Nieuws uit Castricum: jaren vertraging voor nieuwbouw Zanderij Zuid

En: flinke prijsstijging van huizen in regio Castricum

Hallo en welkom bij editie 166 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook dertien nieuwe abonnees en dank voor de enthousiaste reacties op het interview met burgemeester Tap dat je in de vorige nieuwsbrief kon lezen. In deze nieuwsbrief praat ik je graag bij over:

  • het bekritiseerde bestemmingsplan voor de bouw van 42 woningen in Limmen

  • de enorme prijsstijging van woningen in Castricum en omstreken

  • de start van een nieuwe wethouder

  • jarenlange vertraging in de woningbouw van het project Zanderij Zuid

  • een beeldimpressie van Sukha Life, dat een zaak wil starten in de Burgemeester Mooijstraat

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Raad stelt controversieel bestemmingsplan voor 42 woningen in Limmen vast

Het bestemmingsplan voor de bouw van 42 woningen aan de Rooinap in Limmen is donderdag goedgekeurd door alle partijen in de gemeenteraad behalve Forza.

De stemming lag gevoelig, omdat meerdere omwonenden eerder op de avond een petitie met circa honderd ondertekeningen aan de raad overhandigden. Die petitie maakt duidelijk dat sommige buurtbewoners zorgen en bezwaren hebben over het woningbouwplan. Niet omdat ze tegen woningbouw zijn, maar omdat ze vrezen dat de bouw gaat leiden tot grondwateroverlast, parkeer- en verkeersproblemen, minder zon in hun tuinen en minder privacy.

Nu het bestemmingsplan is vastgesteld, kunnen belanghebbenden eventueel naar de Raad van State om bezwaar te maken. Of dat gaat gebeuren is mij nog niet duidelijk, maar met zoveel ondertekenaars van een petitie is de kans er zeker.

Woning in regio Castricum in een jaar met 15,3% in prijs gestegen

Het centrum van Castricum. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

De gekte op de woningmarkt houdt niet op. Branchevereniging NVM meldt op basis van de laatste kwartaalcijfers dat een woning in de regio Castricum nu gemiddeld 15,3 procent duurder is dan een jaar geleden. NVM schaart Castricum bij de regio IJmond, waar ook Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen onder vallen. Landelijk steeg een woning in een jaar gemiddeld met 9,1 procent in prijs. IJmond zit hier dus ver boven.

De gemiddelde transactieprijs van een woning in IJmond bedraagt inmiddels 459 duizend euro. IJmond is nu duurder dan Alkmaar en omgeving, waar een woning gemiddeld 452 duizend euro kost. Een woning in de omgeving Alkmaar is in het afgelopen jaar met gemiddeld 7,7 procent in prijs gestegen.

NVM wijt de aanhoudende gekte op de woningmarkt aan een schreeuwend tekort aan (enigszins) betaalbare huizen, gewenning aan de hogere rente en gestegen lonen - waardoor we meer kunnen lenen.

Wilma van Andel geïnstalleerd als wethouder

Wilma van Andel. Foto via CDA Castricum

Castricum heeft een nieuwe wethouder. Wilma van Andel is afgelopen donderdag geïnstalleerd en neemt de sociale portefeuille over van Falgun Binnendijk, die stopt omdat hij volgende week start als burgemeester van Heemstede.

Van Andel (41) is - net als Binnendijk - lid van het CDA en was voor haar wethouderschap werkzaam als bestuursadviseur bij het ministerie van Financiën en in die rol betrokken bij het afhandelen van het toeslagenschandaal. Ze woont met haar man en kinderen in Badhoevedorp.

De portefeuille van Van Andel omvat onder meer bijstand, seniorenbeleid, eenzaamheidsbestrijding en integratie. Ik ben met name benieuwd hoe zij dat laatste punt gaat aanpakken, want de integratie van Oekraïense vluchtelingen en statushouders in Castricum is regelmatig een onderwerp van discussie onder lokale politici en inwoners.

Nieuwbouw Zanderij Zuid moet in 2030 (!) klaar zijn - goedkope woningen als laatste

De Zanderij Zuid-bouwput op 12 april 2024. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

Slecht nieuws voor wie hoopt dat de appartementen en tussenwoningen in het nieuwbouwproject Zanderij Zuid snel in de verhuur en verkoop komen. Verantwoordelijk verkoopmakelaar Teer blijft zich - in opdracht van projectontwikkelaar Nelis - voorlopig ‘geheel focussen op de verkoop van de kavels’, antwoordt Robin van Andel als directeur van Teer op mijn vraag naar de stand van zaken.

In totaal komen er 103 woningen, waaronder 34 vrijstaande woningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen. Teer biedt al maanden kavels aan voor deze twee typen woningen op de bouwvlakte tussen het treinspoor en de bollenvelden. Begin mei start ook de verkoop van kavels in het middengebied en aan de buitenrand, zegt Van Andel.

Wanneer de verkoop en verhuur van andere typen woningen dan kavels moet starten, is nog niet bekendgemaakt. Van Andel kan er nu ook niets over kwijt. ‘Er is echt nog niets over te zeggen. Het gaat nog wel even duren.’ Zonder zicht op een verkoop- en verhuurplanning valt het ook niet te zeggen wanneer de bouw van de woningtypen moet starten.

Een blik op de projectpagina van de gemeente wijst uit dat de gemeente tussen december en maart een nieuwe zin aan de pagina heeft toegevoegd. ‘De verschillende woningen worden in etappes opgeleverd, dit duurt tot 2030.’ Die zin stond op 2 december nog niet op de pagina, blijkt uit een check met archiefwebsite.

Een nadere duik in de planning wijst uit dat Nelis de duurste woningen als eerste gaat bouwen, en de goedkoopste woningen als laatste. Dat is al in 2022 afgesproken met de gemeente, antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen (pdf) van de PvdA. Uit die vragen en antwoorden blijkt dat de bouw van de vrije kavels begin tot half 2025 moet starten. In 2027 volgt de realisatie van 27 koopappartementen, waarna in 2028 de 26 sociale huurwoningen komen. De vragen en antwoorden maken geen melding van de tussen- en hoekwoningen. Ik verwacht dat die vóór de sociale huur opgeleverd worden, maar dat is enkel mijn verwachting.

De trage verkoop- en bouwplanning is een domper voor woningzoekenden én een smet op de reputatie van de gemeente Castricum. Een nota over woningbouwplannen van de gemeente uit 2021 schreef de verwachting uit dat eind 2023 alle 103 woningen gerealiseerd waren. Drie jaar later is die planning dus opgeschoven naar 2030 - liefst zeven jaar vertraging. Voor de beeldvorming helpt het niet mee dat de ontwikkelaar eerst de duurste, vrijstaande huizen bouwt en pas jaren later begint aan goedkopere appartementen en sociale huurwoningen. ‘Deze planning druist in tegen de grote behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen’, stelt de PvdA. Het college - dat de planning met Nelis heeft afgesproken - zegt de ontwikkelaar gevraagd te hebben om de planvorming te versnellen. Dat kan niet, luidt het antwoord.

Zo moet Sukha Life eruit komen te zien - crowdfunding is begonnen

Een paar weken geleden las je exclusief in deze nieuwsbrief over het voornemen van een lokale ondernemer om in een pand in de Burgemeester Mooijstraat een foodbar, flexwerkplek en ruimte voor workshops en behandelingen te starten. Om dat plan van de grond te krijgen, heeft ondernemer Jade Xiong Peters minimaal 65 duizend euro nodig. Dat geld wil ze ophalen via een crowdfundingscampagne, die investeerders terugbetaalt als er onvoldoende geld wordt opgehaald. Slaagt de actie, dan krijgen investeerders hun lening in een paar jaar met drie procent rente terugbetaald. Op moment van schrijven is de helft van het minimale bedrag binnen, met nog bijna een maand te gaan.

De start van de crowdfundingscampagne geeft ook een eerste blik op impressies van de binnenkant van het pand, dus hoe Xiong Peters de multifunctionele ruimte wil vormgeven. Hieronder vind je wat afbeeldingen onder elkaar.

Een impressie van Sukha Life. Afbeelding via de crowdfundingspagina

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief vroeg ik jou, in het kader van lezersonderzoek, of jij een abonnement hebt op het Noordhollands Dagblad en zo ja, waarom. De antwoorden, je ziet ze hieronder, helpen mij enorm bij het inschatten waar jullie als lezers behoefte aan hebben.

Betaal jij voor het Noordhollands Dagblad?
Aantal stemmen: 130

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, vooral om op de hoogte te blijven van nieuws uit Castricum (13)

🟨🟨⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, maar niet hoofdzakelijk om nieuws uit Castricum te volgen (28)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Nee, maar ik zou een abonnement nemen bij meer nieuws uit Castricum (14)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Nee en dat ga ik ook niet doen bij meer nieuws uit Castricum (75)

Poll van deze week

Omdat het aantal lezers van deze nieuwsbrief hard stijgt en ik nog nooit gevraagd heb hoe oud jullie zijn, willen mijn coach van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en ik graag inzichtelijk krijgen welke leeftijdsgroepen mijn nieuwsbrief lezen. Je helpt me hier enorm mee. Bedankt!

Hoe oud ben jij?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Donderdag debatteerde de gemeenteraad over de bestuurlijke rel tussen Alkmaar en Castricum over het niet op tijd huisvesten van statushouders die aan de Picassolaan woonden. Veel partijen hadden behoefte aan zo’n debat om het college aan de tand te voelen over gemaakte keuzes en te vragen naar de stand van zaken. Interessant, maar mijn aandacht ging ook uit naar een uitspraak van toerisme-wethouder Roel Beems. Hij zegt dat Castricum gaat onderzoeken of het COA tientallen statushouders mag huisvesten in het Van der Valk-hotel in Akersloot. Dat gebeurt sinds kort, tot onvrede van Castricum. Beems zegt dat het hotel bedoeld is voor toeristen en zakelijke reizigers en twijfelt of het bestemmingsplan toestaat dat er statushouders verblijven. De wethouder vreest dat lokale ondernemers de dupe worden van de opvang omdat statushouders minder geld uitgeven in de gemeente dan toeristen en zakelijke gasten. Voor die twee groepen zijn de komende tijd minder kamers beschikbaar in het hotel. Of het COA toeristenbelasting betaalt voor de gehuurde kamers, is nog onduidelijk. Beems zegt hier wel vanuit te gaan.

  • Caroline van der Pol werd eind vorig jaar als burgemeester van Terschelling voorgedragen als nieuwe burgemeester van Castricum, een mededeling die ze deed tijdens een debat met de gemeenteraad van het eiland. Daarna vertrok ze. Die avond viel slecht bij de lokale politiek, toch al verwikkeld in een vertrouwenscrisis. Nu is de bestuurscrisis compleet: de laatste twee wethouders hebben deze week aangekondigd op te stappen. Of Van der Pol - daarom - terugkeert op het eiland is sterk de vraag. Ze wees onlangs de baan als burgemeester van Castricum af, naar eigen zeggen vanwege gezondheidsredenen.

  • Kringloopwinkels Noppes en Rataplan gaan definitief fuseren. Dat verandert inhoudelijk niets aan de Noppes-winkel aan de Dorpsstraat in Castricum, vertelt een woordvoerder mij desgevraagd. De winkel krijgt na 1 januari een nieuwe gevel met de naam van Rataplan. Banen blijven behouden, zegt de woordvoerder.

  • Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdagavond akkoord gegeven voor een maximaal 1,3 miljoen euro kostende renovatie van het Kerkplein in Castricum. Het plein krijgt meer groen, moet de kerk meer in de spotlight zetten en een leukere plek worden om te verblijven. De gemeente hoopt eind dit jaar te starten met de werkzaamheden. Een amendement van PvdA om te kiezen voor een sobere renovatie van maximaal achthonderdduizend euro, werd niet door andere partijen gesteund.

  • Door een drie maanden durende wisseling in de gemeenteraad van Castricum telt die voor het eerst in haar geschiedenis meer vrouwen dan mannen.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 166 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens