Nieuws uit Castricum: ideeën over 150 woningen bij Geesterduin

Lees en bekijk mijn indrukken van een informatieavond.

Hallo en welkom bij editie 108 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook twee nieuwe abonnees. Ik was woensdagavond op een informatiebijeenkomst over de toekomst van Geesterduin en deed daar interessante inzichten op over het plan om er liefst 150 appartementen te bouwen. En ik heb nog veel meer nieuws voor je. In deze e-mail lees je:

  • welk pand wil veranderen in appartementen

  • dat de temperatuur in gymzalen en sporthallen en bijbehorende douches in Castricum omlaag moet omdat de exploitant last heeft van de gestegen energiekosten

  • op welke dagen er door werkzaamheden geen treinen rijden

  • dat je informeel koffie kunt drinken met ambtenaren om jouw goede idee onder de aandacht te brengen

  • dat de glasvezelaanleg in Heemskerk is gepauzeerd na klachten van inwoners en hoe dit verband houdt met Castricum

  • en mijn inzichten over 'Geesterduin 2.0’ naar aanleiding van de informatieavond

Ik wens je veel leesplezier toe en hoor graag van je als je een vraag, nieuwstip of feedback hebt. Je kunt antwoorden op deze e-mail of, als je dat prettiger vindt, een e-mail sturen naar [email protected].

Graag herinner ik je eraan dat je al mijn artikelen gratis en zonder reclames kunt lezen. Steun je mijn kritische en onafhankelijke journalistiek omdat je fan bent van écht nieuws uit Castricum? Dan kun je een donatie via Tikkie overmaken of om mijn bankrekeningnummer vragen. Bedankt en veel leesplezier gewenst.

Teer zwijgt over appartementen aan de Dorpsstraat

Het pand aan de Dorpsstraat 62a. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Er is een aanvraag Omgevingsvergunning ingediend (pdf) voor ‘het verbouwen van kantoorruimtes tot appartementen’ van het pand aan de Dorpsstraat 62a. In dat pand is Teer Makelaars gevestigd. Het pand telt ook een eerste en tweede verdieping - de invulling van deze verdiepingen is deze website niet bekend. Teer Makelaars wil telefonisch niets zeggen over de aanvraag Omgevingsvergunning. Niet of zij de aanvraag hebben ingediend, niet of de twee verdiepingen ook bij de makelaar horen en niet of de aanvraag op de begane grond en/of de verdiepingen slaat.

De aanvraag is op 13 januari ontvangen door de gemeente Castricum. De gemeente heeft vanaf die datum acht weken om een besluit te nemen of moet in die periode een eenmalige verlenging van zes weken aanvragen. Teer Makelaars zegt meer informatie te willen geven als de gemeente een besluit heeft genomen - en impliceert zo dat het in ieder geval betrokken is bij de aanvraag. Deze website houdt je op de hoogte.

Castricumse gymzalen worden nog kouder

De sporthallen en gymzalen van exploitant Holland Sport in Castricum worden nog kouder. Holland Sport gaat de thermostaat in de zalen én thermostaat van de douches in de kleedkamers verder verlagen, meldt het bedrijf aan de gemeente Castricum. De reden is dat Holland Sport sinds 1 januari een nieuw energiecontract heeft dat veel duurder is dan het vorige contract. Bizar veel duurder, zo blijkt uit de brief aan de gemeente. De energierekening van Holland Sport van januari is hoger dan de rekening van heel 2022 (!).

Voor Holland Sport waren er daarom twee opties; de zalen sluiten om niet failliet te gaan of de gemeente om geld vragen. Castricum houdt zich aan de contractuele afspraak waarin staat dat Holland Sport de energierekening zelf betaalt. Maar de gemeente wil ook niet dat de zalen dicht gaan, want dan kunnen scholen en verenigingen niet meer sporten. De hogere energieprijzen doorberekenen aan die scholen en verenigingen is ook geen optie, zo blijkt uit de brief.

Daarom gaat de exploitant het energieverbruik van de zalen verder verlagen en hoopt het vanaf april op warmer weer (en dus lagere energiekosten). De gemeente wacht ondertussen of de Rijksoverheid extra geld beschikbaar gaat stellen om exploitanten van sporthallen te helpen.

Het college van burgemeester en wethouders schrijft in een brief aan de gemeenteraad ook dat het in het tweede kwartaal (dat in april start) een voorstel wil presenteren om sporthallen in Castricum versneld te verduurzamen. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, wil de gemeente later dit jaar beginnen met het verduurzamen van sporthallen. Onder andere door zonnepanelen op de daken te leggen, zo vertelde milieu-wethouder Valentijn Brouwer vorig jaar in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl.

Volgend weekend geen treinen en een dichte overgang

Opgelet: van zaterdag 11 februari 01:00 tot maandag 13 februari 05:00 rijden er geen treinen van en naar Castricum. De NS zet bussen in tussen Uitgeest en Alkmaar. De stremming van het treinverkeer komt omdat ProRail de rails en rijplaten van de spoorovergang bij de Eerste Groenelaan vernieuwt. Verkeer kan die overgang niet gebruiken tijdens de werkzaamheden en moet dus omrijden.

Wie vlak bij de overgang woont, heeft een brief van ProRail gekregen over de licht- en geluidsoverlast die bij de werkzaamheden hoort.

Vertel jouw goede idee aan de gemeente

Heb jij een idee dat de gemeente Castricum beter kan maken, maar voel je er weinig voor om je idee te mailen of telefonisch kenbaar te maken? De gemeente is deze week gestart met een spreekuur op het gemeentehuis. Vanaf nu kun je elke vrijdag tussen 10:00 en 11:00 aan de koffietafel in de welkomsthal een praatje maken met de twee gebiedsregisseurs van de gemeente. Met het inloopuur hoopt de gemeente goede ideeën, bijvoorbeeld voor meer groen in de buurt of een ontmoetingsplek, sneller in het vizier te krijgen.

Glasvezelaanleg Heemskerk verloopt rampzalig: dit betekent het voor Castricum

In zowel Castricum als Heemskerk leggen bedrijven op dit moment kabels voor glasvezelinternet. Voor deze werkzaamheden gaan stoepen open en weer dicht en trekken de bedrijven kabels vanaf de stoep naar de gevels van woningen en bedrijven. In Heemskerk gebeurt dat met veel schade tot gevolg, zo bevestigt de gemeente tegenover het Noordhollands Dagblad. Na tientallen schademeldingen van inwoners en bedrijven mag het bedrijf in kwestie tijdelijk niet verder graven. Hoe lang is niet bekend. Het bedrijf moet ondertussen de klachten oplossen en praat met de gemeente om herhaling te voorkomen.

Het bedrijf dat in Heemskerk glasvezelinternet laat aanleggen is Open Dutch Fiber (ODF). ODF is een grote speler en verzorgt onder meer voor T-Mobile de glasvezelaanleg. ODF nam E-Fiber vorig jaar over. E-Fiber was tot dan een onafhankelijk bedrijf dat glasvezel laat aanleggen, zo ook in Castricum. E-Fiber is eind vorig jaar gestart in Castricum.

Maar zowel ODF als E-Fiber leggen niet zelf glasvezel aan. Dat laten ze doen door onderaannemers. In Heemskerk is dat Artemis, een bedrijf uit Griekenland. Artemis werkt duidelijk niet volgens de kwaliteitseisen van inwoners en de gemeente Heemskerk. E-Fiber laat de werkzaamheden in Castricum uitvoeren door BAM. Deze website heeft nog geen klachten gehoord over het werk van BAM. Als jij een klacht hebt en die met nieuwsuitcastricum.nl wil delen, kun je even antwoorden op deze e-mail.

Dit wil je weten over Geesterduin 2.0

De maquette. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

Hoorne Vastgoed en de gemeente hebben de ambitie om Geesterduin flink te renoveren en er zo’n 150 woningen omheen te bouwen. Hoe precies is nog lang niet duidelijk. Om input te verzamelen van omwonenden en winkeliers organiseerden de betrokken partijen deze week een informatieavond met een maquette, impressies en ruimte voor vragen en ideeën. Ik woonde de avond bij en schreef een uitgebreid artikel met foto’s over de vele ideeën én haalbaarheid.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht, ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Er zit weer veel werk in. Werk dat ik alleen kan doen dankzij donaties van lezers. Steun jij mij ook? Je kunt doneren via Tikkie of om mijn bankrekeningnummer vragen. Bedankt!

Ik wens je een fijne week toe,

groeten Rens