Nieuws uit Castricum: kritiek op geplande flexwoningen naast zorgklinieken

En: restaurant Carter heeft een nieuwe eigenaar

Hallo en welkom bij editie 182 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. In de afgelopen dagen blies ik 27 kaarsjes uit en passeerde deze nieuwsbrief de grens van 1600 wekelijkse lezers. Deze week zijn er namelijk 32 (!) lezers bijgekomen. Van harte welkom! In deze e-mail lees je:

  • dat nog niet duidelijk is hoeveel statushouders er komen te wonen in de flexwoningen ‘Wonen bij Cas’ bij Berg & Bal

  • de zorgen van buurtbewoners over de verwachte komst van circa 100 flexwoningen naast Parnassia-zorgklinieken

  • dat voormalig restaurant Carter aan de Dorpsstraat een nieuwe eigenaar heeft

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Gemeente zegt nog niet te weten hoeveel statushouders er in ‘Wonen bij Cas’ gaan wonen

De voortgang van Wonen bij Cas. Foto via Kennemer Wonen

In de vorige nieuwsbrief las je een verhaal over de 95 flexwoningen bij Berg & Bal, die in november opgeleverd moeten worden. De gemeente en Kennemer Wonen realiseren de woningen - die er gestapeld voor een periode van tien jaar mogen staan - voor jongeren, spoedzoekers zoals gescheiden ouders en statushouders. Alle drie de groepen hebben recht op een derde deel van de woningen.

Maar de 95 woningen zijn niet identiek. Er zijn 36 studio’s van 17 vierkante meter, 35 tweekamerwoningen van 35 vierkante meter en 24 driekamerwoningen van 46 vierkante meter. In deze woningen mogen respectievelijk maximaal één, twee en vier personen wonen. Hoe de verdeling van de woningen is, gaven de gemeente en Kennemer Wonen voor zover ik kon nagaan niet aan.

Ik was daar wel benieuwd naar en jullie ook, want ik kreeg aardig wat e-mails op de vorige nieuwsbrief. Ook over hoe de gemeente tot een selectie komt van de statushouders die in de flexwoningen mogen wonen. Komt er bijvoorbeeld voorrang voor statushouders die al jaren in flexwoningen op de Puikman wonen? Mijn navraag bij de gemeente levert vooralsnog niets op. Ik heb de gemeente gevraagd hoe zij tot de selectie van statushouders komt, hoeveel stuks van elk type woning er beschikbaar komen voor statushouders en hoeveel statushouders er dus minimaal en maximaal komen te wonen bij dit project, dat de naam ‘Wonen bij Cas’ draagt.

Een woordvoerder van de gemeente meldt na wat speurwerk dat deze vragen nog niet te beantwoorden zijn omdat de zaken nog uitgewerkt moeten worden in samenwerking met Kennemer Wonen. Kortom: wordt vervolgd.

Ik ben vooral benieuwd naar antwoord op de vraag welke woningen beschikbaar komen voor statushouders. Kiest de gemeente enkel voor studio’s, dan kunnen er theoretisch 32 van de 36 naar statushouders gaan. En kan de gemeente dus 32 statushouders huisvesten. Kiest de gemeente vooral voor twee- en driekamerwoningen, dan kunnen er op papier meer dan honderd statushouders hun intrek nemen in ‘Wonen bij Cas’. Een interessante afweging, want de gemeente zoekt regelmatig naarstig naar voldoende woonruimte voor statushouders. Begin dit jaar stuurde de provincie Noord-Holland - niet voor het eerst - een kritische brief dat Castricum achterloopt op de taakstelling, waar het college van burgemeester en wethouders ontkennend op antwoordde.

In de beantwoordingsbrief refereert B&W onder andere aan Wonen bij Cas, maar ook aan overbruggingslocaties voor statushouders als de voormalige Montessorischool, de omgebouwde showroom aan de Stetweg in Bakkum. B&W verwijst ook naar de verwachte komst van circa 100 flexwoningen op Duin en Bosch. Over dat laatste project hieronder meer.

Omwonenden maken zich zorgen om verwachte komst van circa 100 flexwoningen naast zorgklinieken van Parnassia

Op dit veld wil de gemeente circa 100 flexwoningen realiseren. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Het voornemen van B&W om voor een periode van tien jaar circa honderd flexwoningen te bouwen op een uithoek van landgoed Duin en Bosch baart een deel van de buurt zorgen. Omwonenden vinden het een slecht plan om statushouders, spoedzoekers en jongeren te huisvesten naast GGZ-zorgklinieken van Parnassia Groep, zo vertellen ze mij in gesprekken en wandelingen over het terrein.

B&W maakte begin dit jaar bekend te gaan onderzoeken of het haalbaar is om ongeveer honderd flexwoningen te plaatsen op een veld dat op het eerste oog afgelegen lijkt te liggen. Een wandeling over het terrein maakt duidelijk dat in de buurt sociale huurwoningen en dure koopwoningen liggen, maar dat het veld aan één kant grenst aan overwegend gesloten woningen voor mensen met uiteenlopende mentale uitdagingen. Aan een andere kant van het veld staan hoge hekken rondom gesloten Parnassia-zorgklinieken waar mensen opgenomen zijn.

De buurtbewoners die mij op hun verzoek rondgeleid hebben, vertellen mij dat politie en ambulance regelmatig met gillende sirenes afkomen op meldingen uit deze gesloten inrichtingen. Die meldingen worden om voor mij onduidelijke reden(en) lang niet altijd op P2000-websites vermeld - waarop je normaliter uitrukmeldingen van hulpdiensten kunt volgen. De omwonenden hebben hun claims onderbouwd met foto’s, video’s en tekstberichten. Zo werd er op 25 juni een man in de inrichting overmeesterd door agenten met helmen en schilden. Rond de kliniek stonden acht politiewagens, een aantal dat op mij overkomt alsof er een bankoveral gaande is. Twee weken later betuigde in een andere zaak een 42-jarige man spijt voor het stichten van brand op zijn kamer in een Parnassia-kliniek op Duin en Bosch. Door die brand moest de kliniek destijds ontruimd worden, al vielen er - gelukkig - geen slachtoffers.

De incidenten bij gesloten Parnassia-klinieken zijn volgens sommige omwonenden een belangrijke reden dat zij tegen het voornemen van B&W zijn om flexwoningen te bouwen op het aangrenzende veld. Een andere reden noemen zij het gedoogbeleid van alcohol en drugs op het Duin en Bosch-terrein voor mensen die er begeleid (half) open wonen. Die claim kan ik lastiger controleren. De ene omwonende zegt regelmatig te zien hoe mensen drugs dealen, waar iemand die verderop woont er niets van zegt te merken.

Buurtbewoners die ik gesproken heb, zijn bang dat de combinatie van heftige interventies bij Parnassia en het gedoogbeleid van alcohol en drugs een giftige cocktail kan zijn voor een deel van de toekomstige bewoners van de circa honderd flexwoningen. Een omwonende vertelt: ‘Ik maak mij zorgen om de tientallen statushouders die hier woonruimte toegewezen krijgen. Zij hebben misschien mentale problemen door hun reis naar Nederland en zitten straks op een afgelegen locatie waar regelmatig gillende sirenes klinken en alcohol en drugs relatief makkelijk voorhanden zijn. En wij als buurtbewoners weten hoe we het beste kunnen reageren op zorgcliënten die half open wonen, maar statushouders logischerwijs niet. We zijn bang voor onbegrip en botsingen.’

De omwonenden die zich zorgen maken, hebben zich verenigd in een buurtcomité en in die hoedanigheid brieven gestuurd aan Parnassia en de gemeente. Het comité heeft ook een PowerPointpresentatie laten zien aan raadsleden, waarin ook aangestipt werd dat er op Duin en Bosch al meer huizen staan dan oorspronkelijk is afgesproken. Nu komen er mogelijk nog eens honderd flexwoningen bij.

‘We willen benadrukken dat we als bewoners van Duin en Bosch niet tégen flexwoningen zijn, want we snappen dat er grote woningnood is’, vertelt een andere bewoner mij. ‘We vinden het prima als er op deze locatie wat flexwoningen komen, maar maken ons zorgen om het voorgenomen aantal en de doelgroepen die het college hier wil huisvesten. Het plan lijkt ons ook niet wenselijk voor cliënten van Parnassia die hier wonen of opgenomen zijn.’

Mij werd aanbevolen om contact op te nemen met de onafhankelijke cliëntenraad van Parnassia, die volgens bronnen kritisch is op het flexwoningenplan. De cliëntenraad heeft in de afgelopen drie weken helaas niet gereageerd op mijn verzoek om een reactie.

Op dit veld wil de gemeente circa 100 flexwoningen bouwen. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Parnassia en B&W hebben recent een intentieovereenkomst getekend om onderzoek te doen naar de bouw van de flexwoningen op het terrein - dat van Parnassia is. Als de flexwoningen er komen, betaalt de gemeente Parnassia jaarlijks voor het gebruik van de grond en zegt de gemeente zich in te spannen om de gebruiksmogelijkheden van twee monumentale panden op Duin en Bosch te verruimen. Die panden (het Administratiekantoor en Lescentrum) zijn van Parnassia, maar het bedrijf wil ze van de hand doen. Naar eigen zeggen vanwege de hoge onderhoudskosten en omdat ze niet meer aansluiten bij de weg die Parnassia inslaat. Met een ruimere bestemming kan het mogelijk worden om de panden te verbouwen tot appartementen, wat de waarde van de panden kan verhogen. Dat zou gunstig uitpakken voor verkoper Parnassia.

Parnassia en B&W benadrukken dat het voornemen om flexwoningen te bouwen en het voornemen om de panden te verkopen volledig los van elkaar staan. Ik schreef hier vorige week een stuk over. Veel ondernemers die huren in de panden van Parnassia geloven dit niet en ook buurtbewoners zijn sceptisch, met name omdat de projecten tegelijk lopen en de intentieovereenkomst over de flexwoningen aangeeft dat de gemeente zich gaat inspannen rondom de monumentale panden.

Onder een deel van de omwonenden leeft daarom de angst dat B&W achter de schermen al besloten heeft dat de flexwoningen er moeten komen, en dat het haalbaarheidsonderzoek puur voor de bühne is. B&W bestrijdt dat en geeft aan dat de gemeenteraad besluit over het wel of niet toestaan van flexwoningen naast de Parnassia-klinieken. Dat laatste klopt. Besluitvorming volgt door de gemeenteraad en pas na het haalbaarheidsonderzoek.

Maar, als B&W zelf ook weet dat het lot van de flexwoningen in de handen van de gemeenteraad ligt, waarom schreef het op 7 mei dan een brief aan de provincie Noord-Holland (pdf) met de volgende passage:

Daarnaast worden er twee locaties verkend voor in totaal circa 148 flexwoningen, waarvan er ongeveer 50 voor statushouders zijn. Deze woningen komen medio 2025 beschikbaar

B&W in een brief aan de provincie

Onderdeel van die benoemde 148 flexwoningen zijn de circa 100 flexwoningen die op Duin en Bosch moeten verrijzen, licht een woordvoerder desgevraagd toe. Op mijn vraag waarom B&W in dezelfde brief erkent dat het project zich nog in de onderzoeksfase bevindt en een paar regels verder schrijft wanneer de woningen klaar moeten zijn, antwoordt de woordvoerder: ‘Ook in de brief van 7 mei schrijft het college (onder punt 2) dat het project Duin & Bosch zich in de verkennende fase bevindt. Daarnaast staat in de brief van 7 mei dat de woningen medio 2025 beschikbaar komen. Uiteraard als de onderzoeksresultaten dat toelaten.’

Kortom: volgens B&W is de komst van de vele flexwoningen op Duin en Bosch gewenst, maar nog geen zekerheid. Wat moet er allemaal nog gebeuren? In de brief van 16 juli noemt B&W de volgende stappen:

1. Onderzoeken ten behoeve van tijdelijke woningbouw:
a. Stikstofberekeningen
b. Flora – en fauna
c. Bodemonderzoek
d. Verkeerskundig onderzoek
e. Onderzoek m.b.t. combinatie huidige zorgfuncties
2. Vaststellen van het beoogd programma en de doelgroepen
3. Kwaliteitscriteria bepalen
4. Financieel-economische verkenning
5. Selectie van partijen
6. Resultaten van het participatietraject
7. Voorstel voorleggen aan de gemeenteraad
8. Sluiten van overeenkomsten.

Buurtbewoners worden t.z.t. uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst die in de tweede helft van september moet plaatsvinden, staat in de brief. De gemeente belooft op die avond ‘het proces’ toe te lichten en ‘bewoners te vragen deel te nemen in een klankbordgroep.’

Uit de gesprekken die ik de afgelopen weken gevoerd heb met omwonenden, is mij duidelijk geworden dat zij weinig vertrouwen hebben in een klankbordgroep als die geleid wordt door de gemeente. De buurtbewoners hebben hun hoop vooral gevestigd op het overtuigen van de gemeenteraad om niet akkoord te gaan met de bouw van zoveel flexwoningen naast Parnassia-zorgklinieken. Ik ben benieuwd naar de verdere voortgang en blijf dit dossier volgen.

Exclusief: nieuwe eigenaar voor geflopt restaurant Carter aan de Dorpsstraat

De stickers van Carter zijn op 1 augustus van de ramen verwijderd. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Er komt een einde aan de maandenlange leegstand van het pand aan de Dorpsstraat 61, waar korte tijd restaurant Carter in gevestigd was. Het horecabedrijf is overgenomen door een nieuwe eigenaar, zo merkte ik donderdag. De Carter-belettering is die dag van de ruiten verwijderd, net als aanplakbiljetten waarop stond dat het horecabedrijf te koop stond. Later die dag vierde de nieuwe eigenaar een klein feestje in het restaurant. Op de website van de horecamakelaar is de zaak ook als verkocht aangeduid.

Wat voor type horecabedrijf er in het pand komt is mij nog niet duidelijk. De nieuwe eigenaar vertelde mij dat hij in november wil openen. Ik probeer snel een koffieafspraak in te plannen om je meer te kunnen vertellen over zijn plan.

Carter startte in de coronaperiode als een zaak waar je zowel cocktails kon drinken als kon dineren. De openingstijden bleven, ook nadat corona uit onze levens verdween, echter beperkt, volgens de eigenaar door een tekort aan personeel. Regelmatig was de zaak maar twee van de zeven avonden per week open. Vorige zomer beloofde de manager mij een serieuze heropening vanaf september, maar die kwam er nooit. In het najaar sloot de zaak voorgoed.

Volgens de advertentie van de horecamakelaar bedroeg de overnamesom van Carter 75 duizend euro, onder andere vanwege de grote verbouwing die een paar jaar geleden is uitgevoerd om tot een moderne horecazaak te komen. De nieuwe eigenaar betaalt volgens de makelaar ook bijna drieduizend euro per maand huur.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief praatte ik je bij over het voornemen van de gemeente om snelheidsremmende maatregelen te nemen op de Dorpsstraat. Die maatregelen moeten auto’s langzamer laten rijden. De gemeente wil nog niet zeggen aan welke maatregelen zij denkt, wat mij nieuwsgierig maakte naar jullie wensen. Die blijken nogal uiteen te lopen. Hieronder wat interessante reacties.

Welke maatregel vind jij het belangrijkst om de Dorpsstraat veiliger te maken?
Aantal stemmen: 191

🟨🟨🟨🟨🟨⬜️ Flitspalen (54)

🟨🟨🟨🟨⬜️⬜️ Drempels (50)

🟨🟨⬜️⬜️⬜️⬜️ Wegversmallingen (25)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ik wil geen extra maatregelen (62)

Een lezer: ‘Zo onveilig vind ik de Dorpsstraat niet om extra maatregelen te moeten nemen. Ik fiets er regelmatig doorheen. De Ruiterweg vind ik veel gevaarlijker. Daar wordt vaak echt geracet.’

Een andere lezer: ‘Wegversmallingen geven veel oponthoud ook voor fietsers, die over de stoep gaan fietsen en dergelijke. Drempels, ja als het Franse drempels worden zal het een merkbaar effect geven. Dat zouden er dan een flink aantal moeten worden. Met flitspalen pak je mensen in hun portemonnee. Ik geloof meer in handhavers die met een mobiele snelheidsmeter daadwerkelijk handhaven. Doe dit dagelijks op verschillende plekken en ook in de spits- en avonduren.’

En weer iemand anders: ‘Versmallingen leveren gevaar op: fietsers kunnen worden weggedrukt door auto’s (zie de versmalling bij het zwembad). Flitspalen zijn niet efficiënt genoeg.’

Poll van deze week

In deze nieuwsbrief las je over de zorgen van sommige omwonenden rondom het plan voor circa honderd flexwoningen vlakbij GGZ-zorgklinieken van Parnassia. De buurt zegt niet tegen flexwoningen te zijn, maar te vrezen dat de statushouders, spoedzoekers en jongeren last kunnen krijgen van de incidenten in de klinieken. En dat het gedoogbeleid van alcohol en drugs een ander risico vormt. Nu volgt een haalbaarheidsonderzoek naar het plan. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit. Welk advies wil jij de gemeenteraad meegeven?

100 flexwoningen nabij GGZ-klinieken bouwen?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Er is een aanvraag omgevingsvergunning bij de gemeente ingediend om een pand in de Burgemeester Mooijstraat te vergroten en er een extra woning te realiseren. Het huisnummer van het pand (35) slaat op de leegstaande winkel waar voorheen speciaalbierzaak De Bierhut in zat. Op Funda in Business staat dit pand met 89 vierkante meter winkeloppervlakte te koop voor 239 duizend euro. Niet inbegrepen bij deze prijs is de bovengelegen woning á 66 vierkante meter. Hier woont iemand. De aanvraag omgevingsvergunning komt op mij dan ook over alsof de (potentiële) koper een lege winkel wil kopen om die te veranderen in een appartement op straatniveau. Als dat het plan is, vraag ik mij af of de gemeente toestemming gaat verlenen. Het beleid van de gemeente is om winkelstraten vol winkelruimtes te houden en niet te veranderen in woningen - de Torenstraat uitgezonderd.

  • PostNL haalt nog eens twee brievenbussen weg uit Castricum. De brievenbussen in de Burgemeester Mooijstraat (tegenover boekhandel Laan) en bij Sans Souci. In Limmen verdwijnt één brievenbus, aan de Achterweg. Het schrappen maakt onderdeel uit van een plan van PostNL om circa tien procent van alle brievenbussen in Noord-Holland weg te halen, naar eigen zeggen omdat er steeds minder brieven in zitten. De uitfasering start in september. Brievenbussen die verdwijnen, krijgen drie weken van tevoren een waarschuwingssticker.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 182 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens