• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: gemeentelijke blunder leidt tot excuses en maatregelen

Nieuws uit Castricum: gemeentelijke blunder leidt tot excuses en maatregelen

En: vier andere artikelen

Hallo en welkom bij editie #116 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Welkom ook drie nieuwe abonnees. In deze e-mail praat ik je gratis, zonder reclames en op kritische en hopelijk ook enthousiaste toon bij over:

  • de zoektocht naar een nieuwe burgemeester

  • een winkelpand dat tijdelijk uit de verkoop gehaald is

  • de aanhoudende onduidelijkheid over welke organisaties vanaf volgend jaar minder subsidie van de gemeente ontvangen

  • excuses van het college voor het tweemaal missen van zittingen bij de Raad van State (en hoe zij een derde keer willen voorkomen)

  • twijfels bij de gemeenteraad over het meebetalen aan een huisvestingsonderzoek voor het Supreme College

Ik hoop dat je na deze nieuwsbrief weer helemaal op de hoogte bent van het laatste nieuws in Castricum. Er zit ruim een dag werk in, werk dat ik kan doen dankzij donaties van lezers. Waardeer je mijn berichtgeving, dan kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Bedankt ook donateurs van vorige week!

Castricum start de zoektocht naar een nieuwe burgemeester

Scheidend burgemeester Toon Mans. Foto: Henk Hommes

Burgemeester Toon Mans legt zijn functie op 11 mei aanstaande neer omdat hij een baan in het onderwijs heeft aangenomen. Castricum moet dus een nieuwe burgemeester zoeken. In mei neemt eerste locoburgemeester Roel Beems de taken van Mans tijdelijk over. Raadslid Harold Ebels neemt daarom het voorzitterschap van de gemeenteraad tijdelijk over. Een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad is betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Die zoektocht duurt ongeveer negen maanden, meldt de gemeente Castricum op haar website. Als de gemeente langer dan drie maanden zonder burgemeester zit, stelt de commissaris van de Koning een waarnemer aan als tijdelijke burgemeester.

Leuk om te weten: als inwoner, organisatie, vereniging of ondernemer van Castricum kun je je mening geven over de zogeheten profielschets van de nieuwe burgemeester. Je wensen over jouw ideale burgemeester kun je aangeven op een inloopavond op het gemeentehuis op 12 april van 19:30 tot 20:30 en via een enquête die in de eerste helft van april beschikbaar komt.

Ben je benieuwd hoe de complete zoektocht naar een nieuwe burgemeester eruit ziet? Lees dan verder op de website van de gemeente.

Bierhut-pand tijdelijk uit de verkoop gehaald

Het pand Burgemeester Mooijstraat 35 en 35A is na vijf maanden tijdelijk uit de verkoop gehaald als beleggingsobject. Dat bevestigt verantwoordelijk makelaar Teer na vragen van nieuwsuitcastricum.nl, dat opmerkte dat de te koop-stickers van de winkelruit verwijderd zijn. Margreet Paauw meldt desgevraagd aan deze website: ‘We halen het een tijdje van de markt. We merken dat beleggers en ontwikkelaars wat terughoudend zijn, vanwege hoge rente en wisselend beleid uit Den Haag. Mogelijk komt de winkel in de tijdelijke verhuur en wachten we even af wat de toekomst brengt.’

In het winkelpand zat voorheen speciaalzaak De Bierhut, die per 1 februari weg is vanwege eigen problemen. Het appartement boven de winkelruimte - nummer 35A - is verhuurd.

Nog geen antwoord op de vraag welke organisaties volgend jaar minder subsidie van de gemeente ontvangen

Cultuurwethouder Valentijn Brouwer voert aanstaande maandag een gesprek over de lijst met subsidies die organisaties in 2014 krijgen. Vorige week kondigde het college aan dat (sport)organisaties die dit jaar meer dan vijfduizend euro subsidie krijgen, vanaf volgend jaar tot 8,8 procent minder budget ontvangen. Zo wil de gemeente jaarlijks 360 duizend euro praten. Het college informeerde de gemeenteraad en pers over deze ontwikkeling, maar gaf niet aan welke organisaties tekort worden en hoeveel geld zij minder ontvangen. Juist die vraag leefde bij raadsleden en deze website.

Contact met Brouwer en de woordvoering van de gemeente deze week levert een document op (pdf) dat de brieven bevat die aan alle organisaties die subsidie ontvangen gestuurd zijn. De gemeenteraad heeft dit document vorige week al ontvangen. Het college wil niet vooruitlopen met antwoord geven op de vraag of de lijst met subsidieontvangers en -bedragen alsnog gepubliceerd wordt omdat Brouwer hier maandag een afspraak over heeft. Hij belooft daarna met meer informatie te komen. Raadsleden zeggen tegen deze website dat zij begin volgende week meer informatie verwachten.

Spoeddebat, excuses en maatregelen na tweemaal missen zittingen bij Raad van State

Het college van burgemeester en wethouders heeft via wethouder Valentijn Brouwer excuses gemaakt voor het missen van twee zittingen bij de Raad van State, en dat in een paar dagen tijd. Het ontbreken op zittingen bij de hoogste bestuursrechter van Nederland is ongebruikelijk voor een gemeente, zeker in het geval van Castricum. Het college heeft namelijk als beleid dat er altijd een vertegenwoordiger op de zitting is, met name om vragen van de rechter te beantwoorden.

Hoe kon het dan twee keer in zo’n korte tijd misgaan en welke maatregelen gaat het college nemen om herhaling te voorkomen, wilde een meerderheid van de gemeenteraad weten. Zes van de acht partijen vroegen een spoeddebat (pdf) aan met het college - dat gebeurt overigens niet vaak.

Voor de aanvang van het spoeddebat had Brouwer al excuses gemaakt in het Noordhollands Dagblad, dat kritisch schreef over hoe de gemeente op beide zittingen schitterde door afwezigheid. Wethouder Roel Beems verklaart in het spoeddebat dat de dubbele misser te wijten is aan menselijke fouten binnen de gemeentelijke werkorganisatie. Heel kort samengevat: ambtenaren hebben zich in de ene zaak (bezwaar tegen een ronde in Limmen) verkeken op de zitting omdat zij zich focusten op de latere bodemprocedure en hebben in de andere zaak (de woonurgentieverklaring van een mevrouw) een afmelding opgesteld maar moet verstuurd naar de Raad van State én het college hier niet over geïnformeerd.

Waarom die afmelding geschreven is, is de vraag. Als gezegd heeft de gemeente namelijk als beleid dat zij altijd een vertegenwoordiger naar een Raad van State-zitting stuurt. Die beleidslijn stond niet scherp genoeg op ons netvlies, zegt Beems namens zijn ambtenaren.

De wethouders laten op dit moment uitzoeken welke zittingen er de komende tijd gepland staan om te voorkomen dat de gemeente nog een keer verstek laat gaan. Ook gaat de gemeente komende zittingen in een nieuw, centraal register zetten.

Gemeenteraad weet nog niet of zij wil meebetalen aan een huisvestingsonderzoek voor het Supreme College

De gemeenteraad van Castricum is er nog niet over uit of de gemeente Castricum mee moet betalen aan een huisvestingsonderzoek voor het Supreme College op het sportpark van voetbalclub Vitesse ‘22. Dat blijkt uit de vergadering van afgelopen donderdag. Het college stelde die vraag via een projectopdracht (pdf) aan de gemeenteraad omdat het onderzoek naar verwachting twintigduizend euro gaat kosten en de gemeente het merendeel zou moeten betalen. Het schoolbestuur van het Supreme College zegt een klein deel te kunnen betalen.

Het Supreme College - dat tientallen leerlingen van twee middelbare scholen uit Castricum onderwijs biedt - zit nu in de Maranathakerk in het centrum van Castricum, maar moet hier in principe op 1 augustus 2024 uit. De gemeente is eigenaar van de oude kerk en wil die slopen om één van deze nieuwbouwplannen te realiseren. Het Supreme College zoekt dan ook een nieuwe locatie en ziet wel wat in een nieuw gebouw op het terrein van Vitesse ‘22. De voetbalclub is hier ook enthousiast over omdat zij dan ook gebruik kan maken van de ruimte. Forte kinderopvang heeft ook interesse.

Maar de gemeenteraad hapt nog niet. Raadsleden van verschillende partijen stelden donderdag bijvoorbeeld vragen over de financiële gevolgen voor de gemeente, of het echt noodzakelijk is om het Supreme College op 1 augustus 2024 uit de Maranathakerk te zetten en of een nieuw schoolgebouw realiseren wel past bij de verwachting dat het aantal leerlingen in Castricum blijft dalen.

Het college zegt in december of januari een Integraal Huisvestingsplan (IHP) klaar te hebben dat antwoord moet geven op die laatste vraag. Tegen die tijd moet ook het haalbaarheidsonderzoek naar nieuwbouw voor het Supreme College klaar zijn, mits de gemeenteraad hiermee instemt. En dat is zeker nog geen gelopen race. De gemeenteraad behandelt het onderwerp opnieuw op 13 april.

Kort nieuws:

  • De politie heeft afgelopen donderdag vier mensen aangehouden voor vermoedelijke betrokkenheid bij de oplichting van een 85-jarige inwoner van Akersloot. Die werd woensdag slachtoffer van een zogeheten babbeltruc, waarbij de verdachten via de telefoon claimden dat zijn bankrekening gevaar liep en vervolgens aan de deur kwamen om ‘bezittingen’ (vermoedelijk zijn pinpas) op te halen. Lees op de website van de politie meer over deze vorm van oplichting en de zaak in Akersloot.

Tot volgende week

Bedankt weer voor je aandacht, ik hoop dat ik weer een boeiende nieuwsbrief voor je geschreven heb. Als je mijn gratis werk waardeert, kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Of je kunt om mijn bankrekeningnummer vragen. Dank voor je waardering en graag hoor ik via een antwoord op deze e-mail van je als je een vraag, nieuwstip of feedback hebt.

Tot volgende week,

groeten Rens