Nieuws uit Castricum: hier komen de glasvezelgebouwen van E-Fiber

Hallo en welkom bij de 98ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief lees je exclusief waar in Castricum de glasvezelgebouwen van E-Fiber komen. Ook leg ik je uit wat de ontwerp-Omgevingsvisie is en waarom je er misschien je mening over wil geven tegenover de gemeente. Tot slot lees je dat de verkoop gestart is van een divers nieuwbouwproject in Limmen. Misschien iets voor jou?

Veel plezierplezier gewenst en graag hoor ik van je als je een vraag, opmerking of nieuwstip hebt. En voor wie het einde van de nieuwsbrief om welke reden dan ook niet haalt; de komende drie weken ben ik op vakantie en stuur ik daarom geen nieuwsbrieven.

Hier komen de glasvezelgebouwen van E-Fiber

E-Fiber legt glasvezelinternet aan in Castricum en moet daarom zeven gebouwen plaatsen om wijken aan te sluiten op glasvezel. Maar waar die gebouwen komen, was maandenlang onduidelijk. E-Fiber vond het namelijk niet nodig om de locaties prijs te geven. De berichtgeving van deze website was voor de lokale partij Lokaal Vitaal reden om het gemeentebestuur te vragen naar de locaties. Nu de gemeente geantwoord heeft, zet ik in onderstaand artikel de locaties op een rijtje en leg ik uit wat de gebouwen doen.

E-Fiber bouwt in Castricum zeven glasvezelgebouwen die nodig zijn om glasvezelinternet te faciliteren. De gebouwen komen op deze locaties.

Steun de kritische, gratis en reclamevrije journalistiek van nieuwsuitcastricum.nl door een donatie over te maken via Tikkie!

Geef je mening over de ontwerp-Omgevingsvisie

De gemeente Castricum werkt aan een nieuwe Omgevingsvisie. Dit uitgebreide document maakt duidelijk hoe de gemeente Castricum zichzelf ziet in 2040, en hoe de gemeente uitdagingen zoals woningbouw, natuurbehoud en duurzaamheid wil aanpakken. Een Omgevingsvisie is er niet alleen voor mooie woorden; het document is daadwerkelijk in de praktijk nodig. Bijvoorbeeld bij het maken van bestemmingsplannen (in de toekomst heten deze bestemmingsplannen) en bouwplannen.

De nieuwe omgevingsvisie is al sinds 2020 in de maak, en de gemeente heeft er al honderden reacties van onder meer inwoners en ondernemers in verwerkt. In maart lag de voorontwerp-Omgevingsvisie ter inzage, die nieuwe reacties opleverde. Het nieuwe college van burgemeester & wethouders heeft zijn visie ook in het document verwerkt.

De nieuwste versie, de ontwerp-Omgevingsvisie, ligt nu ter inzage tot en met 13 december. In die periode kun je het document lezen (pdf) en reageren in de vorm van een zienswijze. Je kunt op 15 november ook tussen 17:00 en 19:00 binnenlopen op het gemeentehuis om vragen te stellen en input te geven.

De gemeente neemt alle input mee als de gemeenteraad de definitieve Omgevingsvisie vaststelt. Dat besluit staat gepland voor het tweede kwartaal van 2023.

Limmen krijgt nieuwbouw voor jongeren en ouderen

Ten westen van de Kapelweg in Limmen moeten dertig nieuwbouwwoningen verrijzen, waaronder zeven sociale koopwoningen voor jongeren. Die kosten maximaal 255 duizend euro. Wie een sociale koopwoning binnen de afgesproken termijn verkoopt, moet een deel van de overwaarde afstaan. Zo wordt het aantrekkelijker om de hele termijn - in Castricum veelal tien jaar - in het huis te wonen. De sociale koopvoorwaarde is bedoeld om beleggers af te schrikken.

Ook interessant zijn de vijf rijtjeswoningen en twee twee-onder-een-kapwoningen die levensloop bestendig gemaakt worden, en zich richten op senioren. Andere, reguliere huizen in het nieuwbouwproject zijn hoekwoningen, twee-onder-eenkap-woningen en vrijstaande woningen. De duurste woningen kosten bijna één miljoen euro. De hele prijslijst bekijk je hier als pdf.

De nieuwe wijk in Limmen heet Seringenlint en ligt tegen de wijk Magnolialint aan. De verkoop gebeurt op inschrijving (sluit 15 november), de bouw moet in maart beginnen. Oplevering staat gepland voor de herfst van 2024, vertelt verkoopmakelaar Rietveld aan het Noordhollands Dagblad.

Kort nieuws:

  • De gemeenteraad debatteert deze maand nog een keer over het opstappen van de vrijwillige Adviesraad Sociaal Domein. Die adviesraad lichtte zijn besluit onlangs toe aan de gemeenteraad, en zei onder meer dat alle 35 uitgebrachte adviezen genegeerd zijn door de burgemeester en wethouders. Verantwoordelijk wethouder Falgun Binnendijk ontbrak wegens persoonlijke omstandigheden bij het debat, en reageert volgende keer op de kritiek van de adviesraad en een deel van de gemeenteraad.

  • Komende week collecteren duizenden mensen weer voor Alzheimer Nederland. Ik moet na tien jaar collecteren nu een keer overslaan vanwege mijn vakantie en heb daarom een digitale collectebus aangemaakt. Wil jij Alzheimer ook de wereld uit helpen, dan kun je via deze link een zelfgekozen bedrag doneren aan Alzheimer Nederland.

  • In de week van maandag 7 tot en met vrijdag 11 november rijdt de gemeente een extra ronde om GFT-afval op te halen. Op deze website zie je op welke dag jij je bak aan de weg kunt zetten.

  • Aan de vergelijking tussen internet van E-Fiber en KPN ben ik door drukte met werk en het inpakken voor de vakantie niet meer toegekomen. Excuses en je houdt dit artikel tegoed!

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht, ik hoop dat je het een boeiende nieuwsbrief vond. Als je dit leest, ben ik net in Azië om daar drie weken rond te reizen. De komende weken stuur ik dus geen nieuwsbrieven. Op 4 december ploft er weer een enthousiast geschreven nieuwsbrief in je mailbox. Steun je mijn onafhankelijke journalistiek ook? Je kunt via Tikkie een zelfgekozen bedrag overmaken of om mijn bankrekeningnummer vragen.

Fijne weken en graag tot 4 december!

Hartelijke groeten Rens