Nieuws uit Castricum: nog geen groen licht voor Zanderij Zuid

En: zo ziet de gemeente de toekomst van de Torenstraat voor zich

Hallo en welkom bij editie 110 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Welkom ook negen (!) nieuwe abonnees. Ik hoop dat jullie een mooie week achter de rug hebben.

In deze nieuwsbrief lees je:

  • over de ontwikkeling van de woningprijzen in Castricum

  • raadsvragen over de brandveiligheid van de flexwoningen aan de Puikman

  • hoe het college van Burgemeester & Wethouders de toekomst van de Torenstraat voor zich ziet

  • wat het ingediende beroepschrift betekent voor het bestemmingsplan (en de bouw) van het grote woningbouwproject Zanderij Zuid

Ik wens je veel leesplezier toe en hoor graag van je als je een vraag, nieuwstip of feedback hebt. Je kunt antwoorden op deze e-mail of, als je dat prettiger vindt, een e-mail sturen naar [email protected].

Graag herinner ik je eraan dat je al mijn artikelen gratis en zonder reclames kunt lezen. Steun je mijn kritische en onafhankelijke journalistiek omdat je fan bent van écht nieuws uit Castricum? Dan kun je een donatie via Tikkie overmaken of om mijn bankrekeningnummer vragen. Bedankt en veel leesplezier gewenst.

Castricumse woningen zijn vorig jaar veel duurder geworden

In de meeste gemeenten zijn de huizenprijzen in 2022 gemiddeld flink gestegen. Zo ook in Castricum. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande Castricumse koopwoning in 2022 was 514.000 euro. In 2021 was dat gemiddeld 461.000 euro. De gemiddelde transactieprijs is dus met 53.000 euro gestegen. En die stijging is boven het landelijk gemiddelde van 42.000 euro. Dit alles blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Na een paar jaar van sterke prijsstijgingen lijkt de groei er nu ook in Castricum uit. Door de hoge inflatie en hoge hypotheekrente kunnen woningkopers minder lenen en sparen en bieden ze minder op hun droomwoning. Makelaars spelen hierop in door woningen voordeliger in de markt te zetten.

Deze website publiceerde vorige week een artikel dat uitlegt hoe je herkent of een woning in Castricum eerder op Funda heeft gestaan en zo ja, voor welke prijs of prijzen.

Hoe brandveilig zijn de flexwoningen aan de Puikman?

Het vooraanzicht van het betreffende complex. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De flexwoningen van Flexwonen NH aan de Puikman, achter het station van Castricum, hebben geen goede reputatie. Bewoners hebben meermaals geklaagd over de woonsituatie, bijvoorbeeld. PvdA, De VrijeLijst en D66 willen nu van de verantwoordelijk wethouder weten hoe brandveilig de flexwoningen zijn. Niet omdat zij direct signalen hebben dát de woningen gevaar lopen, maar wel omdat ze veel lijken op flexwoningen in Amsterdam. En daar brak in november een flinke brand uit. Lees verder in het onderstaande artikel.

De toekomst van de Torenstraat volgens het college

De Torenstraat is al vele jaren een winkelstraat in Castricum, maar hoe lang nog? Het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) heeft vorig jaar extern onderzoek laten uitvoeren naar het winkelen in Castricum en verwacht dat de Torenstraat op termijn meer verandert in een combinatie van ‘kantoorfuncties, (medische) dienstverlening en wonen.’ De functie als winkelstraat zal waarschijnlijk teruglopen omdat B&W liever heeft dat winkeliers zich vestigen in winkelcentrum Geesterduin en in het dorpshart.

Het dorpshart bestaat uit de Dorpsstraat, het Bakkerspleintje en de Burgemeester Mooijstraat. De Torenstraat maakt volgens B&W geen onderdeel uit van het dorpshart, naar eigen zeggen omdat de straat niet aansluit bij de winkels in het dorpshart.

Opmerkelijk, want in de Torenstraat zitten winkels en voorzieningen die ook in het dorpshart en Geesterduin te vinden zijn. Denk aan een supermarkt (Dekamarkt), kappers, een opticien, een kledingwinkel en een kaaswinkel.

Omdat B&W wil dat Castricum twee winkelgebieden krijgt (dorpshart en Geesterduin), heeft het een besluit genomen dat nadelig is voor huidige en mogelijke toekomstige ondernemers in de Torenstraat. Het besluit schrijft namelijk voor dat huidige ondernemers in de Torenstraat in principe niet meer mogen uitbreiden en dat nieuwe ondernemingen bij voorkeur in de twee winkelgebieden starten.

Ook opmerkelijk: hoewel de Torenstraat nog een drukke winkelstraat is met slechts één leegstaand pand (volgens mij wel al verhuurd), rekent onderzoeksbureau Locatus het winkelvloeroppervlak van de Torenstraat al niet meer mee voor het dorpscentrum. Deze keuze vertekent - naar mijn mening - het aantal vierkante meters winkeloppervlak én de procentuele en absolute leegstand van winkels in het centrum van Castricum. Want in de Dorpsstraat, Burgemeester Mooijstraat en aan het Bakkerspleintje staan veel meer kleinere en grotere panden leeg. Door de Torenstraat niet meer tot het dorpscentrum te rekenen, kent het dorpscentrum van Castricum dus minder winkeloppervlak en meer leegstand.

Tot dusver heeft alleen D66 vragen gesteld over het B&W-besluit rondom de verandering van de Torenstraat. De partij vraagt zich af waarom verantwoordelijk wethouder Roel Beems (financiën, Lokaal Vitaal) de beleidswijziging pas na de afronding aan de gemeenteraad voorlegt. Ook wil de partij weten welke verslagen en rapporten er zijn die volgens het onderzoeksbureau en B&W aantonen dat de meeste ondernemers achter een verandering van de Torenstraat zijn. B&W antwoordt schriftelijk dat er geen sprake is van een echte beleidswijziging maar van een verduidelijking van de lokale detailhandelsvisie die in 2012 is vastgesteld. Er volgt geen duidelijk antwoord op de vraag over de verslagen en rapporten met ondernemersreacties. D66-voorman Harold Ebels zegt tegen nieuwsuitcastricum.nl dat hij het antwoord over de participatie onduidelijk vindt en dat hij het netjes had gevonden als B&W de gemeenteraad actief had betrokken bij de besluitvorming.

Wat vind jij: hoort de Torenstraat wel of niet bij het dorpshart? Ik hoor graag van je via een antwoord op deze e-mail.

Exclusief: beroepschrift houdt bestemmingsplan Zanderij Zuid tegen

De nieuwe woningen op de tekening. Afbeelding via de gemeente Castricum

Grote kans dat je bekend bent met Zanderij Zuid, het woningbouwproject van 103 woningen dat achter het treinstation van Castricum moet verrijzen. In de afgelopen maanden kon je een beroepschrift indienen omdat je tegen het bestemmingsplan en dus de bouw bent. Eén iemand heeft dat gedaan, bevestigt de gemeente tegen nieuwsuitcastricum.nl.

Onderstaand artikel legt de gevolgen van het beroepschrift uit voor het bestemmingsplan en de bouw. Ben of ken jij de persoon die het beroepsschrift heeft ingediend, dan kom ik graag - vertrouwelijk - met je in contact. Je kunt antwoorden op deze e-mail of mailen naar [email protected].

Kort nieuws:

  • De aanvraag om het pand aan de Dorpsstraat 62A in Castricum te verbouwen van kantoorruimtes naar twee appartementen is teruggetrokken omdat de aanvrager onvoldoende gegevens heeft aangeleverd. Dit bevestigt de gemeente na vragen van nieuwsuitcastricum.nl. Een nieuwe aanvraag is in de maak en lijkt te slaan op één appartement op de eerste verdieping en één op de tweede verdieping. Deze website schreef twee weken geleden als eerste over de ingediende aanvraag Omgevingsvergunning. Makelaar Teer zit in het pand maar weigert elke vorm van commentaar.

  • De verdachte van overvallen op strandtenten in Castricum en andere kustgemeenten zegt bij de rechter niet schuldig te zijn. De ruim zeventigduizend euro die totaal gestolen is, is nog steeds niet terecht. Er ligt veel bewijs tegen de verdachte, die een celstraf van 2,5 jaar tegen zich hoorde eisen. De uitspraak volgt over anderhalve week. Het Noordhollands Dagblad heeft een rechtbankverslag geschreven.

  • Het Castricumse bedrijf Niermans & Co heeft donderdag het predicaat hofleverancier gekregen van burgemeester Toon Mans. Niermans & Co ontwikkelt papieren oplossingen voor producten en heeft klanten in binnen- en buitenland. Het predicaat hofleverancier wordt uitgedeeld als het bedrijf minimaal honderd jaar oud is, financieel gezond is en een goede reputatie heeft.

De uitreiking met links burgemeester Toon Mans. Foto: Cees Dekker / Omroep Castricum

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht, ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Er zit weer veel werk in. Werk dat ik alleen kan doen dankzij donaties van lezers. Steun jij mij ook? Je kunt doneren via Tikkie of om mijn bankrekeningnummer vragen. Bedankt!

Een fijne week gewenst,

groeten Rens