Nieuws uit Castricum: nog geen autoluwe Dorpsstraat en veel meer nieuws!

Lees ook over het startersfonds, horeca die te koop staat en de Beverwijkerstraatweg

Hallo en welkom bij editie 107 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook drie nieuwe abonnees! Vorige week stuurde ik voor het eerst een nieuwsbrief via Beehiiv en dat is mij goed bevallen. Uit de openingscijfers valt op te maken dat vrijwel iedereen de nieuwsbrief ontvangen heeft, al is 'ie bij sommige lezers helaas in de spam beland. Als dat bij jou gebeurd is, kun je de mail markeren als 'geen spam' en krijg je hem volgende keer als het goed is in je primaire mailbox. 

Ik heb een bomvolle nieuwsbrief voor je. De gemeenteraad heeft zich namelijk uitgesproken over een eventueel autoluwe Dorpsstraat en maatregelen rondom de spoorwegovergang Beverwijkerstraat, maar ook over het aanvullen van het fonds van startersleningen om jonge Castricummers aan een eerste woning te helpen. In deze nieuwsbrief lees je artikelen over deze onderwerpen, net als een interview met een gedupeerde starter. Ik praat je ook bij over de stijging van de woz-waarde van je woning, hoe je gratis bomen en struiken kunt krijgen en waarom Liander de werkzaamheden rondom Zanderij Zuid uitstelt. Tot slot lees je welke vier horecazaken er nu in Castricum te koop staan - een artikel dat in de afgelopen dagen al meer dan 1100 keer gelezen is via Facebook. Sowieso draait de website bij deze nieuwsbrief erg goed. Duizenden mensen hebben er deze maand artikelen op gelezen. Daar proost ik op nu ik een weekendje geniet van het mooie Gent.

Graag herinner ik je eraan dat je al mijn artikelen gratis en zonder reclames kunt lezen. Steun je mijn kritische en onafhankelijke journalistiek omdat je fan bent van écht nieuws uit Castricum? Dan kun je een donatie via Tikkie overmaken of om mijn bankrekeningnummer vragen. Bedankt en veel leesplezier gewenst.

Gemeente mag voorlopig niet 'knippen' in het dorpshart

Archieffoto van een autoluwe Dorpsstraat. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) is door een meerderheid van de gemeenteraad teruggestuurd naar de tekentafel om plannen voor een autoluwe Dorpsstraat te maken. De huidige geplande verkeersmaatregelen in de Dorpsstraat, Verzetsheldenbuurt en sommige andere straten hebben de meeste partijen in de gemeenteraad niet kunnen overtuigen. Raadsleden willen dat het gemeentebestuur meer gaat overleggen met omwonenden en ondernemers. Een deel van die groepen is fel tegen de geplande veranderingen. Zo schreef nieuwsuitcastricum.nl als eerste over een brandbrief van zeker 66 ondernemers die de gemeente vraagt om de voorgestelde plannen niet uit te voeren. De omwonenden en ondernemers die kritiek geuit hebben, voelen zich niet betrokken bij de voorgestelde plannen. 

De geplande verkeersmaatregelen gaan voorlopig dus niet door, maar zijn ook niet helemaal van tafel. Paul Versteeg, woordvoerder namens de tientallen kritische ondernemers, vertelt nieuwsuitcastricum.nl dat hun actiegroep Platform Dorpskern Castricum op zich positief is over de keuze van de gemeenteraad. 'Het is goed dat B&W terug naar de tekentafel moet. Wij willen participatie, want die was er tot dusver niet, en we willen de koek eerlijk verdelen. Dus niet één straat belasten met het verkeer dat ontstaat door afsluitingen. Als actiegroep pleiten wij voor een integraal verkeersplan dat onder andere rekening houdt met de bereikbaarheid van het centrum voor klanten en toeleveranciers.' De actiegroep blijft zich afvragen welke problemen B&W wil oplossen door te 'knippen' in het Dorpshart. Volgens Versteeg zijn vragen van ondernemers en omwonenden nog niet goed beantwoord en is de actiegroep ook teleurgesteld in de houding van verantwoordelijk wethouders Roel Beems (o.a. financiën) en Valentijn Brouwer (o.a. verkeer). 'De wethouders bleven tijdens de vergadering vaag over bijvoorbeeld de participatie. Liever hadden we gehoord dat zij zouden toegeven dat het tot dusver niet goed is gegaan en dat ze het nu goed willen doen.' 

Onderzoek naar spoorwegtunnel en gelijkvloerse oplossing

B&W kan ook verder met het dossier spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg. De drukke spoorwegovergang moet veranderen, onder andere om veiliger te worden en om aan de wensen van ProRail te kunnen voldoen. B&W wilde daarom toestemming van de gemeenteraad om onderzoek te laten doen naar een spoorwegtunnel. De gemeenteraad vindt dat goed, mits er even serieus onderzoek gedaan wordt naar een gelijkvloerse oplossing. Dat is tegen de zin van B&W, dat die gelijkvloerse oplossing als een reserve-optie achter de hand wilde houden. Nu komt er dus een onderzoek naar beide opties. Wordt vervolgd dus.

Gemeente vult startersfonds aan om meer jongeren aan een eerste huis te helpen

Afgelopen donderdag zat ik 's avonds op het gemeentehuis voor een onderwerp dat mij bijzonder intrigeert. Namelijk het startersfonds van de gemeente Castricum, dat na een vergadering van de gemeenteraad is aangevuld met nog eens zeshonderdduizend euro. Zo kan de gemeente meer jongeren een lening verstrekken. Boeiend nieuws voor jonge huizenkopers en hun (groot)ouders.

Het fonds was maandenlang niet beschikbaar en hoewel de wethouder excuses heeft aangeboden voor hoe alles gelopen is, zijn belangrijke vragen nog niet (volledig) beantwoord. Met name PvdA en De VrijeLijst toonden zich hier scherp in donderdag. Na het lezen van onderstaand artikel ben je weer helemaal op de hoogte van alles rondom startersleningen in Castricum. 

Gestuntel met startersleningen kostte deze Castricummer tijd en geld

Dat het startersfonds nu is aangevuld om nieuwe jongeren te helpen is mooi, maar in de afgelopen maanden hebben ook mensen achter net gevist. De gemeenteraad wil weten wie en of die mensen misschien gecompenseerd kunnen worden. Ik sprak een jonge Castricummer die door de weggevallen startersleningen zijn droomappartement moest laten schieten. Onlangs heeft hij alsnog een starterslening gekregen. Helemaal genieten lukt nog niet door de gebrekkige communicatie van de gemeente en de praktische gevolgen. 'Als ik in juni wél een starterslening had gekregen, was de rente van mijn dertigjarige hypotheeklening veel lager geweest.'

Liander verplaatst werkzaamheden Zanderij Zuid naar begin februari

Liander zou deze maand werkzaamheden uitvoeren rondom Zanderij Zuid, om het gebied qua stroomvoorziening voor te bereiden op de bouw van 103 woningen. Maar die werkzaamheden werden zonder uitleg voor onbepaalde tijd uitgesteld. De gemeente kon nieuwsuitcastricum.nl weinig informatie geven, maar Liander zelf gelukkig wel. Een woordvoerder vertelt desgevraagd dat onderzoek ter plaatse uitwees dat het niet verstandig is om de bestaande kabel te verplaatsen omdat deze erg dicht op de weg ligt. Daarom gaat Liander op een deel van het tracé een nieuwe kabel leggen. Die werkzaamheden zijn anders dan de geplande werkzaamheden, waardoor besloten is om de werkzaamheden te verplaatsen naar week 6 (begin februari). Volgens Liander krijgen omwonenden op tijd een brief over de werkzaamheden.

Opmerkelijk is dat Liander aangeeft dat de vertraging van de voorbereidingswerkzaamheden geen impact heeft op de woningbouw, 'die in juni gepland staat.' Voor zover bekend is Liander de eerste partij die een maand durft te noemen waarin de bouw van start moet gaan. Teer zegt desgevraagd tegen deze website geen concreet moment van de start van de bouw te kunnen noemen omdat de bezwaartermijn nog loopt.

Zanderij Zuid is voor de komende jaren het grootste nieuwbouwproject in Castricum en loopt flinke vertraging op. De bouw had vorig jaar moeten starten, de oplevering in 2022 of 2023. Betrokken partijen hebben sindsdien geen nieuwe verwacht oplevermoment genoemd. Mogelijk omdat omwonenden tot 1 februari beroep kunnen aantekenen tegen het project, en eventuele beroepschriften bij de Raad van State het woningbouwproject verder kunnen vertragen. 

Deze 4 horecazaken staan te koop in Castricum

Afbeelding: Van Alkemare

Castricum telt veel horeca, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zeker vier horecazaken zoeken momenteel een nieuwe eigenaar. Bijvoorbeeld omdat de huidige eigenaar ziek is of omdat de tent leeg staat. In onderstaand artikel lees je om welke horecazaken het gaat en wat de verkoop- en huurprijzen zijn. Ken jij nog een zaak die te koop staat maar ontbreekt in dit lijstje, dan hoor ik dat natuurlijk graag. 

Kort nieuws:

  • Klimaatactivist Lucas Winnips uit Castricum is vorige week opgepakt in zijn woonplaats voor het willen organiseren van een wegblokkade op de A12. Winnips is dezelfde dag weer vrijgelaten, wordt aangeklaagd en heeft twee gebiedsverboden gekregen. De NOS schreef er een artikel over. Winnips mocht niet meedoen aan de wegblokkade, die gisteren plaatsvond.

  • De woz-waarde van huizen in de gemeente Castricum is afgelopen dit jaar met gemiddeld 18 procent gestegen. Dat is in lijn met buurgemeenten als Bergen (+16 procent), Alkmaar en Dijk en Waard (+19 procent) en Heiloo (+21 procent). De nieuwste woz-waarde is gebaseerd op de peildatum 1 januari 2022 ten opzichte van 1 januari 2021. De verkoopprijzen van woningen stegen in die periode flink en daarom stijgt de woz-waarde mee. De exacte woz-waarde verschilt per woning. Op basis van de woz-waarde bepaalt de overheid onder meer je waterschapslasten en onroerendzaakbelasting (ozb).

  • Zoek jij of iemand anders een huurappartement in Castricum? Het splinternieuwe complex Julia telt zeventien appartementen voor verhuur in de vrije sector. De appartementen hebben een woonoppervlakte van zo'n 74 tot en met 133,5 vierkante meter en kosten tussen de 1192,30 en 2350 euro per maand. Meer informatie bij verhuurmakelaar Teer. Het complex Julia wordt binnenkort opgeleverd, net als het naastgelegen complex Romeo (koopappartementen, allen verkocht).

  • Aanstaande zaterdag kun je als inwoner van de gemeente Castricum gratis bomen en struiken ophalen, mede op initiatief van Urgenda en de gemeente Castricum. Bomen en struiken ophalen doe je na aanmelding via deze website (met formulier!) op zaterdag 4 februari tussen 10:00 en 13:00 aan de Duinenboschweg ter hoogte van het einde van de Zanderijweg. Volgens de organisatoren zijn er duizenden boompjes en struiken beschikbaar en geldt er geen limiet.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht, ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Er zit drie dagen werk in. Werk dat ik alleen kan doen dankzij donaties van lezers. Steun jij mij ook? Je kunt doneren via Tikkie of om mijn bankrekeningnummer vragen. 

Graag hoor ik van je als je een nieuwstip, vraag of feedback hebt. Je kunt gewoon even antwoorden op deze e-mail. 

Ik wens je een mooie week toe, 

groeten Rens