• Nieuws uit Castricum
 • Posts
 • Nieuws uit Castricum: hier gaat Castricum Oekraïense vluchtelingen huisvesten

Nieuws uit Castricum: hier gaat Castricum Oekraïense vluchtelingen huisvesten

En: foto's van de stormschade in Castricum

Hallo en welkom bij editie 130 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 29 (!) nieuwe abonnees, die zich onder andere aangemeld hebben naar aanleiding van mijn Facebook-bericht over de sluiting van groentewinkel Wesley.

Ik schrijf dit met een grote glimlach, want deze week is deze e-mailnieuwsbrief de grens van achthonderd lezers gepasseerd. En de website nieuwsuitcastricum.nl waarop jullie (en bezoekers via Google en sociale media) langere artikelen lezen, behaalde deze week ook een mijlpaal: er zijn nu meer dan vijftigduizend artikelen gelezen door ruim 35 duizend verschillende mensen. Op naar de duizend e-mailabonnees en honderdduizend websiteweergaven!

In deze nieuwsbrief lees je over:

 • de opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Dorpsstraat

 • de gevolgen van zomerstorm Poly in Castricum

 • groentewinkel Wesley die per direct gestopt is

 • veel boeiend kort nieuws

Voor de nieuwkomers: ik maak deze nieuwsbrieven volledig onafhankelijk en gratis. Ik wijs ook reclames van lokale ondernemers en organisaties af om te kunnen garanderen dat zij geen invloed hebben op mijn kritische artikelen. De inkomsten uit mijn werk haal ik uit vrijwillige donaties van lezers. Journalistiek voor en door de lezers dus. Je kunt mij steunen door om mijn bankrekeningnummer te vragen of door - makkelijker - een donatie via Tikkie over te maken. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Zo komt de opvang van Oekraïners aan de Dorpsstraat eruit te zien

De gemeente Castricum gaat tientallen Oekraïners huisvesten in het leegstaande Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat. Zij mogen hier drie jaar wonen. In aanloop naar de verbouwing van kantoor naar wooneenheden kregen bewoners en nieuwsuitcastricum.nl een rondleiding door het huidige gebouw en uitleg van de gemeente en beheerder Flexwonen-NH. In onderstaand artikel lees je hoe de opvang eruit komt te zien en zie je foto’s van de huidige situatie.

Zomerstorm velt tientallen bomen in Castricum

Een gevelde boom nabij sporthal de Bloemen in Castricum. Foto: Sam de Joode

De zomerstorm Poly die woensdag(ochtend) over Nederland raasde, heeft ook in Castricum flink huisgehouden. Persoonlijke ongevallen zijn mij niet bekend, maar tientallen bomen, minimaal één huisje op Camping Bakkum en gevelborden van horeca als Zoomers (strandtent) en The Nex (kroeg aan de Dorpsstraat) hebben de storm niet overleefd. Op Twitter en de Facebook-groep ‘Je bent Castricummer als’ verschenen woensdag vele berichten die vooral omgewaaide bomen verspreid in de gemeente tonen. Te veel om hier allemaal te noemen, maar alleen al in het dorpshart zijn (grote) bomen gesneuveld aan de Mient, Cieweg, Willem de Zwijgerlaan en Dokter de Jonghweg. Aan die laatste weg staan de net opgeleverde appartementencomplexen Romeo en Julia. En die zijn goed weggekomen, want vlak bij de gevel waaide een enorme boom om. Gelukkig voor de bewoners viel hij op de straat. Onderstaande foto’s tonen de ravage net ná de val en een dag later.

Net na de val bij Romeo en Julia. Foto: Sam de Joode

Een dag later is de boom kleiner gezaagd en ligt hij op het fietspad en de stoep. Foto: Rens Blom

Nóg een leeg pand in het dorpshart: groentewinkel Wesley is per direct gestopt

En weer vertrekt er een lokale ondernemer uit het dorpshart. Groentewinkel Wesley in de Burgemeester Mooijstraat heeft deze week plotseling voor het laatst zijn deuren gesloten, naar eigen zeggen door te hoge kosten en een personeelstekort. En zo staat er weer een pand leeg in het dorpshart.

Winkelen in het dorpshart wordt er met al die lege panden niet aantrekkelijker op, ook niet voor toeristen. Het college van burgemeester en wethouders werkt aan plannen om straten in het dorpshart op te knappen, bijvoorbeeld met meer groen. Economiewethouder Roel Beems zei in december tegen deze website te verwachten dat een autoluwe Dorpsstraat tot meer bezoekersuitgaven en nieuwe ondernemers gaat leiden. ‘Want die denken straks: hier wil ik ook aanwezig zijn.’ De gemeente geeft volgende week een update over de plannen voor een autoluwe Dorpsstraat.

Agenda:

 • Op dinsdag 11 juli vindt er in cultureel centrum Geesterhage een informatieavond plaats over de plannen voor een autoluwe Dorpsstraat. Op deze avond, van 19:30 tot ongeveer 21:30, vertelt de gemeente welke inzichten er zijn opgedaan in gesprekken met buurtcomités en platformen. Die gesprekken vonden in april en mei plaats. Ook vertelt de gemeente op de infoavond over het vervolgtraject. Goed om te weten: op deze avond kun je alleen luisteren naar wat de gemeente te zeggen heeft, niet zelf inspreken. Je mag wel vragen stellen aan de projectleider.Het is ook de bedoeling dat je je komst vooraf meldt door een e-mail te sturen naar [email protected]. In de volgende nieuwsbrief lees je een artikel over de inzichten die de gemeente heeft opgedaan en hoe nu verder met die autoluwe Dorpsstraat.

 • Ondernemers kunnen ook naar die infoavond op 11 juli gaan, maar hebben vermoedelijk meer baat bij de raadsinformatieavond op 13 juli van 21:15 tot 22:30. Op die avond bespreekt men een rapport (pdf) van adviesbureau Stec uit 2021 (ja) over de revitalisering van het dorpshart. Het college gaat ‘een aantal adviezen’ uit het Stec-rapport overnemen.

 • Op 11 juli tussen 19:00 en 20:30 presenteren de gemeente en Kennemer Wonen een eerste concept aan omwonenden van de Koekoeksbloem. De partijen willen in deze buurt een leegstaand pand slopen en er nieuwbouw voor terugbrengen. Mogelijk alleen (goedkopere) appartementen, maar wellicht ook een huisartsenpraktijk op de begane grond. De informatieavond is op het gemeentehuis, ik probeer erbij te zijn.

 • Op 12 juli organiseren de gemeente Castricum en vastgoedontwikkelaar Hoorne Vastgoed een informatieavond over ‘Geesterduin 2.0.’ Op deze avond krijg je een update over de plannen van Hoorne Vastgoed om het winkelcentrum ingrijpend te veranderen. Op de vorige informatieavond toonde het bedrijf een maquette die voorstelt om 150 appartementen op en rond Geesterduin te bouwen en het winkelcentrum te voorzien van meer recreatief groen en horeca. Je kunt mijn artikel over dit ambitieuze plan hier teruglezen. Uiteraard doe ik 12 juli verslag van de volgende informatieavond. Jij kunt er ook bij zijn. De informatieavond vindt tussen 19:00 en 21:00 plaats in Geesterhage, het cultureel centrum naast Geesterduin.

Kort nieuws:

 • Begraafplaats Onderlangs heeft sinds deze week een ‘asverstrooiingsbloemenveld.’ Het asverstrooiingsveld op de begraafplaats is ontworpen als een fraai bloemenveld waarin de as van een overledene wordt verstrooid, vermengd met bloemzaad en aarde. Daaruit kunnen bloemen groeien en bloeien. Op het veld staat ook een ‘herdenkingscarrousel’ met per overledene een houten herdenkingsbordje met eigen boodschap. Het initiatief is een test van de gemeente Castricum en wordt over twee jaar geëvalueerd.

 • Mijn artikel over de dubbele pet van de gemeentesecretaris vergt meer tijd dan verwacht, want de gemeente heeft nog niet geantwoord op mijn verzoek om met de gemeentesecretaris te spreken. Wordt vervolgd.

 • Een commissievergadering besprak donderdag het Integraal Verkeersplan Zandzoom Limmen-west. De gemeente heeft plannen om belangrijke straten in die wijk ingrijpend te veranderen om de verkeersveiligheid te verbeteren en de wijk toekomstbestendiger te maken vanwege nieuwbouw. Verschillende bewoners(comités) stuurden brieven in voor deze vergadering, die een vervolg krijgt in een raadsvergadering.

 • Het burgerinitiatief van Castricum voor Iedereen dat de gemeente oproept om statushouders perspectief te bieden op permanente woonruimte, is verworpen door een meerderheid van de gemeenteraad. Collegepartijen zoals Lokaal Vitaal en VVD vinden het burgerinitiatief te weinig toevoegen aan de opdracht die het college al heeft. Verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar (wonen) had tijdens de bewuste vergadering, afgelopen donderdag, geen update te melden over het collegeplan om statushouders aan betere huisvesting te helpen. Wat de vraag oproept of er - een jaar na het aantreden van dit college - een plan(opzet) is. De volgende uitspraak van Slettenhaar viel zowel mij als de verslaggever van het Noordhollands Dagblad op: ‘Het is belangrijk om geen verwachtingen te wekken, zodat mensen later niet teleurgesteld raken.’

 • Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad ook besloten dat het college een doelmatigheidsanalyse moet uitvoeren naar het nut en functie van subsidies aan organisaties zoals Toonbeeld en het zwembad. In de praktijk betekent dit zeer waarschijnlijk uitstel van de eerder voorgestelde 8,8 procent subsidiebezuiniging voor grotere organisaties. Lees mijn artikel over dit verwachte uitstel hier terug.

 • Na een week ‘proefdraaien’ voor bekenden gaat de nieuwe pastazaak Pasta Prima aan de Dorpsstraat in Castricum dit weekend echt open. Dat vertelde mede-eigenaar Klaas-Jan Neefkes mij een paar dagen geleden, toen ik op zijn uitnodiging langsging om de zaak te bekijken. Lees in dit artikel van vorige maand meer over Pasta Prima.

Klaas-Jan Neefkes voor Pasta Prima. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 130 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens