• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: gemeente steekt tonnen in tijdelijke woonruimte voor statushouders

Nieuws uit Castricum: gemeente steekt tonnen in tijdelijke woonruimte voor statushouders

Lees het verhaal exclusief in deze e-mail

Hallo en welkom bij editie 157 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook twaalf nieuwe abonnees. Ik ben blij dat de vorige nieuwsbrief weer bij iedereen goed in de mailbox is beland, nadat een week eerder veel Ziggo- en Casema-abonnees de mail in de map ‘spam’ kregen.

In deze nieuwsbrief praat ik je graag bij over:

  • waarom Caroline van der Pol toch géén burgemeester van Castricum wil worden en wie de nieuwe voorgedragen kandidaat is

  • de plannen van het college om statushouders én antikrakers te huisvesten in de voormalige Montessorischool

  • het voornemen van de gemeenteraad om de Rijksweg wél volledig te renoveren

  • politieke vragen over de al lang gestremde veerpont

  • het sneuvelen van een alternatief plan voor de drukke spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg

  • wéér een lokale ondernemer die stopt, al komt er ook een voor terug

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis en zonder reclames van lokale ondernemers kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Caroline van der Pol bedankt voor burgemeesterschap, Castricum wil nu Ben Tap

Caroline van der Pol en Ben Tap (foto: C. Boorsma)

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Castricum kan straks wel verfilmd worden voor Videoland of Netflix. Herinner je je nog dat de gemeente medio december Caroline van der Pol voordroeg als nieuwe burgemeester? Zij was burgemeester op Terschelling, waar ze in de clinch lag met een deel van de lokale politiek. De bestuurders op het eiland zijn verwikkeld in een vertrouwenscrisis, waarbij het niet meehielp dat Van der Pol zich bijvoorbeeld afmeldde voor een vergadering en in het café gespot werd. De manier waarop ze haar voordracht in Castricum bekendmaakte, haalde zelfs de landelijke pers. Van der Pol gaf midden in een raadsvergadering over de vertrouwenscrisis aan dat ze een nieuwe baan had, waarna ze vertrok.

De gemeenteraad van Terschelling wilde na die schoffering niet meer verder met Van der Pol, die zelf wel doorwilde tot ze eind maart zou beginnen in Castricum. De Commissaris van de Koning besloot echter dat het beter was als mevrouw Van der Pol begin januari haar taken zou neerleggen en ging op zoek naar een waarnemend burgemeester voor Terschelling.

In de weken dat Van der Pol thuis zat - in afwachting van de definitieve goedkeuring om in Castricum te starten - is haar gezondheid blijkbaar verslechterd. Want maandagmiddag meldde ze plotseling per brief dat ze toch géén burgemeester van Castricum wil worden. ‘Tot mijn grote verdriet zal ik niet uw burgemeester worden. Mijn persoonlijke situatie, mijn gezondheid, stelt mij niet in staat om de 100% te kunnen geven die het burgemeesterschap nodig heeft. En u verdient een burgemeester die er vanaf dag één staat.’

Castricum ging daarom samen met de Commissaris van de Koning op zoek naar een nieuwe kandidaat-burgemeester, meldde de gemeente op dinsdagochtend. Woensdagmiddag was er al witte rook: de voorkeur gaat uit naar Ben Tap. Hij streed samen met Van der Pol om de baan, legde het af en lijkt de baan nu alsnog te krijgen. Het is de bedoeling dat meneer Tap op de al eerder geplande datum 28 maart start. Tap, woonachtig in Heemskerk, gaat met zijn gezin verhuizen naar Castricum.

Exclusief: college laat Montessorischool voor veel geld ombouwen tot tijdelijke woonlocatie voor statushouders én antikrakers

De voormalige Montessorischool. Foto: Henk Hommes voor nieuwsuitcastricum.nl

De voormalige Montessorischool aan de Koekoeksbloem in Castricum gaat ingrijpend op de schop. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft deze week besloten om het pand te laten verbouwen tot een tijdelijke woonlocatie voor statushouders. Statushouders zijn voormalig asielzoekers die een verblijfsvergunning gekregen hebben, en daarom als Nederlandse inwoners volgens de wet recht hebben op woonruimte. De gemeente Castricum moet van de Rijksoverheid elk half jaar een X-aantal statushouders huisvesten, maar loopt achter. Tientallen statushouders wachten nog op woonruimte.

In de Montessorischool wonen nu acht antikraakbewoners. Zij hebben nu ieder een klaslokaal, toilet en wastafel tot hun beschikking en delen de keuken en douche. B&W heeft besloten hun huurovereenkomst op te zeggen, maar na overleg met de bewoners wel afgesproken dat zij er (in een kleinere ruimte) mogen blijven wonen. Er komen volgens de huidige planning dertien statushouders bij. Ik sluit niet uit dat het er meer worden - waarover volgende week meer.

Om de statushouders te huisvesten, gaat een aannemer de acht klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes verbouwen tot 21 kamers en meer gemeenschappelijke voorzieningen. Nadere officiële informatie ontbreekt vooralsnog, maar bronnen melden mij dat B&W drie offertes heeft opgevraagd en rekening houdt met zeker 200 duizend euro aan verbouwingskosten. Een fors bedrag als je weet dat het schoolgebouw naar verwachting eind 2025 of begin 2026 tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor nieuwe appartementencomplexen.

De gemeenteraad heeft niets te zeggen over de verbouwingskosten omdat ze vallen binnen het eerder afgesproken collegebudget voor het huisvesten van statushouders. Ik heb het college zaterdag gevraagd of zij het verbouwingsbedrag openbaar wil maken en ben in afwachting van een reactie.

Er moet heel wat gebeuren om de voormalige school beter leefbaar te maken, zo blijkt uit een inventarisatie van bewoners die met verschillende lokale partijen gedeeld is. Ik heb deze inventarisatie ook kunnen inzien. Het pand kampt met lekkages, schimmelvorming, slechte isolatie en veelal enkel glas en daarom hoge stookkosten. In één klaslokaal groeien paddenstoelen langs de muur, zo heb ik op foto’s kunnen zien. Bewoners vertellen ook over sterk verouderde elektra, geluidsoverlast van elkaar en van harde regen op het dak.

Verschillende bewoners en politici vragen zich af of het verstandig is om dit pand te renoveren en statushouders (die doorgaans al een of meerdere verhuizingen achter de rug hebben) na een relatief korte periode weer te verhuizen. B&W mikt erop de statushouders vanuit de Montessorischool te laten verhuizen naar flexwoningen die de komende tijd geplaatst worden, onder andere bij sportcentrum de Bloemen.

Omwonenden werden medio vorig jaar door de gemeente geïnformeerd over de sloop- en bouwplannen op de locatie van de Montessorischool. Nu krijgen zij tijdelijk nieuwe buren. De gemeente organiseert om die reden binnenkort een informatieavond voor omwonenden. Die is echt ter informatie, want bronnen melden dat de aannemer volgende week of de week daarop begint. Wanneer de statushouders hun intrek kunnen nemen, heeft de gemeente nog niet gecommuniceerd en is mij ook nog niet bekend.

Er zit veel tijd in dit verhaal. Als je mijn kritische en reclamevrije werk waardeert, steun je mij door een donatie over te maken.

Gemeenteraad wil renovatie Rijksweg afmaken, maar weet nog niet wat dat extra kost

Een paar weken geleden las je in deze nieuwsbrief als eerste dat de renovatie van de Rijksweg in Limmen gevaar loopt. Praktische tegenvallers hebben geleid tot uitstel en meer kosten, waardoor de gemeente Castricum onvoldoende geld verwacht over te houden om het laatste deel van de Rijksweg te vernieuwen. Het college van burgemeester en wethouders zei niet om extra budget te willen vragen, met als reëel risico dat het wegdek grenzend aan Heiloo geen opknapbeurt krijgt.

In een poll in deze nieuwsbrief gaf 78 procent van de lezers aan te verwachten dat de gemeente alsnog de portemonnee trekt om de renovatie af te maken. En dat willen VVD en verschillende andere partijen uit de gemeenteraad ook. Maar hoeveel extra budget er nodig is om de resterende paar honderd meter te renoveren, kan het college van B&W de raadsleden in een vergadering en per brief (pdf) nog niet vertellen. Het bedrag hangt volgens het college af van de omvang van het meerwerk en de geschatte werktijd van de aannemer.

Het college verwacht binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven, waarna de gemeenteraad wil besluiten of het benodigde budget beschikbaar komt om de werkzaamheden af te ronden. Fractievoorzitter Rob Dekker van de VVD rekent hier wel op. Hij wijst erop dat uitstel waarschijnlijk niet gaan leiden tot minder kosten en wil de weg over een paar jaar liever niet wéér deels afsluiten. ‘Het lijkt me enorm gek om het werk niet in één keer af te maken.’

De veerpont naar Akersloot is nog steeds uit de vaart - CDA wil opheldering

Twee weken geleden las je exclusief in deze nieuwsbrief dat de veerpont tussen Akersloot en Zuidschermer al weken langer dan gepland uit de vaart is vanwege allerlei problemen bij de plaatsing van een nieuwe motor. De gemeente kon eind januari niet vertellen wanneer de pont weer moet varen, tot onvrede van automobilisten die al een tijd moeten omrijden. Fietsers en voetgangers hebben geen last van de stremming, want voor die groepen laat de gemeente een alternatief pontje varen.

Voor het CDA is de aanhoudende onduidelijkheid rondom de terugkeer van de autopont reden om het college schriftelijke vragen te stellen. Onder andere wanneer de pont naar verwachting terugkeert, maar bijvoorbeeld ook wat voor de gemeente de financiële consequenties zijn van de langdurige stremming (minder veergelden en eventuele compensatie van abonnementhouders) en langdurige inzet van een vervangende pont voor fietsers en voetgangers. Het college heeft een paar weken om de vragen te beantwoorden.

Ik heb de gemeente uiteraard om een update gevraagd en kreeg vrijdag te horen: ‘We verwachten begin volgende week meer te horen over de definitieve datum waarop de pont terugkeert.’

Gemeenteraad wil geen spoortunnel, maar ook geen onderzoek naar alternatieve optie

De spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg. Foto: Bert Westendorp

De gemeenteraad van Castricum wil géén (auto)tunnel onder de spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg, want die tunnel wordt als te ontwrichtend voor het dorp en de samenleving beschouwd. En vermoedelijk ook veel te duur; een tunnel lijkt meer dan honderd miljoen euro te gaan kosten. Maar volgens ProRail is een tunnel de enige ‘kansrijke’ optie om vanaf 2040 - veilig - meer treinen op het toch al drukke traject te laten rijden.

Dave van Ooijen, oud-raadslid van Castricum, heeft zich in dit onderwerp verdiept en stelde onlangs een alternatieve optie voor. Namelijk in de toekomst minder treinen laten rijden op de lijn tussen Haarlem en Alkmaar, zodat er minder treinen langs station Castricum rijden. Van Ooijen stelde voor om die treinen bijvoorbeeld bij Uitgeest te laten keren.

PvdA en Forza zagen wel wat in het idee van Van Ooijen, en brachten afgelopen donderdag een motie in zodat de gemeenteraad kon stemmen over het voornemen om dit alternatief nader te laten onderzoeken. Maar de partijen kwamen van een koude kermis thuis: een meerderheid van de partijen denkt dat het alternatieve plan de gesprekken tussen ProRail en verantwoordelijk wethouder Valentijn Brouwer zou bemoeilijken. En verwierp de motie daarom. De gesprekken lijken sowieso lastig te worden, want de gemeenteraad benadrukte ook deze donderdag weer écht geen tunnel te willen. Wat dan wel, blijft vooralsnog onduidelijk.

Kinderwinkel Echt Eigen stopt, maakt plaats voor drukkerij soBAD

Het tweede pand rechts biedt ruimte aan Echt Eigen en straks aan soBAD. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Kinderwinkel en concept store Echt Eigen aan de Overtoom in Castricum stopt na 3,5 jaar. De winkel verkoopt kleding en producten voor kinderen, maar verhuurt ook ‘hoeken’ aan mensen die er zelf bijvoorbeeld vintage dameskleding verkopen. In een andere hoek knipt zelfstandig kapster Denise Dengerink kinderen. Eigenaren Fleur Veldhoen en Marcella Wierenga organiseren in het pand ook workshops, babyshowers, peuterdans, peuteryoga en kinderfeestjes. De ruimte is ook te huur voor eigen workshops. Althans, tot de winkel op 1 april stopt.

‘We spraken met het diverse aanbod een groter publiek aan, maar de kosten zijn te hoog en de inkomsten te laag’, licht Veldhoen desgevraagd aan mij toe.

De eigenaren hebben daarom besloten om verder te gaan op markten en evenementen, en via die manier zowel spullen te verkopen als creatieve workshops te geven. Kinderkapster Dengerink blijft vanuit haar ‘Gewoon bij Denise’-kapsalon aan huis kinderen knippen.

Het pand aan de Overtoom komt niet leeg te staan: creatief bureau en kledingdrukkerij soBAD is per 1 april de nieuwe huurder. SoBAD is nu gevestigd aan het Kooiplein in Castricum en is uit dat pand gegroeid, verklaart mede-eigenaar Linsey Kapr desgevraagd. Het nieuwe pand biedt een verdubbeling in vierkante meters, waar soBAD naast een drukkerij ook een showroom wil openen. SoBAD verkoopt zijn kleding via een webshop landelijk, maar levert ook aan lokale bedrijven als Wulp, Johnny’s, Black8 en strandondernemers. De verhuizing van het Kooiplein naar de Overtoom staat gepland voor 22 april.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief las je dat de vrijwillige brandweer van Castricum de noodklok luidt. Een tekort aan vrijwilligers betekent dat de brandweer onderbezet is, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De brandweer vraagt honderdduizenden euro’s per jaar extra aan de gemeente, met name om meer vrijwilligers te werven en beroepskrachten voor Alkmaar aan te nemen. Die kunnen de brandweer van Castricum ondersteunen, zo luidt het idee. Ik was benieuwd of de problemen van de brandweer bekend waren, en weet nu dat het artikel voor veel mensen nieuws was.

Wist jij dat de brandweer in Castricum onderbezet is?
Aantal stemmen: 151 

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, dat wist ik (29)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Nee, dat is nieuws voor mij (123)

Meerdere personen die op de poll gereageerd hebben, vragen zich af waarom de brandweer van Castricum niet meerdere beroepskrachten heeft of wil aannemen. Zeker gelet op de toename van het aantal woningen in Castricum, waardoor de gemeente groeit. Een interessant discussiepunt, als je het mij vraagt.

Poll van deze week

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ongeveer dertien statushouders te huisvesten in de voormalige Montessorischool. Die verbouwing gaat waarschijnlijk minimaal 200 duizend euro kosten, waarna het pand naar verwachting eind 2025 of begin 2026 gesloopt wordt. Steun jij het collegeplan?

Goed dat het college de Montessorischool laat verbouwen om statushouders te huisvesten

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • Een correctie op de vorige nieuwsbrief, waarin ik schreef dat de gemeente Castricum dit jaar naar verwachting 240 statushouders moet opvangen. Statushouders moet asielzoekers zijn, dus vluchtelingen wiens verzoek om asiel nog beoordeeld moet worden. Statushouders hebben asiel gekregen. Castricum moet ook statushouders huisvesten, en doet dat vooral in flexwoningen. En straks dus ook in de voormalige Montessorischool. Een gemeentewoordvoerder zegt: ‘wij vangen nu geen asielzoekers op en wachten hoe het nieuwe kabinet hiermee omgaat.’

  • Twee Castricummers zijn aangehouden na een schietpartij in Alkmaar, afgelopen woensdag. Eén van hen (30 jaar oud) raakte hierbij gewond maar wist het ziekenhuis in Alkmaar te bereiken. De andere verdachte (35 jaar) werd later die middag opgepakt op het stationsplein in Heiloo. Of deze man de schutter is, kan de politie nog niet zeggen.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 157 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens