Nieuws uit Castricum: een boze wethouder richt zich tot Den Haag

En: het rommelt in Uitgeest

Hallo en welkom bij editie 152 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 23 nieuwe abonnees. In deze e-mail praat ik je bij over:

  • een brandbrief van de gemeente aan Den Haag over het huisvesten van statushouders

  • hoe het rommelt in Uitgeest

  • de komst en het verdwijnen van invalidentoiletten op het strand

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Castricum loopt achter met het huisvesten van statushouders, stuurt brandbrief aan Den Haag over framing als trage gemeente

In het complex aan de Puikman wonen onder andere statushouders. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente Castricum heeft in 2023 minder statushouders weten te huisvesten dan de Rijksoverheid vroeg. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning gekregen hebben, en daarom recht hebben op woonruimte. Castricum heeft volgens het tv-programma EenVandaag vorig jaar 31 statushouders een woning gegeven, waar de taakstelling 80 personen bedroeg. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat 83 procent van de 342 Nederlandse gemeenten vorig jaar zijn taakstelling niet gehaald heeft.

Castricum is dus één van de honderden gemeenten die het nieuwe jaar met een achterstand begint, want 2024 kent een nieuwe taakstelling. EenVandaag maakte een video over het onderwerp en koos Castricum als (enige) gemeente die de taakstelling niet gehaald heeft. Verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar vertelt voor de camera dat de gemeente op dit moment ‘bezig met nieuwe flexwoningen’ voor statushouders en andere doelgroepen zoals starters. Hij doelt hiermee op de 96 flexwoningen die ergens dit jaar moeten verrijzen op leegstaande tennisbanen naast sportcentrum de Bloemen. Slettenhaar geeft in de video niet aan op welke termijn hij de achterstand wil oplossen.

Landelijke media reizen wel vaker af naar Castricum om een uitzending of verhaal te maken over hoe de gemeente haar huisvestingstaakstelling niet haalt. Als journalist fascineert mij dat, want media hebben als gezegd honderden gemeenten om uit te kiezen. Waarom dan toch vaak Castricum? Komt het omdat de gebrekkige flexwoningen op de Puikman het goed doen op televisie, omdat de rechtse VVD-wethouder Slettenhaar (laatst nog bij een landelijke tv-talkshow te gast) een uitgesproken persoon is of om een andere reden?

Slettenhaar is - ondanks zijn terugkerende medewerking aan media-items over statushouders in de gemeente - wel klaar met het beeld dat over Castricum ontstaan is. Bij EenVandaag vertelt hij dat hij namens het college van burgemeester en wethouders een brandbrief gestuurd heeft aan politiek Den Haag, om duidelijk te maken dat hij niet blij is dat overheidscommunicatie de indruk wekt dat Castricum langzaam is of niet zijn best zou doen. Die framing vindt hij niet verstandig, maakt hij duidelijk. In de brandbrief, ook in mijn bezit, schrijft het college ook dat het onlangs gesproken heeft met het COA over de opvang van statushouders. Het COA raadt volgens het college aan statushouders onder te brengen in lokale hotels, maar dat noemt het college geen duurzame oplossing. De brief sluit af met het verzoek van het college om in gesprek te gaan met verantwoordelijk ministers.

Ik heb de gemeente Castricum gevraagd hoe groot de achterstand in het huisvesten van statushouders op 5 januari is en hoe lang de gemeente nodig denkt te hebben om de achterstand ‘weg te werken.’ Een woordvoerder liet weten dat antwoorden volgende week volgen omdat het college van burgemeester en wethouders met kerstreces is. Wordt vervolgd dus.

Bekijk hieronder de negen minuten durende video van EenVandaag.

Uitgeest onder preventief financieel toezicht door begrotingstekort

De gemeente Uitgeest is als één van de twee Nederlandse gemeenten dit jaar onder preventief financieel toezicht van de provincie geplaatst. De andere gemeente is Vlissingen.

Voor Uitgeest komt het verscherpte toezicht niet als een verrassing. De gemeente kampt met een begrotingstekort van zeshonderdduizend euro voor 2024, wat zonder adequaat ingrijpen de komende jaren oploopt naar bijna twee miljoen euro. De provincie Noord-Holland wil dat voorkomen, en eist daarom vóór 1 april een herstelplan van het gemeentebestuur. Wat betekent dat er eind januari een conceptplan klaar moet zijn zodat de gemeenteraad erover kan debatteren. Lukt het Uitgeest niet om op 1 april een herstelplan aan te leveren, dan kan zij nog eens dertien weken uitstel aanvragen. Als Uitgeest geen maatregelen durft te nemen om het begrotingstekort terug te dringen, kan de provincie besluiten het stuur over te nemen. De gemeente kan in dat geval alleen toekijken hoe de provincie financiële besluiten neemt over de toekomst van Uitgeest.

Voor wie zich afvraagt waarom ik in deze Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief schrijf over buurtgemeente Uitgeest: Castricum vormt sinds 2017 samen met Uitgeest, Bergen en Heiloo de BUCH-werkorganisatie. Ambtenaren werken voor alle vier de gemeenten, wat moet leiden tot efficiëntere en zo goedkopere bedrijfsvoering. Dat is op veel vlakken nog niet gelukt; regelmatig lees je in deze nieuwsbrief dat de BUCH door uiteenlopende tegenvallers de gemeenten om extra geld vraagt. De zwakke financiële positie van Uitgeest is de nieuwste domper voor de BUCH, want een kale kip kun je niet plukken.

Het is bovendien de vraag of Uitgeest wel in de BUCH blijft. De gemeente heeft - mede ingegeven door de financiële malaise - een bestuurskrachtonderzoek aangekondigd dat duidelijk moet maken hoe de toekomst van Uitgeest eruit kan zien. De burgemeester van Uitgeest is om die reden op 1 januari gestopt als voorzitter van de BUCH. Hij geeft als reden dat hij de functie niet meer kan verenigen met zijn burgemeesterschap, maar blijkt ook gefrustreerd over de werkwijze. ‘Op dit moment merk ik op dat er binnen het bestuur geen sprake is van effectieve samenwerking’, schrijft hij in zijn brief aan het BUCH-bestuur. De burgemeester van Heiloo neemt als vicevoorzitter tijdelijk de rol van voorzitter op zich, terwijl de BUCH op zoek gaat naar een onafhankelijke voorzitter.

Strand van Castricum krijgt een nieuw invalidentoilet, maar ziet er ook een verdwijnen

Een aantal maanden geleden schreef ik dat strandpaviljoen Club Zand een vergunning had aangevraagd voor de realisatie van openbare toiletten op het strand. Die toiletten worden toegankelijk voor rolstoelgebruikers en verrijzen tussen het gebouw van de Reddingsbrigade en Club Zand. Club Zand gaat de toiletten ook beheren. Het leek er dus op dat het Castricumse strand op meerdere plaatsen invalidentoiletten zou krijgen, want strandpaviljoen Zoomers heeft op dit moment ook een rolstoeltoegankelijk toilet. Maar die van Zoomers gaat verdwijnen, blijkt uit navraag van de PvdA-fractie in de gemeenteraad.

Zoomers heeft het oude paviljoen namelijk afgebroken en bouwt een nieuwe, kleinere zaak. In ruil voor die verkleining heeft de gemeente toestemming gegeven voor de realisatie van zestien strandhuisjes, die als minihuisjes te huren zijn in het hoogseizoen. In het nieuwe paviljoen komt wel een wc voor gasten, maar die is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De PvdA is daar boos over, want op grond van het bouwbesluit moet een restaurant/paviljoen met een vloeroppervlakte van 150 vierkante meter of meer een rolstoeltoegankelijk toilet hebben. Het vernieuwde paviljoen voldoet aan die grootte, maar heeft dus geen invalidentoilet. Dat komt, zo vertelt PvdA-raadslid José Smits mij, omdat het nieuwe paviljoen gebruikmaakt van een tijdelijke vergunning en daarom als bestaande bouw gerekend wordt. En de verplichting van een rolstoeltoegankelijk toilet geldt alleen voor nieuwe restaurants en niet voor bestaande bouw.

Op het strandplateau zelf zijn nu overigens geen toiletten. De gemeente start eind dit jaar met een grote renovatie van het strandplateau, maar laat toiletten achterwege. Op vragen van PvdA antwoordt (pdf) de gemeente namelijk: ‘wij hebben geen plannen om openbare toiletten op het strandplateau te realiseren.’

Er komen geen openbare toiletten op het vernieuwde strandplateau. Jammer?

Login or Subscribe to participate in polls.

Politiek geniet nog van kerstreces

Weinig politiek nieuws in deze nieuwsbrief. Dat komt omdat de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouder nog met kerstreces zijn. De laatste vergadering van de gemeenteraad was op 21 december en de volgende vindt pas plaats op 18 januari. In de tussentijd zijn er geen openbare vergaderingen. De gemeenteraad heeft wel een zogeheten heisessie (11 januari, besloten) en 15 januari is via een raadsspreekuur je eerste kans dit jaar om vertegenwoordigers van de gemeenteraad te informeren over iets dat je bezighoudt.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief zette ik acht thema’s op een rij die in 2024 impact gaan hebben op Castricum. Ik vroeg via de poll welk thema jij het belangrijkst vindt. Hieronder vind je de stemmen en zie je dat woningbouw en een autoluwe Dorpsstraat / spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg het meest belangrijk gevonden worden.

Welk besproken thema voor 2024 vind jij het belangrijkst?
Aantal stemmen: 137

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Woningbouw (62)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Geesterduin 2.0 (13)

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Autoluwe Dorpsstraat / spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg (31)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Een levendiger dorpshart (13)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Glasvezelinternet (0)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Een nieuw zwembad (11)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Duidelijkheid voor scholen (1)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Een renovatie van het strandplateau (6)

Poll van deze week

De gemeente Castricum is niet blij dat zij weer neergezet wordt als een gemeente die te traag is met het huisvesten van statushouders. En laat dat per brief weten aan de verantwoordelijke ministers. Vind jij die brief een terechte zet?

Terecht dat de gemeente een brandbrief stuurt over framing door te late opvang van statushouders?

Login or Subscribe to participate in polls.

Agenda:

  • Aanstaande maandag, 8 januari, organiseert de gemeente een nieuwjaarsbijeenkomst op het gemeentehuis. Die borrel met een hapje vindt plaats tussen 19:30 en 21:30, is gratis en zonder aanmelding vooraf. Rond 21:15 is er een speech en worden er twee lintjes uitgedeeld aan betrokken inwoners. Zie ik je daar?

  • Op 8 januari hervat de aannemer ook de werkzaamheden aan de Rijksweg in Limmen. Er is dan eenrichtingsverkeer vanuit Heiloo tot eind februari. Wil je richting Heiloo dan gebruik je de omleidingsroute door Limmen. Ik schreef hier in de vorige nieuwsbrief wat uitgebreider over.

  • En jawel, nog iets op 8 januari: een aannemer start dan met de renovatie van de fietspaden aan de Soomerwegh. Voor fietsers is er daarom tijdelijk een omleiding. Lees er meer over op de website van de gemeente.

  • Oké, de laatste dan: op 8 januari starten ook werkzaamheden aan de Startingerweg in Akersloot. Tot eind maart ligt de weg open voor de aanleg van riolering, kabels en leidingen. Die zijn nodig omdat er aan de Startingerweg 73 nieuwe woningen komen. Lees verder op de website van de gemeente. Of check hier het woningbouwproject.

Kort nieuws:

  • Gemist? De Duintuin opent op 30 januari een winkel in de Burgemeester Mooijstraat.

  • Een opvallende diefstal vorig weekend: een nog onbekende man heeft zo’n 45 blikken verf gestolen uit de loods van Castricum Schilders aan de Stetweg in Bakkum. Die verf moet nog gemengd worden met andere kleuren en is daarom niet direct bruikbaar. Maar misschien nog vreemder is dat de dief met de gestolen verf is weggefietst terwijl hij een heel verfspoor op de weg achterliet, helemaal tot aan sportpark Wouterland. Daar vond Tom Schilders, eigenaar van Castricum Schilders, twee blikken verf, een vuilniszak én één schoen van de vermoedelijke dief. Schilders schat de schade op bijna vijfduizend euro en weet nog niet in hoeverre de verzekering over de brug komt, vertelt hij aan het Noordhollands Dagblad.

  • De gemeente Castricum heeft sinds 1 januari een meldpunt waar je een klacht kwijt kunt over ongewenste verhuur. Bijvoorbeeld discriminatie bij het toewijzen van een woning, onredelijk hoge servicekosten of een verhuurder die een te hoge borgsom vraagt. Het meldpunt is ingericht na ingang van de Wet goed verhuurderschap (Wgv) op 1 juli 2023. De Wgv geldt alleen voor huurovereenkomsten die na 1 juli 2023 zijn ingegaan en alleen voor particuliere huur. Lees verder op de website van de gemeente, die ook uitlegt hoe je een melding kunt maken.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 152 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens