Nieuws uit Castricum: gemeente wil strandplateau eind 2024 renoveren

En nieuws over de kustbus, de BUCH en meer

Hallo en welkom bij editie 144 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook vijf nieuwe abonnees. Ik hoop dat je een fijne week gehad hebt en praat je in deze e-mail graag bij over:

  • het gebruik van de kustbus (en de toekomstplannen)

  • het isoleren van woningen tegen verkeersherrie

  • een renovatie van het strandplateau en de strandafslag

  • woningbouw op het Kooiplein

  • een onderzoek van Uitgeest om uit de BUCH te stappen

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de vele donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Gemeente noemt kustbus succesvol, maar weet niet hoeveel mensen ‘m gebruikt hebben

Dinsdagavond zat ik op het gemeentehuis voor een evaluatie van de kustbus, de buslijn die deze zomer tussen het treinstation en het strand reed. Die evaluatie deed mijn wenkbrauwen fronzen, want de gemeente blijkt geen compleet beeld te hebben van het gebruik van de kustbus. Hoe dat kan en waarom de gemeente toch erg blij is met de kustbus, lees je in onderstaand artikel.

Rijksoverheid wil tientallen Castricumse woningen (beter) isoleren tegen verkeersgeluiden

Tientallen huizenbezitters in de gemeente Castricum krijgen een brief met de vraag of zij mee willen doen aan een akoestisch onderzoek naar de mate van verkeersgeluiden rondom hun woning. De brieven gaan naar woningeigenaren aan de Westdijk in Akersloot en Mient, Ruiterweg, Vinkebaan, van Haerlemlaan, van Oldenbarneveldweg en de Heereweg in Castricum en Bakkum. Deze woningen zijn geselecteerd na vooronderzoek door de Rijksoverheid.

Het akoestisch onderzoek dat medio 2024 start, moet uitwijzen welke geluiddempende maatregelen er per woning mogelijk zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan dakisolatie of nieuwe ramen of deuren met kierafdichtingen. De werkzaamheden vinden naar verwachting plaats tussen eind 2024 en eind 2025. De Rijksoverheid verwacht per woning tussen de 1200 en 5600 euro te moeten investeren. Woningeigenaren bepalen zelf of zij mee willen doen aan het onderzoek en eventuele vervolgstappen.

Gemeente wil strandplateau en strandafslag eind 2024 renoveren

De gemeente Castricum wil het strandplateau en bijbehorende strandafslag vanaf november 2024 renoveren. De opknapbeurt moet in maart 2025 afgerond zijn. De betonplaten op de strandafslag worden vervangen door klinkers en krijgen aan de zijkanten nieuwe lantaarnpalen, bankjes en een muur om te ontmoedigen dat kinderen (en volwassenen) het duin beklimmen. Het strandplateau krijgt onder andere een speelplek voor kinderen, meer groen en een kleinere uitkijktoren.

Deze en meer veranderingen presenteerde de gemeente dinsdagavond op het gemeentehuis aan strandondernemers en andere geïnteresseerden waaronder nieuwsuitcastricum.nl. De gemeente wil ook het gehandicaptenparkeerterrein op het plateau vernieuwen en integreren in een ‘hub’ waar vrachtverkeer straks grotere bestellingen voor ondernemers, de reddingsbrigade en strandhuisjes kan lossen. Een kleiner, elektrisch voertuig moet die bestellingen dan via de strandslag naar beneden rijden. Het weren van vrachtwagens op de strandafslag moet de looproute veiliger maken. Vrachtverkeer mag het plateau nog wel voor 09:00 gebruiken. Dat is nu ook de bedoeling, maar de presenterende ambtenaar gaf ruiterlijk toe dat veel pakketbezorgers en horecaleveranciers ook na de venstertijd tot het strand rijden. Hoe kan dat, vroeg een belanghebbende. ‘Te veel mensen weten de toegangscode voor de slagboom of hebben een pasje dat de slagboom opent’, aldus de ambtenaar. ‘Er moet dus een nieuwe slagboom en betere handhaving komen.’

Het ontwerp voor het vernieuwde strandplateau met gewijzigde strandafslag komt komende week op de gemeentewebsite te staan. Dan kan iedere Castricummer zijn mening geven over het project.

In de presentatie was veel aandacht voor Cambium (Biesterbos Groep) dat verantwoordelijk is voor de fietsenstalling, het parkeerterrein en het leegstaande Blinckers op het strandplateau. Drie Cambium-medewerkers verwelkomden uren voor de bijeenkomst op het gemeentehuis het college van burgemeester en wethouders op het strand voor een rondleiding en gesprek. Op de informatieavond zelf was er echter niemand van Cambium, volgens de gemeente door een last minute afzegging. En zo werd er gesproken over voornemens van Cambium om op de locatie van Blinckers een uitkijktoren en wellicht ook hotel te ontwikkelen en om de fietsenstalling en het parkeerterrein te renoveren. De gemeente heeft voor dat eerste nog geen plan gezien. Voor dat tweede heeft de ontwikkelaar wel plannen klaarliggen. In beide gevallen ligt Cambium overhoop met de provincie Noord-Holland over de erfpacht. De gemeente Castricum gaat daarom proberen ‘een ingang bij de provincie te vinden’ om de impasse te doorbreken, vertelde de ambtenaar. Of dat gaat lukken valt te bezien - de discussie tussen de ontwikkelaar en provincie speelt al jaren.

Er is (nog steeds) een plan in de maak voor woningen op het Kooiplein

Dit leegstaande gebouw op het Kooiplein is van Cambium. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Het sterk verouderde Kooiplein, met veel leegstaande winkels en erboven verpauperde appartementen, moet een grote opknapbeurt krijgen. De gemeente en twee vastgoedontwikkelaars willen er nieuwe appartementencomplexen bouwen. Maar daar schreef ik twee jaar geleden ook al over. En een jaar geleden weer, toen de gemeenteraad door de ontwikkelaars geïnformeerd werd dat het project in de ijskast gezet was door stikstofberekeningen, hogere bouwkosten, stijgende rente en meer.

Nu, bijna een jaar later, heeft de gemeenteraad weer een update van een uur gekregen. Uit presentatie komt naar voren dat twee vastgoedontwikkelaars allebei een complex willen ontwikkelen. Het ene complex moet 59 appartementen krijgen, waarvan dertig procent sociale huur. De resterende appartementen gaan in de categorie middenhuur vallen. Het andere complex krijgt ‘tientallen’ appartementen, waarvan dertig procent sociale huur en de rest koop in de vrije sector. Dertig procent van de woningen van een nieuwbouwproject in Castricum moet namelijk in de sociale sector vallen, zo heeft het college besloten.

Hoe de complexen eruit gaan zien, is nog onbekend. De ontwikkelaars kunnen op de informatieavond geen impressies of plattegronden van woningen tonen, simpelweg omdat die er nog niet zijn. Wat is er dan wél te melden?

De ontwikkelaars gaan binnenkort een intentieovereenkomst tekenen, die aangeeft dat de partijen nieuwbouw willen ontwikkelen. Er is ook een integraal plan in de maak, waarna dat plan op haalbaarheid getoetst moet worden. De gemeente heeft geëist dat de ontwikkelaars als één partij optrekken voor één plan en dat er aantoonbaar meer groen op het plein komt. De gemeente kan dat eisen omdat zij eigenaar is van het merendeel van de grond.

De resterende grond is deels in handen van Cambium (Biesterbos Groep), Dreef Beheer (DekaMarkt) en particulieren. De tweede ontwikkelaar zegt op dit moment ‘volop met eigenaren in gesprek te zijn om te kunnen verzilveren.’ Meerdere appartementbewoners beamen tegenover nieuwsuitcastricum.nl dat er gesprekken lopen over het uitkopen. De ontwikkelaars zeggen ook te gaan starten met buurtparticipatie. In de afgelopen jaren zijn omwonenden al vaker bijgepraat, maar dat was meer informeren. Op de presentatieavond zegt een omwonende dat veel buurtbewoners zich tot dusver genegeerd voelen. Verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar belooft dat buurtbewoners straks allemaal uitgenodigd worden voor de participatie.

Bij de volgende presentatie willen de ontwikkelaars een schetsplan presenteren waar buurtbewoners al hun mening over gegeven hebben. Voor nu is in ieder geval duidelijk dat in ieder geval één appartementencomplex drie lagen krijgt met een ondergrondse parkeergarage. De appartementen in dit complex worden tussen de zestig en honderd vierkante meter groot.

Uitgeest wil onderzoeken of zij beter uit de BUCH kan stappen

Uitgeest zit samen met Castricum, Heiloo en Bergen in de BUCH en delen zo sinds 2017 één werkorganisatie. De gemeenten werken zo efficiënter en goedkoper, luidt het idee. Maar de laatste tijd neemt de kritiek op de BUCH toe, zo schreef ik laatst. Met name omdat de organisatie regelmatig meer geld nodig heeft dan eerder begroot en omdat een hoog ziekteverzuim onder medewerkers leidt tot opmerkelijk veel extern ingehuurd personeel. De vier gemeenteraden willen een verbeterplan van de BUCH en gaan gezamenlijk vergaderen over de organisatie.

In aanloop naar die vergadering komt het college van burgemeester en wethouders van Uitgeest met een opvallend plan. Uitgeest wil een bestuurskrachtonderzoek uitvoeren, wat eenvoudig gezegd een onderzoek is dat drie scenario’s onderzoekt. Namelijk bij de BUCH blijven, als zelfstandige gemeente doorgaan of fuseren met een andere gemeente. De gemeenteraad van Uitgeest moet nog toestemming geven om het onderzoek uit te laten voeren. Het is dus nog niet zeker dat het onderzoek er komt, laat staan dat de gemeente uit de BUCH gaat stappen.

Toch is de wens voor zo’n onderzoek slecht nieuws voor de stabiliteit van de BUCH. Het kan onrust opleveren, zeker als de werkorganisatie opnieuw om extra geld van de vier gemeenten moet vragen. Want dat geld heeft Uitgeest niet. Conceptbegrotingen voor de komende jaren tonen nu al gaten van tonnen tot bijna twee miljoen euro per jaar, waardoor het een kwestie van tijd lijkt voordat de provincie Noord-Holland de gemeente Uitgeest onder financieel toezicht gaat plaatsen.

Rectificatie

In de nieuwsbrief van twee weken geleden schreef ik dat tandartspraktijk Huisinga aan de Cieweg verhuist naar de Torenstraat. Wat er met het pand aan de Cieweg zou gebeuren, was mij toen nog niet bekend. Nu wel. In het pand zaten namelijk twee tandartspraktijken met de naam Huisinga, van respectievelijk Foppe J. Huisinga en Sjoerd Huisinga. Alleen de praktijk van laatstgenoemde is verhuisd, de ander blijft gewoon aan de Cieweg gevestigd.

Jitse, de zoon van Foppe, vertelt mij dat hij sinds drie jaar ook tandarts is en dat de praktijk daarom te klein werd. Na het bestuderen van verschillende opties is dat de reden van de verhuizing van de praktijk van Sjoerd Huisinga. De praktijk aan de Cieweg is de afgelopen weken gemoderniseerd en blijft open als tandartspraktijk van Foppe F. Huisinga en Jitse F. Huisinga.

Kort nieuws:

  • Ben je fan van Hans Klok? De beroemde illusionist brengt een boek uit en bezoekt als onderdeel van de promotietoer ook Castricum. Op 26 oktober signeert hij om 15:30 in boekhandel Laan in de Burgemeester Mooijstraat.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 144 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens