Nieuws uit Castricum: meer winkeldiefstallen en meer geld naar de BUCH

Hallo en welkom bij de 92ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Hopelijk gaat het goed met je. Welkom ook nieuwe abonnees!

Ik heb deze week een nuttig gesprek gehad op het gemeentehuis, want naar aanleiding van eerder nieuws van mij werkt de politiek aan nieuwe besluitvorming. Als die rond is, kan ik je alles over het nieuwe verhaal vertellen.

In deze nieuwsbrief lees je over een forse toename van het aantal winkeldiefstallen in Castricum, de BUCH die 1,2 miljoen euro extra wil van Castricum en een serie kortere nieuwtjes. Ik begin met nieuwe informatie over de locatie van het nieuw te bouwen glasvezelverdeelstation in de gemeente Castricum. Artikelen die ik alleen kan maken dankzij donaties van lezers. Heb jij nog nooit of alweer een tijd geleden voor het laatst gedoneerd, dan waardeer ik het als je een donatie via Tikkie overmaakt. Je kunt ook om mijn rekeningnummer vragen door op deze e-mail te antwoorden. Dankzij jullie donaties kan ik tijd vrijmaken om deze nieuwsbrief wekelijks onafhankelijk, gratis en reclamevrij te sturen.

Met mijn nieuwsbrieven informeer ik jou als inwoner/geïnteresseerde en probeer ik de lokale politiek scherp te houden. Daar geef ik je graag twee actuele voorbeelden van. Naar aanleiding van mijn exclusieve interview met hockeyclub MHCC over de aanleg van een nieuw waterkunstgrasveld in samenwerking met de gemeente, stelde de gemeenteraadspartij De VrijeLijst vragen aan het college. Het college antwoordde deze week. En vrijdag heeft Lokaal Vitaal het college vragen gesteld naar aanleiding van mijn interview met E-Fiber, bedoeld om opheldering te krijgen over E-Fibers strategie.

Tot slot: graag herinner ik je eraan dat de Dorpsstraat maandag dicht is vanwege asfalteringswerkzaamheden. Dinsdag om 08:00 is de weg weer open, verwacht de gemeente.

Komt er een glasvezelverdeelstation naast de Helmgras

Castricum krijgt glasvezelinternet via E-Fiber en Delta. E-Fiber mag als eerste de glasvezelkabels aanleggen en start deze maand. De kabels naar huizen lopen vanaf diverse kleinere verdeelstations, ter grootte van een garage. In de gemeente komt ook één hoofdcentrale van E-Fiber. Toen ik E-Fiber eind augustus interviewde, wist het bedrijf naar eigen zeggen nog niet wáár die hoofdcentrale gebouwd gaat worden.

Inmiddels lijkt er meer duidelijk. De gemeente Castricum heeft op 12 september namelijk een aanvraag Omgevingsvergunning ontvangen (pdf) voor het bouwen van een glasvezelverdeelstation. Die moet verrijzen achter de Walingstuin 43, perceel C 4555. Een blik op Google Maps wijst uit dat het gaat om een grasveld tussen achtertuinen en het schoolgebouw en speelplein van de school Helmgras. Hieronder zie je via Google Maps een foto van de locatie, met links de achtertuinen van de huizen en rechts Helmgras.

De aanvraag voor de Walingstuin 43 (achter) borduurt voort op een aanvraag uit mei, voor de Walingstuin 45. De gemeente gaf in juli aan langer nodig te hebben om de aanvraag te beoordelen.

E-Fiber zei eind augustus tegen deze website dat de kleinere verdeelstations niet vergunning plichtig zijn en de hoofdcentrale wel. De vernieuwde aanvraag lijkt dus voor de hoofdcentrale te zijn. Deze website heeft E-Fiber om een bevestiging gevraagd, maar niet op tijd antwoord ontvangen. Hoe groot de hoofdcentrale wordt is ook nog onduidelijk - in ieder geval groter dan de garageformaat verdeelstations.

Als gezegd heeft Lokaal Vitaal na het lezen van mijn interview met E-Fiber schriftelijke vragen gesteld aan het college over de strategie van E-Fiber in Castricum. Het college moet deze vragen binnen 30 dagen beantwoorden - wordt vervolgd dus.

Dit jaar al 30 winkeldiefstallen in Castricum geregistreerd

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er in Castricum 30 winkeldiefstallen geregistreerd. Dat zijn er veel meer dan in heel 2021, toen de politie 11 meldingen van winkeldiefstallen ontving. Het daadwerkelijke aantal winkeldiefstallen ligt elk jaar zeer waarschijnlijk hoger omdat niet alle diefstallen opgemerkt worden en omdat niet alle winkels een diefstal bij de politie melden.

De forse stijging van het aantal diefstallen ten opzichte van vorig jaar is deels te wijten aan het einde van de coronapandemie. In de coronajaren werd er minder uit winkels gestolen omdat ze simpelweg óf dicht waren óf minder mensen tegelijk toelieten, en er dus meer sociale controle was. Nu alle winkels weer open zijn en veel bezoekers trekken, moeten medewerkers hun aandacht meer verdelen en slaan dieven ook weer vaker toe.

Martijn Wildeboer van het landelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vermoedt dat de ongekende inflatie ook een rol speelt. 'Mensen hebben minder te besteden', zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad.

In Uitgeest neemt het aantal winkeldiefstallen ook toe; daar zijn in de afgelopen acht maanden 8 diefstallen gemeld. Dat zijn er evenveel als in heel 2021. In Beverwijk en Heemskerk zijn er dit jaar tot dusver 45 en 47 winkeldiefstallen gemeld; vergelijkbaar met vorig (corona)jaar.

Castricum moet 1,2 miljoen euro extra aan de BUCH betalen

De gemeente Castricum moet 1,2 miljoen euro extra bijdragen aan de BUCH, de werkorganisatie van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Dat voorstel doet de BUCH in een brief aan de gemeenteraad van Castricum. De BUCH heeft naar eigen zeggen extra geld nodig om de financiën rond te krijgen.

Ook de gemeenteraden van de drie andere gemeenten hebben daarom een brief gekregen. Bergen moet 1,1 miljoen euro extra ophoesten, Heiloo ruim zeven ton en Uitgeest bijna vier ton. De bedragen zijn gebaseerd op een verdeelsleutel.

Volgens de BUCH is er dit jaar totaal 3,36 miljoen euro extra nodig er meer geld is uitgegeven dan vooraf verwacht werd. Uitgaven aan de coronacrisis en de opvang van gevluchte Oekraïners kosten de BUCH samen 1,8 miljoen meer dan begroot. Daarnaast maakt de werkorganisatie dit jaar meer kosten voor ziektevervanging (1,3 miljoen euro), ICT-projecten (bijna één miljoen euro) en allerlei andere, gebundelde extra uitgaven van ruim één miljoen euro. Omdat diverse andere uitgaven 1,5 miljoen euro lager uitvallen dan begroot, blijft er een gat van 3,36 miljoen euro openstaan.

De gemeenteraad van Castricum besluit of de BUCH de extra 1,2 miljoen euro daadwerkelijk krijgt en staat hier positief tegenover, vertelt wethouder Roel Beems (o.a. Financiën) in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl. Deze website kon vanwege het weekend niet bij lokale partijen navragen of zij inderdaad positief denken over de extra bijdrage.

Beems: 'Castricum betaalt dit bedrag weliswaar aan de BUCH, maar krijgt een groot deel terug via de Rijksoverheid.' Volgens de wethouder gaat het om de kosten rondom de coronacrisis en opvang van Oekraïners en betaalt de overheid ook deels mee aan gemaakte ICT-kosten. In hoeverre de gemeente Castricum zélf mee moet betalen aan de 1,2 miljoen euro, kan Beems niet direct vertellen. Hij zegt: 'Castricum betaalt zelf ook een klein deel mee aan de 1,2 miljoen, maar die kosten was de gemeente ook kwijt geweest in een zelfstandige situatie, dus zonder deel uit te maken van de BUCH.' Beems is naast wethouder ook bestuurslid van de BUCH-werkorganisatie en belooft scherp op het dossier te blijven.

Kort nieuws:

  • Donderdag start de Week van de Ontmoeting en kun je in Castricum deelnemen aan diverse activiteiten (gratis en betaald) om andere mensen te leren kennen. Meer informatie op de gemeentewebsite.

  • PWN is deze week begonnen met de herinrichting van de tuin achter De Hoep. Tijdens de werkzaamheden is de tuin soms (deels) afgesloten. Bij de start van de kerstvakantie moet de vernieuwde tuin af en open zijn, voorzien van meer (speel)elementen voor kinderen en bijvoorbeeld ook een vogelkijkscherm aan de rand van de ijsbaan. Een plattegrond met de veranderingen bekijk je via deze link.

  • Volgende zondag (2 oktober) organiseren GroenLinks en PvdA een 'zeepkistsessie' in het café van sporthal De Bloemen. Op het evenement kun je als Castricummer je ideeën kwijt over hoe de gemeente socialer en groener kan worden. De zeepkistsessie duurt van 16:00 tot 18:00 en is gratis en zonder aanmelding te bezoeken.

  • De gemeente Castricum wil betere plannen maken om inwoners met schulden sneller op te sporen en hulp aan te bieden. De plannen hebben te maken met de hoge inflatie en de energiecrisis, en vallen samen met het politieke besluit om de schuldhulpverlening in Castricum en buurtgemeenten per 1 januari uit te besteden aan de organisatie Zaffier.

  • Het werk aan de Rijksweg in Limmen kan nog niet beginnen omdat de betrokken partijen wachten op netbeheerder Liander. Het 'verzwaren' van het elektriciteitsnet in de omgeving duurt langer dan Liander beoogd had. De negen maanden durende werkzaamheden starten binnenkort en hebben grote impact op het verkeer, dat vooral omgeleid zal worden via de A9.

Tot volgende week

Bedankt weer voor je aandacht, ik hoop dat je het een boeiende nieuwsbrief vond. Een nieuwsbrief die je al 92 weken helemaal gratis en zonder reclames kunt lezen. Ik herinner je er dan ook graag aan dat ik mijn werk alleen kan voortzetten als iedere lezer af en toe een donatie via Tikkie overmaakt. Je kunt ook om mijn bankrekeningnummer vragen.

Als je feedback, een vraag of nieuwstip hebt, hoor ik graag van je via een antwoord op deze e-mail. Graag tot volgende week,

groeten Rens