Nieuws uit Castricum: het zit de horeca niet mee

De volgende nieuwsbrief komt op 26 november

Hallo en welkom bij editie 145 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook twee nieuwe abonnees. Als je dit leest, reis ik al een paar dagen met vrienden door Guatemala en later ook Belize. De komende weken ga ik genieten van deze vakantie, waar ik lang naar uitgekeken heb. Vanaf 26 november stuur ik je vanuit Castricum weer een wekelijkse e-mail. In de mail die je nu voor je hebt, praat ik je bij over:

  • de beperkte opening van horeca in het dorpshart

  • een nieuw platform over lokaal erfgoed

  • hoe je je mening kunt geven over het plan voor een nieuw strandplateau

  • waarom Brasserie Vrij nog steeds geen alcohol mag serveren

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Carter en Tasca blijven last houden van personeelstekort

Een gesloten Carter. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Eind juli publiceerde ik in de nieuwsbrief een artikel met mijn twijfels over het voortbestaan van restaurant Carter aan de Dorpsstraat in Castricum. Het lukte mij niet om in contact te komen met de eigenaar, maar na publicatie en vragen van lezers nam hij alsnog contact met mij op. Michel Schumm gaf aan dat de zaak dicht was vanwege een personeelstekort en dat hij in september wilde heropenen. Eind september was de zaak nog steeds dicht, nu nog steeds. Hoe kan dat? Na vier weken waarin pogingen om met Schumm af te spreken op niets uitliepen liet hij mij uiteindelijk telefonisch weten dat Carter nog steeds gesloten is omdat hij nog geen personeel heeft. De zaak gaat daarom alleen open voor feestjes, volgens Schumm zo één keer per week. Wanneer het restaurant weer voor gasten opengaat, durft hij op dit moment niet te zeggen.

Schumm is ook verantwoordelijk voor Tasca, een restaurant op het aangrenzende Bakkerspleintje. Tasca is op dit moment weliswaar vijf van de zeven dagen open, maar sluit op drie van die vijf dagen al om 17:00. Dat komt omdat ook deze zaak onvoldoende personeel heeft om diners te verzorgen, vertelt Schumm.

Wie interesse heeft in een baan in de lokale horeca, kan een e-mail sturen naar [email protected].

Erfgoedplatform Castricum gaat de wethouders adviseren

Aanstaande maandag, op 30 oktober, vindt op het gemeentehuis van Castricum de eerste bijeenkomst plaats van Erfgoedplatform Castricum. Dit is een nieuw samenwerkingsverband tussen de lokale erfgoedorganisaties Stichting Oud-Castricum, Historische Vereniging Limmen, Stichting Alkmaardermeeromgeving, Historische Vereniging Oud Akersloot en Stichting Oer-IJ. Het platform hoopt dat Stichting de Woude later ook aanhaakt.

Het is de bedoeling dat Erfgoedplatform Castricum vier keer per jaar gaat vergaderen. Dat gebeurt op verzoek van het college van burgemeester en wethouders. Het platform wil volgens de gemeente adviseren op het brede vakgebied van monumenten, archeologie en historisch landschap. De vergaderingen zijn openbaar en na aanmelding vooraf bij voorzitter Anita van Breugel kun je op de publieke tribune plaatsnemen.

Geef je mening over het plan voor een nieuw strandplateau

In de vorige nieuwsbrief las je dat de gemeente het strandplateau eind 2024 wil renoveren. Ik meldde toen ook dat deze week de betreffende pagina op de gemeentewebsite live zou gaan waarop iedereen zijn mening kan geven over het plan. En dat is gebeurd, dus de link naar de pagina vind je hieronder. De gemeente vraagt je om een enquête in te vullen. Ik ben benieuwd hoe jij over het renovatieplan van de gemeente denkt. Als je wil weten wat het plan globaal inhoudt, raad ik je aan om mijn vorige nieuwsbrief erbij te pakken.

Brasserie Vrij moet langer wachten op alcohol- en terrasvergunning

Brasserie Vrij. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

En weer is de aanvraag van Brasserie Vrij aan de Dorpsstraat voor een alcohol- en terrasvergunning afgewezen door de gemeente. Om specifiek te zijn is de aanvraag buiten behandeling gelaten. Hoe kan dat? Een woordvoerder van de gemeente mailt mij desgevraagd dat de eigenaar niet binnen de gestelde termijn alle vereiste gegevens aangeleverd heeft. Daar is hij volgens de gemeente tussentijds nog op gewezen.

Brasserie Vrij is sinds 3 oktober open zonder die alcoholvergunning, zo meldde ik destijds. Dat is maanden later dan eigenaar Frank Lockhoff hoopte. Hij wachtte begin oktober nog steeds op de alcohol- en terrasvergunning omdat vorige aanvragen door de gemeente afgewezen zijn, om dezelfde reden. Gevraagd naar de nieuwste weigering zegt hij dat zijn accountant een document een dag te laat ingeleverd heeft en dat hij daarom volgende week een nieuwe aanvraag gaat doen. Ondertussen, benadrukt Lockhoff, blijft zijn zaak open voor lunch. Zonder alcohol- en terrasvergunning mag Brasserie Vrij namelijk wel gasten ontvangen, maar geen alcohol serveren en geen gebruikmaken van het terras achter de zaak.

Agenda:

  • Heb je een mening over het gemeenteplan voor een biologische tuinderij aan de Zanderijweg? Dan kun je die uiten op een inloopbijeenkomst op het gemeentehuis, op 1 oktober tussen 19:00 en 20:30. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde vorige week in met het ruimtelijk kader van het plan. De gemeente en commerciële initiatiefnemers kunnen dus door met opstellen van een plan. Verschillende belanghebbenden hebben tegenover deze website aangegeven dat zij bezwaar gaan aantekenen tegen het plan.

  • Op 2 november debatteert de gemeenteraad over de begroting van 2024. Het belooft weer een drukke avond te worden. De politieke partijen mogen allemaal in zeven minuten hun reactie geven op de begroting, waarna de politici samen gaan eten en het college vervolgens reageert op de inbreng. Daarna volgt een debat tussen het college en de partijen, ook onderling. Later op de avond debatteren de politici over hun moties en amendementen waarmee zij invloed willen uitoefenen op de begroting. Lees meer over de avond en moties en amendementen op de betreffende vergaderpagina.

Kort nieuws:

  • 41 procent van de huizen in Castricum is voorzien van zonnepanelen op het dak. Althans, dat meldt energieleverancier Vattenfall op basis van eigen onderzoek.

  • Als het aan GroenLinks, PvdA, CDA en De VrijeLijst ligt, voert de gemeente Castricum per 1 januari een ja-ja-sticker in. Als bewoner moet je dan zelf een ja-ja-sticker aanvragen en op je brievenbus plakken om ongeadresseerd reclamedruk te blijven ontvangen. Zonder sticker krijg je dan alleen nog huis-aan-huisbladen en met een nee-nee-sticker krijg je helemaal geen ongeadresseerd drukwerk. Volgende maand wordt duidelijk of het plan doorgaat.

  • Een paar maanden geleden werd bekend dat bakker Burgmeijer aan de Torenstraat niet meer zelfstandig verder kon. Bakkerij Goemans nam de zaak over en beloofde door te gaan met de winkel in de Torenstraat. Dat verhaal pakt anders uit: die vestiging is sinds medio deze maand definitief gesloten. De naastgelegen kaasboer springt slim in dat gat en gaat op kleinere schaal brood van Goemans verkopen zodat vaste klanten niet naar een andere winkel hoeven. Goemans houdt zijn vestiging in winkelcentrum Geesterduin wel open.

  • Er komt een openbaar toilet voor strandgangers bij Club Zand. Er is op dit moment al een toilet tussen Zoomers en Deining, twee strandtenten die aan de andere kant van de afslag zitten. Strandgangers hebben bij de aanvang het nieuwe zomerseizoen dus een extra toilet tot hun beschikking.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 145 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens