• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: gemeente wil toeristenbelasting bij opvang statushouders

Nieuws uit Castricum: gemeente wil toeristenbelasting bij opvang statushouders

En: bezuinigingen op maatschappelijke organisaties?

Hallo en welkom bij editie 173 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 26 nieuwe abonnees, die zich vooral hebben aangemeld naar aanleiding van mijn kraam op de zomermarkt vorige zondag. Ik heb samen met ambassadeurs Henk en Roderik veel en onwijs leuke gesprekken gevoerd en vond het zo’n toffe ervaring dat ik ook een kraam gereserveerd heb voor de zomermarkt op 16 juni.

Met ambassadeurs Roderik (l) en Henk (r)

Een gaaf gezicht

Deze week was qua nieuws best rustig in Castricum, al had ik verschillende interessante gesprekken met sportverenigingen en inwoners voor verhalen die je binnenkort in deze nieuwsbrief leest. In deze e-mail praat ik je in ieder geval bij over:

  • het dilemma van de gemeenteraad om bezuinigen op subsidies eventueel nog een jaar uit te stellen

  • dat de gemeente de toeristenregelgeving wil veranderen om toeristenbelasting te innen op hotelkamers waar statushouders in slapen

  • de prijzen en bouwdata van Brakershof, het meest recente nieuwbouwproject in Castricum

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Dilemma voor gemeenteraad: subsidies korten nog een jaar uitstellen?

De gemeenteraad krijgt over een paar weken een hete aardappel in haar handen geduwd. Een eerder door de gemeenteraad aangenomen besluit om 360 duizend euro per jaar te bezuinigen op maatschappelijke organisaties, is door de gemeenteraad uitgesteld van 2024 naar 2025. Maar is dat haalbaar? Er is tot dusver een bezuiniging van 39 duizend euro gerealiseerd.

De gemeenteraad neemt zorgen van organisaties als de bibliotheek, het zwembad en Toonbeeld serieus (zij vrezen voor hun toekomst) en heeft een doelmatigheidsonderzoek laten uitvoeren. Dat onderzoek naar het nut van subsidies is afgerond en met de gemeenteraad gedeeld. Nu moet de vraag beantwoord worden of de resterende bezuiniging van 321 duizend euro per 1 januari 2025 ingevuld moet worden en zo ja, hoeveel euro’s organisaties minder krijgen.

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) vindt het in ieder geval verstandiger om de bezuiniging weer een jaar uit te stellen. In de Kadernota 2025, het rapport over de financiële gemeenteverwachtingen, schrijft B&W: ‘Het college heeft daarbij de raad voorgesteld om deze specifieke taakstelling te betrekken in het gesprek over de grotere opgave die onze gemeente te wachten staat. En daarmee het uitstel van deze taalstelling (sic) dan ook met één jaar te verlengen naar 2026.’

Binnenkort is het aan de gemeenteraad om de knoop door te hakken.

Maatschappelijke organisaties vertellen mij achter de schermen sowieso bang te zijn voor lagere subsidiebedragen in 2025. De gemeente financiert dergelijke organisaties nu via een combinatie van vaste subsidies (voor basiszaken als huur, personeel en kernactiviteiten) en eenmalige subsidies voor specifieke activiteiten. Sommige organisaties vrezen volgend jaar geen eenmalige subsidie te ontvangen en daarom flink te moeten bezuinigen - ook als de gemeenteraad besluit de geplande bezuinigingen nog een jaar uit te stellen.

Wordt over een paar weken vervolgd, als naar verwachting duidelijk is welke plannen de gemeente voor volgend jaar heeft.

College verslikt zich in toeristenbelasting voor statushouders in Van der Valk, wil regelgeving nu veranderen

Het college van burgemeester en wethouders was not amused toen het COA medio maart veertig kamers in het Van der Valk-hotel in Akersloot huurde om er tachtig statushouders op te vangen. B&W was niet alleen boos omdat zij naar eigen zeggen slechts één dag van tevoren geïnformeerd werd over dit COA-besluit, maar ook omdat zij liever toeristen of zakenreizigers in de hotelkamers ziet. Die geven naar verwachting meer uit in de lokale en regionale horeca en winkels, redeneerde toerisme-wethouder Roel Beems destijds.

B&W startte in april een onderzoek of het bestemmingsplan van Van der Valk Akersloot wel toestaat dat er statushouders verblijven. Dat is blijkbaar een lastige vraag, want B&W meldde deze week aan de gemeenteraad (pdf) dat het onderzoek nog steeds loopt.

Een nog heter hangijzer is de toeristenbelasting. Beems gaf eerder aan dat ‘het standpunt van de gemeente is dat die mensen (statushouders, red.) er logeren, dus daar toeristenbelasting over wordt afgedragen.’ Zeker weten deed hij dat niet, maar dat zou uitgezocht worden. Dat is gebeurd. En wat blijkt? De gemeenteraad heeft in november besloten dat het huisvesten van statushouders uitgezonderd is van het betalen van toeristenbelasting. Dat staat in de Verordening toeristenbelasting 2024. Een tegenvaller voor het college, dat naar eigen zeggen al meer dan tienduizend euro is misgelopen door de opvang van statushouders in Van der Valk Akersloot.

De toeristenbelasting in de gemeente Castricum bedraagt 2,15 euro per persoon per nacht. Als het aan B&W ligt, gaat de lokale regelgeving zo snel mogelijk op de schop zodat Van der Valk ook toeristenbelasting moet innen over de verhuurde kamers aan het COA. Een wijziging die niet nadelig hoeft uit te pakken voor Van der Valk, schrijft B&W in een brief aan de gemeenteraad. Het hotel kan de toeristenbelasting doorberekenen aan het COA, luidt de redenatie. B&W zegt zo snel mogelijk met aangepaste regelgeving te komen waar de gemeenteraad over kan stemmen. Of de Verordening toeristenbelasting 2024 halverwege het jaar aangepast mag worden, wordt nog nader uitgezocht.

Hoelang het COA statushouders blijft opvangen in Van der Valk Akersloot, is mij niet bekend. In april meldde het COA dat de kamers tot 1 juni gehuurd zijn.

Nieuwbouw Brakershof moet eind 2025 klaar zijn

Een impressie van Brakershof (donkere daken). Afbeelding: aangeleverd

Zaterdag is de verkoop gestart van het nieuwbouwproject Brakershof aan de rand van Castricum, nabij hockeyclub MHCC. Twee weken geleden las je als eerste in deze nieuwsbrief dat de tussenwoningen in het project starten bij 525 duizend euro. Nu de hele prijslijst bekend is, blijkt deze prijs te gelden voor één van de twee tussenwoningen. De andere heeft een iets groter perceel en is daarom tienduizend euro duurder.

Het project omvat op verkoopgebied ook twee hoekwoningen, een twee-onder-kap met twee woningen en drie vrijstaande villa’s. Deze woningen zijn groter dan de tussenwoningen en hebben grotere percelen, en zijn daarom ook fors duurder.

Voor een twee-onder-een-kap betaal je 825 of 875 duizend euro. Een hoekwoning kost 895 of 945 duizend euro. De vrijstaande woningen gaan voor 925 duizend, 980 duizend en ruim een miljoen euro weg.

De vier resterende woningen in het project komen in de sociale huur beschikbaar voor mensen van 55 jaar of ouder. De gemeente gaat de komende tientallen jaren controleren dat de ontwikkelaar de leeftijdsgrens respecteert. Alle dertien woningen krijgen onder andere een warmtepomp en zonnepanelen om energielabel A+++ te verdienen.

Inschrijven voor de koopwoningen is mogelijk tot 17 juni, waarna een loting volgt. Verkoopmakelaar Hopman vertelde mij zaterdag dat de bouw van de woningen naar verwachting in januari 2025 start en als alles volgens plan verloopt nog vóór 1 januari 2026 afgerond moet zijn.

❓️ Poll van de week

De vorige nieuwsbrief draaide grotendeels om de financiële verwachtingen van gemeente. Die rekenen op tekorten van miljoenen euro’s per 2026 omdat de Rijksoverheid naar verwachting minder gaat overmaken aan gemeenten. De gemeente broedt op maatregelen om toch rond te komen en overweegt zowel het verhogen van de baten als het verlagen van de lasten. Wat je kunt vertalen naar zoeken naar meer inkomsten en bezuinigingsmaatregelen. Allebei onwenselijk om een tekort te dekken, maar ik was benieuwd waar jouw voorkeur naar uit zou gaan als je moest kiezen.

Om tot een sluitende begroting te komen zie ik liever:
Aantal stemmen: 73

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ een hogere gemeentebelasting dan bezuinigingen, want: (19)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 bezuinigingen dan een hogere gemeentebelasting, want: (36)

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ allebei niet en in plaats daarvan: (18)

De meningen lopen zoals je ziet nogal uiteen, en sowieso valt het mij op dat relatief weinig lezers deze keer gestemd hebben. Het onderwerp spreekt wellicht minder aan, want de meeste polls ontvangen tussen de honderd en tweehonderd stemmen.

Poll van deze week

Het college van burgemeester en wethouders wil de Verordening toeristenbelasting 2024 zo snel mogelijk aanpassen om alsnog toeristenbelasting te innen over de hotelkamers die het COA huurt in het Van der Valk in Akersloot. De gemeente loopt nu 2,15 euro per hotelgast per nacht mis.

Goed dat B&W ook toeristenbelasting wil heffen op hotelkamers voor statushouders

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • In de gemeente Castricum hebben tussen 400 en 600 woningen een waarde van minimaal één miljoen euro. Dat meldt marktonderzoeker Calcasa in een rapport. In Heiloo vind je tussen de 600 en 800 miljoenenwoningen, waar dat er in Bergen meer dan 1000 zijn. Uitgeest, de vierde BUCH-gemeente, heeft er minder dan 200. Meer weten? Voor Business Insider schreef ik donderdag een artikel over miljoenenwoningen in Nederland.

  • De gemeente ‘gaat meer ruchtbaarheid geven’ aan ‘de mogelijkheid voor inwoners om gemeentelijke plantsoenen in bruikleen te krijgen.’ Wat houdt dat in? ‘Op deze manier kunnen inwoners de plantsoenen zelf beplanten en onderhouden, waardoor de buurt groener wordt en de plantsoenen mooi onderhouden zijn.’ Wat niet betekent dat je met je buurman zomaar een gemeentelijk plantsoen mag omploegen om er een moestuin te starten. De gemeente raadt inwoners met groene vingers aan om deze website te raadplegen en een aanvraag in te dienen. Dat klinkt nogal bureaucratisch, maar kan begeleiding en budget voor materialen en planten opleveren vanuit de gemeente en provincie Noord-Holland.

  • Raadslid Herman Sterken (Lokaal Vitaal) heeft tijdelijk ontslag genomen vanwege ziekte. De komende weken neemt Willem Laan (commissielid) zijn taken tijdelijk waar. De vervanging is - volgens de wet - verleend voor zestien weken.

  • Heb jij als inwoner, ondernemer of organisatie/vereniging een duidelijke mening over de Kadernota 2025? Dan kun je op dinsdag 4 juni vanaf 19:30 inspreken op het gemeentehuis. De gemeenteraad hoort je verhaal aan in aanloop naar de politieke behandeling vanaf 13 juni. Lees hier hoe je je aanmeldt om te spreken.

  • Camping Bakkum zuigt deze week 250.000 liter water per dag (250.000 inderdaad) op van zijn campingterrein, en brengt dit met tien vrachtwagens per dag naar hoger gelegen bosgebieden. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad. Veel staplaatsen op de bekende camping staan al weken onder water en het regenwater zakt de verzadigde grond niet in. De camping probeert te voorkomen dat zijn zomerseizoen - excuses - in het water valt.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 173 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens