- Nieuws uit Castricum
- Posts
- Nieuws uit Castricum: over nieuwbouw en de middenstand
Nieuws uit Castricum: over nieuwbouw en de middenstand
En: Castricum vangt te weinig Oekraïners op
Hallo en welkom bij editie 136 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Hopelijk gaat alles goed met je. Van harte welkom ook acht nieuwe abonnees. Deze week is deze e-mailnieuwsbrief de grens van negenhonderd abonnees gepasseerd, dus op naar de duizend! Ben je één van de honderden mensen die deze e-mail direct op zondagochtend leest, dan kun je tussen 11:00 en 17:00 de laatste zomermarkt van dit jaar bezoeken aan de Dorpsstraat en Burgemeester Mooijstraat.
In deze nieuwsbrief lees je:
over 48 sociale huurappartementen op Duin en Bosch
dat de verkoop van resterende luxe Duynpark-appartementen niet wil vlotten
dat Castricum te weinig Oekraïense vluchtelingen opvangt
en over veranderingen in ondernemingen in het dorpshart
Als zelfstandig journalist maak ik elke week tijd vrij om onderzoek te doen, artikelen te schrijven en deze nieuwsbrief samen te stellen. Dat doe ik onafhankelijk, gratis en zonder advertenties. Zo hoef ik geen ondernemers, politici en verenigingen te vriend te houden, maar kan ik iedereen juist scherp houden. Mijn kritische lokale journalistiek kun je lezen dankzij donaties van nieuwsbriefabonnees. Steun jij mijn werk ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.
Dit wil je weten over de 48 sociale huurappartementen op Duin en Bosch
De oplevering van 48 sociale huurappartementen op landgoed Duin en Bosch komt dichterbij. Later dit jaar nemen de eerste huurders hun intrek in de splinternieuwe, energiezuinige driekamerappartementen in de bosrijke omgeving. Maar wie worden die huurders? Er blijkt voorrang te zijn voor een specifieke doelgroep. Lees in onderstaand artikel alle relevante informatie over de appartementen, van die huurdersvoorrang en huurprijzen tot de bijkomende kosten en groottes en inrichting van de woningen.
Via Facebook, waar ik het artikel maandag deelde, is het stuk al honderden keren gelezen en reageerden veel mensen enthousiast op de plannen. Ben jij dat ook?
Bouw Duynpark vordert gestaag, maar 1 op de 3 appartementen staat nog steeds te koop
Projectontwikkelaars starten pas met de bouw van nieuwe woningen als een minimaal percentage van die woningen verkocht is. Doorgaans is dat 70 procent. Bij Duynpark, een luxe nieuwbouwproject van 48 appartementen op Duin en Bosch in Castricum, is het percentage lager - zo rond de 65 procent. Na een lange (verkoop)aanloop is de bouw op 31 maart dit jaar begonnen en die vordert gestaag. De oplevering staat gepland voor eind 2024. Maar als iemand die dagelijks uit interesse op Funda kijkt, valt het mij op dat advertenties voor nog niet-verkochte Duynpark-appartementen regelmatig opnieuw geplaatst worden.
Deze week heb ik alle Duynpark-advertenties op Funda vergeleken met de advertenties voor appartement-bouwnummers op de projectwebsite. Uit die check, die ook jij binnen tien minuten kunt doen, blijkt dat 17 van de 48 appartementen nog te koop staan. Op Funda staat een 18de appartement te koop dat niet op de projectwebsite staat. Dat betekent dat 35 tot 38 procent van de appartementen nog steeds niet verkocht is.
Ik heb even teruggezocht in mijn nieuwsbriefarchief en stuitte op de nieuwsbrief van medio maart. In die mail schreef ik dat er toen nog 18 van de 48 Duynpark-appartementen te koop stonden. Vijf maanden later is er dus maximaal één appartement verkocht.
Omdat de bouw vordert en de verkoop achterblijft, neemt de druk op de makelaars toe om deze 17 of 18 appartementen te verkopen. Dat is terug te zien in de praktijk. De projectontwikkelaar probeert potentiële kopers al een paar maanden over de streep te trekken door de notarisoverdracht pas in januari 2024 plaats te laten vinden. Zo hoeven kopers minder lang rente te betalen. ‘Dit scheelt u tot tienduizenden euro’s aan dubbele lasten’, aldus Teer. Gelet op het aantal appartementen dat nog steeds te koop staat, blijkt deze zet nog niet voldoende.
Een nieuwere beslissing is de bouwplaats elke dinsdag tussen 16:30 en 17:30 openstellen voor belangstellenden. Er is dan altijd een makelaar aanwezig die vragen kan beantwoorden, zo valt te lezen op de website van Teer.
Over de redenen waarom de verkoop van 17/18 Duynpark-appartementen niet wil vlotten, kan ik alleen maar speculeren. Dat ze alleen te koop zijn voor mensen vanaf 50 jaar, lijkt mij het probleem niet. Het pijnpunt zit ‘m naar mijn mening in de prijzen. Het goedkoopste appartement dat nu te koop staat, kost 850 duizend euro. Meerdere appartementen gaan richting de 1,5 miljoen euro, de duurste kost zelfs 1.770.000 euro. Die prijzen zijn niet mals, zeker niet nu de rente veel hoger is dan toen de verkoop van Duynpark startte. En toen was er op sociale media en via deze nieuwsbrief al stevige kritiek op de verkoopprijzen.
Kortom: ik denk dat er voor de makelaars van Duynpark nog een flinke uitdaging ligt om de resterende appartementen te verkopen. De prijzen verlagen is een optie, maar geen gebruikelijke. De projectontwikkelaar is namelijk gaan bouwen met een winstmarge dat gebaseerd is op de huidige verkoopprijzen. Dalen de verkoopprijzen dan daalt het winstmarge ook, en dat is iets waar een projectontwikkelaar logischerwijs niet zomaar voor kiest.
Wat verwacht jij van de verkoop van Duynpark? Ik hoor je mening graag via een antwoord op deze e-mail.
Castricum vangt te weinig Oekraïense vluchtelingen op
De gemeente Castricum vangt minder Oekraïense vluchtelingen op dan met de Rijksoverheid is afgesproken. Er wonen hier 76 vluchtelingen, waar Castricum 153 plaatsen zou moeten hebben. De gemeente huisvest enkele tientallen vluchtelingen in het Paulusgebouw aan de Oosterzijweg in Limmen, in flexwoningen op de Puikman in Castricum en op camping de Boekel. De resterende Oekraïners verblijven op particuliere opvanglocaties.
Ook Heiloo (52 in plaats van 96) en Uitgeest (41 in plaats van 72) vangen minder Oekraïense vluchtelingen op dan afgesproken. Dat de BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) tóch voldoet aan de bestuursopdracht om samen 464 Oekraïners op te vangen, is te danken aan de gemeente Bergen. Die vangt 396 (!) vluchtelingen op, veel meer dan de verplichting van 143 personen. Het merendeel van de Oekraïners in Bergen woont bij particulieren.
Dorpshart van Castricum ziet zaken vertrekken en verschijnen
Het Bakkerspleintje in Castricum. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl
Inwoners van een gemeente kunnen niet zonder middenstand, maar de middenstand kan ook niet zonder die inwoners. Dat het MKB het lastig heeft, is geen nieuws. Na het einde van de coronapandemie barstte er in Oekraïne een oorlog uit die ook de Nederlandse stroom- en gasprijzen deed stijgen en de inflatie liet oplopen. De lokale ondernemer heeft dus hogere lasten, maar moet ook de salarissen verhogen om personeel tevreden te houden. Nieuw personeel vinden is voor veel kleinere bedrijven lastig, zo getuige de vele A4’tjes op de winkelruiten in het dorpshart van Castricum. Ondertussen let de consument door de hogere prijzen beter op de uitgaven.
Deze cocktail van ondernemersrisico’s tast ook de middenstand van Castricum aan. Eerder dit jaar sloot speciaalbierzaak de Bierhut in de Burgemeester Mooijstraat de deuren, een paar maanden later deden de buren van groentewinkel Wesley hetzelfde. Nu stopt weer winkel in de Burgemeester Mooijstraat. Woon- en interieurzaak Decokay heeft de deuren een paar weken geleden gesloten voor een zomerstop maar heropent niet meer, bevestigt mede-eigenaar Simon van Vliet aan nieuwsuitcastricum.nl. Hij wijt de sluiting met name aan een tekort aan personeel. Het winkelpersoneel uit Castricum kan aan de slag in de Decokay-vestiging in Beverwijk, klanten worden ook doorverwezen naar die winkel. Volgens Van Vliet liep de winkel in Castricum ondanks de explosief gestegen energieprijzen qua omzet goed. ‘Het is jammer dat we hebben moeten besluiten om de winkel te sluiten, ook omdat we de zaak onlangs compleet verbouwd hebben.’
Van Vliet en zijn compagnon gaan de winkel in de Burgemeester Mooijstraat (zo’n 180 tot 200 vierkante meter winkeloppervlakte) in de verkoop én verhuur zetten. ‘Het zou mooi zijn als iemand er een eigen winkel begint.’ Schuin tegenover zijn inmiddels gesloten zaak is onlangs de Syrische bakkerij Kunafa House begonnen, in het pand waar eerder een Syrische snackbar in zat. Kunafa House verkoopt zoetigheden en hartige snacks en wordt gerund door een familie die elke werkdag vanuit Zwolle naar Castricum rijdt. Deze familie heeft in de coronapandemie ook een zaak geopend op de Bazaar in Beverwijk.
En het pand in de Burgemeester Mooijstraat waar tot februari de Bierhut in zat, is weer te koop gezet. Begin dit jaar zette de eigenaar de winkelruimte ook te koop, toen inclusief bovengelegen, verhuurd appartement. Toen werd het pand aangeprezen als een beleggingsobject, maar zonder succes. Makelaar Teer haalde het pand uit de verkoop, de eigenaar wilde even afwachten wat de markt zou doen. De nieuwe advertentie omvat alleen de winkelruimte voor een lagere prijs, online gezet door een andere makelaar.
Er gebeurt meer in de Mooijstraat. De uitbater van de Thaise eetgelegenheid La-Or Thai, onlangs verhuisd binnen de straat, opent volgende maand in het oude pand een Thaise massagesalon. En naast de toekomstige massagesalon verbouwt Weel op dit moment de voormalige Hurkmans-schoenenwinkel om tot een nieuw, groter kantoor te komen. Weel verlaat dan het kantoor aan de Dorpsstraat, berichtte ik in mei als eerste.
Ook op het Bakkerspleintje beweegt de middenstand. Traiteur Niels Kookt heeft zijn zaak eind deze week helemaal leeggehaald. De onderneming, begonnen in 2018, staat al sinds januari te koop en is - zo schreef ik destijds - onlangs in prijs verlaagd. En links naast de Aldi op het Bakkerspleintje verbouwt een aannemer op dit moment het pand waar voorheen een juwelier in zat, en dat nu al tijden leeg staat. Het pand gaat ruimte bieden aan tandarts TCN, die nu aan de Cieweg/Dorpsstraat gevestigd is en een grotere praktijk nodig heeft.
Kort nieuws:
De hoeveelheid werklozen in de gemeente Castricum is gezakt van 269 naar 264. Ook in buurgemeenten is de werkloosheid gedaald, gemiddeld met 1,3 procent. Dat meldt het UWV.
Er zijn in de eerste zes maanden van dit jaar veel meer fietsen en scooters in de regio Alkmaar gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. De politie meldt een stijging van bijna dertig procent. Castricum noteert bijna een verdubbeling van 53 naar 104 meldingen. En het einde lijkt zeker nog niet in zicht; voor mijn gevoel zie ik in de Facebookgroep Je bent Castricummer als.. bijna dagelijks een bericht over een gestolen (elektrische) fiets. Die diefstallen gebeuren opvallend vaak uit de ‘bewaakte’ NS-fietsenstalling bij het treinstation van Castricum. Regelmatig lees ik berichten van gedupeerden die zeggen dat twee of zelfs drie kettingsloten zijn doorgezaagd, waarna de fiets ontvreemd is.
Tot volgende week
Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 136 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.
Een mooie week gewenst,
groeten Rens