• Nieuws uit Castricum
 • Posts
 • Nieuws uit Castricum: een exclusieve impressie van nieuwe appartementen aan de Dorpsstraat

Nieuws uit Castricum: een exclusieve impressie van nieuwe appartementen aan de Dorpsstraat

En nog veel meer nieuws

Hallo en welkom bij editie 121 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook zeven nieuwe abonnees. Ik geniet van een weekendje Maastricht maar heb natuurlijk weer een volle nieuwsbrief voor je samengesteld. Er zit veel tijd en werk in mijn exclusieve artikel over de twee appartementen die boven makelaar Teer aan de Dorpsstraat moeten verschijnen. In deze nieuwsbrief lees je:

 • alles over die appartementen, inclusief impressie van het beoogde eindresultaat

 • hoe en waarom de gemeente camera-auto’s inschakelt

 • dat de huur van flexwoningen op de Puikman te hoog is

Ik hoop dat je na deze nieuwsbrief weer helemaal op de hoogte bent van het laatste nieuws in Castricum. Er zit meer dan twee dagen werk in, werk dat ik als zzp’er kan doen dankzij donaties van lezers. Waardeer je mijn berichtgeving, dan kun je mij steunen door een zelfgekozen bedrag via een Tikkie over te maken. Bedankt ook donateurs van vorige week!

Exclusief: zo moeten de appartementen boven Teer eruit komen te zien

Eerder schreef ik dat er een aanvraag is gedaan om kantoorruimte boven makelaar Teer te verbouwen tot twee appartementen. In afwachting van de beoordeling van de gemeente of dat mag gebeuren lees je in dit artikel exclusief over de verbouwingsplannen, de grootte en prijs van de appartementen én de historie van het complex. Ook zie je hoe de appartementen eruit moeten komen te zien. Ik heb dit verhaal kunnen maken dankzij verschillende tipgevers, die ik hierbij nogmaals van harte wil bedanken.

Gemeente laat straten fotograferen via camera-auto’s

Wellicht zie je deze auto rijden in Castricum

De gemeente Castricum schakelt het bedrijf Cyclomedia weer in voor zijn auto’s met camera’s. Die auto’s rijden tussen eind april en medio juni door alle straten van de gemeente om 360-graden-panoramafoto’s te maken vanaf de weg. De auto’s hebben ook toestemming om te rijden op de stoep, het fietspad en voetgangersgebied. De drie andere BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest en Heiloo) maken ook gebruik van de diensten van Cyclomedia.

Navraag bij de gemeente Castricum over wat zij doet met foto’s van de camera-auto’s levert het volgende antwoord op:

‘Deze informatie is een essentiële bron van informatie voor veel geografisch georiënteerde werkprocessen binnen de gemeente, zoals

 • beheer van Openbare Ruimte

 • bijhouden van de Basisregistraties Grootschalige Topografie

 • bijhouden van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen

De foto’s worden gemaakt op iedere voor regulier autoverkeer toegankelijke verharde weg. Privéterreinen en risicogebieden zijn uitgesloten. Persoonsgegevens die mogelijk voorkomen op de beelden (gezichten en kentekens) worden onherkenbaar gemaakt. Zo voldoen wij (zij) aan de AVG-regels.’

Flexwoningen aan de Puikman hebben een veel te hoge huur, aldus de Huurcommissie

Een bewoonster van een flexwoning aan de Puikman heeft gelijk gekregen van de Huurcommissie, een overheidsinstantie die onderzoek doet naar huurwoningen en huurprijzen. De bewoonster stapte naar de Huurcommissie omdat zij vindt dat ze te veel huur moest betalen aan verhuurbedrijf Flexwonen NH. Zij betaalde vijfhonderd euro per maand kale huur plus 188 euro per maand aan servicekosten. De Huurcommissie stelt na onderzoek dat de containerwoning kleiner is dan Flexwonen NH claimt (22 in plaats van 27 vierkante meter), een lagere WOZ-waarde heeft dan het bedrijf zegt én ‘ernstige gebreken’ vertoont. De maximale kale huurprijs had daarom geen vijfhonderd euro maar 240 euro per maand mogen zijn. De vrouw is inmiddels verhuisd. Flexwonen NH en de vrouw kunnen nog in beroep tegen de uitspraak. Het verhuurbedrijf zegt tegen het Noordhollands Dagblad dat het om ‘een individueel geval’ gaat - er staan tientallen flexwoningen bij elkaar. De actiegroep Castricum voor Iedereen zegt te onderzoeken of het mogelijk is om namens een collectief een klacht in te dienen bij de Huurcommissie. Minimaal vijf bewoners zouden hier interesse in hebben.

Kort nieuws:

 • De veerpont Akersloot krijgt een onderhoudsbeurt en is daarom tussen 12 en 27 mei uit de vaart. Voor fietsers en voetgangers vaart er een vervangende pont, met aangepaste tijden. Namelijk op werkdagen van 07:00 tot 20:00 en in het weekend van 08:00 tot 20:00. Auto’s kunnen niet mee met deze pont en moeten dus omrijden.

 • Deze website schreef een paar weken geleden over de uitnodigingsbrieven die de gemeente verstuurd heeft aan inwoners en ondernemers die direct te maken krijgen met veranderingen als de Dorpsstraat autoluw wordt. De gemeente geeft zelf nu ook meer openheid van zaken en legt in een artikel uit waarom jij (niet) uitgenodigd bent en - nogmaals - wanneer de bijeenkomsten zijn.

 • Supermarkt Hop’s Taim Markt is verhuisd van het Kooiplein naar winkelcentrum Geesterduin en verandert ook zijn strategie als pakketpunt. Je kunt er niet langer PostNL-pakketten brengen en ophalen. In plaats daarvan kun je er nu terecht met en voor DHL-pakketten. Een interessante keuze, want op een minuut loopafstand in het winkelcentrum staat sinds kort een pakketkluis waar je ook DHL-pakketten kunt ophalen (en volgens de website ook versturen).

 • Aanstaande donderdag (11 mei) is er vanaf 19:30 een openbare receptie voor iedereen die afscheid wil nemen van burgemeester Toon Mans. De receptie op het gemeentehuis. Het is niet nodig om je vooraf aan te melden. Mans vertrekt na bijna tien jaar om bestuurder in het onderwijs te worden. Na zijn vertrek neemt eerste locoburgemeester, wethouder Roel Beems, de taken van Mans een paar weken over. Vervolgens komt er - volgens protocol - een waarnemend burgemeester totdat er een nieuwe burgemeester gevonden is. Dit kan maanden duren.

 • Het gratis muziekfestival Uit Je Bak lijkt dit jaar niet door te gaan omdat de begroting niet rondkomt. Er is recent een sponsoractie op touw gezet, maar die loopt op moment van schrijven nog niet storm. Als de organisatie niet binnen een paar dagen duizenden euro’s ophaalt, blaast zij het festival af. Geïnteresseerden vinden hier meer informatie over sponsormogelijkheden.

Tot volgende week

Dankjewel voor je aandacht. Ik heb weer mijn best gedaan om je een boeiende nieuwsbrief te serveren. Je kunt mijn nieuwsbrieven al 121 weken lang gratis en zonder advertenties lezen omdat ik kan werken dankzij donaties van lezers. Wil je mij ook bedanken voor mijn journalistieke werk, waar veel tijd in zit? Dan kun je een donatie via Tikkie overmaken of via een antwoord op deze e-mail vragen om mijn bankrekeningnummer.

Ik wens je een mooie week toe,

groeten Rens