij.

Vind jij dat de gemeente serieus onderzoek moet doen naar de voor- en nadelen van een zuidelijke ontsluitingsroute?
Aantal stemmen: 193

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ja (127)

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Nee (60)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ik heb geen mening (6)

Een lezer schrijft: ‘Nee, die onderzoeken zijn allang geweest. Het ligt vast nog wel ergens in een bureaula . Voordat er weer een nieuw extern bureau wordt ingehuurd, zou ik eerst daar even kijken.’

Een andere lezer geeft aan: ‘Ja, het is al een oud plan, waar ik op tegen was omdat de weg door natuurgebied zou moeten gaan. Dit plan echter maakt de weg korter. De aansluiting is nu op de Albertshoeve. Veel beter. Maar er zullen ongetwijfeld flinke protesten zijn….’

En een derde reactie die ik interessant vind: ‘Ja, dit is een zeer creatieve oplossing die veel van de drukte weg kan nemen, goedkoper is dan een tunnel en minder nadelige impact heeft op de natuur. Van belang is wel dat het gaat om ontsluiting van Noord End en niet om een volledige vervanging van de noord-zuid route door het dorp. Nog beter is natuurlijk de auto te laten staan, Heemskerk en Beverwijk zijn prima per fiets bereikbaar.’

Poll van deze week

Castricum heeft nu een eigen natuurbegraafplaats, zo las je in deze nieuwsbrief. Ik ben benieuwd of er interesse is in deze manier van begraven worden. Je kunt via onderstaande poll je mening geven.

Zou jij begraven willen worden op een natuurbegraafplaats?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Ron de Haan is vorige week weggestuurd als wethouder in de gemeente Wijdemeren. De Haan was in het vorige Castricumse college één van de drie wethouders en eerder raadslid namens De VrijeLijst. Na het aantreden van een nieuw college waar De VrijeLijst geen onderdeel van uitmaakt, kon De Haan uiteindelijk aan de slag in Wijdemeren als wethouder namens De Lokale Partij (DLP). DLP is door ‘een optelsom van zaken’ al na veertien maanden klaar met de wethouder, die zelf tegen het Noordhollands Dagblad zegt het afscheid op deze manier ‘onnodig’ te vinden.

  • Er is een Omgevingsvergunning aangevraagd om een woonfunctie te realiseren op de eerste verdieping van voormalig slagerij Van der Meer aan de Dorpsstraat. Het winkelpand staat al maanden te huur, zonder vermelding van de eerste verdieping.

  • Aanstaande maandag (voor veel nieuwsbrieflezers betekent dat morgen) ben ik aanwezig bij de officiële opening van het bouwterrein Zanderij Zuid. Wethouder Paul Slettenhaar (wonen) markeert via een symbolische actie de start van de bouw. Concreet kunnen aannemers nu aan de slag met het bouwen van woningen op een deel van het terrein, want Nelis Bouw heeft die grond bouwrijp gemaakt en de kabels en leidingen voor nutsvoorzieningen liggen in de grond.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 177 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens