Nieuws uit Castricum: kringloopwinkel Noppes start in Castricum

En: deze raadsleden willen ook de regionale politiek in

Hallo en welkom bij editie 112 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook twaalf nieuwe abonnees. Mooi om te zien dat deze nieuwsbrief de zeshonderd vaste lezers gepasseerd is. Ik ben weer terug uit Barcelona en praat je in deze e-mail gratis, zonder reclames en onafhankelijk bij over:

  • kringloopwinkel Noppes die start in Castricum

  • drie gemeenteraadsleden die ook verkiesbaar zijn voor de Provinciale Staten en het Waterschap

  • divers kort nieuws

Ik hoop dat je mijn werk waardeert. Deze nieuwsbrief draait op donaties en hierbij wil ik graag de vele tientallen lezers bedanken die de afgelopen weken een zelfgekozen bedrag hebben overgemaakt. Vaak met een leuke reactie erbij, wat mij erg motiveert om deze uit de hand gelopen hobby voort te zetten. Aan wie deze week doneert: alvast bedankt voor je steun!

Exclusief: kringloopwinkel Noppes start aan de Dorpsstraat

Het voormalige Huitenga-pand aan de Dorpsstraat heeft een nieuwe huurder. Nee, geen Action en nee er komen ook geen flexwerkplekken of woningen. Kringloopwinkel Noppes gaat zich vestigen in het enorme pand, zo kan deze website als eerste melden. De directeur van Noppes geeft uitleg in onderstaand artikel, dat ik vrijdag deelde op Facebook. Bijna tweeduizend (!) mensen hebben het artikel via die weg al gelezen.

Ik ben benieuwd of jij behoefte hebt aan een nieuwe kringloopwinkel in Castricum. En persoonlijk vraag ik mij erg af welke impact Noppes gaat hebben op de verkeers- en parkeersituatie in de Dorpsstraat, die volgens de gemeente immers autoluw moet worden. Muttathara-voorzitter Tim de Heer stipt dit punt ook aan in het artikel.

Deze drie raadsleden willen ook in het Waterschap of de Provinciale Staten komen

Op 15 maart stemmen we wie er in het bestuur van het Waterschap en in de Provinciale Staten komen. Twee belangrijke organisaties, waar dan ook veel kandidaten voor zijn. Ook uit de gemeente Castricum.

Hier licht ik even de kandidaten uit die mij het meest opvallen. Om te beginnen Ron de Haan, sinds zijn aftreden als wethouder in mei 2022 vooral bekend als raadslid van De VrijeLijst en om het niet-wethouder worden op Vlieland. De Haan - die volgens de gemeentewebsite momenteel geen nevenfuncties uitoefent - staat op de kandidatenlijst van de Waterschapsverkiezingen.

Ook collega-raadslid Bärbel Böhling (in het dagelijks leven ook werkzaam voor de gemeente Beverwijk) en commissieleden Henk van der Eng en René Hoogland staan namens De VrijeLijst op de kandidatenlijst van de Waterschapsverkiezingen.

Mariska Tauber op haar beurt wil graag lid van de Provinciale Staten worden. Tauber is raadslid namens Lokaal Vitaal en ook bekend als eigenaar van ClubMariz in het centrum van Castricum. Voor de Provinciale Staten staat Tauber op de lijst van Onafhankelijke Politiek Noord-Holland (OPNH), een samensmelting van lokale politieke partijen in de provincie.

Uitsmijter: ook Valentijn Brouwer staat op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Provinciale Staten. Brouwer is sinds mei vorig jaar één van de vier wethouders van Castricum. Op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten is hij nummer 33 van de 50. Zijn naam op het stembiljet lijkt daarom vooral symbolisch, want GroenLinks heeft nu 9 zetels in de Provinciale Staten van Noord-Holland (en is hiermee de grootste partij).

Wil je stemmen op 15 maart maar weet je nog niet welke partij het beste bij jou past? Hier vind je de stemhulp van de provincie Noord-Holland voor de Provinciale Statenverkiezingen. Er is ook een stemhulp voor de Waterschapsverkiezingen, hier te raadplegen.

Kort nieuws:

  • De yogasalon die een tijdje gevestigd was in een pand aan de Henri Schuytstraat is alweer even weg. Het pand krijgt een nieuwe invulling, namelijk een combinatie van een schoonheidssalon en - jazeker, nog een - kapper. De gemeente heeft de benodigde Omgevingsvergunning voor de nieuwe bedrijfsvoering goedgekeurd.

  • De gemeente Castricum controleert jaarlijks een derde van de ruim achttienduizend bomen in de gemeente op ziekten en andere risico’s voor de bomen en mogelijk ook de omgeving. Niemand wil immers een omgewaaide boom op zijn of haar auto of woning. Dit jaar zijn er liefst 83 bomen niet door de keuring gekomen. Die 83 bomen worden daarom binnenkort gekapt. Er hangen al herkenningslinten aan de betreffende bomen. Op de gemeentewebsite vind je een overzicht van die bomen die binnenkort gekapt worden. Klik op het kopje Actueel: verwijderen bomen in gemeente Castricum.

  • De leegstand in winkelcentrum Geesterduin neemt verder toe nu de Vega Koerier het pand tegenover snackbar de Toren heeft verlaten. Het pand staat nu te huur voor 1250 euro exclusief btw per maand.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht. Ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan hoop ik dat je mijn onafhankelijke berichtgeving wil steunen door af en toe een donatie via Tikkie over te maken. Je kunt zelf een bedrag kiezen. Als je feedback, een vraag of nieuwstip hebt, hoor ik graag van je.

Tot volgende zondag,

groeten Rens