Nieuws uit Castricum: hoe moet de politiek nu verder?

En: grote renovatie van Juliana van Stolbergschool op komst

Hallo en welkom bij editie 192 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Dinsdagavond stuurde ik je voor het eerst sinds de start van de nieuwsbrief een extra, breaking news e-mail over dat GroenLinks uit onvrede over de behandeling van statushouders uit de coalitie is gestapt. GroenLinks-wethouder Valentijn Brouwer heeft op zijn beurt per direct zijn ontslag ingediend. Die extra nieuwsbrief is goed gelezen, leverde veel waardering van lezers op én leidde door het delen op sociale media tot 36 (!) nieuwe abonnees. Van harte welkom!

In deze nieuwsbrief zoom ik verder in op de politieke situatie in Castricum. Ik heb oppositiepartijen gevraagd of zij de plek van GroenLinks in de coalitie willen innemen, duid de (terughoudende) reactie van het college en zat vrijdagavond een paar uur bij de statushouders aan de Stetweg om hun mening te horen. Om los te komen van een hectische werkweek heb ik zaterdagavond genoten van de bockbiertocht door het centrum van Castricum.

De inhoud van deze nieuwsbrief is als volgt:

  • hoe nu verder met de Castricumse politiek?

  • het college wil de Juliana van Stolbergschool in 2025 renoveren

  • de N203 tussen Castricum en Uitgeest is komende week ‘s nachts dicht

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Coalitie beraadt zich op hoe nu verder: dit zijn de mogelijkheden

Voordat ik inga op wat er de afgelopen dagen gebeurd is, eerst even een inleiding.

De coalitie van GroenLinks, VVD, Lokaal Vitaal en CDA begon in 2022 vol goede moed, maar zag eerstgenoemde dinsdagavond opstappen en doorgaan als oppositiepartij. De GroenLinks-raadsleden kunnen zich niet meer verenigen met hoe het college van burgemeester en wethouders omgaat met statushouders. Dat zijn voormalig asielzoekers die een verblijfsvergunning gekregen hebben, en volgens regels van de Rijksoverheid moet Castricum jaarlijks een X-aantal statushouders huisvesten. Dat huisvesten gebeurt met name in tijdelijke woningen die regelmatig het nieuws halen vanwege schimmelvorming of lekkages. Nadat het college van B&W statushouders aan de Stetweg een maand geleden beschuldigde van het opzettelijk veroorzaken van een lekkage door te rommelen met een brandslang, was voor GroenLinks de maat vol.

GroenLinks-wethouder Valentijn Brouwer stapte ook per direct op. Hij sprak er met mij over en daags erna ook met de Volkskrant. Tegen de krant zei hij onder meer:

Ik kon mezelf al tijden niet meer in de spiegel aankijken als het ging om de kwaliteit van leven van statushouders in Castricum. Wonen in een container is suboptimaal. Wij zijn daar als college verantwoordelijk voor geweest en we hebben de statushouders op de tweede plek gezet.

Oud-wethouder Valentijn Brouwer in de Volkskrant

Een razend interessante quote als je het mij vraagt, al denken de burgemeester en overgebleven drie wethouders daar mogelijk anders over. B&W heeft na het vertrek van Brouwer en GroenLinks de handen vol aan de statushoudersrel. Of, zoals de Volkskrant het omschrijft, ‘een heuse bestuurscrisis’.

Wethouders Paul Slettenhaar (VVD) en Wilma van Andel (CDA) hebben donderdagavond in ieder geval geprobeerd de crisis te bezweren. Statushouders aan de Stetweg die in de frisse showroom gepland overleg voerden met ambtenaren van de gemeente, kregen onverwachts bezoek van een handhaver in uniform. Een ambtenaar vertelde dat Slettenhaar en Van Andel 200 meter verderop in gesprek wilden met de statushouders. Drie statushouders en twee sympathiserende buurtbewoners liepen vervolgens met de handhaver naar de milieustraat, waar de wethouders - het was rond etenstijd - pizza’s lieten bezorgen voor het gezelschap.

In een Engelstalig gesprek vertelden de bewoners dat de lekkage niet door sabotage veroorzaakt is, legden ze uit welke problemen ze ervaren in de tijdelijke huisvesting en vroegen ze nogmaals om officiële excuses. De wethouders erkenden in het gesprek dat het fout is geweest om de statushouders collectief te beschuldigen, maar hielden vol dat de lekkage komt door menselijk handelen. Over officiële excuses wilden ze niets kwijt, vertelde één van de aanwezige statushouders mij vrijdagavond in zijn container binnen in de showroom. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt vrijdag desgevraagd dat de wethouders namens het volledige college op bezoek zijn geweest.

De statushouders hebben een advocaat in de afgelopen weken al brieven laten sturen naar het college, met het dringende verzoek om een rectificatie te plaatsen op de gemeentewebsite. In die rectificatie moet staan dat de gemeente de statushouders zonder bewijs en ten onrechte beschuldigd heeft van het veroorzaken van lekkage. Het college heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op die brieven, alleen meermaals laten weten meer tijd nodig te hebben om met een reactie te komen.

Ik heb het college vrijdag een serie vragen gesteld over hoe Slettenhaar en Van Andel het gesprek met de statushouders donderdagavond ervaren hebben, maar kreeg te horen dat het college vooralsnog geen commentaar wil geven. Een gemeentewoordvoerder zegt dat er veel vragen door raadsleden gesteld zijn en dat die eerst beantwoord moeten worden. Een opmerkelijke redenatie, aangezien de afdeling woordvoering donderdagavond wél vragen van NH Nieuws wilde beantwoorden. Daar kwam ik zaterdagochtend pas achter en verbaast mij. Overigens klopt het dat er politieke vragen gesteld zijn - daarover volgende week vast meer.

Komende donderdag debatteert de gemeenteraad namelijk over de bestuurscrisis, op een avond waarop ook andere onderwerpen op het programma staan. Van lezers heb ik veel vragen gekregen over hoe nu verder. Daarom heb ik - in willekeurige volgorde - vier scenario’s op een rijtje gezet die ik mogelijk acht. Ik verwacht niet dat er donderdag een knoop doorgehakt gaat worden, maar dat het college rustig de tijd gaat nemen om tot een besluit te komen.

1. De drie overgebleven partijen gaan door als minderheidscoalitie

VVD, Lokaal Vitaal en CDA kunnen met z’n drieën door als coalitie, maar zijn dan wel een minderheidscoalitie. Ze hebben gezamenlijk 12 van de 25 zetels, 1 te weinig voor een meerderheid in de gemeenteraad. De partijen hebben om raadsvoorstellen goed te laten keuren dus altijd de steun van minimaal één oppositiepartij nodig. Dat kunnen er veel zijn. GroenLinks als nieuwe oppositiepartij (4 zetels) geeft aan elk voorstel goed te willen bestuderen om vervolgens voor of tegen te stemmen. Forza (2 zetels) is ook een reële partner, zeker bij besluitvorming over onderwerpen als statushouders.

In dit scenario, zonder extra partij, is het de vraag hoe het college omgaat met het opstappen van vierde wethouder Valentijn Brouwer. De drie overgebleven wethouders van VVD, Lokaal Vitaal en CDA zeggen de taken van Brouwer over hun portefeuilles te verdelen. Dat maakt hun agenda’s een stuk voller, waardoor je de vraag kunt stellen of alle onderwerpen de aandacht blijven krijgen die zij verdienen. Brouwer was onder meer verantwoordelijk voor het afvalbeleid, onderwijs, milieu en de energietransitie.

Doorgaan met drie wethouders beperkt de financiële schade voor de gemeente omdat er behalve het wachtgeld voor de opgestapte wethouder geen nieuwe wethouder betaald hoeft te worden. Een wethouder verdient circa 8500 euro per maand.

José Smits van de PvdA vertelt mij: ‘Als er een minderheidscoalitie zou komen, dan willen wij een debat over het coalitieakkoord. Het uittreden van GroenLinks betekent dat de oorspronkelijke intenties achter dat oude akkoord niet meer kloppen en anders worden uitgelegd. Dan willen wij weten hoe de minderheidscoalitie om wil gaan met afspraken’.

2. Forza stapt in de coalitie

De coalitie kan het vertrek van GroenLinks ook opvangen door een andere partij te verwelkomen. Dan zijn er vier keuzes: D66, De VrijeLijst, de PvdA en Forza. Enkel Forza heeft concrete interesse om zich aan te sluiten bij de huidige coalitie, blijkt uit gesprekken die ik vrijdag met de fractievoorzitters gevoerd heb. Forza kan de coalitie weer aan een meerderheid helpen en is een uitgesproken voorstander van een sober beleid ten aanzien van statushouders. De rechtse partij onderhoudt goede banden met VVD-wethouder Paul Slettenhaar.

Ralph Castricum van Forza zegt: ‘[..] Het is op dit moment cruciaal voor onze gemeente om het huidige beleid voort te zetten; een stuurloze gemeente is onacceptabel. Als gemeente staan we voor een zwaar pakket aan bezuinigingen waar verantwoordelijkheid voor moet worden genomen, het zogeheten ravijnjaar. Laten we samenwerken aan een sterke toekomst voor onze inwoners en het college ook een oranje kleur geven. [..]’

D66 zegt als fractie niet aan zet te zijn. Harold Ebels: ‘Als fractievoorzitter van D66 ben ik heel stellig: wij gaan niet in de plaats treden van GroenLinks in de huidige coalitie! Het is aan de resterende coalitiepartijen om te verkennen over hoe nu verder. De rit uitzitten met een minderheidscollege is een reële optie.’

Ook De VrijeLijst windt er geen doekjes om. Bärbel Bohling: ‘Wij gaan dat gat niet opvullen. Wethouders Slettenhaar en Beems (Lokaal Vitaal, red.) staan lijnrecht tegenover hoe wij denken over onder meer statushouders. Op hoe nu verder heb ik geen pasklaar antwoord, daar willen we komende donderdag over debatteren.’

José Smits van de PvdA lijkt het niet goed als de coalitie met een minderheid doorgaat, maar ziet ook geen rol voor haar partij in de coalitie zoals die er nu is. Waarover zo meer.

3. Paul Slettenhaar stapt op

GroenLinks vroeg VVD-wethouder Slettenhaar maandagavond om op te stappen om de coalitie overeind te houden. Dat weigerde hij en de andere drie partijen wilden ook geen andere wethouder, stelde GroenLinks. Dus hield het voor GroenLinks op. Maar een terugkeer in deze coalitie is niet onbespreekbaar, vertelde GroenLinks-fractievoorzitter Gerard Brinkman mij begin deze week al. ‘Als Paul vertrekt, staan wij open voor een terugkeer in de coalitie.’

Vooralsnog zijn er geen signalen die wijzen op een vertrek van Slettenhaar, al is het een publiek geheim dat verschillende oppositiepartijen de wethouder liever gisteren dan vandaag zien opstappen.

4. Een nieuwe coalitie

De drie resterende coalitiepartijen kunnen ook de handdoek in de ring gooien om opnieuw te beginnen. Dat ligt niet direct voor de hand omdat we begin 2026 een nieuwe gemeenteraad kiezen, wat dus al over een jaar en een paar maanden is. Partijen opnieuw laten onderhandelen om vervolgens tot een nieuw coalitieakkoord komen, kan veel tijd kosten. En ondertussen moet er wel bestuurd worden.

Maar dan moet er wel vertrouwen zijn in het bestuur. Een deel van de gemeenteraad twijfelt echter aan de claim van het college dat de statushouders de lekkage zelf veroorzaakt hebben. Zij wijzen erop dat de coalitie al weken onder grote druk staat om aanvullend bewijs te leveren, maar dat dit nog steeds niet gebeurd is. Zelfs coalitiepartij CDA heeft om sluitend bewijs gevraagd, en om excuses aan de statushouders als dat bewijs er niet blijkt te zijn. Andere raadsleden blijven ervan overtuigd dat de statushouders zelf verantwoordelijk zijn voor de lekkage.

Verrast de coalitie de raadsleden door komende donderdag in de spoedvergadering sluitend bewijs te tonen? Of trekt zij de beschuldiging in en volgen er officiële excuses aan de statushouders?

En nu?

Komende donderdagavond belooft erg interessant te worden. De oppositie slijpt de politieke messen, met uitzondering van Forza, dat zich graag profileert als dé nieuwe coalitiepartij. Maar wat willen VVD, Lokaal Vitaal en CDA? De drie partijen sluiten hun verklaring aan media af met: ‘Ondergetekende partijen zullen in overleg bepalen hoe we de ingezette weg voortzetten en blijven werken aan een sterke, toekomstbestendige gemeente.’

B&W wil Juliana van Stolbergschool volgend jaar renoveren en ophogen

Een impressie van het beoogde eindresultaat. Rood is nieuw. Screenshot presentatie Op naar Nul

Het college van burgemeester en wethouders wil de Juliana van Stolbergschool volgend jaar ingrijpend renoveren. Een renovatieplan is gepresenteerd aan de gemeenteraad en morgen (maandag 21 oktober) houdt de school een informatieavond om ouders en omwonenden bij te praten. De architect is daar ook, om het nieuwe ontwerp van het gebouw toe te lichten.

De gemeenteraad moet nog stemmen over het toekennen van de financiering die nodig is om het schoolgebouw te renoveren. Bij voldoende stemmen kan de renovatie volgend jaar starten en moet die begin 2026 afgerond zijn, stelt B&W. Dat is optimistisch, want het gespecialiseerde bureau dat donderdag een presentatie gaf (pdf) aan de gemeenteraad, houdt er rekening mee dat de werkzaamheden gaan duren tot eind 2026.

De renovatie moet het bijna zeventig jaar oude schoolgebouw bij de tijd brengen. Er komen onder andere nieuwe ramen, betere isolatie, een warmtepompinstallatie en een ventilatiesysteem. Die maatregelen moeten de energierekening van de school verlagen en het comfort in het pand verhogen.

Tegelijk met de renovatie gaat het ontwerp wat op de schop, zodat het schoolgebouw geschikt wordt voor maximaal 296 leerlingen. Er komen ook een kinderopvang en buitenschoolse opvang (BSO) in het pand. Om deze redenen stelt de gemeente voor om het schoolgebouw wat op te hogen, in feite door dakkapellen toe te voegen aan de zijde die uitkijkt op het schoolplein en de Juliana van Stolbergstraat. Onderstaande afbeelding uit de presentatie geeft een impressie van het beoogde eindresultaat.

Een impressie van het beoogde eindresultaat. Screenshot presentatie Op naar Nul

Optoppen, heet de bouwkeuze om een bestaand gebouw hoger te maken om meer ruimte toe te voegen. Onderstaande afbeelding, gemaakt door Henk Hommes, laat nog even goed zien hoe het schoolgebouw er nu uitziet.

De Juliana van Stolbergschool nu. Foto: Henk Hommes voor nieuwsuitcastricum.nl

Het college adviseert de gemeente om bijna zeven miljoen euro uit te trekken voor de investering in het vernieuwde schoolgebouw. Die investering kan in vijftig jaar afgeschreven worden, lees ik in het raadsvoorstel (pdf). Het schoolbestuur ISOB maakt ook kosten, tot dusver vooral in de voorbereiding.

N203 tussen Castricum en Uitgeest komende week een paar nachten dicht

In de nachten van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 oktober voert de provincie Noord-Holland werkzaamheden uit naar de N203 tussen Castricum en Uitgeest. Om die reden is de weg in die nachten dicht voor autoverkeer. Specifiek tussen 20:00 uur en 05:00 uur. De weg gaat dus al na het avondeten dicht. De afsluiting geldt vanaf de kruising met de Zeeweg (N513) tot de kruising met de Geesterweg bij station Uitgeest.

De provincie leidt auto’s die nachten om via de Uitgeesterweg en Geesterweg. Er staan gele borden op die route. De extra reistijd zou circa tien minuten bedragen. Fietsers hoeven niet om te rijden, want het fietspad wordt niet aangepakt.

Wat gaat er gebeuren op de N203? De provincie schrijft: ‘De kantmarkering op de N203 tussen Uitgeest en Castricum is in slechte staat. De zichtbaarheid van de lijnen in het donker voldoen niet meer aan de eisen. Voor het vergroten van de zichtbaarheid en de verkeersveiligheid zijn deze herstelwerkzaamheden nodig.’

De omleidingsroute in beeld. Afbeelding: Provincie Noord-Holland

❓️ Poll van de week

Vorige week liet ik je weten dat ik binnenkort een vrijwillig abonnement introduceer waarmee je mij op vaste basis kunt steunen. Omdat veel lezers vragen om deze mogelijkheid en ik elke week een nieuwsbrief kan schrijven dankzij donaties van lezers, leek het mij een goed idee om te vragen wat jullie de beste naam vinden voor het maandelijkse donatiemodel. Dat blijkt ‘Vriend van Nieuws uit Castricum’ te zijn.

Zelf neig ik toch meer naar het kiezen voor ‘Donateur van Nieuws uit Castricum’. Ik kan mij namelijk goed vinden in de reactie van een politicus, die zegt: ‘Donateur is de meest neutrale naam. Zo blijf je een onafhankelijke journalist’. Ik ga er nog even goed over nadenken. Bedankt voor jullie input!

Wat is de beste naam voor een maandelijks donatiemodel?
Aantal stemmen: 108

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Donateur van Nieuws uit Castricum (21)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Vriend van Nieuws uit Castricum (43)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Fan van Nieuws uit Castricum (11)

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Supporter van Nieuws uit Castricum (22)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Anders, namelijk: (11)

Poll van deze week

Deze week een politieke poll. GroenLinks is uit het coalitie gestapt omdat de partij zich niet meer kan vinden in de houding van het college tegenover statushouders. De drie resterende coalitiepartijen, CDA, Lokaal Vitaal en VVD, gaan zich beraden over hoe nu verder. Forza wil graag de plek van GroenLinks in de coalitie innemen, de andere oppositiepartijen hebben daar niet (zomaar) interesse in. Ik ben benieuwd waar jouw voorkeur als (oud)inwoner naartoe gaat.

Kort nieuws:

  • Castricum heeft een nieuw restaurant erbij. Gisteren (zaterdag) opende Doks Dining aan de Dorpsstraat, in de zaak waar eerder Brasserie Vrij zat. Ik heb gereserveerd voor vanavond en ben erg benieuwd naar de aankleding en menukaart. Doks Dining valt onder de vleugels van De Oude Keuken uit Bakkum.

  • De Castricumse schrijfster Sacha Bronwasser is genomineerd voor de NS Publieksprijs. Haar boek ‘Luister’ is één van de zes genomineerden. De winnaar mag zich ‘Boek van het jaar’ noemen. De NS kiest de winnaar op basis van publieksstemmen en verloot wat prijzen onder stemmers. Je kunt hier gratis stemmen op Luister, en moet er je e-mailadres voor invullen.

  • Komende zaterdag tussen 10:30 uur en 15:30 uur kun je met je fiets weer langsgaan bij de Fietsersbond op het Bakkerspleintje. Vrijwilligers controleren daar de verlichting van je fiets en kunnen je voor- en achterlicht repareren of vervangen.

  • De gemeente verwacht eind dit jaar te starten met de verkoopprocedure van de grond inclusief bouw van zorgpraktijk met appartementen op de plek van de Maranathakerk. Dat proces gaat een jaar duren, waarna de nieuwbouw in 2026 moet starten. Later in 2027 moet het pand klaar zijn, voorspelt de gemeente in een brief (pdf) aan de gemeenteraad.

  • De gemeente beschouwt het ‘project IKC Oost’ als beëindigd, maar niet op een positieve manier. Het was de bedoeling dat de gemeente samen met schoolbesturen Tabijn en ISOB tot een plan zou komen voor de bouw van een nieuwe basisschool met Integraal Kindcentrum (IKC) ter vervanging van de panden van de Visser ‘t Hooft en De Kustlijn. Maar de gemeente schrijft (pdf) al jaren niets meer inhoudelijk te horen van de schoolbesturen, en trekt daarom de stekker uit de voorgenomen samenwerking. De gemeente zegt de toekomst van de twee schoolgebouwen mee te nemen in de voorbereiding van een nieuw onderwijsplan voor 2028 tot 2031.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 192 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens