Nieuws uit Castricum: en weer stopt een lokale ondernemer

En: bezwaar tegen de autovrije Schoolstraat

Hallo en welkom bij editie 137 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook twaalf nieuwe abonnees. In deze nieuwsbrief lees je:

  • over een officieel bezwaar tegen een autovrije Schoolstraat

  • dat de gemeente Castricum weer bot vangt bij de rechter

  • dat cafetaria Tinus stopt

  • agenda- en kort nieuws

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Vereniging Castricum Veilig maakt officieel bezwaar tegen het paaltje dat de Schoolstraat autovrij maakt

Archieffoto Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De Vereniging Castricum Veilig (VCV) heeft een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente Castricum over de recente plaatsing van een paaltje in de Schoolstraat dat doorgaand gemotoriseerd verkeer onmogelijk maakt. Volgens de vereniging zijn omwonenden niet geïnformeerd over het verkeersbesluit, onderbouwt de gemeente het besluit niet en is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de noodzaak en gevolgen van de afsluiting.

VCV vreest dat de afsluiting tot meer autoverkeer op de Overtoom en Breedeweg leidt, en daarom ook meer verkeersonveilige situaties. Bewoners van de verzetsheldenbuurt moeten door het paaltje ook omrijden, betoogt de vereniging in een brief van drie pagina’s aan het college van burgemeester en wethouders.

De Schoolstraat was eenrichtingsverkeer voor auto’s. Uit mijn nieuwsbrief van 23 juli citeer ik: ‘Het college van burgemeester en wethouders heeft op 5 juli een verkeersbesluit genomen om de veiligheid in de straat te verbeteren, antwoordt een gemeentewoordvoerder op vragen van deze website. De komst van Noppes op de hoek van de Schoolstraat en de Dorpsstraat speelt hier een belangrijke rol in. Buurtbewoners hebben zich al eerder verenigd om hun zorgen over de verkeersstromen rondom Noppes sterker uit te spreken. De gemeentewoordvoerder: ‘Het verkeersbesluit is genomen vanwege de vestiging van Noppes en het grootschalige negeren van het eenrichtingsverkeer, met name op marktdagen waarop de Schoolstraat als omleidingsroute dient voor fietsers. Nood- en hulpdiensten en de Fietsersbond hebben positief gereageerd op het verkeersbesluit.’

Het college heeft voor zover mij bekend is nog niet geantwoord op het bezwaarschrift van VCV.

Gemeente Castricum vangt opnieuw bot bij de rechter, moet zorg dragen voor langzaam rijdende auto’s in een steeg

De gemeente Castricum moet van de Raad van State maatregelen nemen om auto’s in een steeg in Bakkum maximaal 5 kilometer per uur te laten rijden. Een lagere rechter besloot dat onlangs ook al. De zaak is hiermee definitief ‘gewonnen’ door de Bakkumse familie die naar de rechter stapte omdat zij overlast ervaart van het autoverkeer in de steeg. Die steeg grenst aan hun huis en leidt naar polikliniek Dr. Bosman. De familie zegt dat weinig autobezoekers zich aan de snelheidsborden houden en dat mensen al meermaals aangereden zijn.

De gemeente Castricum heeft herhaaldelijk aangegeven dat zij niet meer kan doen dan snelheidsborden plaatsen. De lagere en nu ook hogere rechter nemen hier geen genoegen mee. Castricum moet een maximumsnelheid invoeren, bijvoorbeeld via een snelheidsmeter, flitscamera of door extra obstakels te plaatsen.

De familie uit Bakkum heeft de zaak dus gewonnen, maar krijgt niet waar zij op hoopte. Want in juni meldde de familie aan het Noordhollands Dagblad: ‘Laat de patiënten op straat parkeren en het personeel op het achterterrein. Dat de mensen dan langs onze ramen lopen, vinden we geen probleem, het scheelt dan in ieder geval heel wat autoverkeer.’

Cafetaria Tinus stopt, maakt plaats voor ‘t Hoekje

In de vorige nieuwsbrief schreef ik uitgebreid over veranderingen in de lokale middenstand, met een focus op de Burgemeester Mooijstraat en het Bakkerspleintje. Maar ook aan de Dorpsstraat vinden veranderingen plaats. Deze week bracht ik het nieuws dat cafetaria Tinus - aan het horecaplein - stopt. Het pand komt - gelukkig - niet leeg te staan want een nieuw cafetaria begint volgende week al. Lees er alles over in onderstaand artikel.

Dat Castricummers erg begaan zijn met lokale ondernemers, blijkt ook weer uit mijn Facebook-publicatie van dit artikel op donderdag. Via Facebook hebben tweeduizend mensen het artikel al gelezen, en er verschenen tientallen Facebook-reacties gericht aan Korsman.

Agenda

  • Op 28 augustus herstart aannemer Van Gelder het werk aan de Rijksweg in Limmen. Fase drie gaat dan van start, met werkzaamheden tussen Hogeweg en Enterij. De werkzaamheden geven verkeersoverlast, dus raadt de gemeente Castricum aan om Limmen te vermijden als je er niet hoeft te zijn. Meer informatie lees je op de website van de gemeente Castricum. Het Noordhollands Dagblad publiceerde afgelopen week een interessante reportage over dat groot verkeer als een tractor met aanhanger de weg kan blokkeren als ze linksaf de Uitgeesterweg willen inslaan.

  • Op zaterdag 2 en zondag 3 september vindt de tweede editie van het Castricums Smaakmakers Festival plaats. Dit evenement met gratis entree draait om drie muziekpodia aan het Bakkerspleintje, Kerkplein en aan de Schoolstraat. Op de route staan ook eet- en drinkkramen en vinden andere activiteiten plaats. Het programma per dag is via deze pdf te bekijken en te downloaden. Voor wie zich afvraagt waarom er geen Smaakmakers-activiteiten plaatsvinden op het horecaplein; ik heb via via begrepen dat die ondernemers niet de volledige gevraagde contributie voor het festival wilden betalen.

  • Het college van burgemeester en wethouders heeft na het zomerreces deze week weer voor het eerst vergaderd. De gemeenteraad heeft nog iets langer meer vrije tijd, want de eerste publieke avond vindt op 7 september plaats.

Kort nieuws:

  • Een 74-jarige man uit Castricum wordt vervolgd omdat hij het dodelijke middel X verkocht heeft. Hij wordt daarom vervolgd voor hulp bij zelfdoding, maar ook voor witwassen van het geld dat hij verdiend heeft met de verkoop van het zelfmoordpoeder. Volgens het Openbaar Ministerie hebben meer dan vijfhonderd mensen het middel X bij de Castricummer besteld en zijn zeker zeven overlijdensgevallen terug te leiden naar een bestelling. De rechtbank veroordeelde vorige maand een andere man (niet uit Castricum) voor 3,5 jaar cel voor onder meer het opsturen van middel X.

  • SNS Bank heeft een adviespunt geopend in winkelcentrum Geesterduin. Met een kanttekening, want de winkel is alleen op afspraak open. Spontaan binnenwandelen met een vraag over je hypotheek of betaalrekening is dus niet mogelijk. Een afspraak maken doe je via de SNS-website. In het net door SNS Bank geopende pand zat voorheen de Vega Koerier, een veganistische afhaal- en bezorgdienst die het nog geen jaar heeft volgehouden.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 137 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens