Nieuws uit Castricum: kritiek op de Dorpsstraat-knip en allerlei besluiten

Hallo en welkom bij de 99ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Ik hoop dat alles goed met je gaat. Met mij wel. Ik heb genoten van mijn drieweekse vakantie in Thailand en heb eenmaal terug weer een dag uitgetrokken om jou een kritische, gratis en reclamevrije nieuwsbrief te sturen. Er gebeurt namelijk veel in Castricum. Ophef over een knip in de Dorpsstraat, besluitvorming rondom de Cunera, De Vrijeschool, de Santmark en Zanderij Zuid Deelgebied 3 en nog veel meer.

Tijdens mijn vakantie is overigens het duidelijk geworden dat Revue, de dienst waarmee ik deze nieuwsbrief stuur, waarschijnlijk nog vóór de jaarwisseling stopt. Ik werk daarom hard aan een overgang naar een andere dienst, ook om een meer stabiele inkomstenbron uit mijn werk te halen. Hier hoop ik je volgende week meer over te kunnen vertellen.

Voor nu wens ik je veel leesplezier met deze lange nieuwsbrief. Waardeer je mijn berichtgeving, dan steun je mij door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn rekeningnummer te vragen.

Een 'knip' in de Dorpsstraat ligt bijzonder gevoelig

Het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) heeft zich tijdens mijn vakantie de woede van sommige Castricummers op de hals gehaald. Het lijkt B&W namelijk een goed idee om definitief een 'knip' aan te brengen in de Dorpsstraat en sommige aangrenzende straten, om de Dorpsstraat zo autoluw te maken. Gemotoriseerd verkeer wordt via deze knip met de maatregelen die auto's blokkeren gedwongen om een door de gemeente bedachte route te nemen. Volgens de gemeente helpt het plan om de verkeersveiligheid van de spoorovergang aan de drukke Beverwijkerstraatweg te verbeteren. Tegelijkertijd moet het plan de 'inrichting van het dorpscentrum' verbeteren, zoals het terugdringen van de winkelleegstand.

B&W wil 'knippen' in de Dorpsstraat, de Prinses Beatrixstraat, Schoolstraat en verschillende straten in de Verzetsheldenbuurt. Omringende straten kunnen dan automatisch meer autoverkeer verwachten. Dat staat althans in een voorstel (pdf) van B&W aan de gemeenteraad.

Sommige bewoners zijn fel tegen het plan van de gemeente. Met name bewoners van straten die straks fors meer autoverkeer kunnen verwachten, protesteerden de afgelopen weken via ingezonden brieven in een huis-aan-huisblad, bezoeken aan gemeenteraadsvergaderingen en een speciaal belegde overlegsessie in dorpshuis De Kern. Op die laatste bijeenkomst waren tientallen dorpsbewoners aanwezig.

Castricummers bekritiseren het plan om diverse redenen. Ze zijn bijvoorbeeld tegen meer auto's door hun nu rustige straat, geloven niet dat de spoorwegovergang veiliger wordt of zijn sceptisch dat een autoluwe Dorpsstraat het winkelgebied aantrekkelijker maakt. 'De gemeente mixt het aanpakken van de spoorwegovergang met het veranderen van het winkelgebied', is samengevat een veelgehoorde klacht.

Er is ook grote kritiek op het stappenplan van de gemeente. 'De wethouders willen veel te snel en vergeten de buurt', mailen diverse lezers van deze website. Zo moet de gemeenteraad eerst akkoord gaan met het pakket maatregelen van B&W, en willen de wethouders pas daarna met omwonenden en ondernemers in gesprek over wélke straten een knip krijgen. Critici proberen de gemeenteraad te overtuigen om niet akkoord te gaan met het plan.

Commissieleden van de gemeenteraad vergaderen op 8 december over het plan, waarna de gemeenteraad op 22 december een besluit neemt.

De gemeente Castricum testte vorige zomer een paar weken lang een autoluwe Dorpsstraat. Dat experiment is volgens velen grotendeels geflopt door gebrekkige communicatie vanuit de gemeente, toenemend sluipverkeer in krappe straten en andere tegenvallers. De gemeente heeft na het experiment een onderzoek uitgevoerd, dat hier als pdf te lezen is.

Bestemmingsplan Zanderij Zuid Deelgebied 3 goedgekeurd

Goed nieuws voor geïnteresseerden in het nieuwbouwproject Zanderij Zuid Deelgebied 3, dat staat voor ruim honderd woningen en appartementen op het terrein van Kaptein Kaas. Het bestemmingsplan voor het grote woningbouwproject is op 8 december vastgesteld (pdf) door een meerderheid van de gemeenteraad.

Het nieuwbouwproject loopt flinke vertraging op. Het was de bedoeling om de woningen in 2022 of 2023 op te leveren, maar dat lijkt onhaalbaar. Deze website sprak al in oktober 2021 twijfels uit over de planning van Zanderij Zuid Deelgebied 3 en publiceerde een paar maanden geleden een artikel over het bestemmingsplan. In dat artikel vind je ook meer informatie over het typen woningen en de kritiek van omwonenden op het nieuwbouwplan.

Het bestemmingsplan voor het grote woningbouwproject Zanderij Zuid ligt ter inzage. Dat gebeurt maanden later dan gepland.

Gemeenteraad stelt ruimtelijk kader nieuwbouw Santmark vast, maar is ook kritisch

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het principeverzoek om 37 nieuwe seniorenappartementen te realiseren op het terrein van de Santmark. Alleen Forza! en De VrijeLijst stemden tegen.

Nu het ruimtelijk kader is vastgesteld, gaat het nieuwproject een volgende fase in. Voor de ontwikkelaar is er genoeg werk aan de winkel, want de huurcommissie van de Santmark, een deel van de omwonenden en gemeenteraadsleden heeft kritiek op het voorgestelde plan. Die kritiek richt zich met name op de massa van het pand. De ontwikkelaar ziet een langwerpig blok van drie hoog voor zich, zoals afgebeeld op het plaatje bovenaan dit artikel. Die afbeelding komt uit een rapport (pdf) van de ontwikkelaar. Deze website schreef in oktober al over de kritiek op het bouwplan.

Forza!-voorman Ralph Castricum sprak tijdens de gemeenteraadsvergadering over dit onderwerp van een 'kolossaal gebouw op een postzegel', waar CDA-raadslid Elize Bon moest denken aan een 'Lego-achtig' gebouw. Bärbel Böhling van De VrijeLijst verwees naar een 'blokken- of schoenendoos'.

Hier wil B&W de nieuwe Cunera en Vrijeschool bouwen

Het nieuw te bouwen Integraal Kindcentrum (IKC) voor de Cunera kan het beste verrijzen aan de Vondelstraat. Dat vinden de burgemeester en wethouders van Castricum. Op die locatie aan de Vondelstraat staat nu het huidige Cunera-pand. De gemeente wil het huidige schoolgebouw slopen en er een nieuwbouwpand voor terugzetten. In dat pand moet ruimte zijn voor peuteropvang en lager schoolonderwijs. Het college zegt 45.000 euro nodig te hebben om onderzoek te doen naar het bouwplan.

De burgemeester en wethouders hebben ook een plan voor een nieuw schoolgebouw voor De Vrijeschool. Die school is nu gevestigd aan de Dr. van Nieveltweg en wil daar weg omdat het pand verouderd is. De Vrijeschool kan misschien verhuizen naar de Professor Winklerlaan, zeggen de burgemeester en wethouders. Daarom willen ze 25.000 euro uittrekken om onderzoek te doen naar de verkeerssituatie in die straat. Pakt dat onderzoek positief uit, dan wil het college omwonenden betrekken bij de bouwplannen.

De gemeenteraad is deze week geïnformeerd over de plannen van het college en stemt binnen enkele weken over de plannen en het budget.

Waardeer je de onafhankelijke journalistiek van nieuwsuitcastricum? Steun de berichtgeving dan via een donatie via Tikkie of door om mijn rekeningnummer te vragen! Alvast bedankt.

Pakketje van/voor DHL of UPS? Dan moet je naar Limmen.

We winkelen als Nederlanders steeds meer online, dus krijgen we steeds meer pakketjes thuisbezorgd. Ben je bij de afleverpoging niet thuis (of zegt de bezorger dat terwijl je gewoon op de bank zit) dan wordt je pakket doorgaans afgeleverd bij een winkel dat als afhaalpunt fungeert. Bij zo'n winkel kun je ook pakketten terugsturen.

Opvallend: in Castricum is het aantal afhaal- en terugbrengpunten de afgelopen jaren fors gekrompen. Niet alleen voor PostNL-pakketten, maar ook voor DPD, DHL en UPS. Een dieptepunt is 1 november bereikt. Op die datum is elektronicawinkel Orion in Geesterduin gestopt als afhaal- en terugstuurpunt voor DHL-pakketten, bevestigt een medewerker aan nieuwsuitcastricum.nl. Eerder stopte de winkel al met UPS-pakketten. Bij Orion kun je alleen nog DHL-pakketten voor het buitenland afgeven en ophalen.

Omdat andere winkels in Castricum al eerder stopten met het afhandelen van DHL- en UPS-pakketten, kun je nu nergens meer in Castricum pakketjes voor deze twee diensten ophalen of afgeven. Je moet nu naar winkels in Limmen of Uitgeest, zo ervoer ook ik deze weken. Voor een DPD-pakket moet je al ruim een jaar het dorp uit.

Onduidelijk is of DHL, UPS en DPD plannen hebben om weer een ophaal- en afgeefpunt in de dorpskern Castricum te openen. Ze zijn hiervoor afhankelijk van winkels met ruimte en interesse. Winkels zijn de afgelopen tijd afgehaakt omdat de dienstverlening veel tijd kost en relatief weinig oplevert.

Mull verandert van plan: geen verhuizing maar renovatie

Kledingzaak Mull gaat toch niét verhuizen, meldt eigenaar Marco van Hall op Facebook. Opvallend, want in april 2021 zette hij het pand aan de Dorpsstraat te koop omdat hij in 2022 wilde verhuizen naar een kleiner pand. Klanten hebben behoefte aan een intiemere winkel, gaf hij als reden aan.

Anderhalf jaar later komt de eigenaar hierop terug. Mull blijft in het huidige pand en kiest in het voorjaar voor een nieuw lichtplan en gedeeltelijke herinrichting van de winkel. Deze website heeft Van Hall gevraagd waarom hij van gedachten veranderd is, maar ontving geen antwoord. Mogelijk heeft het besluit te maken met ontbrekende interesse in het huidige pand, dat anderhalf jaar te koop stond voor 1,350.000 euro exclusief btw. De Funda-advertentie is onlangs verwijderd.

Agenda

  • Op 5 december om 12:00 demonstreert de klimaatorganisatie Extinction Rebellion bij het gemeentehuis van Castricum. De actiegroep grijpt de maandelijkse test van het luchtalarm aan om het gemeentebestuur te vragen de 'klimaatnoodtoestand' uit te roepen. Vorige maand bezette een handvol sympathisanten van Extinction Rebellion het gemeentehuis met dezelfde eis.

  • Op 8 december is er een commissievergadering in het gemeentehuis over een knip in de Dorpsstraat en aangrenzende straten.

  • Op 9 december van 11:00 tot 12:00 staan GroenLinks-raadslid Marieke Kooter en commissielid Frits Puhl op de markt van Castricum. Ze willen met inwoners in gesprek over politieke kwesties en hun vragen aanhoren. Het is de derde keer dat GroenLinks zo'n 'Spreek je raadslid'-uur houdt.

  • Op 22 december neemt de gemeenteraad - onder voorbehoud van wijzigingen in de plannen - een besluit over de knip in de Dorpsstraat en aangrenzende straten.

Kort nieuws:

  • Restaurant Vrij aan de Dorpsstraat heeft eind november definitief de deuren gesloten. De beslissing is tien dagen van tevoren aangekondigd op Facebook. De eigenaar van Vrij slaat naar eigen zeggen een andere weg in. Wat er met het pand gaat gebeuren is nog onduidelijk - op moment van schrijven is het nog ingericht.

  • De vier BUCH-gemeenten - Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo - onderzoeken de mogelijkheid om een betaalbare bouwmarkt voor gebruikt hout te openen. Inwoners moeten er hout kunnen kopen en wegbrengen, luidt het idee. Afgelopen woensdag is er met een groep inwoners over gesproken. Wordt vervolgd.

  • Lokaal Vitaal heeft het college schriftelijke vragen (pdf) gesteld over kritiek van scholen op Holland Sport, dat bijna alle sporthallen en gymzalen in Castricum exploiteert. Volgens Lokaal Vitaal vinden betrokken partijen dat Holland Sport steken laat vallen met het onderhoud van de sportaccommodaties en niet alle gevraagde sportmaterialen levert. De communicatie met Holland Sport is volgens sommige scholen ook gebrekkig. Lokaal Vitaal wil van het college horen hoe deze pijnpunten aangepakt kunnen worden.

  • Het Supreme College - nu gehuisvest in de Maranathakerk in het dorpshart van Castricum - heeft de gemeenteraad een brief gestuurd met het verzoek voor een onderzoek naar een 'multifunctioneel gebouw op de Puikman.' De school zoekt een nieuw onderkomen, want in 2024 loopt het huurcontract voor de Maranathakerk af. De gemeente - sinds 2020 eigenaar van de oude kerk - wil het pand slopen en er nieuwbouw voor terugbrengen. Een concreet plan is er nog niet.

  • Tot en met 9 december legt een aannemer van de gemeente een nieuw fietspad aan op de noordzijde van de C.F. Smeetslaan. De scheef liggende, vierkante tegels vol gevaarlijke kieren worden (eindelijk) vervangen door een asfaltmateriaal.

Tot volgende week

Dank voor je aandacht, ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan steun je mijn onafhankelijke, gratis en reclamevrije journalistiek door een donatie via Tikkie over te maken. Je kunt ook vragen om mijn rekeningnummer. Alvast bedankt en graag tot volgende week,

groeten Rens