• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: lees alles over de twee plannen voor een nieuw zwembadcomplex

Nieuws uit Castricum: lees alles over de twee plannen voor een nieuw zwembadcomplex

En: geef je mening over de locaties voor nieuwe laadpalen voor elektrische auto's

Hallo en welkom bij editie 115 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook vijf nieuwe abonnees. Afgelopen donderdagavond zat ik op het gemeentehuis om met wethouder Roel Beems te praten over de twee plannen voor een nieuw zwembadcomplex en daarna om een uitgebreide presentatie te volgen over die twee plannen. In deze nieuwsbrief lees je dan ook:

  • mijn samenvatting van de update over het nieuwe zwembadcomplex, inclusief impressies van hoe de complexen eruit kunnen komen te zien

  • dat het Platform Dorpskern Castricum wil deelnemen aan het participatietraject rondom de Dorpsstraat en de spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg, maar dat het college (vooralsnog?) hier geen behoefte aan heeft omdat zij al met veel andere partijen zegt te overleggen

  • dat het gemeentebestuur tientallen nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s wil plaatsen en graag van inwoners hoort of de beoogde locaties op enthousiasme kunnen rekenen

  • dat het college de subsidies aan organisaties vanaf volgend jaar met maximaal 8,8 procent verlaagt, maar niet wil zeggen wélke organisaties minder geld krijgen

Er zit weer twee dagen werk in deze nieuwsbrief, die jij gratis en zonder reclames kunt lezen. Mijn onafhankelijke en lokale journalistiek draait op de donaties van lezers. Hierbij wil ik graag de donateurs van vorige week bedanken. Draag jij mijn kritische berichtgeving ook een warm hart toe? Dan kun je een zelfgekozen bedrag via Tikkie doneren. Bedankt!

Platform Dorpskern: college komt beloofde participatie rondom het dorpshart niet na

Toen de gemeenteraad eind januari besloot dat het college van burgemeester en wethouders een nieuw participatieproject moest opstarten rondom het veranderen van de spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg en eventueel het autoluw maken van de Dorpsstraat, hoopte het nieuwe Platform Dorpskern Castricum op goede gesprekken met het gemeentebestuur. Twee maanden later zijn de ondernemers en omwonenden die in het platform verenigd zijn, ontevreden over de beloofde participatie. De gemeente weerspreekt dit ,maar het platform zegt zich weer niet te herkennen in de argumentatie van de gemeente. Ik sprak beide partijen en publiceerde maandag een artikel over de stand van zaken. Een paar dagen later kon het Platform Dorpskern Castricum mij melden dat er binnenkort een eerste gesprek volgt met ambtenaren. Ik ben benieuwd naar het vervolg. Je kunt het artikel hieronder lezen.

College werkt deze twee plannen voor een nieuw zwembadcomplex in Castricum uit

Impressie via AGS Architecten

Afgelopen donderdag interviewde ik wethouder Roel Beems over de plannen voor een nieuw zwembadcomplex in Castricum, waarna ik plaatsnam op de publieke tribune van de raadsinformatiebijeenkomst. Op die avond werden de twee plannen gepresenteerd door de wethouders en externe deskundigen. In onderstaand artikel leg ik uit wat er momenteel (nog niet) duidelijk is over de plannen en wanneer de gemeenteraad naar verwachting besluit met welk plan het college door mag. Ik ben uiteraard erg benieuwd welk plan jouw voorkeur heeft en hoor het graag via een reactie onder het bericht of via een antwoord op deze e-mail.

Geef je mening over de voorgestelde locaties voor nieuwe laadpalen voor elektrische auto’'s

De gemeente Castricum wil tot 2025 tientallen nieuwe openbare (betaalde) laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen in Castricum, Akersloot en Limmen. De beoogde locaties zijn duidelijk, dus tussen 22 maart en 19 april vraagt de gemeente haar inwoners om feedback. Via onderstaande website zie je welke laadpalen er de komende jaren in jouw buurt moeten verrijzen. Je herkent ze aan de groene stip. Klik je op zo’n stip dan kun je een reactie plaatsen waarom jij die locatie wel of geen slimme keuze vindt. Reageren doe je anoniem, want je hoeft geen naam of e-mailadres af te geven. Dat is enerzijds prettig, maar betekent anderzijds ook dat de drempel lager is om heel veel positieve of juist negatieve reacties te plaatsen.

Opmerkelijk: De Woude - ook onderdeel van Castricum - heeft nu nul openbare laadpunten maar krijgt er binnenkort een. Daar blijft het volgens de gemeente voorlopig ook bij, want op de kaart blijft De Woude verder leeg.

Handig: op de kaart die je via bovenstaande link opent, kun je ook aangeven dat je alleen bestaande laadpunten wil zien. Zo krijg je een goed beeld van waar je nu je elektrische auto kunt opladen. Je kunt ook de laadpunten in voorbereiding bekijken.

College verlaagt subsidies met maximaal 8,8 procent, maar weigert te zeggen welke organisaties dit raakt

Vrijdag heeft het college de gemeenteraad en pers een brief gestuurd over hoe zij vanaf volgend jaar 360 duizend euro per jaar wil bezuinigen op subsidies. Die bezuiniging is in 2021 aangekondigd, waarna de gemeente heeft laten onderzoeken hoe het die besparing kan realiseren. De brief van deze week maakt duidelijk dat organisaties die maximaal vijfduizend euro per jaar subsidie krijgen, niet gekort worden. Organisaties die meer dan vijfduizend euro per jaar subsidie krijgen, ontvangen vanaf volgend jaar 8,8 procent minder.

Alleen, de brief vertelt niet wélke organisaties volgend jaar minder subsidie ontvangen en hoeveel euro minder dit is. Deze website vindt dat een kwalijke zaak en heeft het college gevraagd waarom zij deze gegevens niet wil delen. Overigens lijkt het erop dat de gemeenteraad de gegevens óók niet gekregen heeft. Een raadslid zegt tegen nieuwsuitcastricum.nl dat zij de gegevens alsnog wil opvragen.

Heb jij meer informatie over deze zaak? Je kunt mij vertrouwelijk mailen op [email protected].

De onduidelijkheid over de bezuinigingen hangt samen met schriftelijke vragen die deze week door D66 aan het college gesteld zijn over de toekomst van de bibliotheken in de gemeente. D66 vraagt het college of het klopt dat de bibliotheek volgend jaar minder subsidie krijgt - de directeur van de bibliotheek heeft dit gezegd tegen raadsleden. De partij stelt ook vragen over een mogelijke sluiting van de bibliotheekvestigingen in Akersloot en Limmen en mogelijke herijking van de werkzaamheden van de vestiging in Castricum. D66 noemt mogelijke sluitingen ‘een onverantwoorde aderlating voor de inwoners van de gemeente Castricum’ en wil onder andere van het college weten waarom de gemeenteraad niet geïnformeerd is over de situatie en wat het college gaat doen om alle bibliotheekvestigingen open te houden. Het college heeft een paar weken om de vragen te beantwoorden.

De jaarlijkse bezuiniging op subsidies is in 2021 overigens aangenomen door Forza, VVD, CDA, CKenG en GDB (die laatste twee vormen samen inmiddels Lokaal Vitaal). De andere partijen stemden tegen. Met name GroenLinks sprak zich destijds in felle bewoordingen uit tegen de bezuiniging.

Kort nieuws:

  • Op maandag 27 maart onthult burgemeester Toon Mans een monument dat staat voor een overleden kindje dat geen eigen plekje (meer) heeft op de begraafplaats. Dit monument is vanaf dan door iedereen te bezoeken op begraafplaats Onderlangs in Castricum.

  • René Hoogland, commissielid van De VrijeLijst in Castricum, is onlangs vrij plotseling overleden. Hij was op 15 maart nog verkiesbaar als kandidaat van De VrijeLijst voor de Waterschapsverkiezingen. Ik wens de familie, vrienden en collega’s van René veel sterkte toe.

  • D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteldOok vraagt D66 Het college heeft een paar weken om de vragen te beantwoorden. Wordt vervolgd dus.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht. Ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan hoop ik dat je mijn onafhankelijke berichtgeving wil steunen door een donatie via Tikkie over te maken. Je kunt zelf een bedrag kiezen. Als je feedback, een vraag of nieuwstip hebt, hoor ik graag van je via een antwoord op deze e-mail.

Maak er een mooie week van,

groeten Rens