• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: het aantal woninginbraken stijgt en kritiek op nieuwe aanvliegroute Polderbaan

Nieuws uit Castricum: het aantal woninginbraken stijgt en kritiek op nieuwe aanvliegroute Polderbaan

Hallo en welkom bij de 83ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Het was een rustige nieuwsweek, dus ik houd deze e-mail compact. De gemeenteraad is met reces (vakantie) en voor zover ik weet heeft er deze week geen breaking news plaatsgevonden.

In deze nieuwsbrief praat ik je bij over de lagere werkloosheid in Castricum, een groei in het aantal woninginbraken en kritiek op de nieuwe nachtelijke aanvliegroute naar Schiphol.

Ben je op vakantie of ga je nog, dan wens ik je een hele fijne tijd toe. Ik proost deze zondag op mijn 25ste verjaardag en kijk ernaar uit om je ook dit jaar weer te informeren over écht nieuws uit Castricum. Graag herinner ik je eraan dat ik mijn onafhankelijke en reclamevrije nieuwsbrief alleen kan blijven sturen als alle lezers af en toe een donatie via Tikkie overmaken. Dank aan de veertien donateurs van vorige week!

Veel leesplezier gewenst en als je een vraag, opmerking of nieuwstip hebt, hoor ik die graag via een antwoord op deze e-mail.

Werkloosheid in Castricum daalt verder..

De gemeente Castricum telt minder werklozen dan vorige maand. Op dit moment zijn 266 Castricummers vanuit de Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) actief op zoek naar een baan. Een maand geleden waren dat er nog 276.

De daling komt overeen met regionale en landelijke cijfers. In de regio Alkmaar (Alkmaar, Heiloo, Dijk en Waard, Bergen en Castricum) zijn nu 2297 werklozen; 3,9 procent minder dan vorige maand en liefst 35,5 procent minder dan in juni 2021. Toen zaten er - mede door de coronapandemie - meer mensen zonder baan thuis. Nu zitten veel bedrijven juist te springen om personeel. En dat is ook terug te zien in de landelijke cijfers. Het aantal WW-uitkeringen is in een jaar tijd met bijna 78 duizend (-32,6 procent) afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

..maar het aantal woninginbraken stijgt weer

Inbrekers slaan weer vaker toe in Castricum en omringende gemeenten. In de eerste zes maanden van 2022 is er in Castricum 27 keer melding gemaakt van woninginbraak. Dat is ruim drie keer zoveel als in de eerste zes maanden van 2021, toen er 6 inbraken geregistreerd werden.

Ook in Heemskerk, Beverwijk en Velsen is het afgelopen half jaar vaker ingebroken dan in dezelfde periode vorig jaar. In Uitgeest is het afgelopen half jaar één woninginbraak minder geregistreerd dan in de eerste helft van 2021. Het aantal woninginbraken is in de regio IJmond - waar de genoemde gemeenten bij horen - met 70 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (110 tegenover 65 inbraken). Die stijging is veel groter dan het landelijk gemiddelde (+20 procent) en de stijging de provincie Noord-Holland (+32 procent). Dat schrijft het Noordhollands Dagblad op basis van gegevens van de politie.

Waarom er in Castricum en omgeving vaker woninginbraken plaatsvinden dan in veel andere gemeenten is niet duidelijk. De politie heeft wel een verklaring voor de algemene stijging van woninginbraken. In 2020 en 2021 zaten we veel meer thuis door de coronapandemie, dus bleven veel woninginbrekers weg en daalden de inbraakcijfers ten opzichte van 2021. Nu we weer veel buiten de deur zijn, slaan inbrekers vaker toe. Relatief gezien dan, want het aantal woninginbraken in de regio IJmond is nog steeds lager dan in 2019 en 2018.

Nieuwe aanvliegroute Polderbaan krijgt kritiek

Vorige week schreef ik dat een nieuwe nachtelijke aanvliegroute naar de Polderbaan op de Schiphol de geluidsoverlast in Castricum en omringende gemeenten moet verminderen. De nieuwe route zou wel meer geluid kunnen opleveren in Krommenie en Assendelft (Zaanstad). De verantwoordelijk wethouder van Zaanstad reageerde direct geprikkeld. Tegenover NH Nieuws zei hij de nieuwe aanvliegroute de problemen enkel verschuift van de ene naar de andere gemeente.

Klopt, reageren gefrustreerde inwoners van de dorpen nu de aanvliegroute een ruime week in gebruik is. Op het online meldpunt vliegherrie.nl - een initiatief van diverse organisaties die kritisch zijn op Schiphol - regent het inmiddels dagelijks klachten uit Assendelft en Krommenie. Zo schreef een inwoner: 'Al meer dan drie weken worden we hier in Assendelft gek van het vliegverkeer, maar nu ook ineens nachtvluchten. We voelen ons hier in het dorp in de zeik genomen. (...) Onze complete nachtrust gaat eraan.'

Ook Schipholwatch.nl, een vereniging die pleit voor minder vluchten van en naar Schiphol, noemt de nieuwe aanvliegroute geen verbetering. In het Noordhollands Dagblad vertelt voorzitter Alfred Blokhuizen: 'Er is bij zo’n verandering altijd sprake van verschuiving van de overlast. Inwoners van de ene plaats hebben er baat bij, inwoners van een andere plaats krijgen juist méér overlast. Dat zie je nu ook weer. En gemeenten moeten oppassen dat ze niet tegen elkaar uitgespeeld worden.'

Volgens Luchtverkeersleiding Nederland ervaart de gemeente Castricum minder nachtelijke geluidsoverlast nu de nieuwe aanvliegroute in gebruik genomen is. Of dat echt zo is, vind ik op dit moment lastig te zeggen. Op vliegherrie.nl verschijnen in ieder geval nog steeds elke nacht (en dag) klachten uit Castricum over laagvliegende toestellen. Een deel van de Castricummers ondervindt dus nog steeds last en zegt dat de nieuwe aanvliegroute een wassen neus is. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Je kunt even antwoorden op deze e-mail.

Kort nieuws:

  • Op welke fietspaden in de gemeente Castricum staan lage paaltjes? De Fietsersbond Castricum wil het graag weten om zelf een inschatting te maken of de paaltjes weg kunnen of niet - ze veroorzaken nog wel eens oorzaken omdat fietsers de paaltjes over het hoofd zien. Volgens de Fietsersbond levert de gemeente Castricum geen overzicht van alle paaltjes aan. Daarom roept de lokale fietsersclub inwoners van Castricum, Akersloot en Limmen op om 'onnodige' paaltjes op het fietspad te melden door een e-mail te sturen naar [email protected].

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je met deze nieuwsbrief weer op de hoogte van écht nieuws uit Castricum. Waardeer je mijn werk, ook in een rustige zomerse week, dan steun je mij door een donatie via Tikkie over te maken. Achter de schermen bereid ik namelijk nieuwe verhalen voor, onder andere over de staat van het cameratoezicht in Castricum.

Graag tot volgende week,

groeten Rens