Nieuws uit Castricum: energiesubsidie, petities en een zonnepark?

Hallo bij de vierde editie van deze nieuwsbrief. De eerste van 2021, dus hierbij nog een goed jaar gewenst! Een rustige week zo met de feestdagen zonder breaking news.

Dank voor jullie feedback op de vorige nieuwsbrief. Ik heb interessante suggesties gekregen over o.a. petities tegen de verschillende spoorplannen en de impact van de coronamaatregelen op de horeca en verpleeghuizen. Hier ga ik mee aan de slag. Heb je een ander onderwerp waar je graag meer over wilt lezen? Laat het me weten via een antwoord op deze e-mail!

Deze week lees je over gratis geld van de gemeente, coronacijfers, spoorpetities en interesse in een zonnepark in de weilanden.

€70 subsidie om energie te besparen

De gemeente wilt graag dat jij je (koop)huis energiezuiniger maakt en stelt daarom 70 euro subsidie per huishouden beschikbaar voor energiebesparende producten en/of maatregelen.

Het besluit inclusief de lijst met in aanmerking komende producten en maatregelen vind je hier. Je kunt bijvoorbeeld 70 euro terugvragen als je een inductiekookplaat, zuinige douchekop, wasmachine, droger of koelkast koopt of je dak, vloer of gevel laat isoleren. Via deze website regel je de aanvraag.

Ik was vooral benieuwd hoe groot de subsidiepot is. Gelukkig meldt de gemeente dat netjes. Er is 118.300 euro gereserveerd, wat betekent dat maximaal 1690 huishoudens gebruik kunnen maken van de subsidie. Dat zijn lang niet alle huishoudens en voor het subsidiepotje geldt: op is op. Onduidelijk is hoeveel subsidie er nog beschikbaar is. De factuurdatum van je energiebesparende product of maatregel moet tussen 01-01-2020 en 31-03-2021 zijn, maar ik zou dus niet te lang wachten.

Petities tegen de spoorplannen

Ik hoef je niet te vertellen dat de gemeente, provincie, NS en andere betrokken partijen al jaren overleggen en discussiëren over plannen om de spoorovergang bij de Beverwijkerstraatweg te veranderen. Omdat er zoveel treinen langsgaan, zijn de bomen het grootste deel van het uur gesloten en is er veel verkeersoponthoud én angst voor ongelukken.

Op dit moment liggen er een aantal ideeën op tafel op het knelpunt aan te pakken. En alle plannen worden bekritiseerd door een deel van de inwoners, die ook petities gestart zijn om 'hun plan' te blokkeren. Hoe zit dit?

Westroute: dit plan stelt een nieuwe autoweg voor tussen Castricum en Bakkum. Gaat ten koste van kinderboerderij het Dierenduintje, een hondenlosloopgebied en betekent meer auto's langs basisscholen en speelvelden.

Tegenstanders van de Westroute prijzen een alternatief plan aan;

  • Zorg dat verkeer uit de IJmond voor de route naar Castricum (en verder) kiest voor de A22/A9 en N203. Dat betekent: het aanpassen van de bewegwijzering in de IJmond en het (indien nodig) toevoegen van verkeersremmende maatregelen aan de Beverwijkerstraatweg.

  • Zorg dat autoverkeer uit Beverwijk na de spoorwegovergang niet kan afslaan naar Dorpsstraat en Schoutenbosch.

Een petitie tegen de Westroute is meer dan 1060 keer ondertekend. Het burgerinitiatief Westroute-Nee is tegen de route. Een andere groep (Westroute.nl) is juist voor deze route en lijkt uit een paar honderd mensen te bestaan.

Zuidoostroute: dit plan stelt een randweg voor van het Bonhoeffercollege naar de provinciale weg tussen Limmen en Uitgeest, die uitkomt ter hoogte van de boerencamping De Kei. Inclusief aansluitingen door de polder Hendriksveld, langs de eendenkooi en de C.F. Smeetslaan.

Tegenstanders van dit plan hebben ook een website opgetuigd en zijn een petitie gestart. Die petitie is bijna 1800 keer ondertekend.

De gemeente onderzocht vorig jaar drie plannen en kiest er dit jaar één. Iedereen tevreden stellen lijkt in ieder geval niet mogelijk. Lees meer informatie over het hoofdpijndossier bij de gemeente.

Lijkt het je interessant om hier later meer/uitgebreider over te lezen? Ik hoor het graag.

Minder positieve coronatests gemeld

Voorzichtig positief nieuws: in de week van 23 - 29 december zijn er in de gemeente Castricum minder positieve coronatests gemeld. Het waren er 137, tegenover 157 de week ervoor. Een daling van 13 procent dus, maar met 381 positieve tests per 100.000 inwoners blijft het risiconiveau op 'zeer ernstig' staan. Maatregelen afschalen kan volgens de veiligheidsregio pas bij minder dan 250 positieve tests per 100.000 inwoners. Meer informatie bij RTL Nieuws.

Zonnepark tegen Castricum aan?

Wat te doen met alle weilanden rond Castricum? Minstens één projectontwikkelaar heeft wel een idee: volbouwen met zonnepanelen. Meerdere grotere grondeigenaren, waaronder boer Gerard Veldt, hebben flyers gekregen met de oproep hun land te veranderen in een zonnepark.

Veldt is geen fan: hij ziet liever dat we eerst onze daken volleggen met zonnepanelen voordat we de weilanden opofferen. Maar als een andere grondeigenaar zijn koeien wél wilt inruilen voor zonnepanelen, kan een weiland er op termijn bijvoorbeeld zo uitzien;

Wat vind je van deze ideeën?

Dank voor het lezen, ik hoop dat je het een interessante nieuwsbrief vond. Ik denk erover na om op termijn ook nieuwsbrieven uit te brengen die helemaal in het teken van één onderwerp staan. Zo kan ik meer de diepte in duiken. Denk aan een dag meelopen met de lokale voedselbank, een kijkje achter de schermen bij de lokale bierbrouwerij en interviews met lokale horecaondernemers over de impact van de coronamaatregelen.

Ik ben natuurlijk benieuwd of jou dit leuk lijkt. Over welk onderwerp zou jij meer willen lezen? Ik hoor het graag!

Blijf gezond,

groeten Rens