Nieuws uit Castricum: er komt een nieuw natuur- en wandelgebied

En meer (kort) nieuws in deze zomernieuwsbrief

Hallo en welkom bij editie 138 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief, ook aan de acht nieuwe abonnees. Hopelijk heb je een fijne week achter de rug (en mooie dingen in het vooruitzicht). Wellicht ben je gisteren naar het Smaakmakers Festival in het dorpshart geweest of ga je vandaag (zondag). Het festival vindt vandaag plaats tussen 13:00 en 21:20.

Het was een rustige week - de laatste voordat de lokale politiek weer aan de bak gaat- dus ik houd deze nieuwsbrief lekker compact. Je leest over:

  • de kosten en planning van het nieuwe natuur- en wandelgebied langs de N203

  • steun van het college voor 215 appartementen bij Geesterduin

  • agenda-nieuws en kort nieuws

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Nieuw wandelgebied langs N203 kost ruim drie ton en moet in maart af zijn

Een impressie van het groene eindresultaat via de gemeente

De gemeente Castricum gaat definitief een nieuw wandelgebied langs de N203 aanleggen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit afgelopen week besloten in de eerste vergadering na het zomerreces. Castricum kocht de circa 3,5 hectare grond in 2018 van de provincie Noord-Holland, besloot een jaar later om er een wandelpad aan te leggen en had vervolgens nog jaren nodig om tot een plan te komen.

Dat plan werd een paar weken geleden eindelijk voorgesteld, al kon de gemeente toen nog niet aangeven hoe lang de werkzaamheden zullen duren en hoeveel geld er met het project gemoeid is. Die informatie heeft de gemeente mij deze week alsnog verstrekt. Het nieuwe natuurgebied mag maximaal 374 duizend euro gaan kosten, waarvan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 66 duizend euro betaalt. De rest komt uit de portemonnee van de gemeente Castricum. De werkzaamheden starten naar verwachting in november en moeten - als alles volgens plan verloopt - begin maart klaar zijn. De fietsafslag in het gebied die veel gebruikt wordt door scholieren uit Limmen van het Jac. P. Thijsse College, blijft toegankelijk. De rest van het gebied is nu nog gras en gaat daarom pas na afronding van de werkzaamheden open, vertelt een gemeentewoordvoerder desgevraagd.

Eenmaal af omvat het natuurgebied onder meer water, een moerasbos en een wandelpad van circa 1,2 kilometer vanaf het park Noord-End tot de volkstuintjes. Het wandelpad gaat aansluiten op bestaande paden. Wethouder Valentijn Brouwer meldt in een persbericht dat er ‘de komende vijf jaar zeshonderd nieuwe bomen geplant’ worden in het natuurgebied. Op mijn vraag hoeveel dat er bij de opening zijn, antwoordt hij dat dat er naar verwachting tussen de vijftig en zestig zijn.

Woningbouw bij Geesterduin door naar de volgende ronde

Het plan van Hoorne Vastgoed om 215 appartementen op en rond winkelcentrum Geesterduin te bouwen, krijgt steun van het college van burgemeester en wethouders. Ik schreef al eerder over die steun en het voornemen van het college om een ontwikkelvisie te maken als het plan de nodige hobbels overwonnen heeft. Dat is nu het geval: de ontwikkelvisie is op hoofdlijnen af en wordt op 14 september besproken in een raadsinformatieavond. Op 21 september volgt een bespreking in de raadscommissie, waarna op 5 oktober de gemeenteraad stemt over het bijbehorende ruimtelijk kader. Een meerderheid moet voor stemmen om het plan naar een volgende fase te brengen.

Er kan na stemming in de gemeenteraad nog van alles gebeuren, bijvoorbeeld bezwaren van omwonenden. Niet iedereen is namelijk blij met het plan om hoogbouw van vier lagen met drie uitschieters naar zeven lagen te realiseren.

Van de 215 appartementen wordt 40 procent sociaal, 40 procent middelduur en 20 procent vrije sector (lees: het duurst). Volgens wethouder Paul Slettenhaar zijn de woningen vooral bedoeld voor starters en senioren.

Agenda:

  • Op 9 en 10 september vinden weer de Open Monumentendagen plaats, ook in Castricum. Het lokale programma vind je hier.

  • Op 17 september vindt een ingelaste zomermarkt plaats in het dorpshart. Eigenlijk was de laatste markt die van 20 augustus, maar omdat de markt van juli vanwege slecht weer niet doorging, komt er nu een inhaalmoment.

  • Op 19 september sluit de sollicitatie van burgemeester van Castricum. Wat er daarna gebeurt om als het goed is in maart een nieuwe burgemeester te presenteren, lees je op de website van de gemeente.

Kort nieuws:

  • Afgelopen vrijdag, 1 september, is cafetaria ‘t Hoekje gestart in het pand waar voorheen Tinus in zat. Ik berichtte vorige week als eerste over het stoppen van Tinus. De nieuwe eigenaren van ‘t Hoekje zijn Lisa en Aeron, die eerder een Chinees restaurant in Obdam en verschillende cafetaria’s in Noord-Holland runden. Zij gaan met hun kinderen ook boven de nieuwe horecazaak wonen.

  • De politie onderzoekt een mishandeling op 20 augustus op de Zeeweg, ter hoogte van de afslag naar Johanna’s Hof. De bestuurder van een grijze Mini Countryman zegt klemgereden en mishandeld te zijn door de bestuurder van een ‘grote, blauwe BMW.’ De mishandelde man is in het ziekenhuis behandeld. Wellicht zijn er passerende automobilisten die via een dashcam videobeelden van de gebeurtenis gemaakt hebben. De politie roept getuigen op om zich te melden.

  • Nog meer politienieuws: in de nacht van maandag op dinsdag is rond 02:30 aan de Hogeweg in Limmen een oudere vrouw bedreigd tijdens een woningoverval. De politie heeft voor zover bekend nog geen sporen of dader(s) gevonden en komt graag in contact met mensen die informatie hebben. Wellicht heeft een beveiligingscamera of slimme deurbel beelden opgenomen.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 138 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens