• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: gemeente onder financieel toezicht, huizenprijzen en vaccinatiegraad

Nieuws uit Castricum: gemeente onder financieel toezicht, huizenprijzen en vaccinatiegraad

Hallo bij weer een nieuwe editie van deze nieuwsbrief! Hopelijk gaat alles goed met je. Een volle nieuwsbrief deze week, onder andere over geldproblemen van de gemeente, de lage vaccinatiegraad en de komst van een nieuw zwembad.

Gemeente onder financieel toezicht

Ik heb het in december gemist, maar de provincie Noord-Holland heeft de gemeente Castricum vanaf 1 januari 2021 onder preventief toezicht omdat er een tekort is op de begroting en het meerjarenperspectief. Castricum is de enige Noord-Hollandse gemeente onder financieel toezicht, schreef Binnenlands Bestuur.

De gemeente moet dus meer financiële beslissingen overleggen met de provincie én ervoor zorgen dat de begroting voor de komende jaren op orde komt. De brief van de provincie aan de gemeente kun je hier (pdf) lezen.

Huizenprijzen flink gestegen

De huizenprijzen in de regio Castricum zijn vorig jaar flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de NVM. De vereniging deelt geen specifieke cijfers van Castricum en schaart de gemeente bij 'Alkmaar en omstreken'. Hieronder de belangrijkste cijfers van het vierde kwartaal 2020 ten opzichte van het vierde kwartaal 2019.

  • 6,4 procent meer huizen verkocht, totaal 759

  • Gemiddelde verkoopprijs is met 12,2 procent gestegen en bedraagt 375 duizend euro

Wordt de lage vaccinatiegraad een probleem voor de coronavaccinatie?

Van alle Castricumse kinderen geboren in 2016 is 87,9 procent gevaccineerd tegen nare ziektes. Dat is lager dan het aanbevolen percentage van 95 procent. Niet-gevaccineerde kinderen en volwassenen (met een zwakke gezondheid) lopen daarom meer kans om ziek te worden.

Dit probleem speelt al jaren. Vorig jaar presenteerde de gemeente een nieuw actieplan (a tienduizend euro per jaar) om de vaccinatiegraad in Castricum te verhogen naar minimaal 95 procent.

De reden dat ik dit probleem aankaart, is de coronavaccinatie. Toen ik van de week koffie dronk met twee vrienden, concludeerden we dit:

Blijkbaar zijn er in Castricum relatief veel ouders die hun kinderen niet laten inenten. Ik vraag me af of deze ouders hun kinderen straks wél laten vaccineren tegen corona. En zullen ze zelf ook die prik halen?

Ik verwacht dat hier eind dit jaar cijfers over beschikbaar zijn.

Waar komt het nieuwe, 12 miljoen kostende zwembad?

Na jaren van onderzoek en debatteren komt het einde in zicht: de gemeenteraad maakt op 11 maart bekend op welke locatie in Castricum het nieuwe zwembad gebouwd gaat worden. Er zijn twee locaties in de race: bij voetbalclub FC Castricum of in het natuurgebied Noord-End. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) geeft in principe op 26 januari haar voorkeur aan. Na de keuze start het ontwerpproces en de aanbesteding. Het duurt dus nog even voordat het zwembad er staat.

Ik schrok trouwens van de kosten. De gemeente rekent op een investering van 12 tot 14 miljoen euro en een onderhoudsbijdrage van 850 duizend euro per jaar. Wat vind jij van deze bedragen?

Geen zonneweides en windmolens

Twee weken geleden schreef ik over plannen van projectontwikkelaars om weilanden rond Castricum vol te zetten met zonnepanelen. Die plannen sluiten aan bij een overheidseis om windmolens en zonnepanelen in gemeenten te plaatsen. De gemeenteraad van Castricum wilt absoluut geen windmolens en zonneweides in Castricum en gaat zich daarom richten op het plaatsen van meer zonnepanelen op (grote) daken in het dorp. Dat gebeurt al op het bedrijventerrein de Castricummer Werf. Meer zonnepanelen zijn nodig om in 2030 aan de overheidseisen te voldoen.

Dank weer voor het lezen! Als je feedback of vragen hebt, kun je op deze mail antwoorden. Vond je deze nieuwsbrief interessant? Je kunt 'm doorsturen of nieuwsuitcastricum.nl delen met bekenden. Tot volgende week!

Groeten Rens