Nieuws uit Castricum: lockdown, nieuwbouw en de Dorpsstraat

Hallo daar voor de tweede keer. Veel enthousiaste reacties en feedback op de eerste nieuwsbrief, dank hiervoor. Aan de nieuwe abonnees: dank voor het abonneren! Hier lees je meer over het hoe en waarom van deze nieuwsbrief en over mijzelf.

Ik wil hier één punt uitlichten, namelijk een opmerking van meerdere lezers die zich afvragen wat deze nieuwsbrief toevoegt ten opzichte van bestaande lokale media.

Nieuwsbrief voor iedereen

Deze nieuwsbrief is met name bedoeld voor wie de lokale media niet (goed) volgt, maar wel een keer per week een update wilt met het belangrijkste nieuws over Castricum. Als je de lokale media wél volgt, vond je de eerste nieuwsbrief mogelijk minder interessant omdat je de meeste nieuwtjes al kende. Dat begrijp ik.

Mijn ambitie is om deze nieuwsbrief voor beide doelgroepen interessant te maken, concreet door zelf nieuws te maken en dat hier te delen. Daar ben ik mee bezig, bijvoorbeeld door te praten met betrokkenen. Ik verwacht na de kerst de eerste resultaten te kunnen delen.

In deze lange nieuwsbrief lees je onder andere over de gevolgen van de lockdown in Castricum, de verhuizing van bioscoop Corso, het afsluiten van de Dorpsstraat en felle discussies over nieuwbouw in de natuur.

Dichte winkels en steun voor ondernemers

Het is waarschijnlijk niet ontgaan: na de horeca zijn nu ook niet-essentiële winkels in het dorp dichtgegaan vanwege de lockdown. Die duurt tot 20 januari en om lokale winkeliers financieel te ondersteunen, heeft de gemeente een Herstelfonds opgezet.

Er is 276 duizend euro gereserveerd voor organisaties die grond pachten of een gebouw huren van de gemeente en door de lockdown mogelijk in financiële problemen komen.

Maximaal 300 duizend euro is gereserveerd voor ondernemers en maatschappelijke initiatieven die niet in aanmerking komen voor landelijke overheidssteun of wanneer die steun niet voldoende is. Het Herstelfonds - dat éénmalig geld uitkeert - moet ontslagen en sluitingen tegengaan. De komende maanden zal blijken in hoeverre dat lukt.

Lees meer en doe eventueel een aanvraag bij de gemeente.

Dorpsstraat gaat motorvoertuigen weren

Meer over de gemeente, want die gaat de Dorpsstraat - wie kent 'm niet - bij wijze van proef maximaal twee maanden afsluiten voor gemotoriseerde voertuigen. Dat zou deze zomer al gebeuren, maar is uitgesteld vanwege de gevolgen van de coronacrisis. De sluiting is nu gepland voor februari/maart of maart/april. Dat staat in een brief (pdf) die de gemeente naar ondernemers en omwonenden gestuurd heeft.

Het doel van de afsluiting is de doorstroming van de straat verbeteren en fietsers meer ruimte geven. Klinkt leuk, maar niet iedereen gelooft erin. Betrokken partijen discussiëren al een tijd over de details van de afsluiting. Ik hoor van meerdere winkeliers en horecaondernemers dat ze bang zijn dat de afsluiting gaat leiden tot minder klanten. Andere ondernemers zijn wél enthousiast over de afsluiting.

De gemeente heeft vier ideeën (pdf) voor de afsluiting bedacht. Je kunt op 5 en 6 januari via een Zoom-videovergadering meediscussiëren over welke het moet worden. Wil je je mening geven? Meld je dan uiterlijk 21 december aan via [email protected]. Het maakt niet uit waar je in Castricum woont.

Klagen werkt: afvalstoffenheffing stijgt minder

Het gemeenteplan om de afvalstoffenheffing flink te verhogen, resulteerde in ongelooflijk veel kritiek van inwoners en oppositiepartijen in de gemeenteraad. De grijze bak legen zou een paar euro per keer duurder worden, en dat zonder communicatie vooraf.

Na kritiek en een debat is de prijsverhoging afgezwakt. De grijze bak legen kost je straks niet de geplande 9,40 euro maar 6,25 euro per keer. Klinkt leuk, totdat ik je vertel dat de vaste heffing wordt verhoogd van 254 naar 270 euro.

Lees het stuk inclusief reacties van politici hier.

"In augustus is heel Castricum gevaccineerd"

Een interessant interview afgelopen week van Omroep Castricum met de burgemeester van Castricum, Toon Mans. Hij denkt dat alle Castricummers in augustus 2021 gevaccineerd kunnen zijn tegen het coronavirus. Ik vind het een gewaagde uitspraak omdat ik me A) afvraag of het technisch haalbaar is en B) zeker weet dat niet alle inwoners zich laten inenten. 'Heel Castricum' vaccineren lijkt me dus onmogelijk.

Mans had het ook over andere onderwerpen, waaronder financiële steun voor lokale ondernemers.

Luister hier het interview van 25 minuten met burgemeester Mans.

Wat te doen met de Zanderij?

Ook interessant is de discussie wat er moet gebeuren met de Zanderij. Dat is een gebied achter het spoor dat deels bestaat uit natuur en deels uit bollenveld. Sommige politieke partijen pleiten ervoor om een deel van de natuur te veranderen in (betaalbare) huizen, andere partijen willen dit niet.

Onder meer de grondeigenaren, de gemeente, de provincie en PWN zijn betrokken. En ze komen er niet uit. De politieke partij CKenG plaatste een paginagrote advertorial in de Castricummer (voor woningbouw), milieuclubs zijn tegen en ook in de Facebook-groep Je bent Castricummer Als barstte er een discussie los.

Lees - ingelogd, dus betaald - meer bij het Noordhollands Dagblad (1) en (2).

Over de toekomst van het bollenveld is minder discussie: de betrokken partijen willen daar graag een natuurgebied van maken. Maar wel of geen huizen op de Zanderij? Dat horen we waarschijnlijk pas later..

Van bioscoop naar appartementencomplex?

Bioscoop Corso wilt al tien jaar verhuizen van de Dorpsstraat naar een ander nieuw of bestaand pand, maar elke keer kan het niet doorgaan. Misschien gaat het nu wél lukken. Het nieuwste plan is in overleg met de gemeente gemaakt en houdt het volgende in;

Corso wilt de locatie van de voormalige en nu leegstaande Maranathakerk gebruiken voor een nieuwe bioscoop. De bioscoop aan de Dorpsstraat kan dan omgebouwd worden tot een appartementencomplex met 15 appartementen van 60 tot 90 vierkante meter met prijzen tot 239 en 339 duizend euro.

De gemeente moet het plan nog behandelen. Wordt vervolgd dus.

Lees meer bij Castricum105.nl

Ik hoor trouwens dat er ook serieuzere plannen in ontwikkeling zijn om het bijna verlaten Kooijplein om te bouwen tot nieuwbouwappartementen in deze prijsklasse. Onder andere de Biesterbos Groep werkt achter de schermen aan een opzet. Ik houd je op de hoogte.

Tot volgende week!

Dat was het voor deze week. Bedankt voor het lezen! Hieronder kun je via een duimpje omhoog of omlaag aangeven wat je van deze nieuwsbrief vindt, eventueel met een opmerking erbij. Ik kijk uit naar je feedback en zou het heel leuk vinden als je deze nieuwsbrief wilt delen met je omgeving :-)

Blijf gezond en tot volgende week zondag 10:00!

Groeten Rens