Nieuws uit Castricum: gemeente op ramkoers met Alkmaar

En: nieuws over de geplande 215 appartementen bij Geesterduin

Hallo en welkom bij editie 164 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook negentien (!) nieuwe abonnees. Na een drukke, geslaagde midweek in Las Vegas ben ik weer thuis en heb ik een nieuwsbrief voor je geschreven. Je leest over:

  • de bestuurlijke rel tussen Castricum en Alkmaar om het ‘adopteren’ van 56 statushouders die niet naar Castricum wilden verhuizen

  • de start van burgemeester Ben Tap, die direct kennismaakt met klimaatactivisten en een boos Alkmaar

  • mogelijke groottes en prijzen van de 215 appartementen die bij Geesterduin moeten verrijzen

  • raadsleden die een onafhankelijk onderzoek willen naar de problemen van flexwoningen op de Puikman

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Castricum op ramkoers met Alkmaar om ‘geadopteerde’ statushouders

In de afgelopen nieuwsbrieven las je uitgebreide artikelen over hoe de gemeente Castricum worstelt met het huisvesten van statushouders - asielzoekers die een verblijfsvergunning gekregen hebben. Er is met name veel te doen om tientallen statushouders die onder de verantwoordelijkheid van Castricum vallen en al jaren wonen in flats aan de Picassolaan in Alkmaar wonen.

Castricum zou deze groep statushouders vóór 1 april onderdak in de eigen gemeente bieden, zo is met Alkmaar afgesproken. De statushouders wilden echter niet naar Castricum verhuizen omdat ze vrezen voor de kwaliteit van een opgeknapte school, John Deere-showroom en kamers in een jeugdzorginstelling.

Deze week barstte er een politieke bom: Alkmaar zegt dat Castricum zich niet aan gemaakte afspraken houdt en wil de statushouders ‘adopteren’ zodat ze niet naar Castricum hoeven te verhuizen. Castricum vindt dat goed.

De statushouders zijn sinds donderdag in de wolken, zo merk ik aan de berichten in hun groepsapp - waar ik ook in zit. Voor deze mensen lijkt het eind goed, al goed. Voor de verhoudingen tussen Alkmaar en Castricum geldt het tegenovergestelde. Hoe kan dat?

Toen Castricum een paar dagen geleden wist dat twee van de drie tijdelijke huisvestingslocaties niet voor 1 april bewoonbaar zijn, stuurden ambtenaren een e-mail naar de statushouders dat zij voorlopig aan de Picassolaan kunnen blijven wonen. Ik heb die e-mail ook gelezen. Alkmaar wist niets van die e-mail en reageerde na berichten van statushouders en media verbaasd en boos tegenover Castricum: 1 april was de verhuisdeadline.

Toen duidelijk werd dat Castricum voet bij stuk zou houden én de statushouders helemaal niet naar Castricum wilden verhuizen, vroeg het gemeentebestuur van Alkmaar de Rijksoverheid of zij de statushouders kan opnemen en om later dit jaar minder nieuwe statushouders te huisvesten. Alkmaar liet Castricum per brief weten teleurgesteld te zijn en de extra kosten rondom de huisvesting op Castricum te verhalen. ‘Er is niet tijdig geacteerd op de naderende einddatum. Er zijn niet voldoende inspanningen gepleegd op het aanbieden van huisvesting.’ Die boodschap is afgelopen maanden ook in vergelijkbare woorden uitgesproken door veel raadsleden van Castricum.

Maar het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Castricum vindt die boodschap niet terecht. In een brief aan Alkmaar stelt B&W dat de deadline vervalt door onvoorziene omstandigheden, namelijk een langere verbouwtijd van locaties en statushouders die niet willen verhuizen. Castricum zegt in mooie woorden ook dat Alkmaar niet zo zwaar moet tillen aan die 1 april-deadline omdat de flats niet direct tegen de vlakte gaan. De juridische stappen waar Alkmaar mee dreigt, lijken weinig indruk te maken op het gemeentebestuur van Castricum. ‘[..] Elkaar aansprakelijk stellen kan formeel juridisch, maar brengt ons geen oplossingen.’

Mijn mening

De reactie van Castricum komt op mij nogal arrogant over. Het gemeentebestuur heeft met Alkmaar afgesproken dat de statushouders uiterlijk 1 april zouden verhuizen uit Alkmaar en komt die afspraak niet na. De gemeente beroept zich op overmacht omdat de geplande én tijdelijke huisvestingslocaties niet op tijd bewoonbaar zijn, maar had bijvoorbeeld hotelkamers kunnen huren om de statushouders op tijd uit Alkmaar te verhuizen. Hotelkamers huren kost geld en had kritiek opgeleverd van sommige Castricummers, maar zou wel duidelijk maken dat Castricum zich aan afspraken houdt.

Nu moet Castricum een deuk in de relatie met Alkmaar repareren, is de gemeente wéér negatief in het nieuws, riskeert de gemeente een juridische zaak én moet zij een nog onbekend bedrag aan Alkmaar betalen voor het langer opvangen, ambtelijk begeleiden en definitief huisvesten van statushouders. Die rekening lijkt mij hoger dan een paar weken hotelkamers huren en de statushouders vervolgens huisvesten in de showroom, school en jeugdzorginstelling. Helemaal als je bedenkt dat er mogelijk nog juridische kosten bijkomen en er geen concreet prijskaartje te hangen is aan de imagoschade bij Alkmaar en in de media.

Ik ben benieuwd hoe jij over deze situatie denkt en hoor je reactie graag vertrouwelijk via een antwoord op deze e-mail.

Kersverse burgemeester Ben Tap maakt direct kennis met klimaatactivisten en een boos Alkmaar

Karen Heerschop en Ben Tap (rechts). Fotograaf: Richard Rood

Castricum heeft een nieuwe burgemeester. Ben Tap (D66, nog woonachtig in Heemskerk) is donderdag geïnstalleerd. Hij neemt het stokje over van waarnemend burgemeester Karen Heerschop. Tap zoekt op dit moment een huis in Castricum.

De bijzondere raadsvergadering rondom de installatie was extra bijzonder omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) Castricum hadden aangekondigd de ceremonie te verstoren. Ze willen namelijk dat Tap uitspreekt dat er een klimaatcrisis is - waar Tap aangeeft dat zo’n verkondiging aan de gemeenteraad is en niet aan hem. De gemeente had meerdere handhavers en politieagenten bij het gemeentehuis geplaatst en hield een ruim tiental demonstranten buiten. De demonstranten schreeuwden, klopten op de ramen van de raadzaal - waar de ceremonie bezig was - en één van hen spoot met schijnbaar biologische verfpoeder de tekst ‘Wees eerlijk’ op het raam. Deze activist, Lucas Winnips, werd vervolgens aangehouden wegens vernieling en weggeleid door agenten. Volgens het Noordhollands Dagblad is de Castricumse activist na veertien uur in de politiecel vrijgelaten.

Zo maakte Tap direct kennis met de lokale afdeling van XR. Op de avond van de benoeming ging het echter ook veel over het besluit van Alkmaar om Castricumse statushouders over te nemen omdat Castricum zich niet aan gemaakte afspraken houdt. Zoals je in het artikel hierboven las, zijn de Alkmaarse politici woedend op Castricum. OPA, een grote partij in de gemeenteraad van Alkmaar, roept zelfs op om het contact met Castricum te bevriezen.

Interessant is dat de burgemeester van Alkmaar één van de sprekers zou zijn bij de installatie van Tap, maar afzegde en vervangen werd door de burgemeester van Dijk en Waard. De afzegging had naar verluidt een persoonlijke reden en zou niet gerelateerd zijn aan het statushouders-dossier.

Als kersverse burgemeester mag Tap in ieder geval meteen zijn eerste diplomatieke brand blussen. Ik ben benieuwd hoe hij dat gaat doen, samen met verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar (wonen). Slettenhaar is inmiddels de zondebok van Alkmaar, waar Tap met een schone lei begint.

Ik heb aanstaande vrijdag een interview met Ben Tap, waarover meer bij de poll later in deze nieuwsbrief. Reken maar dat dit onderwerp ter sprake komt.

Zo groot en duur kunnen de 215 appartementen bij Geesterduin worden

De betreffende dia. Foto: aangeleverd door een lezer. Dank!

Afgelopen dinsdag was er weer een inloopavond over de woningbouwplannen rondom Geesterduin. Ontwikkelaar Hoorne Vastgoed wil - in samenwerking met de gemeente en woningcorporatie Kennemer Wonen - 215 appartementen bouwen in torens tegen en boven het winkelcentrum.

Ik moest de avond overslaan omdat ik in Las Vegas was, maar heb later gesproken met diverse mensen die wel aanwezig waren. Veel nieuws is er naar mijn mening niet verteld; het was vooral een herhaling van voor- en tegenstanders die betrokken partijen vertelden over hun enthousiasme of zorgen.

Gelukkig werd er wel één interessante indicatie gegeven, namelijk hoe groot en duur de appartementen kunnen worden. We wisten al dat van de gemeente dertig procent van de woningen sociaal moet worden, wat betekent dat ze sociale huur en/of sociale koop worden. Nu geven de initiatiefnemers meer informatie over die sociale appartementen.

De goedkoopste sociale woningen worden volgens de presentatie 49 tot 59 vierkante meter. Voor zo’n appartement betaal je dan 224 tot 292 duizend euro of een huur tot 880 euro per maand. Er komen 84 van dit soort appartementen, met Kennemer Wonen als beoogd afnemer.

In het middensegment komen 90 appartementen. Die worden volgens een presentatie tussen de 49 en 79 vierkante meter, met huurprijzen tussen 880 en 1130 euro per maand. Het lijkt erop dat een deel van de 90 appartementen in de verkoop komt, want de presentatie geeft aan dat deze woningen tussen de 292 en 390 duizend euro gaan kosten.

Blijft over: 41 appartementen in de vrije sector. Met name deze appartementen moeten voor Hoorne Vastgoed het grote geld opbrengen, want aan de tientallen sociale appartementen verdient de ontwikkelaar weinig tot niets. Interessant is dat Hoorne Vastgoed in dit stadium nog maar weinig kwijt wil over de grootte en prijzen van de vrije sectorappartementen. De appartementen krijgen volgens de presentatie meer dan 80 vierkante meter woonoppervlakte, een huurprijs vanaf 1130 euro per maand en koopprijzen vanaf 390 duizend euro. Die schaarse details zeggen nog weinig, want een blik op Funda leert dat er in Castricum op dit moment 20 bestaande of bijna afgebouwde appartementen vanaf 75 vierkante meter te koop staan. Die appartementen kosten tussen 469 duizend euro (100 m2) en 1,3 miljoen euro (197 m2).

Hoe groot en duur de appartementen bij Geesterduin écht worden, wordt pas later duidelijk. Hoorne Vastgoed kon mij voor publicatie van deze nieuwsbrief nog niet vertellen of de genoemde groottes en prijzen van alle besproken appartementen al vaststaan of een indicatie zijn. Dat is belangrijk, want de huizenprijzen stijgen door en het duurt nog een tijd voordat de verkoop van de nieuwbouw begint. Als dit indicatieprijzen zijn, kunnen de daadwerkelijke verkoopprijzen dus hoger uitkomen. Ik hoop je volgende week een antwoord te kunnen geven over deze vraag.

De volgende inloopavond is in mei. Dan horen we ongetwijfeld ook weer meer. De initiatiefnemers verwachten in het derde kwartaal een voorlopig ontwerp klaar te hebben en vanaf het vierde kwartaal te werken aan het uitwerken van een definitief ontwerp. Daarna kan de lokale politiek met het dossier aan de slag en is er mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen, etc. Het duurt dus sowieso nog een tijd voordat er woningen bijkomen.

Raadsleden willen een onderzoek naar problemen flexwoningen op de Puikman

Een archieffoto van de flexwoningen op de Puikman. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Het is tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar vocht- en schimmelproblemen en eventuele andere mankementen van de 48 flexwoningen op de Puikman, zo stellen CDA, PvdA, GroenLinks en De VrijeLijst.

De woningen zijn al jaren regelmatig in het nieuws omdat sommige bewoners klagen over aanhoudende problemen, met name schimmelvorming en lekkages. Beheerder Flexwonen-NH heeft verschillende reparaties uitgevoerd en zei onlangs dat er geen klachten meer zijn, maar sommige bewoners bestrijden dit.

Voor de lokale politiek zijn de beruchte flexwoningen - die vanwege de klachten van bewoners meermaals het regionale en landelijke nieuws gehaald hebben - nu aanleiding om via een motie (pdf) een onafhankelijk onderzoek voor te stellen. Dit onderzoek moet alle 48 woningen onder de loep nemen en de oorzaken van eventuele problemen vaststellen. De politici willen ook weten hoe eventuele problemen opgelost kunnen worden.

De motie wordt in principe op 11 april behandeld door de gemeenteraad. De vier partijen die de motie indienen, hebben samen geen meerderheid in de raad. Er is dus steun nodig van één grotere of meerdere kleinere partijen.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief las je over de onverwachte heropening van DekaMarkt op het Kooiplein. De nieuwbouwplannen voor het Kooiplein zijn er nog, maar vorderen volgens betrokkenen moeizaam. Ik was benieuwd wat jullie vinden van de terugkeer van de supermarkt op het plein, en vroeg jullie om één keuze te maken.

Zoals je ziet vinden veel mensen weer een supermarkt op het plein goed nieuws, al zijn er ook genoeg mensen die denken dat de nieuwbouw inderdaad nog een tijd gaat duren. Interessant is dat er ook veel mensen geantwoord hebben dat Castricum al genoeg supermarkten heeft en dat Dreef Beheer (eigenaar van DekaMarkt-supermarkten) een politiek grondspelletje speelt met de gemeente Castricum.

DekaMarkt terug op het Kooiplein is voor mij:
Aantal stemmen: 178

🟨🟨🟨🟨⬜️⬜️ Goed nieuws, ik ga er (weer) boodschappen halen (45)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Goed nieuws voor de levendigheid van het plein tot de nieuwbouwplannen starten (65)

🟨🟨🟨🟨⬜️⬜️ De bevestiging dat de nieuwbouw nog een tijd gaat duren (52)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Anders, namelijk (vul je antwoord in) (16)

Poll van deze week

Komende vrijdag heb ik een interview met Ben Tap. Natuurlijk heb ik zelf een serie vragen om aan hem te stellen, maar ik ben ook erg benieuwd welke vraag jij aan Ben Tap zou stellen. Heb je een prangende vraag, dan kun je die via onderstaande poll invullen. Goed om te weten is dat alleen ik jouw antwoord zie. Het interview lees je in de volgende nieuwsbrief of die erna.

Welke vraag wil jij stellen aan Ben Tap?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • In de vorige nieuwsbrief las je dat de nieuwe wijkagent van het centrum van Castricum zich binnenkort voorstelt via een betaalde lunchlezing bij Welzijn Castricum. Ik vroeg de organisatie of men ook gratis en dus zonder lunch kan aanschuiven. Dat kan niet, meldde een woordvoerder deze week. Een lezing is altijd gekoppeld aan een lunch en er is voor deze lezing al een wachtlijst, zegt de woordvoerder.

  • Dinsdag vond er weer een ongeluk plaats op de N203, de ‘dodenweg’ tussen Limmen en Uitgeest. Een auto met pech die half in de berm stond, werd aangereden door een andere auto en schoof zo het fietspad op. De auto raakte hierbij een 12-jarige fietsster, die met verschillende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht is.

  • Er is begin deze week ingebroken bij sportcentrum De Bloemen. Er is een greep uit de kassa gedaan, maar volgens mede-exploitant Martin Richter is er nauwelijks geld gestolen. Een glaszetter heeft wel de voordeur moeten repareren, want een ruit is met een tegel ingegooid. De politie heeft nog geen verdachte(n) op het oog en roept mensen die meer weten op zich te melden.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 164 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens