Nieuws uit Castricum: het centrum, strand en natuur op de schop

7 nieuwsartikelen in één e-mail

Hallo en welkom bij editie 132 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 14 nieuwe abonnees. Hopelijk heeft iedereen een mooie week achter de rug. Ik blies eerder deze week 26 kaarsjes uit en praat je in deze e-mail graag bij over:

  • de mogelijke ondergang van restaurant Carter

  • een autovrije Schoolstraat

  • een nieuw natuurgebied langs de N203

  • mijn kritiek op en twijfels over de benoeming van de nieuwe gemeentesecretaris

  • protest tegen de sloop van de Maranathakerk

  • meer strandhuisjes/hotelkamers op het strand

  • nieuwbouw bij Geesterduin wordt hoger dan eerder geïmpliceerd

  • veel kort nieuws

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de vele donateurs en complimenten van vorige week en veel leesplezier gewenst. Ik hoop dat ik je weer kan boeien met alleen écht nieuws uit Castricum.

Houdt Carter een zomerstop of is het einde oefening?

Ik heb mijn twijfels over het voortbestaan van restaurant Carter aan de Dorpsstraat in Castricum. Het hippe restaurant, waar je ook terechtkunt voor een cocktail of feestje, is nog geen anderhalf jaar open maar loopt niet op rolletjes. Sterker nog, ik vraag mij af of Carter niet al gestopt is. Sinds deze week is een groot deel van het interieur verdwenen en het bord op de deur met openingstijden is ook weg. Wil je op de website van Carter reserveren voor een diner, dan kun je pas vanaf 2 september terecht. En op de socialmediakanalen van Carter is sinds mei niets meer gedeeld - mijn vragen via sociale media blijven ook ongelezen en onbeantwoord.

Het zou kunnen dat Carter een zomerstop houdt om in september te heropenen met een nieuw interieur, maar ik vraag het mij af. Het restaurant heeft al sinds de start een groot personeelstekort, en was daarom maar drie van de zeven dagen open. Een paar maanden geleden is het aantal openingsdagen verder verlaagd naar twee (het weekend). Op de website van Carter staan op moment van schrijven nog veel horecavacatures. Of die nog ingevuld gaan worden, is mij onduidelijk. Het restaurant weigert mij al sinds de start anderhalf jaar geleden te woord te staan, maar tijdens mijn dagelijkse wandelingen in het weekend heb ik de gastenbezetting nooit heel hoog gezien. Dat de zaak alleen in het weekend open is, helpt ook niet mee voor de omzet en gastenbinding. En om nu, bij de start van de zomervakantie voor Castricummers en toeristen, te sluiten zonder bericht over een heropeningsdatum, vind ik weinig hoopgevend. En jammer, want de zaak zag er leuk uit en zit op een drukke locatie in het dorpshart. Meer leegstand komt de sfeer in het centrum van Castricum niet ten goede.

Heb je meer informatie over de situatie van Carter, dan kun je mij vertrouwelijk bereiken door te antwoorden op deze e-mail.

Schoolstraat per direct ontoegankelijk voor auto’s

De hoek van de Schoolstraat en de Dorpsstraat. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De Schoolstraat in het centrum van Castricum is per vrijdag ontoegankelijk gemaakt voor autoverkeer. Er zijn drie vaste paaltjes aan het einde van de Schoolstraat geplaatst, zeg maar vlak voor Noppes. Er zijn ook borden gemonteerd om automobilisten te waarschuwen voor de wijziging van de verkeerssituatie. De Schoolstraat was eenrichtingsverkeer voor auto’s. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 5 juli een verkeersbesluit genomen om de veiligheid in de straat te verbeteren, antwoordt een gemeentewoordvoerder op vragen van deze website. De komst van Noppes op de hoek van de Schoolstraat en de Dorpsstraat speelt hier een belangrijke rol in. Buurtbewoners hebben zich al eerder verenigd om hun zorgen over de verkeersstromen rondom Noppes sterker uit te spreken. De gemeentewoordvoerder: ‘Het verkeersbesluit is genomen vanwege de vestiging van Noppes en het grootschalige negeren van het eenrichtingsverkeer, met name op marktdagen waarop de Schoolstraat als omleidingsroute dient voor fietsers. Nood- en hulpdiensten en de Fietsersbond hebben positief gereageerd op het verkeersbesluit.’

Een nieuw natuurgebied tussen Castricum en de N203

Een voorlopige impressie van het breedste deel van het natuurgebied. Afbeelding: gemeente Castricum

Er komt een nieuw natuurgebied aan de rand van de gemeente Castricum. Dit natuurgebied krijgt een oppervlakte van circa 3,5 hectare en gaat een wandelroute van zo’n 1,2 kilometer lang aanbieden, grofweg tussen het oorlogsmonument in park Noord-End naar beneden tot de kruising van verschillende fietspaden bij het fietserstunneltje om onder de N203 door te steken. Of zoals de gemeente het zegt: ‘Het wandelpad strekt zich uit van het Park Castricummer Hout, langs de voetbalvelden van FC Castricum, tot aan de volkstuintjes. Het natuurgebied zal een prachtige combinatie zijn van waterpartijen en (moeras)bos, en zal dienen ter vergroening van de gemeente.’

De werkzaamheden moeten eind dit jaar starten. Hoe het natuurgebied eruit komt te zien, weet de gemeente nog niet helemaal. De afbeelding boven dit artikel is aangeleverd door de gemeente maar moet als een ‘voorlopige impressie’ gezien worden.

Een groot deel van de 1,2 kilometer lange route wordt een vrij smal natuurgebied, vlak naast de drukke N203-autoweg. Een kleiner deel van het natuurgebied wordt breder. Het breedste stuk ligt naast de volkstuintjes en is op bovenstaande afbeelding zichtbaar.

Exclusief: Gemeentesecretaris heeft eigen opvolger gevonden, krijgt hier 15.000 euro voor

Castricum heeft een nieuwe gemeentesecretaris. Hélène Bakker, woonachtig in Castricum, start op 1 september en volgt hiermee Wim van Twuijver op. Hij vervult de functie sinds juni 2022. Er zijn vijftien sollicitatiebrieven binnengekomen, waarna vijf sollicitanten zijn uitgenodigd voor een gesprek. Dat antwoordt de gemeente desgevraagd.

Ik ben erg verbaasd over het proces om tot een nieuwe gemeentesecretaris te komen en heb kritiek op de gang van zaken. Niet omdat Van Twuijver een inhuurkracht is die in zijn eerste maanden als belangrijke adviseur voor de gemeente Castricum ook bleef werken voor de gemeente Alkmaar en ook niet omdat hij straks veertien maanden voor Castricum gewerkt heeft terwijl dat er zes zouden zijn. Kritiek heb ik op het feit dat Van Twuijver als interim-gemeentesecretaris ook directeur en adviseur is van een bemiddelingsbureau dat door de gemeente Castricum gevraagd is om een nieuwe gemeentesecretaris te vinden. Een klus die Van Twuijver heeft aangenomen, waarmee hij dus zijn eigen opvolger moest zoeken terwijl hij de functie in kwestie vervulde.

Een schijn van belangenverstrengeling lag op de loer, want als Van Twuijver geen opvolger kon vinden, kon hij de baan langer op interimbasis vervullen. Hij had dus invloed op het voortbestaan van zijn eigen interimfunctie. Anderzijds lag er ook een schijn van belangenverstrengeling bij het feit dat de gemeente Castricum het bemiddelingsbureau van Van Twuijver betaalde om met goede kandidaten voor de baan als gemeentesecretaris te komen. Die dubbele inkomstenbron bracht ik hier laatst al onder de aandacht en leverde meer dan tien lezersreacties op, allemaal met vragen over het integriteitsbeleid van de gemeente Castricum en Van Twuijver. Nu kan ik ook melden dat Van Twuijver 15.000 euro aan publiek geld ontvangt voor zijn bemiddelingsactiviteiten.

De gemeente Castricum reageerde pas na meerdere verzoeken erg kortaf op mijn vraag waarom juist Van Twuijver die bemiddelingsklus gekregen heeft in plaats van een extern en niet direct betrokken bureau. Volgens de gemeente heeft Van Twuijver een groot netwerk en kent hij de gemeente goed, en heeft hij daarom de (extra) klus gekregen. Na die eenvoudige beantwoording bleef ik met veel vragen zitten - er was destijds nog geen zicht op de start van een nieuwe gemeentesecretaris. Daarom wilde ik graag in gesprek met Van Twuijver en de persoon of personen binnen de gemeente die besloten hebben om de bemiddelingsklus aan Van Twuijver te gunnen. Na meerdere herinneringen werd mijn verzoek afgewezen: Van Twuijver en de gemeente wilden niet met mij in gesprek. Jammer, want zo blijft het mysterie in stand. Of er een aanbesteding heeft plaatsgevonden blijft zo onduidelijk, bijvoorbeeld.

Ook buiten de gemeente merkte ik weinig bereidheid om deze zaak te duiden. Ik belde de Vereniging van Gemeentesecretarissen, maar die wilde er niets over kwijt en weigerde ook mijn verzoek om na te gaan of het eerder is voorgekomen dat een (ingehuurde) gemeentesecretaris via zijn eigen bureau betaald krijgt om zijn eigen opvolger te vinden. Ik werd doorverwezen naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die echter aangaf dat deze zaak echt bij de gemeente Castricum ligt. En de gemeente wil er verder dus geen aandacht aan besteden. Voor een onderwijsexpert gespecialiseerd in integriteit en overheidsbeleid die graag anoniem blijft is het duidelijk: ‘Om enige schijn van belangenverstrengeling door de gemeente Castricum en/of Wim van Twuijver te voorkomen, was het verstandig geweest om niet zijn bureau maar een onafhankelijk bureau in te schakelen om een nieuwe gemeentesecretaris te vinden.’ Waarvan akte.

Wat vind jij van de gang van zaken? Ik hoor je reactie graag vertrouwelijk via een antwoord op deze e-mail.

Protest tegen de sloop van de Maranathakerk

De huidige Maranathakerk. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Niet iedereen is blij met het gemeentebesluit om de Maranatakerk in Castricum te slopen en er nieuwe appartementen met een zorgpraktijk voor terug te bouwen. Inwoner Hans van Balgooi laakt de keuzes van het college van burgemeester en wethouders en de instemming van een meerderheid van de gemeenteraad om de kerk met de grond gelijk te maken. De gemeente Castricum kocht de kerk in 2020, maar niet met het hoogste bod. Een andere partij bood honderdduizenden euro’s meer, maar het kerkenbestuur gunde de kerk aan Castricum omdat de andere partij de kerk waarschijnlijk zou vervangen door woningen. En nu gaat de kerk alsnog tegen de vlakte, want er is in de koopovereenkomst niet zwart op wit vastgelegd dat de kerk een X-aantal jaar moet blijven.

Van Balgooi vindt de werkwijze van de gemeente schandalig, vertelt hij in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl. Voorafgaand aan het gesprek deelt hij allerlei documenten over de pas later geplande sloop van de kerk, waar hij de gemeenteraad ook van op de hoogte bracht. ‘Dat de gemeente de kerk wil slopen voor wat appartementen (tussen de 20 en de 30, red.) snap ik niet. Ik las op jouw website van de week verschillende artikelen over woningbouwprojecten van tientallen tot honderden appartementen. Hebben we straks nog niet genoeg appartementen?’

De liefhebber van erfgoed hoopt dat het college en de gemeenteraad - ondanks eerdere besluiten - tot inkeer komen. Leerlingen van het Supreme College krijgen tot de zomervakantie van 2024 les in de Maranathakerk. Daarna kan de kerk in principe tegen de vlakte. ‘Het is dus nog niet te laat om van plan te veranderen’, besluit Van Balgooi.

Kritiek op Zoomers-plan voor 16 nieuwe strandhuisjes/hotelkamers

Strandpaviljoen Zoomers ondergaat deze winter een grote verbouwing. Het paviljoen moet van het Hoogheemraadschap voor maart 2024 een aantal meter verplaatsen om de duinen te laten aansterken. De eigenaren van Zoomers - zij zijn ook eigenaar van het hotel op de strandopgang - willen na het afbreken in de winter een vernieuwd paviljoen terugbouwen. De feestzaal mag verdwijnen, in ruil voor zestien seizoensgebonden strandhuisjes. Die staan er dan in het zomerseizoen, worden daarna afgebroken en in het voorjaar weer teruggezet. In de winter is het paviljoen dan dus de helft kleiner dan nu. Een puik plan, zeggen de eigenaren en het college van burgemeester en wethouders. Het college wil en mag daarom een tijdelijke Omgevingsvergunning vertrekken om het plan toe te staan.

Sommige natuurorganisaties en politieke partijen zijn hier geen voorstander van. Zij vinden dat er geen sprake is van strandhuisjes, maar van hotelkamers. De kamers zijn namelijk per nacht te boeken. Daarom is het verlenen van een tijdelijke Omgevingsvergunning niet toereikend, zeggen zij. Het bestemmingsplan zou aangepast moeten worden - een procedure die meer tijd kost en waar belanghebbenden bezwaar tegen kunnen maken. Het college vindt dat een Omgevingsvergunning volstaat, en is wettelijk bevoegd om zo’n tijdelijke vergunning af te geven. Maar tijdelijk is voor een flinke tijd: namelijk tien jaar. De gemeente kan na tien jaar besluiten om geen definitieve Omgevingsvergunning af te geven. In dat geval moet Zoomers de strandhuisjes/hotelkamers permanent afbreken. Critici betwijfelen of de gemeente dat na tien jaar nog durft te doen, als het concept helemaal ingeburgerd is. Ze zijn ook bang voor een precedent: als Zoomers een deel van het paviljoen mag vervangen door hotelkamers, dan willen Zeezicht, Deining en Club Zand dat misschien ook wel gaan doen. Dat zou minder openbare horeca opleveren, wat nadelig is voor Castricummers en toeristen en niet zou passen bij het ‘rustige familiestrand’ dat Castricum aan Zee wil zijn.

Uiteindelijk gaf een meerderheid van de gemeenteraad (veertien stemmen voor, elf tegen) aan voor de verandering van Zoomers te zijn. Wat vind jij van het plan?

Nieuwbouw bij Geesterduin wordt hoger dan eerder geïmpliceerd

De nieuwbouw van 215 appartementen bij Geesterduin wordt als het aan vastgoedontwikkelaar Hoorne Vastgoed ligt hoger dan ik vorige week dacht. Op de informatieavond en in een brochure repte het bedrijf namelijk over vier bouwlagen, op sommige plekken drie om de buurt tegemoet te komen. Dat schreef ik dus ook op. Een oplettende lezer - ook omwonende van Geesterduin - mailde mij vervolgens dat sommige bouwaccenten zes bouwlagen krijgen, maar dat de brochure dit niet duidelijk vermeldt. Ik heb daarom navraag gedaan bij Hoorne Vastgoed en kreeg onderstaand antwoord: ‘Het programma zit momenteel qua uitwerking op drie tot zeven lagen. De nieuwe massa’s zijn zorgvuldig op en om het winkelcentrum geplaatst en biedt kansen om de zichtbaarheid van het winkelcentrum te versterken. Op drie punten (bij de entrees) is sprake van zeven lagen (accenten) en overige is in basis vier met enkele keer drie/vijf.’

Onderstaande afbeelding, van de omwonende, stipt die drie hogere bouwlagen aan. Waar de afbeelding uitgaat van zes bouwlagen, worden dat er dus zeven. Althans, dat wil Hoorne Vastgoed. Het is mogelijk dat omwonenden zeven bouwlagen te massaal vinden worden en daarom bezwaar gaan maken.

De omwonende stipt aan dat er zes bouwlagen komen, maar dat kunnen er volgens Hoorne Vastgoed zeven worden.

Kort nieuws:

  • Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag een motie aangenomen die het college opdraagt om in 2025 onderzoek te doen naar de impact van het nieuwe afvalinzamelingsbeleid. De gemeente gaat de restafvalbak namelijk minder vaak legen, niet niet meer eens per drie maar eens per vier weken. Forza, initiatiefnemer van de motie, wil met dat onderzoek in 2025 duidelijk krijgen wat dit betekent voor gezinnen.

  • De VrijeLijst, PvdA en D66 hebben gezamenlijk vragen aan het college gesteld over de opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Dorpsstraat in Castricum. De partijen willen onder meer weten waarom het college een samenwerking gesloten heeft met Flexwonen-NH, een bedrijf dat al langer onder een vergrootglas ligt vanwege slecht beoordeelde flexwoningen en een rechtszaak over een te hoge huurprijs.

  • Het CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de staat van de vijvers van Castricum, nadat de visverenigingen aan de bel hebben getrokken. Volgens de vijf verenigingen, die binnenkort fuseren tot één visvereniging met naar eigen zeggen 950 leden, zijn de vijvers te dicht begroeid. Vissen is daarom lastig tot onmogelijk en ook gevaarlijk voor vissen bij clusterregenbuien, betoogen de vissers.

  • Wie binnenkort naar bezoekerscentrum de Hoep wil, moet niet te lang wachten. Op 4 september sluit de Hoep namelijk de deuren voor een ingrijpende verbouwing om het pand te moderniseren. Uitbater PWN verwacht dat de Hoep in het voorjaar heropent. Via deze website blijf je op de hoogte van de verbouwing.

  • De Rijksweg in Limmen is van 24 juli tot 28 augustus open voor auto’s. Vanwege de bouwvak ligt het werk aan de weg namelijk stil. In de woorden van de gemeente: ‘Dat betekent dat tot 28 augustus beide autorijstroken kunnen worden gebruikt. Er geldt geen om-en-om-regeling voor auto’s, en het stoplicht dat het verkeer doseert, werkt niet. Vanaf 28 augustus gelden de maatregelen wél weer. Komende weken worden alleen de fietsers nog omgeleid (aan de westkant via de Westerweg; aan de oostkant via de Schoolweg) omdat de fietspaden nog niet klaar zijn.’

  • De officier van justitie eist negentig uur werkstraf tegen de Castricumse klimaatactivist Lucas Winnips voor het op Twitter oproepen om mee te doen aan een klimaatdemonstratie op een weg in Den Haag, voor het tweemaal bespuiten van een muur in de tunnel in Den Haag met de tekst ‘Stop fossiele subsidies’ en voor het negeren van een gebiedsverbod. De rechter doet op 2 augustus uitspraak.

  • Brasserie Vrij aan de Dorpsstraat heeft in het voorjaar met Frank Lokhoff een nieuwe eigenaar gekregen, die tegenover deze website aangaf medio mei te willen openen. Eind juli is de zaak nog steeds gesloten. Hoe komt dat? Lokhoff vertelde mij deze week dat de gemeente zijn vergunningsaanvraag na eerder uitstel geweigerd heeft, en dat hij de vergunningen opnieuw moet indienen. De gemeente krijgt een nieuwe periode, dus weken, de tijd om die vergunningsaanvraag te beoordelen. Vrij moet ondertussen dicht blijven, tot frustratie van Lokhoff.

  • In het duingebied bij Bakkum is zaterdag een vrouw gebeten door een giftige slang. Hier heeft ze fysiek last van gehad. In het duingebied komen uit nature geen giftige slagen voor, dus mogelijk is de vrouw gebeten door een uitgezette (gedumpte) slang. Duinbeheerder PWN gaat hierover in gesprek met specialisten. Bij NH Nieuws lees je een interview met de vrouw in kwestie.

  • Een kleine meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het laten uitvoeren van een nieuw onderzoek naar de mogelijkheden voor een Integraal Kindcentrum (IKC) op twee locaties in Bakkum: aan de Vondelstraat en de Professor Winklerlaan. Zo’n onderzoek is al eerder uitgevoerd, maar de gemeenteraad vindt dat onderzoek niet duidelijk genoeg om een locatie te kiezen. Opvallend: eerder deze maand besloot een meerderheid van de gemeenteraad al dat er een locatie-onderzoek moet komen naar de Vondelstraat.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 132 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens