• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: een nieuwe (online) supermarkt en wat te doen met de Maranathakerk?

Nieuws uit Castricum: een nieuwe (online) supermarkt en wat te doen met de Maranathakerk?

Lees ook: locatievoorstellen Cunera en Vrijeschool in de prullenbak beland

Hallo en welkom bij editie 111 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook zeven nieuwe abonnees. Hopelijk heeft iedereen een mooie week achter de rug. Ik ben een paar dagen voor werk in Barcelona, maar heb natuurlijk een verse nieuwsbrief voor je gemaakt.

In deze e-mail praat ik je gratis, zonder reclames en onafhankelijk bij over:

  • Toon Mans die stopt als burgemeester van Castricum

  • het invullen van een enquête over de toekomst van de Maranathakerk

  • hoe je gratis bezwaar kunt maken tegen je WOZ-beschikking

  • dat de locatievoorstellen voor nieuwbouw van Cunera en Vrijeschool in de prullenbak zijn beland

  • dat onlinesupermarkt Picnic start in Castricum en omstreken

Ik wens je veel leesplezier toe en hoor graag van je als je een vraag, opmerking of nieuwstip hebt. Je kunt mij vertrouwelijk mailen door te antwoorden op deze e-mail. Draag je Nieuws uit Castricum een warm hart toe? Dan steun je mij door later in deze nieuwsbrief een zelfgekozen bedrag te doneren via Tikkie. Je kunt ook om mijn bankrekeningnummer vragen. Bedankt!

Toon Mans stopt als burgemeester van Castricum

Toon Mans stopt als burgemeester van Castricum. Hij start per 1 juni als voorzitter van het college van bestuur van Stichting Twijs. Deze onderwijsorganisatie heeft 31 scholen met totaal ruim 7300 leerlingen in de regio Haarlem.

Het opstappen van Mans (57) komt niet als een verrassing. Zijn tweede termijn als burgemeester van Castricum zou in september aflopen - maar nu dus een paar maanden eerder. Mans is op 7 september 2011 begonnen als burgemeester en verlengde zijn functie in 2017.

De gemeente Castricum moet dus op zoek naar een nieuwe burgemeester. Details over dit proces zijn mij op moment van schrijven nog niet bekend. Hier kom ik op terug.

Lijkt het jou leuk om een afscheidsinterview met Toon Mans te lezen? Ik hoor het graag van je via een antwoord op deze e-mail.

Wat wil jij op de plek van de Maranathakerk?

Hoe moet de nieuwe parkeersituatie eruit komen te zien? Afbeelding: gemeente Castricum

De gemeente is sinds 2020 eigenaar van de Maranathakerk en het bijbehorende terrein. Een relatief groot perceel in het centrum van Castricum dat een andere bestemming krijgt. Het Supreme College dat nu les krijgt in het oude schoolgebouw, verhuist volgend jaar. De kerk mag dan tegen de vlakte. Maar wat moet ervoor terugkomen?

De gemeente heeft de nodige opties al verkend in een verkenningsonderzoek en vraagt Castricummers nu naar hun mening over de verschillende opties. Er wordt vooral gesproken over (sociale) woningbouw, eventueel in combinatie met een zorgpraktijk of een bioscoop. Er gaan ook vragen over de parkeersituatie op het terrein (zie afbeelding hierboven) en de uitstraling en de hoogte van het nieuw te bouwen pand.

Je kunt de enquête invullen tot 13 maart. Ik heb ‘m ingevuld en was er vijf minuten mee bezig. De gemeenteraad gaat de resultaten van de enquête bespreken in aanloop naar een besluit over de toekomst van de Maranathakerk.

Zo maak je bezwaar tegen je WOZ-beschikking

Inwoners van Castricum hebben deze week hun jaarlijkse WOZ-beschikking gekregen. De taxatiewaarde van de woning anno 2023 is gebaseerd op de peildatum 1 januari 2022. In die periode stegen de huizenprijzen hard. De WOZ-waarde van woningen in Castricum is daarom ook flink toegenomen, en dus betaal je een hogere WOZ-beschikking. De bijbehorende OZB-waarde is - omdat de WOZ-waarde stijgt - juist gedaald.

Je kunt bezwaar maken tegen de hoogte van je WOZ-beschikking. Zonder garantie dat de gemeente je WOZ-beschikking verlaagt, maar proberen kan altijd. En dat proberen kun je op twee manieren doen: via Cocensus, het bureau van de gemeente Castricum, en via commerciële bureaus die jouw werk uit handen nemen.

De gemeente Castricum drukt inwoners op het hart om bezwaar te maken via Cocensus en niet via een commerciële partij. Lukt het de commerciële partij namelijk om jouw WOZ-beschikking te verlagen, dan betaal jij niets en moet de gemeente Castricum de commerciële partij gemiddeld 750 euro als vergoeding betalen. Vorig jaar heeft de gemeente naar eigen zeggen zo’n tachtigduizend euro aan commerciële bureaus moeten betalen. Belastinggeld dat ook aan andere zaken uitgegeven had kunnen worden, luidt de redenatie. Verlaagt Cocensus de WOZ-beschikking, dan betaal jij ook niets en hoeft de gemeente geen extra vergoeding te betalen.

Let op: je kunt bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking binnen zes weken na de datum die op je aanslagbiljet staat.

Nieuwbouw Cunera en Vrijeschool nog niet dichterbij: gemeenteraad uiterst kritisch op plannen van het college

Wethouder Valentijn Brouwer (onderwijs) hoopte dat een meerderheid van de gemeenteraad akkoord zou gaan met het raadsvoorstel om Cunera te (her)bouwen aan de Vondelstraat en om meer onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een verhuizing van Vrijeschool naar de Professor Winklerlaan. De raadsavond pakte anders uit: alle acht partijen waren tegen het voorstel. En dus trok Brouwer het voorstel in en gaat hij opnieuw om de tafel zitten.

In onderstaand artikel lees je waarom de acht partijen - met diverse argumenten - tegen het huidige plan zijn en wat ze wél willen.

Online supermarkt Picnic start in Castricum

Afbeelding: Picnic

Inwoners van Castricum, Limmen en andere gemeenten kunnen vanaf 8 maart online boodschappen bestellen bij Picnic. Dit is een online supermarkt zonder winkels die je boodschappen gratis thuisbezorgt. In onderstaand artikel lees je wat Picnic inhoudt, hoe je de app gebruikt en dat Picnic nog honderden vacatures open heeft staan. Ik ben benieuwd of jij Picnic een kans gaat geven en hoor graag van je.

Kort nieuws:

  • De gemeente start op 27 maart met de herinrichting van de Rijksweg in Limmen. In de eerste fase vinden er werkzaamheden plaats aan de zuidzijde, tussen de kruising met de Zeeweg naar Castricum en de Zuidkerkenlaan. Deze werkzaamheden moeten 12 mei afgerond zijn. Daarna staan er werkzaamheden gepland in fasen 2, 3, 4 en 5. De weg moet in het eerste kwartaal van 2024 volledig vernieuwd zijn. Netbeheerder Liander legt nieuwe kabels en andere partijen vernieuwen de verharding, de verlichting, planten bomen en struiken en maken de omgeving van de weg geschikt voor het beter opvangen van regenwater. Omwonenden van de Rijksweg krijgen vóór 27 maart een brief met meer uitleg, ook over omleidingen. Tot aan het einde van fase 5 wordt doorgaand verkeer in principe omgeleid via de A9 (Alkmaar - Uitgeest) en de N512 (Alkmaar - Egmond-Binnen – Castricum; Herenweg / Heereweg). De werkzaamheden hadden eigenlijk in het najaar van 2022 moeten beginnen, maar zijn om diverse redenen vertraagd.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht. Ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan hoop ik dat je mijn onafhankelijke berichtgeving wil steunen door af en toe een donatie via Tikkie over te maken. Je kunt zelf een bedrag kiezen. Als je feedback, een vraag of nieuwstip hebt, hoor ik graag van je.

Graag tot volgende week,

groeten Rens