Nieuws uit Castricum: over nieuwbouwwijken en vluchtelingenopvang

En: tienduizenden euro's minder subsidie voor deze organisaties

Hallo en welkom bij editie 120 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook nieuwe abonnees. Tof om te zien dat deze nieuwsbrief inmiddels de grens van 700 vaste wekelijkse lezers gepasseerd is. De bijbehorende website, waar ik in deze nieuwsbrief via artikelen naar link, groeit ook door in bereik. Inmiddels bezoeken duizenden mensen per maand de website. Deels via deze nieuwsbrief, maar ook steeds vaker via online zoekmachines en sociale media zoals Facebook.

Ik heb ook deze week weer een volle nieuwsbrief voor je. Namelijk over:

  • de verkoopstart van tientallen woningen in Akersloot

  • honderden tot tienduizenden euro’s minder subsidie voor Toonbeeld, de bibliotheek, de witte Brug en andere organisaties

  • de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het voormalige Rabobank-gebouw aan de Dorpsstraat

  • allerlei kort nieuws, waaronder een voorzichtige planning van Zanderij Zuid en de kosten van de Kustbus

Ik hoop dat je na deze nieuwsbrief weer helemaal op de hoogte bent van het laatste nieuws in Castricum. Er zit ruim twee dagen werk in, werk dat ik als zzp’er kan doen dankzij donaties van lezers. Waardeer je mijn berichtgeving, dan kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Bedankt ook donateurs van vorige week!

Tientallen woningen in Akersloot in de verkoop: dit wil je weten

De nieuwbouwwijk Startingerweg Fase 2A in Akersloot is in de verkoop gegaan. De inschrijfperiode sluit al snel, dus geïnteresseerden doen er goed aan om zich te verdiepen in de woningen. Ik hoop dat onderstaand artikel hierbij helpt.

Deze lokale organisaties krijgen vanaf volgend jaar minder subsidie

Deze website heeft er al vaker over geschreven in de afgelopen weken: de gemeente Castricum wil per 2024 jaarlijks 8,8 procent minder subsidie geven aan veel lokale (sport)organisaties. In de nieuwsbrief van afgelopen zondag schreef ik dat de gemeente het overzicht met getroffen organisaties en bijbehorende kortingen nog niet met mij kon delen. Maar wat bleek: hoewel het de gemeente nog niet gelukt was om het document naar mij te sturen, stond het wel al op een minder bekend deel van de gemeentewebsite.

Ik heb daarom deze week een artikel geschreven dat uitlegt welke organisaties vanaf volgend jaar minder subsidie krijgen. En kwam er via een tip achter dat de bedragen in het overzicht niet allemaal zo zwart-wit zijn als de gemeente het schetst.

Gemeente gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in voormalig Rabobank-kantoor

Afgelopen zomer wist deze website exclusief te melden dat de gemeente Castricum graag Oekraïense vluchtelingen wil opvangen in het leegstaande Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat. Deze week publiceerde deze website als eerste het nieuws dat deze overeenkomst rond is. Een paar dagen later volgden andere media en stuurde de gemeente een brief. Lees er alles over in dit artikel.

Kort nieuws:

v.l.n.r.: burgemeester Mans, de heer Van der Schaaf, de heer Luijckx, mevrouw Borst, mevrouw Kooijman, de heer Van Meggelen, de heer Kramer, de heer Sterken. Fotograaf: Ernest Selleger

  • Bij de jaarlijkse lintjesregen hebben zeven inwoners van de gemeente Castricum een lintje ontvangen. Herman Sterken, onder andere huidig raadslid namens Lokaal Vitaal, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De zes andere inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Castricummers zijn onderscheiden vanwege hun maatschappelijke inzet, onder andere via vrijwilligerswerk.

  • De gemeenten Castricum en Uitgeest laten uiterlijk eind mei een groene haag aanleggen in de tussenberm van de N203. Dat melden de gemeenten in een update. Het groen is begin dit jaar besteld en moet na plaatsing duidelijker maken dat een berm de autoweg scheidt van een fietspad. Er gebeuren relatief vaak kleinere en grotere ongelukken op de N203. In 2028 gaat de N-weg volledig op de schop, een grote en dure klus die onder de verantwoordelijkheid van de provincie Noord-Holland valt. Castricum en Uitgeest proberen de weg in de tussentijd al wat veiliger te maken door kleinere veranderingen door te voeren.

  • De gemeente Castricum trekt in totaal 77 duizend euro uit om deze zomer 58 dagen op rij een Kustbus te laten rijden tussen het dorpscentrum en het strand. Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad. ‘64.250,00 euro is er nodig voor het rijden van de kustbus. Het resterende bedrag is bedoeld om aanvullende kosten te dekken (communicatie, bebording, etc.). Naast gemeentelijke inleg zullen de provincie Noord-Holland en verschillende strandondernemers worden gevraagd om financieel bij te dragen aan dit project’, aldus de brief. Lees hier alles over de Kustbus van 2023.

  • Ik heb er al vaker over geschreven: het nieuwbouwproject Duynpark in Bakkum heeft moeite om de resterende appartementen te verkopen. Waar de projectontwikkelaar onlangs aangaf dat er nog maar ‘enkele’ appartementen beschikbaar zijn, bleken dat er bijna 20 van de 48 te zijn. En de appartementen die nu nog te koop staan, verdwijnen soms van Funda om terug te keren als nieuwe advertentie. Zo hoopt de projectontwikkelaar op nieuwe en hernieuwde aandacht - een gebruikelijke tactiek in de makelaardij. Interessant is dat de projectontwikkelaar nu ook een andere methode inzet om twijfelaars over de streep te trekken. De Funda-tekst van een Duynpark-appartement á 1,3 miljoen euro legt het uit: ‘Wij bieden u nu de gelegenheid om nu al uw droomwoning te kopen én pas in 2024 te betalen. Pas in januari 2024 gaat u naar de notaris, wordt u eigenaar van het appartementsrecht en hoeft u pas te betalen. Alle benodigde vergunningen zijn verleend en er is reeds gestart met de bouw. De koopsom is gegarandeerd, er zullen geen prijsverhogingen tijdens de bouw doorgevoerd worden. Neem voor meer informatie contact op met één van de makelaars.’

  • Snackbar Tinus aan de Dorpsstraat in Castricum is medio april gestopt als DHL-punt. Dat is opvallend, want Tinus bood de service pas sinds eind december aan. ‘De stroom pakketten werd te gek’, verklaart de eigenaar zijn keuze om alweer te stoppen desgevraagd aan deze website.

  • De gemeente Castricum durft het aan om te voorspellen wanneer de eerste woningen in het nieuwbouwproject Zanderij Zuid á 103 woningen opgeleverd worden. In een brief (pdf) van het college aan de gemeenteraad valt te lezen: ‘De eerste woningen zullen in 2024 worden opgeleverd. De eerste omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd. In de jaren daarna worden de woningen in een gestage bouwstroom opgeleverd. Volgens de planning zal met de realisatie van de 26 sociale huurwoningen in 2025 worden aangevangen.’ Ik neem de planning met een gezonde korrel zout, want het is ten eerste nog niet duidelijk wanneer de bouw van Zanderij Zuid start, welk type en hoeveel woningen er dan in 2024 opgeleverd moeten worden en in welke staat de wijk zich dan bevindt. Liggen er bij die eerste woningopleveringen bijvoorbeeld al definitieve wegen? Ik acht de planning van de gemeente niet onrealistisch, maar wel ambitieus. Projectontwikkelaar Nelis en verkoopmakelaar Teer hebben tot dusver geen planning gedeeld. De laatste keer dat de gemeente een planning over Zanderij Zuid deelde, was in september 2021. Toen werd verwacht dat de oplevering in 2022 of 2023 zou plaatsvinden. Zie de afbeelding hieronder.

Tot volgende week

Dankjewel voor je aandacht. Ik heb weer mijn best gedaan om je een boeiende nieuwsbrief te serveren. Je kunt mijn nieuwsbrieven al 120 weken lang gratis en zonder advertenties lezen omdat ik kan werken dankzij donaties van lezers. Wil je mij ook bedanken voor mijn journalistieke werk, waar veel tijd in zit? Dan kun je een donatie via Tikkie overmaken of via een antwoord op deze e-mail vragen om mijn bankrekeningnummer.

Graag tot volgende week,

groeten Rens