Nieuws uit Castricum: Forza redt wethouderschap Paul Slettenhaar

Met 11 tegen 14 stemmen mag Slettenhaar aanblijven in statushoudercrisis.

Hallo en welkom bij editie 193 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook dertien nieuwe abonnees. Het was een spannende politieke week, met donderdag een verhit debat op het gemeentehuis als ontknoping. Om half 1 ‘s nachts kon Paul Slettenhaar opgelucht ademhalen: Forza redde zijn wethouderschap door tegen een motie van wantrouwen van de andere oppositiepartijen te stemmen. De vraag is of Forza straks mag meebesturen, of dat coalitiepartijen een andere keuze maken.

Er gebeurde meer deze week, dus hieronder de volledige inhoud van deze nieuwsbrief:

  • zo denken de 8 politieke partijen over de statushoudersrel en het wegsturen van wethouder Slettenhaar

  • het supermarktplan in Bakkum komt door een nieuw besluit op losse schroeven te staan

  • de gemeente gaat onderzoeken of bedrijven op de Schulpstet in Bakkum kunnen en willen verhuizen naar (een grotere) Castricummerwerf

  • het college van burgemeester en wethouders ziet het niet zitten om naast statushouders ook asielzoekers te gaan opvangen in Castricum

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Wethouder Slettenhaar overleeft motie van wantrouwen, met dank aan Forza

Paul Slettenhaar bekijkt de motie van wantrouwen die tegen hem is ingediend. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

VVD-wethouder Paul Slettenhaar (wonen) mag door met zijn werk. Dat is de uitkomst van een urenlang debat, donderdagavond op het gemeentehuis. Slettenhaar krijgt veel kritiek omdat hij zonder bewijs statushouders aan de Stetweg in Bakkum beschuldigd heeft van het veroorzaken van lekkage met een brandslang. Die beschuldiging zwakte hij na verzoeken om bewijs af, maar nadrukkelijke excuses wil hij niet bieden en een rectificatie komt er als het aan Slettenhaar ligt ook niet. Een motie van wantrouwen tegen de wethouder werd met 11 stemmen voor en 14 stemmen tegen verworpen.

Voorafgaand aan het debat beantwoordde B&W een rits raadsvragen die gesteld waren door onder meer De VrijeLijst, Forza, de PvdA, CDA en GroenLinks. In die beantwoording schrijft B&W onder meer:

Onderzoek heeft uitgewezen dat de brandslang niet meer verzegeld was, dat er geen lekkage in het dak zat en dat het ging om een grote wateroverlast. Op basis van deze feiten leek een verband tussen de brandslang en de wateroverlast aannemelijk. Dit is echter niet aan te tonen of nader te onderbouwen. Wij zullen geen nader onderzoek doen op dit punt. De lekkage is waarschijnlijk veroorzaakt door menselijk handelen. We hebben geen bewijs dat de wateroverlast door een of meerdere bewoners is veroorzaakt. [..] Wij hadden als college de bewoners niet collectief moeten beschuldigen. De wethouders Slettenhaar en Van Andel hebben donderdagavond 17 oktober met een aantal bewoners gesproken en excuses daarvoor aangeboden. Dit is ook in een brief aan de bewoners gedaan.

College van B&W in antwoord op vragen van CDA en GroenLinks

Bewoners hebben inderdaad een brief ontvangen van het college, waarin excuses staan voor de collectieve beschuldiging. Interessant is dat helemaal onderaan de brief, onder de handtekeningen, staat: *Deze excuses zijn geen erkenning van aansprakelijkheid, zoals is verzocht in de brief die het college namens een deel van de bewoners heeft ontvangen van advocaat Van Eijck Van Hesseling.

Raadsleden die het college in het debat vroegen om alsnog aansprakelijkheid van de beschuldiging te nemen en een rectificatie te plaatsen in kranten en op het internet, kregen nul op rekest. Het college is dat niet van plan. Een teleurstelling voor de statushouders, die zich met de advocaat beraden op juridische stappen om de gemeente alsnog te dwingen tot een rectificatie. Ook een teleurstelling voor de meer dan duizend inwoners die in een paar dagen tijd een petitie hebben ondertekend met het verzoek om excuses én het opstappen van Slettenhaar.

Deze partijen willen (niet) door met Slettenhaar

Groenlinks, dat vorige week uit de coalitie stapte om de statushoudersrel, hintte bij de start van het debat al op het indienen of steunen van een motie van wantrouwen om Slettenhaar weg te sturen. GroenLinks-fractievoorzitter Gerard Brinkman: ‘Met een wethouder die ons niet serieus neemt, niet luistert, zaken op zijn beloop laat en inwoners onterecht beschuldigt kunnen wij niet verder. We hopen dat ook de andere fracties vanavond de streep zullen trekken’.

Na een uitgebreid debat kwam die motie van wantrouwen er van De VrijeLijst, D66 en de PvdA. Volgens De VrijeLijst heeft het college ‘grove fouten gemaakt’, PvdA stelt dat ‘we door een ondergrens gezakt zijn’ en D66 was naar mijn mening het felst. Raadslid Mariska El Ouni zei onder meer dat Slettenhaar statushouders al jaren als tweederangs inwoners behandelt. ‘Dit is gemeentebestuur onwaardig’.

GroenLinks steunde de motie, waardoor die totaal 11 stemmen voor kreeg. Dat was te weinig, want er waren 13 stemmen of meer nodig. Coalitiepartijen CDA, Lokaal Vitaal en VVD bleven - zoals verwacht - achter de wethouder staan. Volgens de VVD lost het ontslaan van een wethouder niets op en is het voldoende dat het college haar woorden heeft genuanceerd. Lokaal Vitaal zei dat het college weliswaar steken heeft laten vallen, maar dat er geen reden is om de wethouder weg te sturen. De partij ziet liever dat de raad en college blijven samenwerken om het coalitieakkoord verder uit te voeren. Het CDA tot slot zei ‘dit niet nog een keer’ en riep het college op om zorgvuldiger haar woorden te wegen.

Volgens Forza-fractievoorzitter Ralph Castricum ‘verdient de excuses van het college van burgemeester en wethouders geen schoonheidsprijs’, maar doet het college verder veel goed en is het tijd om door te pakken. Forza wil graag de plaats van GroenLinks in de coalitie innemen, zei Castricum vorige week al tegen mij. Zijn partij (met 2 zetels) stemde tegen de motie van wantrouwen en redde zo het wethouderschap van Slettenhaar.

Hoe nu verder?

Na het verhitte debat en de verworpen motie van wantrouwen, heeft de lokale politiek nu herfstreces. Normaliter een periode om even los te komen van de politiek, maar daar is deze keer geen tijd voor. Burgemeester Tap sloot de vergadering af met het advies aan de partijen om met elkaar te praten over hoe nu verder.

Na het debat vallen in ieder geval wat opties af. Slettenhaar blijft aan, dus GroenLinks wil zoals eerder aangegeven niet terug in de coalitie. Om die reden en het gebrek aan nadrukkelijke excuses aan de statushouders lijken ook D66, De VrijeLijst en de PvdA te bedanken voor deelname aan de coalitie. Wil de coalitie van VVD, CDA en Lokaal Vitaal door, dan kan dat als minderheidscoalitie of met steun van Forza. Die steun kan komen als coalitiepartner (wat Forza graag wil) of als gedoogpartner. Of wellicht tovert de lokale politiek een heel ander plan uit de hoge hoed. Wordt vervolgd.

Supermarktplan voor Bakkum op losse schroeven nu Biesterbos een super op het Bakkerspleintje wil realiseren

Het Bakkerspleintje. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

Het jarenoude plan van Dreef Beheer - eigenaar van DekaMarkt - om een supermarkt te realiseren aan de Stetweg in Bakkum, krijgt met een nieuwe uitdaging te maken. De concurrerende ontwikkelaar Biesterbos Groep wil namelijk een supermarkt realiseren op het Bakkerspleintje, en is hier nu over in gesprek met de gemeente. Het omgevingsplan is in ieder geval geschikt.

Omdat er regels zijn voor hoeveel supermarkten er in een bepaalde straal mogen zijn, komt de gemeente nu voor een vraagstuk te staan. Biesterbos én Dreef Beheer allebei een nieuwe supermarkt laten openen, kan blijkbaar niet. En nu? Een besluit van B&W (pdf) leidt tot de volgende opties:

  • Dreef Beheer mag een supermarkt aan de Stetweg ontwikkelen als het zijn DekaMarkt in de Torenstraat sluit

  • Dreef Beheer mag een supermarkt aan de Stetweg ontwikkelen als Biesterbos niet binnen ‘een paar jaar’ een supermarkt op het Bakkerspleintje kan opleveren

  • Dreef Beheer laat zijn supermarktplan voor de Stetweg schieten als het zijn vestiging in de Torenstraat open wil houden

  • Dreef Beheer moet zijn supermarktplan voor de Stetweg laten schieten als Biesterbos snel een supermarkt op het Bakkerspleintje kan realiseren

In de wandelgangen gaan al langer geruchten dat Dreef Beheer zijn vestiging in de Torenstraat overweegt te sluiten, maar daar is formeel nog niets over naar buiten gebracht. Het besluit van B&W verhoogt de druk op de vastgoedontwikkelaar om een keuze te maken: de winkel in de Torenstraat opgeven om met vertrouwen te werken aan een vestiging in Bakkum of hopen dat concurrent Biesterbos zijn plan niet snel rond krijgt zodat de Torenstraat open kan blijven naast een vestiging in Bakkum.

Dreef Beheer opende begin deze maand na zes jaar weer zijn kleine buurtsuper op het Kooiplein. Dat lijkt vooral een signaal, want de ontwikkelaar gaf aan deze winkel weer te exploiteren in afwachting van de realisatie van een grote supermarkt in Bakkum. Biesterbos wilde eerder een nieuwe supermarkt bouwen op het Kooiplein, maar ving bot bij de gemeente. Die wil namelijk alleen woningen op het plein en verwees naar de Stetweg in Bakkum als geschikte supermarktlocatie. Eerder dit jaar presenteerde Biesterbos daarom zijn plan om verschillende winkels op het Bakkerspleintje en het voormalige Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat samen te voegen om tot een grote supermarkt te komen.

Onderzoek naar verplaatsen bedrijven van de Schulpstet naar de Castricummerwerf

De gemeente gaat begin 2025 uitgebreid onderzoek doen naar de haalbaarheid om het bedrijventerrein aan de Schulpstet te transformeren. Drukte op sportpark Wouterland, grote vraag naar woningen, de interesse van Dreef Beheer om een supermarkt aan de Stetweg te bouwen en een onderzoek naar het ‘uitplaatsen’ van de milieustraat is voor de gemeente een combinatie van factoren om te onderzoeken wat de toekomst van de Schulpstet kan worden. ‘Sommige bedrijven (aan de Schulpstet, red.) hebben meer ruimte nodig of ervaren beperkingen door de locatie’, schrijft het college van B&W in een brief (pdf) aan de gemeenteraad.

Het haalbaarheidsonderzoek gaat zich focussen op allerlei aspecten, waaronder of het mogelijk is om (een deel van) de bedrijven aan de Schulpstet te verhuizen naar bedrijventerrein de Castricummerwerf. Dat laatste is boeiend, want dat bedrijventerrein is populair en heeft praktisch geen leegstand. In het coalitieakkoord staat daarom dat de gemeente gaat onderzoeken of de Castricummerwerf uitgebreid kan worden. Het bedrijventerrein vooral aan grasland.

Als bedrijven vanaf de Schulpstet verhuizen, komt daar in Bakkum ruimte voor woningbouw, luidt het idee. Als het haalbaarheidsonderzoek klaar is, volgt er begin 2025 een raadsinformatieavond over de toekomstplannen. Wordt vervolgd dus.

College ‘ziet geen mogelijkheid’ om asielzoekers op te vangen in Castricum

Kan de gemeente Castricum naast statushouders ook asielzoekers opvangen, vroeg de Commissaris van de Koning medio juli aan het college van B&W. Dit in het kader van de spreidingswet, die sinds begin dit jaar van kracht is. Het is de bedoeling dat alle Nederlandse gemeenten wat (extra) asielzoekers gaan huisvesten, om de COA-opvanglocatie in Ter Apel en omringende gemeenten te ontlasten. Het Castricumse college heeft een paar maanden nagedacht over haar bijdrage, schrijft zij in een brief (pdf) aan de gemeenteraad. De conclusie?

Vanwege de ruimtelijke druk gecombineerd met de diverse ruimtelijke beschermingsregimes samen met de cumulatieve opgave voor de huisvesting en opvang van statushouders en Oekraïense vluchtelingen zien wij in Castricum geen mogelijkheid om opvang voor asielzoekers te realiseren.

College van B&W

De reacties van Castricum en andere Noord-Hollandse gemeenten worden op 1 november aangeboden aan de Rijksoverheid. Op landelijk niveau rommelt het nogal, want de spreidingswet is pas dit jaar ingegaan maar lijkt nu alweer van tafel te verdwijnen. Het nieuwe kabinet wil de spreidingswet namelijk nog dit jaar intrekken, meldde premier Dick Schoof vrijdag.

❓️ Poll van de week

Vorige week vertelde ik je dat GroenLinks uit de coalitie met CDA, Lokaal Vitaal en VVD is gestapt uit onvrede over de behandeling van statushouders. Hoe moet de coalitie verder, vroeg ik jou. Bijna tweehonderd lezers stemden - voor het debat afgelopen donderdag - op de poll. Zoals je ziet lopen de wensen heel erg uiteen.

Hoe moet de coalitie verder?
Aantal stemmen: 181

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Met de overgebleven 3 partijen (39)

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Met Forza erbij (37)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Met een andere partij dan Forza erbij (10)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ik wil niet dat deze coalitie doorgaat (70)

🟨🟨⬜️⬜️⬜️⬜️ Anders, namelijk: (25)

Van de 25 ‘anders’-stemmers kreeg ik vooral dit soort reacties:

Kortom: veel verdeeldheid onder lezers over hoe de politiek nu verder moet.

Poll van deze week

Deze week geen poll over politiek of statushouders, maar een ander onderwerp. Er gebeurt namelijk veel in Castricum. Zo gaat de gemeente onderzoeken hoe bedrijventerrein de Schulpstet er in de toekomst uit kan zien. Wellicht kunnen de bedrijven vertrekken zodat er ruimte komt voor woningen, eventueel samen met een supermarkt. De gemeente gaat ook kijken of de Castricummerwerf kan uitbreiden. Ik ben benieuwd waar jij behoefte aan hebt.

Kort nieuws:

  • De fontein die 25 jaar op het Raadhuisplein tegenover het gemeentehuis stond, is weggehaald om ruimte te maken voor een groener pleintje. Er werd beloofd de fontein terug te plaatsen in een vijver bij verzorgingstehuis Strammerzoom in Akersloot. De onthulling van de fontein op zijn nieuwe plek gebeurt op 7 november om 15:00. Je kunt erbij aanwezig zijn, als je dat wilt.

  • De gemeente Castricum gaat geen verdere moeite doen om vrijliggende fietspaden te realiseren langs de Uitgeesterweg, tussen Akersloot en Limmen. Om dat plan te laten slagen, moet de gemeente namelijk voortuinen en agrarische grond kopen. De gemeente wil de fietsveiligheid tussen Akersloot en Limmen in plaats daarvan nu verbeteren met een set uiteenlopende maatregelen, waaronder Rijkswaterstaat verzoeken (vragen dus) om ‘het smalle viaduct over de A9 te verbreden’. Lees er meer over in deze brief (pdf) aan de gemeenteraad.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 193 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens