Nieuws uit Castricum: ophef rond voorgedragen burgemeester

En: krijg extra subsidie bij het verduurzamen van je woning

Hallo en welkom bij editie 149 van de Nieuws uit Castricum. Van harte welkom ook ruim veertig (!) nieuwe abonnees. Ik proostte deze week op twee mijlpalen: de e-mailnieuwsbrief is (flink!) door de grens van duizend abonnees gegaan én bestaat dit weekend drie jaar. Bedankt voor jouw interesse in écht lokaal nieuws! Met steun van een coach ga ik de nieuwsbrief komend jaar verder professionaliseren. Daar heb ik hartstikke veel zin in. Maar eerst deze nieuwsbrief. Je leest:

  • over extra subsidie om je woning te verduurzamen

  • waarom er nu al ophef is rondom de voorgedragen nieuwe burgemeester van Castricum

  • over nieuw gemeentebudget om startersleningen te financieren

  • dat de huur van een flexwoning op de Puikman te hoog was

  • hoe een voormalig directeur de Cunera-school oplichtte

  • dat Castricum extra geld overmaakt aan de BUCH

Dubbel feest deze week!

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Gemeente geeft extra subsidie als je je woning verduurzaamt

De gemeente Castricum stelt honderdduizenden euro’s beschikbaar om meer koopwoningen energiezuiniger te maken. De subsidie is alleen beschikbaar voor eigenaren van een koopwoning met een WOZ-waarde van maximaal 452 duizend euro in 2022. Je kunt een subsidieaanvraag indienen als je aan alle eisen voldoet, waaronder de periode waarin de werkzaamheden zijn of worden uitgevoerd (tussen 30 maart dit jaar en 1 november 2026). Subsidie krijg je bijvoorbeeld voor het laten aanbrengen van vloer- en bodemisolatie, dak-, zolder- en vlieringisolatie en het laten plaatsen van een isolerende deur met HR++(+)-glas.

Als jouw energiebesparende maatregel(en) goedgekeurd wordt/worden, kun je minimaal 150 euro en maximaal 4000 euro subsidie krijgen.

Mooi meegenomen: de gemeentelijke subsidie is géén vervanger van de landelijke ISDE-subsidieregeling maar een aanvulling. Je mag beide subsidies dus aanvragen voor dezelfde isolatiemaatregel(en).

Castricum wil Caroline van de Pol als burgemeester, Terschelling ziet haar het liefst gisteren vertrekken

Caroline van de Pol. Foto: Rijksoverheid

De gemeenteraad van Castricum draagt Caroline van de Pol voor als nieuwe burgemeester. Zij is nu burgemeester op Terschelling. Op Terschelling zijn ze verbijsterd. De lokale politiek ligt al een jaar overhoop met Van de Pol, die op het eiland onder meer stiekem gesprekken met wethouders heeft opgenomen en na het afmelden voor een vergadering in het café werd gespot. Een poging van de politici om Van de Pol te laten ontslaan, mislukte. Nu maakt Van de Pol zelf bekend dat ze als het goed is vertrekt naar Castricum, en wil de gemeenteraad van Terschelling haar alsnog wegsturen. Het helpt niet mee dat de burgemeester haar nieuwe baan bekendmaakte tijdens een raadsdebat dat deels over haar functioneren gaat. Zelf wijt de burgemeester de vertrouwenscrisis aan onveilige situaties met andere politici. Lees er alles over in onderstaand artikel.

PS: kijk je wel eens naar Omroep Castricum, dan zie je mij in de nieuwste uitzending (zaterdag opgenomen) vertellen over de voordracht van mevrouw van de Pol en andere politieke kwesties.

Castricum leent nog eens 300 duizend euro aan starters op de huizenmarkt

In Castricum kun je als jongere een starterslening bij de gemeente aanvragen als je tot dertigduizend euro tekort komt om je eerste woning te kopen. Vorig jaar kaartte ik aan dat het startersfonds leeg was en een paar maanden later deden starters zelf hun beklag bij de gemeenteraad. Na een opmerkelijk onderzoek (de pot bleek toch niet leeg, alleen wist de gemeente dat niet) nam de gemeenteraad in januari een motie aan om in 2023 totaal 600 duizend euro beschikbaar te stellen voor nieuwe startersleningen. Er werd destijds afgesproken dat als de eerste helft van het potje leeg was, de gemeenteraad geïnformeerd zou worden over het aanboren van de tweede helft. Dat is eind oktober per brief (pdf) gebeurd.

Er is volgens het college van burgemeester en wethouders meer vraag naar startersleningen dan in januari verwacht werd. Dat komt volgens het college onder meer door het stijgende rentepercentage (waardoor de starter minder kan lenen bij de bank) en de gestegen NHG-grens, waardoor meer woningen in aanmerking komen voor de starterslening. Een starterslening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij, daarna betaalt de starter maandelijks rente en aflossing. Zo vult het startersfonds zich langzaam weer.

Het college zegt de gemeenteraad ‘eind dit jaar’ te informeren over hoe het startersfonds ervoor staat. Aan de hand van de stand van zaken volgt er een advies over het vervolg van het fonds. Wordt vervolgd dus.

Bewoonster flexwoning Puikman krijgt 1400 euro terug, want de huur was onredelijk hoog

Flexwoningen op de Puikman. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Een voormalig bewoonster van een flexwoning aan de Puikman krijgt zo’n 1400 euro terug van verhuurder Flexwonen-NH. Dat heeft de rechter bepaald omdat de voormalig huurster en de verhuurder het niet eens konden worden over wat een redelijke huurprijs is voor de flexwoning. Verschillende organisaties werden ingeschakeld, met verschillende voorgestelde huurprijzen als resultaat. De rechter beslist nu dat een kale huur van 390 euro per maand redelijk was, wat 110 euro minder is dan de vrouw dertien maanden betaald heeft. De vrouw woont al even niet meer aan de Puikman, dus moet Flexwonen-NH de 1400 euro naar haar overmaken.

Er staan tientallen flexwoningen op de Puikman. De uitspraak van de rechter betekent niet dat alle andere bewoners ook geld terugkrijgen, meldt een woordvoerder van de rechtbank aan het Noordhollands Dagblad. ‘Andere bewoners moeten zelf een proces beginnen als zij van mening zijn dat hun huur te hoog is.’ Flexwonen-NH zegt tegen de krant de uitspraak van de rechter te respecteren en nogmaals onderzoek te laten doen naar een passende huurprijs voor de huidige huurders.

Voormalig Cunera-directeur lichtte Stichting Tabijn op voor 39 duizend euro

De Cunera. Foto: Henk Hommes voor nieuwsuitcastricum.nl

De voormalig directeur van basisschool Cunera is schuldig bevonden aan oplichting van zijn oud-werkgever, Stichting Tabijn. De 48-jarige man heeft tussen juli 2019 en april 2022 totaal zeven nepfacturen gestuurd aan Tabijn, en Tabijn heeft die betaald omdat de directeur zelf bevoegd was om tot facturen tot tienduizend euro te accorderen. De facturen werden verstuurd door zijn eigen adviesbureau, dat hij heeft opgericht vlak voordat hij begon met frauderen.

De voormalig directeur liep tegen de lamp omdat een financieel controleur van Tabijn zijn werk goed deed. Er volgde ontslag op staande voet en een huwelijkscrisis. De rechter veroordeelt de man tot een werkstraf van 120 uur. Uiteraard moet de man ook de 39 duizend euro aan Tabijn terugbetalen. Dat doet hij met hulp van zijn familie, want het gefraudeerde geld is volgens hem verdwenen omdat zijn speculatieve investeringen in cryptovaluta (zoals Bitcoin) slecht uitgepakt hebben.

Maar speculeren met cryptovaluta was niet dé reden dat de voormalig directeur zijn werkgever oplichtte, zo blijkt uit een artikel van het Noordhollands Dagblad over de rechtszaak. De man voelde zich benadeeld door een nieuwe cao, waarbij hij naar eigen zeggen minder ging verdienen dan sommige leerkrachten.

BUCH kan rekenen op extra tonnen van Castricum

De gemeenteraad van Castricum stemt in met een verzoek van de BUCH om dit jaar zo’n 600 duizend euro extra over te maken aan de BUCH-werkorganisatie. Volgend jaar krijgt de BUCH een miljoen euro meer dan oorspronkelijk begroot. De BUCH - de ambtelijke organisatie van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo - gaf onlangs aan miljoenen euro’s extra nodig te hebben om de ICT-infrastructuur op orde te brengen. Castricum betaalt via een vaste verdeelsleutel zo’n een derde van de BUCH-kosten.

❓️ Poll van de week

Wauw, wat tof om te zien dat er zoveel mensen gereageerd hebben op de vorige poll. Interessant om bij de vele stemmen op de poll ook tientallen (!) reacties te lezen - die zijn alleen voor mij zichtbaar. Dank voor jullie mening. Hieronder vind je de uitslag van de poll van vorige week en eronder een nieuwe poll. Ik ben benieuwd naar je mening!

Wil jij eenrichtingsverkeer op de Dorpsstraat?
Aantal stemmen: 155

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ja, vanaf rotonde Dorpsstraat richting spoorovergang (noord) (79)

🟨🟨⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, maar dan liever andersom (zuid) (30)

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Nee, ik wil iets anders dan eenrichtingsverkeer (46)

Poll van deze week:

Caroline van de Pol lijkt mij een goede burgemeester voor Castricum

Lees voor context het artikel (terug) bovenin deze nieuwsbrief.

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Fietsverhuurbedrijf Tuut Tuut aan de Dorpsstraat in Castricum heeft de ‘Slechtste slogan 2023’ gewonnen. Met de slogan ‘Put the fun between your legs’ laat Tuut Tuut de negen andere genomineerden achter zich. Totaal hebben bijna zesduizend mensen gestemd. De eigenaar van Tuut Tuut is blij met de winst.

  • Het Chinees-Indische restaurant Nieuw Hof dat voorheen in Limmen gevestigd was, is verhuisd naar winkelcentrum Geesterduin in Castricum. In dat pand, aan de ingang bij de Vomar, zat al jaren een Chinees restaurant. Omdat die eigenaar met pensioen ging, konden de eigenaren van Nieuw Hof de zaak overnemen. Nieuw Hof is verhuisd omdat de gemeente Castricum een rotonde gaat aanleggen op de plek van het oude restaurant, gelegen aan de drukke Rijksweg.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 149 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens