• Nieuws uit Castricum
 • Posts
 • Nieuws uit Castricum: mag jij je mening geven over een autoluwe Dorpsstraat?

Nieuws uit Castricum: mag jij je mening geven over een autoluwe Dorpsstraat?

En: een doorstart voor restaurant Vrij

Hallo en welkom bij editie 118 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 26 (!) nieuwe abonnees, die zich vooral hebben aangemeld naar aanleiding van mijn primeur over de doorstart van restaurant Vrij aan de Dorpsstraat. De mijlpaal van zevenhonderd vaste lezers komt snel dichterbij. In deze e-mail lees je over:

 • welke plannen de nieuwe eigenaar van Vrij heeft

 • schriftelijke vragen van Lokaal Vitaal over de toekomst van huisartsen

 • aanstaande informatieavonden over een autoluwe Dorpsstraat

 • onjuiste en inmiddels verwijderde claims van makelaar Teer over het nieuwbouwproject Zanderij Zuid

Ik hoop dat je na deze nieuwsbrief weer helemaal op de hoogte bent van het laatste nieuws in Castricum. Er zit anderhalve dag werk in, werk dat ik kan doen dankzij donaties van lezers. Waardeer je mijn berichtgeving, dan kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Bedankt ook donateurs van vorige week!

Exclusief: Vrij maakt doorstart als brasserie: dit wil je weten

Na het sluiten van restaurant Vrij eind december kwam het pand in de verkoop. Nu is er een nieuwe eigenaar, die de horecazaak verbouwt en medio mei wil openen. Deze website sprak exclusief met de nieuwe eigenaar over zijn plannen.

Lokaal Vitaal wil een update over eventuele nieuwe huisartspraktijken

Een aantal huisartspraktijken in Castricum, waaronder Leemhuis/van der Maarel en Doeksen/Weijer, kunnen niet verder doorgroeien in hun huidige praktijkruimtes. Huisartsen zeggen behoefte te hebben aan grotere ruimtes om ook in de toekomst goede zorg te kunnen verlenen. Nieuwbouw kan uitkomst bieden, zeker op gemeentelijke grond. Er is en wordt dan ook gesproken over het bouwen van zorgpraktijken en woningen op de locatie van de huidige Maranathakerk en aan de Koekoeksbloem. Lokaal Vitaal, een partij uit de gemeenteraad van Castricum, stelt de burgemeester en wethouders nu vragen over hoe ver het bestuur is in de procesvorming van de twee genoemde nieuwbouwplannen en in hoeverre huisartspraktijken betrokken worden bij deze plannen.

Deze website is erg benieuwd naar de staat van nieuwbouw aan de Koekoeksbloem, want een beloofde informatieavond voor omwonenden is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wat betreft de toekomst van de Maranathakerk: de gemeente heeft elf verschillende nieuwbouwplannen voor deze plek en noemt er zelf vier realistisch. Twee van die vier plannen omvatten naast appartementen ook een zorgpraktijk met twaalf behandelkamers, zo schreef deze website destijds. Binnenkort maakt de gemeente bekend wat inwoners van de elf plannen vinden. Onduidelijk is welk plan de voorkeur van het college heeft en wat de acht politieke partijen van de plannen vinden. Hier zal dichterbij de besluitvorming meer bekend over worden.

Informatieavonden over autoluwe Dorpsstraat in aantocht

Aanstaande maandag vindt de eerste informatiebijeenkomst plaats waarop de gemeente met buurtbewoners in gesprek gaat over een autoluwe Dorpsstraat en het verbeteren van de verkeersstructuur in de Verzetsheldenbuurt en de Prinses Beatrixstraat. Er staan de komende maand vier inloopavonden gepland, bedoeld voor bewoners van vier relevante wijken. Navraag bij de gemeente over wie wel en geen brieven hebben ontvangen, antwoordt een woordvoerder: ‘De gemeente heeft een selectie gemaakt van de buurten/adressen in de omgeving. Hierbij is ook gekeken naar de impact van de mogelijke maatregelen op een buurt. Het kan dus zo zijn dat mensen geen brief hebben ontvangen, omdat de inschatting is dat de impact gering is.’ In totaal zijn 464 uitnodigingsbrieven verstuurd, meldt de gemeente.

De informatieavonden zijn in Dorpshuis de Kern, alleen bedoeld voor genodigden en vinden respectievelijk plaats op 17 april, 8 mei, 9 mei en 24 mei. Op de twee uur durende informatieavonden praat de gemeente met bewoners van de Dorpsstraat, Burgemeester Mooijstraat, Eihof, Overtoom (avond 1), Verzetsheldenbuurt (avond 2), Prinses Beatrixstraat, Torenstraat, Pernéstraat en Zaalbergstraat (avond 3) en Stationsweg, Mient en Ruiterweg (avond 4). Ook voert de gemeente de komende tijd gesprekken met ondernemers en diverse comités. Al die input combineert de gemeente met onderzoeken over verkeerstromen, om de resultaten vervolgens te delen met de gemeenteraad. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

De gemeenteraad besloot in januari dat het college een nieuw participatietraject voor een autoluwe Dorpsstraat moet opstarten met omwonenden en ondernemers. Het vorige participatietraject leverde klachten van die groepen op, waaronder een brandbrief met handtekeningen van 66 lokale ondernemers tegen een ‘knip’ in de Dorpsstraat. Raadsleden gaven dat participatietraject daarom een onvoldoende en dwongen een herkansing af.

Nee, de vergunningen voor Zanderij Zuid zijn nog niet rond

Een opvallende LinkedIn-post van Teer Makelaars een paar dagen geleden: de verkoopmakelaar van het nieuwbouwproject Zanderij Zuid in Castricum claimt dat de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘gisteren’ heeft vastgesteld en dat de ‘vergunningen verleend’ zijn. Dat klopt allebei niet. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan al op 8 december 2022 vastgesteld en de benodigde omgevingsvergunning is nog lang niet rond, zo schreef nieuwsuitcastricum.nl laatst als eerste.

Geconfronteerd met deze bevindingen laat Teer weten dat ‘het bestemmingsplan inderdaad in december al is vastgesteld, maar ‘gisteren’ was er positief nieuws.’ De makelaar doelt hiermee op de uitspraak van de Raad van State die het bestemmingsplan van het grote nieuwbouwproject onherroepelijk maakt. Een dag later plaatste Teer de LinkedIn-post, vandaar ‘gisteren.’ De makelaar zegt dat achter de informatie staan, maar beaamt dat de omgevingsvergunning inderdaad nog niet verleend is. ‘Er worden nu voorbereidingen getroffen om de vergunning aan te vragen. Wij zullen dit punt aanpassen.’ Volgens de makelaar heeft de kopmaker de informatie verkeerd geïnterpreteerd en per ongeluk de verkeerde kop in de foto geplaatst. Om meer verwarring te voorkomen, heeft Teer de LinkedIn-post vrijdagmiddag verwijderd.

Agenda:

 • Aanstaande dinsdag tussen 19:30 en 21:30 vindt op het gemeentehuis weer een bijeenkomst plaats van de Overleggroep Strandgebied Castricum. Op deze avond praten strandondernemers, de gemeente en andere betrokkenen onder andere over de renovatie van het strandplateau en de uitbreiding van zandterrassen bij de paviljoens. Wie erbij aanwezig wil zijn, dient vooraf even een mail te sturen naar [email protected]. Ik ben er ook bij, wellicht tot dan.

 • Op dezelfde avond en tussen 19:30 en 21:00 vindt ook op het gemeentehuis een inloopavond plaats over de herinrichting van het Raadhuisplein. De gemeente heeft een voorlopig ontwerp laten maken en toont dit op die avond. Je kunt er als inwoner ook vragen stellen en ideeën inbrengen. Vooraf aanmelden is niet mogelijk. Kort gezegd stelt het gemeenteplan voor om het plein, tussen het gemeentehuis, nieuwbouwproject Eerste Kwartier en het pleintje bij Geesterduin, voor om veel bestrating te vervangen door beplanting. Ik probeer in de pauze van het strandoverleg even bij deze inloopavond langs te gaan om een indruk op te doen. Het nieuws ligt immers op straat, of in dit geval in het gemeentehuis.

Kort nieuws:

 • Ron de Haan, raadslid in Castricum van de partij De VrijeLijst, is afgelopen donderdag geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Wijdemeren. Wat betekent dat hij per direct afscheid neemt van de Castricumse politiek. Tim de Heer neemt zijn zetel in de gemeenteraad over.

 • Een meerderheid van de Castricumse gemeenteraad vindt het goed dat verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar geen handtekening gezet heeft onder de Regionale Woondeal 2.0. Een motie (pdf) van D66, De VrijeLijst en PvdA om de woondeal alsnog te ondertekenen, is verworpen. De andere partijen willen namelijk liever dat de gemeente zich blijft focussen op eigen doelstellingen in plaats van zich vast te leggen aan wat Slettenhaar een ‘woordenbrij’ noemt die woningzoekenden niet zou helpen. Castricum is in Noord-Holland de enige gemeente die de woondeal niet ondertekend heeft. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening) gaf eerder aan dat het niet ondertekenen consequenties kan hebben.

 • De bibliotheek van Castricum, aan de Geesterduinweg 1, verkoopt vanwege een voorjaarsschoonmaak tussen 13 april en 12 mei een deel van de oudere boeken aan geïnteresseerden. De boeken kosten vijftig cent per stuk. Informatie over de openingstijden van de bibliotheek vind je hier.

Tot volgende week

Bedankt weer voor je aandacht, ik hoop dat ik weer een boeiende nieuwsbrief voor je geschreven heb. Als je mijn gratis werk waardeert, kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Of je kunt om mijn bankrekeningnummer vragen. Dank voor je waardering en graag hoor ik via een antwoord op deze e-mail van je als je een vraag, nieuwstip of feedback hebt.

Enthousiaste groeten,

Rens